Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 7 januari 2021

Lätt psykoanalys av en skeptiker


I en 10-15 år gammal dokumentär såg jag för en gång skull en skeptiker som var lågmäld och visade respekt mot andra synsätt. Michael Sherman hette denne ödmjuke man. Den här mänskliga underarten, Skeptikern, är annars känd för att vara arrogant och ibland bara skrikig. Riktigt sluskiga exemplar har också setts agera under inbillningen att de "kommit längre" eller är "ljushuvudena" bland människor.

Vid lite påläsning medels Wikipedia kommer så förklaringen till Shermans hövliga  framtoning. Hemmet var i omvandling via skilsmässor, omgifte och ett antal nya halvsyskon. Sådana här förändringar kräver anpassbarhet hos barnet och leder då till ett mer kraftfullt intellekt. Vissa drar nytta av instabilitet, andra stänger helt av.. Med åren utvecklar Shermer, vars horoskop går kraftfullt i den sattviska kvalitet som tecknar anspssbarhet till nya fakta och omständigheter till en egen och kritisk syn på just den enkla "barnatro" han i kraft av sitt eget naturligt kritiska intellekt börjat analysera och ifrågasätta.

(Enl. Wikipedia menade han att barndomen INTE var uttalat religiös och ändå placerades han i söndagsskola - ett närmst dött fenomen i hypersekulära Sverige - och väljer senare själv religionen, åtminstone  till en början.)

Som barn av den naiva sensationalismens USA utsträckte han sedan sin skepticism till att gälla även anhängare av UFO:s och Big Foot - en i sig smått generande samling av företeelser att argumentera för. (Särskilt att satsa på att alla UFO-skådare har dragit fel slutledningar av vad de nu sett, verkar vara en rejäl nitlott, givet de remarkabla rapporter som delvis filmats men också rapporterats av yrkesflygare med tillräckligt många timmar i luften). 

Att lägga Storfot i samma låda som religionen tycker också på att Shermer verkar ha problem med att göra rätt distinktioner: religionen uppvisar ju ett helt spektrum. Allt från barnsagorna om gubben med vitt skägg till avancerad metafysik modell Platon och hela den nyplatoniska skaran tänkare (gränsen mellan filosofi och religion i antiken existerade inte). Det är räknenissetypen som ägnar sig åt att dra upp fiktiva skiljelinjer med linjal eftersom vissa människor behöver dessa stödlinjer för sin sinnesfrid, inte för att de existerar i verkligheten. Samma sak kan ytterst anföras om astrologin - den har en existens i idévärlden medan den i människornas värld kan vara allt från intellektuell stimulans till en tröstnalle.

Faktum är att Shermers horoskop (för ovanlighets skull med känt födelsetid) tillhör klassen "Brights" - som hans brittiska motsvarighet gärna kallar sig. Horoskopet är inte lika imponerande som den andliga uppfinnaren Nikola Teslas som gick helt i Ljusets kvalitet, men sannings- eller kunskapssökandet är långt starkare hos Shermer än hos genomsnittsmänniskan,  och på de punkter där han avviker är inslaget i Passionens kvalitet "sekulär humanism" av den välkammade sorten. Kan det vara Venus i härskarläge i passionerade Vågen tillsammans men sin planetära vän Saturnus, "upphöjd" ("ennobled") i samma tecken som förklarar varför hans humanitet gick igenom tv-rutan? 

Eller att intellektets Merkurius både i härskarläge och samtidigt upphöjd i Jungfrun stiger i öster i sitt eget tecken, den väluppfostrade Jungfrun? Det finns mycket gott att säga om de här exceptionellt välartade positionerna!


De tre kvaliteterna är som synes helt "rena", vilket både kan vara en styrka och en svaghet. "Puritanism" är ett problem med den som tycker sig uppleva allt med så hög kontrast som här. För mig är inte t.ex. Merkurius i sitt hemmatecken nödvändigt något gott. Einstein hade den fallna Merkurius i motsatta Fiskarna och kom långt längre än den småkritiska Shermer någonsin kommer att nå, så dominerad av Jungfruns "var sak på sin plats"-mentalitet. (Jupiter + Ketu i 10e indikerar att han inte ens VILL nå framgång, och det budskapet bekräftas av att Solen och ledarskapet är en undanskymd faktor i exilens 12e hus.)

Faktum är att Shermer inte lyckas nå upp till föräldrarnas intellektuella öppenhet, given genom barndomshemmet (hus 4) som ägs av Jupiter (religionens planet), men som för Jungfruascendenten blir något att hugga huvudet av (Jupiter + Ketu i 10e officiella huset). Föräldrarnas skilsmässan när Shermer bara är fyra kan också anas av Månen + turbulensens Mars i hemmet, där dessutom ambitiösa Rahu "vill mer", så att 4e som idealt tecknar en lugn och stabil bas i livsödet här blir som en sjudande vulkan av förändring och sporadiska utflykter. Föräldrarna gifte sedan om sig en andra gång så att Shermer haft tre förändringar av far + mor. En närmare inspektion av vad som faktiskt händer här i "Ljuset" tyder på att det i själva verket är en smått störd jakt på kunskap och visshet.

Hela Shermers gärning, trots hans välkammade Jungfrustil utåt, är färgad av denna inre kritiskhet och oro - hans föräldrahems oförmåga att odla en position - han blir med åren en korstågsfarare mot allt övernaturligt, även om han väljer att angripa lyckligare människors TANKESTIL. Hans ideal blir att forma ett nytt stabilt hem i denna värld (Krabban i 11e) istället för den ombytlighet som det 4e gav honom. (Undrar hur han lyckats med det, eftersom man bär det 4e med sig  i sitt eget öde...) 

Det är typiskt Jungfrun att jaga tryggheten som ett ideal, eftersom att den själv hackat ner tillvaron i tiotusen ting och nu inte längre klarar av att se helheten och vad Livets Gestalt tecknar till den som har huvudet på skaft. Att sedan 11e husidealets ägare Månen befinner sig i expansiva Skytten visar att det inte finns någon ro att få, med mindre man sublimerar barndomsupplevelserna. Det framgång inte av Wikipedia-artikeln huruvida Shermer gått tio år i terapi, vilket varker vara minimum för att bringa honom till insikt om VARFÖR han är så negativ till allt utom det prosaiskt "verkliga" (11e husidealet Krabban = det trygga, det som fått godkäntstämpel och befinner sig inom "verkliga zonen" - det sublunära kreaturets bara alltför fantasilösa världsbild).

Shermer har lagt undan sin själ i detta liv (halshuggen atma karaka) och valt att agera med enbart "hjärnan" (Merkurius vid ascendenten). Astrologin lär att den kognitiva kapaciteten ligger med Solen och att Merkurius intellekt bara är ett själens verktyg. Här har dock Solen fängslats i den onda demonens 12e hus och har begränsat inverkan. Det här kanske förklarar varför Shermers framgångar som med sin skeptikertidskrift är ganska modest och inte att han trots all Sattva guna i horoskopet (sanningssökandets kvalitet) inte kommit i närheten av försäljningsframgångarna för den nattsvarta materialist, Martin Gardner (kommenterad här) Shermer haft som förebild.

Shermers horoskop fascinerar genom mysteriet med "själens signifikator", mer specifik än den allmänna Solen/atman. Det är förstås den fundamentala religionssignfikatorn Jupiter som tar denna roll genom sin placering i Tvillingarnas 30e och sista grad. Men oppositionen till psykets Måne i Skyttens 28e grad är stark och eftersom Jupiter är en VERKSAM ILLGÖRARE för Jungfrun förstår man dels att religion och filosofi bara gör Shermer nervös eftersom Merkurius-Jungfrun vill ha en nätt och prydlig intellektuell värld som passar den själv. Han kallar sig "libertarian" vilket är paradoxalt och smått självsmickrande och inbilskt eftersom Solen i individualistiska Lejonet är så undertryckt i horoskopet - möjligen hittar han sin frihet i sexlivet som är en av de få positiva innebörderna i 12e huset.

Det här horoskopets ONDA JUPITER är således Shermers själ: själen definieras av att den är "anti" och i kombination med den negativt urskiljande Merkuriusascendenten blir hans livsgärning således bara ett enda stort NEJ som tänker i 200 km/timmen för att hitta logiska sätt att slippa ta ställning (mamma och pappa-problematiken ett permanent trauma att slingra sig ur?)

Liksom Solen bara är en generell symbol för själen blir Jupiter här bara en generell symbol för religionen - den han vill halshugga inför allmänheten uppifrån offentliga 10e huset. Shermer kan mycket väl ha varit fransk borgare i ett tidigare liv (eller liknande) och glatts åt att se adelns huvuden rulla under revolutionen, det är en häpnadsväckande negativ själsambition som tecknas av Jupiter med kringomständigheter - missa inte att även Mars opponerar atma karaka och för Jungfrun i öster är även detta en VERKSAMT OND faktor, dvs en fumlig krigare, jag har noterat den förvirrade bredd av företeelser han är EMOT.

Men ALLA har en religion, även om den är degraderad bortom identifikation, t.ex. löneslavens fixering vid att konsumera (vilket Pappa Staten ombett eftersom vissa stater har ren Satanism som sitt program). Om nu Jupiter tecknar det Shermer vill nacka inför publik, vad tror han själv på? Jungfruascendenten är redan det en varning, och 9e religionshuset ("mitt Högsta Goda") blir förutsägbart Oxen eller Pengarnas tecken. Jungfrun som slaven eller lönearbetaren är så maktlös att den rike arbetsgivarens självklarheter till slavens högsta strävan (notera att 9e är en högre strävan än idealets 11e hus - idealet bryts bara mot den faktiska personen/kroppen i 1a huset).

Det är uppenbarligen pengar den här mannen vill åt. Venus i 2a huset är raka motsatsen till ideal eller andlig strävan eller vad man vill. Shermer var aldrig menad att förstå de högre tingen, Venus med fattigdomens Saturnus visar att hans skilsmässodominerade barndom troligen åtföljdes av ekonomiska trångmål, men att  Shermer i sitt eget liv lyckats förbättra sina finanser genom att ta som karriär att hacka på allt som är metafysiskt eller åtminstone sällan/aldrig sedda - som den populära amerikanska föreställningen om Storfot. Som jag nämnt flera gånger, tycks Shermer minst sagt oklar om vad han ska hacka på härnäst och alla möjliga disparata företeelser hamnar i samma slagpåse.

Det intressanta är att förutom att Min Religion (hus 9) direkt går till pengarnas hus, så finns Saturnus här detta år. Det är här man ser hur avgörande ascendenttecknets ELEMENT är för helhetsbedömningen. Luftelementet skulle kunna stå för metafysik och andevärlden men denna nivå försvinner helt från Shermers synhorisont eftersom han valde att födas till JORD. Och då sjunker uttryckssättet för den i sig intressanta Saturnus/Venus till ren och skär SOCIOLOGI, Luft är också människans element, tankar och resonemang helt utan metafysiska komponenter. 

När man då och då finner religiösa förespråkare med Jordascendent, gissa då att detta är traditionalister. Allt DÖTT som bara förmedlas visare av respekt till en tradition lyder under det mest andebefriade av elementen. De kunde lika gärna tagit arbete och kurerat föremål på ett museum. Sedan kan förstås livgivande ANDE (Luft) tillkomma genom andra astrologiska indikationer, men här är Jupiter i Tvillingarna halshuggen, och Vågens innehåll absorberat av det materiella pengahuset. 

Det blir bara STERIL INTELLEKTUALITET kvar i horoskopet. Shermer framtonade som sympatisk i tv-programmet men horoskopet avslöjar bara ett kallt ljus som skiner mot sin omvärld utan att se annat än logiska kullerbyttor hos de mindre utbildade medmänniskorna, utan förmåga att i grunden förstå vad han håller på med. "Liberarian" kallar han sig men det är bara trygghet med pengar som motiverar denna krake, så dödar sin egen själ (Jupiter + Ketu) i det offentliga, bara för pengars skull... 

Som synes är Shermer mer "bright" än en svensk politiker men bara koherent i det lilla medan det stora helt undgår honom. Horoskop överdramatiserar alltid, och med normala samtalsämnen låter de flesta människor... granska mänskliga. Men det går inte att missa att Sattva Guna inte automatiskt ger änglalika varelser  med övernaturlig Tesla-intelligens. Rasistpopulisten Geert Wilders var ett av bloggens tidiga varningstecken för att göra astrologin alltför enkel ifråga om de tre hinduiska kvaliteterna... Ljus-Passion-Mörker. Alla variabler samverkar vid den astrologiska bedömningen. Och då har jag ändå inte trasslat till det i fallet Shermer genom att ta upp planeternas egna kvaliteter. 

Den Merkurius som stiger i öster, stiger visserligen i ett sattviskt tecken men märkligt nog (fast genialiskt)  klassar hinduerna budskapsbäraren Merkurius som rajasisk (passionerad) - kvaliteten som slits mellan Ljus och Mörker (budbäraren är passionerad för att hans uppdrag är just att föra Ljus till Mörkret). För klarhets skull kunde man ha inlett den här texten med en tabell och fokuserat de åtskilliga PROMINENTA placeringarna, de i något av horoskopets fyra hörn och med genomslagskraft i omvärlden:

LJUSET

Me, Må, Ju

MÖRKRET

Ma, Ra, Ke

Inget ljus alls kvar och Solen i 12e hus (fängelser)! Ytterligheterna kvittar ut varandra  numerärt och kvar blir en "non-descript", en alldaglig människa som kommit på att det ligger pengar i att anmärka på andras brist på förmåga eller vilja till kritisk utvärderingar. Shermer-typen kan hittas överallt där varors tillverkningskvalitet behöver dubbelkontrolleras och få en sista stämpel: "PASSED". Men han bidrar också till populärvetenskpliga tidskrifter och där är förstås den stigande Merkurius - skrivaren - i sitt rätta element.

Men jag valde att inkännande (hermeneutiskt) tolka horoskophelheten (med viss blick på hur budskapen passar med husen de lagt sig i), ett i mitt tycke bättre sätt än den långa processen att som en Shermer först bryta ned allt till atomisk nivå och sen stå oförmögen att återskapa någon slags helhetsbild. Här smög sig helhetsbilden tidigt på: ett neurotiska jagande av "säkra fakta" tycks ha sin upprinnelse i en instabila barndom. Wikipediaartikeln gav förvisso ledtråden, men när man granskar människans 4e hus är det uppenbart här som skon klämmer.

Och notera: födelsen till denna MILJÖ var av överordnad DÅLIG KARMA (verksamt ond Jupiter som själens signifikator), låt vara av lindrig sort. Detta liv ämnat till Förnekelse (Satanism - bakvända Jupiter som atma karaka). Gissningsvis bara en övergående fas i själens vandring. 

Och man får inte glömma den goda karmans 5e hus, här bärs meriterna av Saturnus som i 2a ekonomihuset visserligen kan förefalla patetisk: han återföddes människa för att få uppleva mer pengar i plånboken. Detta tyder på en själ som varit utfattig så ofta i tidigare århundraden att hans Högsta Goda (hus 9) i detta livet materialiseras som god karma. Missa inte att tre uppsättningar föräldrar (vara två var samma par) också tillhör hans goda karma! 

I detta liv lärde sig Shermer kanske främst att uppskatta stabilitet i mänskliga relationer (Saturnus + Venus), så det faktum att det goda utspelar sig i 2a huset för personliga resurser ska inte enbart fattas som "pengar". Det ser därför ut som att den goda karman och den turbulens som synes i 4e kvittar ut sig (precis som extremlägena Ljus och Mörker)! Olyckor i föräldrahemmet (skilsmässa, extrasyskon) men ändå fortsatt kärlek mellan den biologiska fadern och modern. 

Kvar blir egentligen bara den typiskt mänskliga Passionen och den sitter i 2a huset, garantin för personlig näring. Jfr Jungfruascendentens 11e ideal: mamma Krabba = hem, trygghet och näring. När man petat lite i horoskopet börjar det valsa runt i rent basala frågor. Den här mannen har inget av vikt att säga om religionens sanning eller ej, det är bara hans brödföda att spela nej-sägare. 

I själva verket vet han ingenting om religion eftersom han testade kristendom bara för att hitta någon slags identitet när hela havet gungade i ungdomen. Han lär ha hoppat av utan att ha förstått något alls (ond Jupiter = bubblor som spricker). Oxen i 9e huset har bara "Terras stabilitet" som ultimat horisont och religionen talar om saker långt bortom Terra och denna värld (som utmärks av mätbarhet).

Horoskopet tecknar en trevlig och skarptänkt människa som vid båda själsindikatorerna (Solen och atma karaka Jupiter) haft oturen att berövas kontakten med sin själ. Skulle en så extrem Merkurius som vid en Jordascendent kunna stilla sitt frenetiska intellektualiserande för att få kontakt med själen? Risken finns att 4e oroliga huset börjar signalera panik när intellektet känner att det tappar fästet. Vissa människor verkar vara utestängda från själens räddning, men det betyder ju inte att de inte kan göra andra värdefulla grejer...


Inga kommentarer: