Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 19 oktober 2015

Misstänkte grovsvindlaren Qviberg




Misstänkte storskojaren Mats Qviberg är en persona non grata hos Aktiespararna, en grupp profitörer som han av alla personer kallat ett "kräkmedel" (SvD).

Faktum är att detta sideriska Sol-Lejon faktiskt ser ut som ett kattdjur. Under bloggens första år, när den fick mothugg för att ha knutit kreativitet till kombinationen av Eld och Luft (säkerligen från någon typ i Jord eller Vatten), skulle eventuellt Qvibergs horoskop ha förbryllat. 

En så fantastisk "kreativ spänning" mellan Eld och Luft längsmed kosmokrator-axeln Lejonet och Vattumannen! (Det kan vara svårt att hitta inläggen som handlade om denna axel som en kosmisk grundaxel, men de finns här någonstans...) Samtidigt finns det något gränslöst hos individer där Luft och Vatten tenderar till olika former av dissociation - dessa kan vara individer som slingrar sig från allt ansvar, ljuger och förvränger och utelämnar fakta. 

När moderata försvarsministern Tolgfors avgick under våldsamma våndor under Saudi-skandalen för några år sedan kunde man studera en medfödd Vatten/Luft-dissociation som ledde till mängder av illa grundat pladder. Till och med skälet till avgången - "för familjens skull" - stank av "dissociationssyndromets" vägran eller oförmåga att handskas med den heta potatisen. En riktig slingerbult.

Naturligt sliriga typer som ljuger för sig själva känner naturligtvis ingen empati med sina offer. Inte ens när de åker fast är det troligt att de reformerar sig eftersom de producerar nya argument för varje liten sinnesstämning. Grämelse och ånger ligger inte för den här typen. Se bara massmördaren Anders Breivik som har samma fullmåne mellan Lejonet och Vattumannen som Mats Qviberg, fast med himlaljusen omkastade.



Ändå är ju Qvibergs Lejon-Sol så favoriserad! Kungamakaren Regulus gjorde honom för en tid till en mäktig man inom finansvärlden. På många sätt är horoskopet förbryllande eftersom det så långt man kan komma med Månen som ascendent visar styrka. Här finns, precis som i föregående inlägg om den samvetsdöva EU-kommissionären Cecilia Malmström en ljuvlig koppling mellan psyket (Månen) och dess disponent i huset för "det högsta goda". 

Stannade astrologin där skulle man inte kunna förklara något alls. Men precis som i Malmströms fall upptäcker vi här att det fina nionde husets härskare halkat in i olyckans och fiendskapens hus. Detta är nu bara ett "sinnelagshoroskop" men frågan är om inte två bedrövliga människor samma dag med samma låsning av nionde huset pga ägarens "olyckliga" placering är ett omen i sig? 

Är det "onda" sjätte huset verkligen så hemskt att det förmår lamslå och korrumpera det nionde huset för "det goda samvetet" helt och hållet? Dessa två kartor på raken (båda repriser, Qvibergs horoskop diskuterades också här) är en rak uppmaning att testa ett större antal horoskop med niondehusägaren lamslagen i det sjätte och se om ovanligt många av dessa tycks ha påfallande outvecklade samvetsförmögenheter!

I klartext: ger indikationen oandliga kräk, primitiva själar som grovt negligerat själens uppgift på jorden under många liv? Det krävs stor negligens för att bli så avtrubbad som förbrytare, bedragare eller Mammon-kramare är.

I Qvibergs fall ser vi hur stora pengars Jupiter även den ägs av samvetsindikatorn Venus i det onda sjätte huset. På finanspunkterna ser det alltså mörk ut i så måtto samvete har ett ord med i laget.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Off topic filosoftips.. Alain Badiou är en samtida fransk filosof som beskrivits som en nutida Platonist av Johannes Trumfart.
Badiou har skrivit om saker som varat, sanning och subjektet och säger sig varken vara post-modernistisk eller repetera moderna saker. Politiskt befinner han sig åt vänster. De flesta ståndpunkterna kan hämtas från hans "being and event". Han tar upp saker som inaesthetic, matematisk som ontologi och the event and the subject

https://en.wikipedia.org/wiki/Alain_Badiou

Seaward sa...

Han fick ett minsta möjligt omnämnande i det här gamla inlägget:
sidereal.hall-of-man.com/2010/03/zodiaktecknen-de-120-filosoferna.html

Jupiter i positivt härskarläge i filosofins Skytten och Saturnus i positivt härskarläge (med sin planetära vän Venus) i Vattumannen. Den senare positionen har diskuterats på denna blogg som en illustration av platonismens Nous!

Anonym sa...

Okej, tack för svaret!

Jag såg inte hans namn på högserspalten men kunde naturligtvis också använt sökfunktionen och då hittat honom.. men får tacka för snabbanalysen av horoskopet.. Fanns tre andra Alain där men inte han.. Tyckte han verkade intressant och dessutom levande i vår tid..

Men jag är nöjd så. Det var ju ändå off-topic och med bloggens hjälp kan man ju göra en egen analys om man så önskar.. Jo jag har sett den astrologiska diskussionen! :-) Väldigt passande omen för en platonsk filosof..

Seaward sa...

Har bara läst på wikipedia om honom (troligen via en fotnot i någon bok). En uttalad socialism till vänster om vänster "upp i det blå" kan naturligtvis härledas till Platons idealism. Enligt honom var den "vänstervridna" precessionen (tidsåldrarna backar från Fiskarna mot Vattumannen) ett tecken på den korrekta rörelsen. Planeternas medsols rörelse gav den felaktiga världsbild som vi alla lider under ("tillväxt") - detta eviga "tillblivande som ändå aldrig når genuin existens" för att tala Platon. När Egyptens gnostiker återmytologiserade platonismen blev därför de sju planeterna helt logiskt onda kosmiska makter som fjättrade själen. Friheten fanns inte med de sju utan bara i den åttonde kretsen (Ouranus, himlen) - den som visar sig som stjärnbilder stadda i ständig vandring "åt vänster".

Det är lustigt att indierna ritar Vattumannen som en potta med guldmynt i (och 11e huset har stor förmögenhet som en sekundär betydelse). Platonismens "pleroma" (fullhet) lånar sig lätt till samma tankar som Jesus uttryckte, om att inte samla sina rikedomar på jorden utan i himmelen. Detta är således det högsta ideal en själ på jorden kan omfatta: socialiseringen av alla rikedomar, och när Paul Mason i "Postcapitalismen" tar upp ett tankefragment av Marx som tycks förutspå datorn som den kollektiv mänsklig kunskapsbank som i grunden förändrar produktionsvillkoren, är det heller inte svårt att se kopplingarna till Vattumannen som mänsklighetens kollektiva vetande (uttryckt bl.a. genom internet).