Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 31 oktober 2015

Den gode, den onde, den fule





Om LO-mannen Tobias Baudin tydligt visar att han är den gode när han påtalar vilken monstruös högerpolitik Jimmie Åkesson representerar inte minst i välfärdsfrågan - Åkesson är en fiende till Sverige dundrar han! - då blir per automatik Åkesson den onde i Sergio Leones klassiska filmtitel. 

Den fula fisken kan i sammanhanget inte vara någon annan än Stefan Löfven vars historia av krypande inför överheten som fackförhandlare skadat socialdemokratin långt mer än någonsin Juholt hann göra innan landets högerkrafter mördade honom, politiskt och via de tidningsdrev som Aftonbladet har den tveksamma äran av att ha startat.

Det kan finnas skäl att påminna sig vad bloggen sysslar med när den tar fram enskilda ansikten och kommenterar dem astrologiskt. Detta eftersom två tredjedelar av bloggbesöken fallit bort sedan dagstidningarna insåg att de bjudit in en effektiv kunskapsmässig eller kanske bara ideologisk motkraft till sina egna agendor med blogglänkningssystemet, en motkraft som avslöjade hur prekär medieeliten där de sitter i en bräcklig roddbåt med det ekonomiska etablissemanget.

(Det handlar om ett fåtal huvuden som mycket väl skulle kunna rulla även i Sverige när det globala tidsåldersskiftet når även den här avkroken. Baudins förskräckliga redovisning av VIDDEN av Sverigedemokraternas nedmontering av den goda svenska välfärdsmodellen gör det närmast säkert, det bloggen länge antagit, att vi har ett stundande "inbördeskrig" under uppsegling i det här landet.)

ZODIAKEN ÄR INTE JÄMLIK! Men det är viktigt att hålla isär personlig astrologi, med dess typiskt snäva fixering på människan och hennes drömmar om pengar, kärlek och långt liv (de klassiska tre huvudintressena). Ja, den själsligt urholkades svensken vågar väl inte ens tänka tanken "långt liv" i sin tomma jobb- & konsumtionshysteri eftersom den tanken omedelbart triggar den motsatta tanken på ett kort liv och förlusten av de många meningslösa år i ekorrhjulet som Överheten lärt honom och henne att detta skulle vara livets mening. Men när bloggen lyfter fram t.ex. den gode, den onde och den fule diskuterar vi zodiakens principer - kanske t.o.m. Platons Idéer eller Former.


1491 eídos (a neuter noun derived from 1492 /eído, "to see, apprehend") – properly, the sight (i.e. of something exposed, observable), especially its outward appearance or shape (J. Thayer). 1491 (eídos) emphasizes "what is physically seen" (BAGD) before mentally or spiritually apprehended. See 1492 (eido, oida).
Från: Strongs bibelkonkordans

Att en Form hänför sig till den synliga yttre skepnaden tycks skära sig med vad bloggen sagt om att Jungs motsvarande arketyper är osynliga och formlösa, men förklaringen ligger i att Former kan ingå som delmängder i varandra. Det Godas Form t.ex. är så basal att den ofta täcks över i de komplexa sammansättningar som varje själ är. Men godhet är ju dessutom ett abstrakt koncept, vilket visar att grekiska eidos i filosofiskt bruk tänjts ut jämfört med dess reguljära betydelse. 

Den som har aktiverat Godhetens Form i sin kognitiva apparat har emellertid inga problem med att känna igen andra av samma sort. Avsaknad av denna Godhet blir per definition Skuggan eller Ondskan, och Fulheten är i grund och botten också bara ett haltande förhållande till Godheten och detta ny kan innebära politiskt eller inom andra områden. 

Det är frestande att lyfta fram hinduismens och astrologins tre kvaliteter eller gunas, men det är viktigt att minnas att t.o.m. Ljusets kvalitet (Sattva guna) betraktas som en materiell "fiber" och en korrupt själ kan missbruka klar medvetenhet för onda syften. På samma sätt kan Mörkrets kvalitet (Tamas guna) vara det som en upplyst själ kämpar mot! 

Att den här triaden INTE motsvarar TYPERNA i Sergio Leones spagettiwestern står helt klart eftersom Passionens kvalitet (Rajas guna) inte på minsta sätt har med fulhet att göra. Löfven är tydligt förslavad under Passionen eller Lidelsen och att döma av fotot härovan skulle fulhet kunna bestå i att en sådan människa helt enkelt grimaserar för mycket och lånar sig till mindre smickrande fotografiska avbilder (eidolon/eidola) av en turbulent själ i lidelsens grepp. 

Om något är den lidelsefulla människan enligt hinduisk tanke fast i skruvstädet mellan Ljus (insikt) och Mörker (ignorans). Ibland, likt Löfven, glimtar det fram sann insikt om det goda och rättfärdiga samhället, men strax sköljer en ny våg mörker in och fegliret för att inte stöta sig med den mediokra medelklassen reducerar socialdemokratin och dess representant till en ful fisk - dock inte i samma klass som pengagirige Åkessons absoluta landsförräderi.


Att därför använda enskilda horoskop för att illustrera zodiakens principer drabbar med nödvändighet alla dem som inte har förmågan att särskilja sina egon och egna kartor från SAKFRÅGAN. Zodiaken förefaller ange OBJEKTIVA VÄRDEN i en relativistisk värld. Väduren är "bara" ego och därför är Vågen som tar ett större och mer allomfattande grepp och tänker i termer av "jag och du" en högre spelplan. Men samtidigt är Vågen betingad av ett enskilt Vädurs-ego att harmoniera med! Ett äldre exempel från bloggen - på en annan spelnivå - är att kungen (Lejonet) inte skulle vara mycket värd om det inte fanns ett folk (Vattumannen) och därtill ett folk medvetet om att tillhöra detta koncept. 


När republikaner vägrar monarkin dess existensberättigande hör vi den dummaste och mest degraderade typ av ideologi - Vattumannen representerar också den systematiska tanken och t.o.m. det gudomliga intellektet vari allt finner sin rätta plats. För den republikanism som förnekar att den har en central och styrande inre kärna - en gudomlig essens - faller sönder innan den ens hunnit formeras! Lejonkungen bor i hjärtat av varje konception eller förnuftskonstruktion (Vattumannen). 

Bloggen har berört detta i inlägg om att Lejonet/Vattumannen kan vara den kosmologiska axeln och det är kanske en tanke att indisk astrologi förklarar universums beständighet i termer av kvaliteterna. Lejonet och Vattumannen tillhör båda Tamas guna. Det är svårt att föreställa sig detta, men universums fortsatta existens hänger alltså på att det sover sött i sin okunnighet. Skulle Världssjälen vakna upp till sattvisk medvetenhet skulle hela universum kollapsa eftersom det bara är en kulissvägg som blockerar de fallna själarna från sina högre jag, deras gemensamma och individuella arvedel: Det Ena, Det Goda, Det Sköna. 

Denna värld bortom avbilden kan man med Carl Jung med rätta kalla en värld som ur det kosmiska perspektivet är en formlös och osynlig värld. Men DÄR är allt tydligt, DÄRIFRÅN kan höga änglar gå ner i vilket historiskt skede de så önskar och justera en världsordning som kommit på glid. DÄR finns De Levande (vi är de döda trots att vi kallar detta livet) och större eller åtminstone sidoordnade med  Zeus/Jupiter eller Världssjälen kan de genom att bli en delmängd i Världssjälens Form (Saturnus) ta i livet i tid och rum.

Överblicka dessa avenyer och se sedan de futtiga svenska politikerna och deras ambition att förslava generation efter generation i ett träligt helvetesliv som bara handlar om att göda de rika Överherrarna! 

Skolade man istället in jordens alla folk i sophia perennis - den eviga filosofin som här nuddats vid - skulle människans bevekelsegrund för att arbeta ändras. Folk skulle arbeta för varandra och därför ytterst för sig själva - mänskligheten som en enhet - och man kunde en gång för alla klippa bort parasiterna på toppen. 

Och här kommer zodiakens inbyggda värdeobjektivism in. Alla är inte lika nära sanningen i denna modell. De negativt polariserade tecknen är syndarna som vägrar omfatta den eviga sanningen och drar sig ner mot Jorden, krymper som andevarelser, och bara söker sitt eget. 

Den positiva polariteten representerar dem som pekar mot själens ursprung och söker frigöra människor från den imaginära materialiteten. Visst, sinnena är konstruerade att verka på våglängder som synes bekräfta den materiella verkligheten, men problemet är att Jord och Vatten - orcherna, lervällingens barn - ofta nog vägrar medge att det finns en förlaga till de bleka avbilder de själva är. På de supralunära övervåningen vandrar de gudomliga planeterna och bygger upp och bryter ner synliga former (geometrier) och det är detta skiftande partitur som informerar världsspelet som astrologin pekar på.

Studerar men den gode, den onde och den fule här ovan som rena idéer, stämmer astrologin verkligt bra, för det är bara LO-mannen Tobias Baudin som har ett alltigenom konstruktivt solärt förhållande till den supralunära verkligheten, där principer och objektivt rätt och fel, lyser fram som klarast.

Jimmie Åkesson står för det motsatta, en smutsig och av Satans stjärna angripen Sol i Oxens tecken, en perfekt representant för idén om en falsk räv som bara har sin egen penningpung i tankarna! Se bara hur han skiftat i avgörande frågor när "direktörerna" smorde honom en smula!

Stefan Löfvens karta var obetydligt bättre än Fredrik Reinfeldts, det konstaterade bloggen från första början. Idag vet vi att det inte är gott nog. Och till skillnad mot Reinfeldts förutsägbara brist på humanitet är Löfvens överlöperier osmakliga, med tanke på vad socialdemokratin borde ha stått för.



Baudin. Sinnelagshoroskopet ger en optimal klarsyn. Solen i ren ELD i det nionde goda huset för gudomlig intelligens och denna fribiljett till den gudomliga försynen bara ett snäpp begränsad genom att Solens disponent, den planetära vännen Jupiter gått ner i rationaliserande Luft och från det övergripande Vattumannens tecken och 11e idealhuset KLÄDER Det högsta Goda i en ideologi om den goda sociala miljö människor borde skapa åt sig själva.

Detta är ett av de mäktigaste horoskop bloggen sett och ett av de få med verkliga ledarkvaliteter. Här är just en sådan människa som tänkaren Platon ville se i sitt idealsamhällets Högsta rådet, filosoferna som levde kommunistiskt och utan divalater, och gav direktiv för det mellanskikt av politiker som hade att kanaliserar massan av fallna själar, de som plaskar runt i gyttjan och bara tänker på kulinariska fröjder och egna nöjen och upplevelser. (Vårt samhälles tomma och förledda medelklass.)


Åkesson. Färgsättningen hänför sig till de tre kvaliteterna och inte de fyra elementen. Horoskopet saknar helt intresse för Ljuset (Sattva guna) men känner desto mer Passion (Rajas) för Mörkret (Tamas). Åkessons sinne i Stenbocken är passionerat maktlystet (Stenbocken) men hans ambition är rent av satanisk: Solen infekterad av den onda stjärnan Algol, i femte politiker- och ledarskapshuset som också är tursamhetens hus! Här är diskutabelt en ängel från mörkret som attraherar landets otaliga intelligensbefriade materialister. Det var socialdemokratins ensidiga betoning på materiellt gott som grundade för ett folk så imbecillt att de faktiskt lyssnar på en sån som Åkesson!




Löfven. Kanske den sista partiordföranden för ett parti som svek Sverige pga. oförmågan att tänka visionärt, se Framtiden, och börja inympa den i nuet. Det är svårt att se hur det här partiet skulle kunna komma tillbaka eftersom Miljöpartiet tagit över frågor om medborgarlön och ett nytt samhälle i harmoni med naturen.

Mannens psyke är oförutsägbart pga. halshuggna Ketus ständiga närvaro. Han har en småaktig bigott inom sig (Solen och fallna Mars i Kräftan) men tycks lägga locket på  (Ketu) för att spela oberörd och cool och omdömesgill. Men den Eld-dränkt-av-Vatten som hela himmelen tecknar är ungefär så ointellektuellt och illa rustat för ledarskap som ett horoskop kan vara. 

Precis som i fallet Åkesson - men nu tecknar färgsättningen återigen de fyra elementen - är Löfven slav under Lidelsen och hans enda placering i medvetenhetens och intelligensens kvalitet Sattva guna är Jupiter nedsjunken till det dunkla Jord-elementet och därtill extremt svagt placerad i sjätte olycks- och fiendehuset. 

Denna enskilda placering (som måste infogas i ett större mönster) läser jag som att Löfven har en ideologiskt oklar bild om de rika överherrarna (Jupiter) och arbetarna (Jungfrun). Faktiskt luddig i hela frågan om vem som är vän eller fiende i denna kapitalismens eviga dragkamp. Adderar man (för en större bild) den partiska Kräftan får man faktiskt t.o.m. en fackförhandlare som arbetarna inte riktigt borde lita på!

Jupiter kan räknas bort ur "sinnelagets" eller psykets universum. I praktiken är Löfven ett verkligt blötdjur, precis som soltecknet Kräftan antyder. Han är NÄRINGSLIVETS bundsförvant. Ridå socialismen i Sverige. Här har redan - för den som missat det - ett extremt klassamhälle börjat byggas, där invandrare som nya negrer ska betjäna den blandade medelklassen bestående av invandrade klassresenärer (tyskar tycks ha en lätt väg till samhällstoppen i Sverige) och lika motbjudande svenskar som fått för sig att de är småkungar som bör hålla sig med husor. "För det är jag värd."

Från att ha varit ett mönsterland i världen för det goda välfärdssamhället, kommer nu en pisksnärt och reaktion som Sverige själv bäddat för genom sina historiska misstag, genom sin ingenjörsfascism, sitt ljumma intresse för det andliga och de moraliska naturlagarna hos överheten, och inte minst den okvalificerade hunger efter makt som SAP-horoskopet röjde vid senaste återbesöket. Sverige har för närvarande inga politiska alternativ som leder mot en ny och bättre framtid. Folket är för vekt i tanken för att välja bort dyra skärbrädor och den "lilla guldtanken" och sätta sig in i barnbarnens framtid!

Hela sverigedemokratins uppsegling till 20% visar hur ofattbar dagens svensk är som nappar på ett en usel politiks yttringar men inte förstår att det är kapitalismen som system som ligger bakom flodvågorna av flyktingar och ekonomiska opportunister (till vilka jag räknar tiggarna från Östeuropa).

Se även: Den marknadskramande socialdemokratins dödsryckningar (okt 2015)


10 kommentarer:

Susanne sa...

Baudins artikel var glasklar och klockren och borde läsas och begrundas av alla SD-sympatisörer.
Jag noterar att LO:s andreman är född precis tio år (så när som på en dag) efter LO: försteman Thorwaldsson. Och på dagen tio år efter Jonas Sjöstedt (som har samma månhoroskop som Thorwaldsson).

Låt mig emellertid ännu en gång ta rollen av Åklagaren eftersom du endast nämner de goda dragen i Baudins horoskop och inte de mer konfliktfyllda. Jag syftar naturligtvis på Mars med Rahu i Skorpionen som attackerar Saturnus, vilken är Jupiters disponent.
Detta skulle ju kunna vara en smutsfläck i individens karaktär, men det behöver inte vara det, allt beror ju på vilken roll mars/Saturnus intar i horoskopet, beroende på ascendenten, och den känner vi ju inte till. Min poäng är bara att det här horoskopet, liksom nästan alla, inte bara har "ljuspunkter" utan även potentiellt problematiska konfigurationer.

Seaward sa...

Du har rätt. Eftersom dessa tre herrar redan avhandlats - den onde och den fule mer än tillräckligt - var jag kortfattad.

I en tidigare kommentar till Baudins karta prövade jag en tanke om man ska uppfatta den sämre orientering som tycks vilja underminera månpsykets dröm eller föreställning om en maximalt god värld att solärt jobba mot som privategoismens ovilja att delta i det nionde husets nobla "allt gott åt alla".

Nionde husets goda föresatser är här mer än behjärtansvärda eftersom Skorpionens själviskhet har nästlat sig in i och underminerar det goda huset. Skorpionens syndiga vatten med giriga Rahu perverterar det nionde husets maximalt gudomliga vision och detta Vatten rimmar då återigen väl med näringslivets omvittnade själviska grundmekanism - Vatten är den Vegetativa Själen, den av anden oförlösta lägre naturen där var och en bara kämpar för sitt.

sidereal.hall-of-man.com/2014/12/sossar-som-inte-ar-borgerliga-mytomaner.html

Samtidigt länkar jag här ovan till (S)-horoskopet som ju också drivs av en begränsande Vatten-komponent. Frågan blir förstås när Vattnet slutar representera en universellt tillgänglig källa till (organiskt) liv och vederkvickelse blir syndarens galna jakt efter mer åt bara vissa...

Men om man nu ska släppa på hela tolkningsapparaten, glömmer du (och delvis jag också det tidigare inlägget om Baudin) att Mars faktiskt är en krigarhjälte eftersom den äger det goda förstahuset.

Den goda Mars upplever alltså korruptionens åttonde hus svårt, inte minst eftersom det egna psyket (Månen) direkt informeras av denna olustiga husplacering. Vi kan tala om en god Mars i en oturlig husplacering, vilket är något helt annat än en verksamt ond Mars i prominent position (som hos den pennalistiska arbetslinjens språkrör Fredrik Reinfeldt).

Tittar man på Baudins karta som objektiva principer eller Idéer är dock Mars hemma i negativt härskarläge i Skorpionen i åttonde alltid en sur berättelse om den blinda och själviska drivkraften i genitalierna. Rovkapitalismen i dess värsta och mest förråade form. Detta är biologisk drift som lyfts upp som ett giltigt paradigm för arten Människa, vilket är en lögn.

Lögn, utom för Svenskt Näringsliv! Lejonet i öster gör där Mars till en verksam välgörare så att dess motbjudande sataniska axeln mellan de lågt placerade (Mars i 4e) och de högt placerade (10e) förklarar varför arbetsgivarna så ihärdigt förespråkar en darwinistisk myt om allas krig mot alla i djungeln. För vem om inte de själva tjänar på att arbetarna slåss för sina liv på bottennivå i hoppet om att kunna klättra ett litet pinnhål på den världsliga karriärstegen (axeln 4e/10e)?

Det går med andra ord inte att sluta tänka ens när astrologins kursbok säger "Mars = här verksam välgörare" för vi har fortfarande att fundera över "verksam för vem" - i detta fall då entiteten (Svenskt Näringsliv).

sidereal.hall-of-man.com/2014/01/alla-dessa-raknenissar-utan.html

Och det är förstås här astrologin blir en av många Berättelser, beroende på hur mycket man själv har greppat av mänsklighetens predikament i det här eller något annat civilisationssystem...

Anonym sa...

...,den gemensamma lögnen

https://www.youtube.com/watch?v=p_tKO8nvkEo

Anonym sa...

Angående översjälar och platonska former..

Elizabeth 1 astrolog och alkemist John Dee kontaktade sådana väsen. Letat runt lite på nätet för att hitta information om det. Hitta ett forum där det pratas om det och en video på youtube:

http://forum.davidicke.com/showthread.php?t=23063
"Building on the "John Dee's Macrobes" theory
I'm sure many of you are aware of Michael Tsarion's theory that John Dee, the famous astrologer and alchemist to Elizabeth I, contacted higher beings known as "macrobes" or "oversouls" in order to obtain lost knowledge for the benefit of the hidden elite."

En person där tror att föreläsaren Tsarion fått det från en scinece-fiktion bok https://en.wikipedia.org/wiki/That_Hideous_Strength

En video om "Dr. John Dee, Sir Francis Bacon and the Macrobes"
With Bill Still, Peter Dawkins, Ian Taylor, Stan Monteith, Buff Parry, William Schnoebelen and Michael Tsarion.
https://www.youtube.com/watch?v=HQ1dwdvluf0

A Bond for All the Ages :
Sir Francis Bacon and John Dee : the Original 007
http://www.sirbacon.org/links/dblohseven.html

Seaward sa...

Känns spontant som samma typ av konspirationsteorier som producerar fabler om en världsomspännande Illuminati. Ta ett korn av sanning och blås upp det bortom alla proportioner och hölj det i ett magiskt glimmer...

John Dee hade många intressen, vilket bloggen varit inne på i samband med lärlingen Edward de Veres resa till Italien. Han var typiskt för renässansmänniskan och Vattenelementet hungrig på allting. Alkemi, astrologi och något som i dag kan tyckas så prosaiskt som kartprojektioner. Dee kände kartritaren Merkator.

Notera den driftiga Vattenascendenten samt land och hav - Stenbocken och Kräftan - i Dees horoskop - en typisk geograf:

http://sidereal.hall-of-man.com/2010/04/astrologen-som-sakrade-elisabets-valde.html

Denna typ av Jord och Vatten är oerhört typisk för naturvetare av alla de slag - folk med en pragmatisk inställning till kunskap.

En svartmagisk sida hos Dee som sökte besvärja högre makter för att säkra den brittiska adelns position (mot vem? Spanien?) doftar för mig av nätets sunkigare delar, där människor utan verklighetscheck producerar och konsumerar.

Men det är bara min reservation. Den dag Cambridge eller Oxford publicerar en forskaravhandling om svartkonster hos John Dee, kommer jag att låna ämnet mitt fulla öra. :-) Du har gjort mig lite nyfiken så jag ska kika in vad som egentligen avses med dessa Makrobier. Har vi med riktigt dålig "nätvetenskap" att göra är detta bara mumbo-jumbo som hämtar uppslag ur antikt stoff, kanske namnet på den senantike platoniske filosofen Makrobius!

Havsörnen sa...

SD svarar LO:

https://www.youtube.com/watch?v=-gQgeLqqtYU

LO kommer naturligtvis inte att locka tillbaka de väljare som gått från S till SD. Inga kampanjer har ju lyckats hittills, tvärtom. Det enda som kan bidra till att SD minskar är såklart att kraftigt begränsa invandringen. SD kommer således att fortsätta växa, utan att behöva göra någonting.

Hittade en kvinna med Solen på samma grad som Jimmie Åkesson (sataniska axeln är till fullo aktiverad med även Venus i Oxen och Saturnus i Skorpionen), nationalekonomen och privatekonomijournalisten Annika Creutzer (född 16 maj 1957).

https://www.efn.se/nyhetsrummet/nyhetsrummet-flyktingdebatt/

Motdebattören i ovanstående länk, Tino Sanandaji (17 maj 1980, Teheran) har, hör och häpna, även han Solen på tredje graden Oxen, alltså i gradexakt konjunktion med Algol. Intressant karta, Månen/Venus i Tvillingarna disp. av Merkurius i Oxen, Mars/Jup/Sat/Rahu i Lejonet. Det är dock uppenbart när man lyssnar på debatten vem av dessa två som helt och hållet saknar verklighetsförankring.

Nu snackar vi ju bara Chandra lagna, men Sanandaji har Solen och Merkurius instängda i tolfte, som undertecknad. Kuriös kombination med ett så aktivt tredje hus, från vilket dessutom Saturnus lägger ytterligare sordin på Solen.

Seaward sa...

Två Algol och varandras Vedersakare! Du säger att de inte kvittade varandra utan att säga vem som "vann" (här i termer av "realism"), men jag kommenterar bara referat och inte andras filmklipp.

Tolfte huset KAN tendera till bristande realism och verklighetsförankring. Jesuitmunken Teilhard de Chardin, en typisk 12e-husmänniska gjorde bort sig rejält när han försökte agera världsanpassad och koka ihop en syntes av evolutions- och skapelseläran. Fem planeter i Väduren i 12e. Än värre blev det när han råkade involvera sig i ett bedrägeri med en apskalle och en mänsklig underkäke som skulle bevisa en viktig "övergångsform" på vägen från apa till människa (Piltdown Man-skandalen. Katolska kyrkan såg ingen annan råd att skicka honom i exil till Kina (motsvarande den gamla kommunismens exil av problembarnen till Sibirien).

Den paleontologiska bluffen var så stort på sin tid att det till och med bildades en satirisk (?) rockgrupp som kallade sig The Piltdown Men. De hade ett par hitlåtar, alla instrumentaler. Jag minns på rak hand bara den humorstiska titeln "Brontosaurus Stomp". Det här var ungefär vid samma tid som tecknae serien The Flintstones debuterade...60-61....

Anonym sa...

Hovastrologens system innehäll ju planeter, element oxh zodiaktecken. (se sista länken)

https://en.wikipedia.org/wiki/Enochian_magic

Böcker:
http://www.amazon.com/Enochian-Magic-Beginners-Original-Llewellyns/dp/1567187471
http://www.amazon.com/The-Lost-Art-Enochian-Magic/dp/1594773440
http://www.amazon.com/The-Enochian-Magick-Dr-John/dp/1567183670
http://www.bokus.com/bok/9781578635306/enochian-magick/(sista av Aleister Crowley)

The System of Enochian Magick, Part I:
An Introduction to the Structure of Enochian Magick
By Frater David R. Jones
http://hermetic.com/enochia/system_enochian_magick_1.html

Seaward sa...

Din första länk till Wikipedia är i princip utdömd där som tvivelaktig ("multiple issues"). Olle Wästberg skriver i dagens SvD om en generation svenskar som är sittande ankor pga. sviktande källkritisk förmåga (skolans svek).

Även om ett dagsaktuellt blogginlägg går emot honom till del, är det just detta som är problemet här. Det existerar inget som kan kallas Enochian Magic förrän i modern tid och det är dålig praxis att dra in länkar av denna typ i diskussioner om Tudor-England.

Hade du känt till att Enoks bok inte nådde västerlandet förrän 1773 hade denna länk till desinformation kunnat undvikas. Det är Crowleys tokerier som har bakåtdaterats till drottning Elisabets England. ”Information” av värsta sort verkar ha klibbat fast vid John Dees namn.

Men mot Wikipedias artikel om Dee finns inga invändningar (och britterna kan sin historia), och det är ju helt klart att han både var astrolog och allmän metafysiker (metafysiker, inte svartkonstnär).

Som forskarämne är Dees specialiteter detta alltför komplext för att lägga tid på i samtalsform i en kommentarränna och jag vet väldigt lite om saken. Men tack för stimulansen att läsa Wikipedia-artikeln om John Dee.

Seaward sa...

PS. Jag noterade strax denna länk, som bekräftar att Dee själv inte använde termen enokisk (Enok var en människa) utan angelisk.

https://en.wikipedia.org/wiki/Enochian