Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 6 juli 2011

Cindy Crawford, drömmen & verkligheten

[Skrivet juldagen den 25/12 2010 och förkastat. Uppslaget, en nattlig dröm om affärskvinnan, kom att handla om filosofi och de fyra elementen istället! Jag lägger ut den i vilket fall, med ett tillägg som, hoppas jag, sluter den ofärdiga cirkeln. Obs, långt inlägg - 2.500 tecken.]


Jag hade en lång dröm där jag minglade med Cindy Crawford utan att något i medierna kan ha utlöst den drömmen (Freuds s.k. dagrester). Ärligt talat har jag aldrig varit attraherad av henne - alltför kylig för min smak. Mitt sista "live-minne" av henne går årtionden tillbaka när hon gjorde lite programledarjobb för ungdomskanalen MTV. 

På vägen har jag dock snappat upp att hon tidigt visade utmärkt förmåga att idka affärer och har framgångsrikt (som alla andra supermodeller) gjort ett varumärke av sig själv - objektifierat sig själv om man så vill. Den sista sorts människa jag skulle beblanda mig med i verkliga livet med andra ord.

Men vilken skillnad i drömmen! Här kände jag henne mycket väl och var fullt medveten om hennes oändliga tålmodighet och positiva sinnelag. Hon var en av "de goda", och nu var det hon som hade fördragsamhet med mina sämre kvaliteter!

Det var så uppenbart en dröm där min egen själ (jfr Jungs "anima") kontaktade mig och valde en förklädnad ("Cindy"). Det kändes därför angeläget att titta på hennes horoskop och försöka förstå vad drömmen ville säga.


Ett ord om horoskop där födelsetiden och de 12 husen är kända. På vissa av bloggens kartor tonar husets element över i tecknets, men det finns inga djupsinnigheter bakom ordningsföljden. 

Cindy Crawford föddes då Tvillingarnas 15e grad steg över en småstad i Illinois. Väljer man, med den idealistiska filosofin, att se Själen som ansvarig för projektionen av vår omvärld av gator och torg på "vår" planet i rymden, och att miljarder enskilda själar inom Själen som inom ramen för den stora drömmen projicerar sina egen små vinklingar på samma tillvaro (inklusive deras sociala härvor och nät), då kan det vara logiskt att placera första husets Eld innerst, närmast kartans Centrum.

Vi är alla Eld eller rent medvetande eller ljus i vårt innersta och mittens mitt väntar det som kallas Gud. Men bara dharma-husen 1, 5 och 9 kan via sina associationer till Väduren, Lejonet och Skytten betecknas som "transparenta" eller som ljus som ofärgat förmedlar andesjälens projektion eller bidrag till det fenomen vi kallar (den yttre) verkligheten. Enligt detta resonemang om "motorn" bakom tillvaron hamnar då Tvillingarnas blå Luft som den yttre färgen i kartorna. 

Men man hade lika gärna kunnat vända på ordningen och argumentera för att kärnan/centrum i första huset är Tvillingarnas idé (Luft) och att ett eldhus äger total transparens så den yttre verkligheten utan fördunklande låter Luft-Tvillingarna framträda.

I Cindy Crawfords fall hade det kanske varit mer kraftfullt att inte färgsätta den tredje tolkningsparametern - husen - och bara visat färgerna på hennes aktiva zodiaktecken. Hon saknar nämligen två av elementen och lever enbart via Jord och Luft - den totalt praktiska och rationella brun-blå människotypen.

Och: detta skapar en kylig natur - precis som jag alltid upplevt henne. Enligt det gamla grekiska schemat är det från Jordelementet kylan sprider sig, Luft tillhör värmen i mellanläget mellan Eld och Vatten, men här saknas alltså Eld och Luften står i direktkontakt med Jord. Så långt Aristoteles i den hybrid av antika föreställningar som den här bloggen roar sig med att söka reda ut (och systematisera)!

Att det är en härva framgår av att Luft kallas varm i det aristoteliska schemat medan essentiella Luftplaneten Saturnus betraktas som naturligt frigid. Saturnus "förmerar" sig inte utan är en container som håller allt inom sig. Den dominerar totalt Cindy Crawfords himmel. Den är också symbol för materia, främst via härskarskapet över Jordtecknet Stenbocken. 

Det kan förefalla som om den idealistiska filosofin, som betraktar allt som reducerbart till medvetande, svårligen låter sig förenas med astrologin och dess fyra element, varav ett är Jord och en "hyllning" till det fysiskt konkreta.

Men, som föreslaget i annat inlägg (om rymdflygingenjören Wolfgang Smith), är de fyra elementen tillämpbara även på planeten Venus fastän livet där är osynligt för oss jordmänniskor. Jordelementet och Saturnus symboliserar kroppslighet, dvs. upplevelsen av en form fylld av någon substans.

Även änglar har kroppar, fastän väldigt annorlunda från våra då varken tid eller rumslig utsträckning finns i deras värld (enligt Swedenborg). Om det inte finns något rum kan man fråga sig hur den saturniska avgränsnings- eller formprincipen kan tänkas fungera!

I själva verket ligger änglarnas värld bortom vårt materiella kosmos så att använda Saturnus - inte planeten utan begreppet! - är en manöver på den metafysiska nivån. Vi tar en princip eller ett axiom vi känner till från vår synliga värld och tillämpar den på en högre osynlig värld. (Oacceptabelt eller åtminstone meningslöst för en materialistisk empirist!)

Det är här Saturnus som härskare över Lufttecknet Vattumannen kommer in, formgivaren i det osynliga! Inom Saturnus "container", inom det kosmiska medvetandet finns förlagorna till de delar som vi har i vår begreppsvärld, och det är, just som empiristerna säger, bara det som är gripbart i den fysiska verkligheten (Jordelementet) som vi kan sätta våra begrepp på.

Så kommer det sig att arten människan och inga av djuren är den sätter namn på tingen. Hon skapar ordklasser och andra logiska kategorier, vilka inte går att se eller ta på. Dessa har sin existens enbart i den abstrakta Luftverkligheten. Antikens filosofer såg visserligen djuren som besjälade men det var människan som var rotad i Nous via hennes "högre", rationella själshalva. (Själens högre och lägre del kan sammanfattas med den svårbegripliga övergång mellan Luft och Vatten som bloggen ägnat sig så mycket åt.)

Matematiker arbetar enbart i denna osynliga verklighet och många av dem tycks vilja skriva under på Platons påstående att Idévärlden faktiskt existerar oberoende av den fysiska verkligheten - universum är ytterst sett ren matematik.

Platon gick dock längre och hade nog menat att dagens mest idealistiska matematiker inte går långt nog. För den store filosofen fanns det något bortom talens värld och det var förstås idéerna eller formerna, som astrologin har en nomenklatur för att sammanbinda till modeller som underlag för förståelse, och som också matematiken med sin formalism söker knyta samman en eller annan aspekt av, för en djupare förståelse av verkligheten.

Alla mänskliga verksamheter utgår faktiskt från arketyperna vilka finns i Nous eller det kosmiska medvetandet. Det är därför man legitimt kan leka med det astrologiska språket och transponera levande livet till en eller annan astrologisk signatur, härleda levande livets uttryckssätt tillbaka till zodiaktecknen vilka i sin tur är rotade i formernas värld.

Jordelementet och människans fysiska sinnesorgan bjuder bara på en begränsad kontaktyta med verkligheten. Infantila grupperingar i väst har fått för sig att allt som inte empiriskt kan bevisas är overkligt. De sämsta tänkarna i dessa grupper har inte ens förstått att de därmed omyndigförklarar även västerlandets paradskepp matematiken eftersom den överhuvudtaget inte nuddar den mark en inskränkt materialist dyrkar.

Cindy Crawfords totala betoning på denna jordnivå och det mentaliserande (Luft) som försiggår våningen ovanför skulle lätt kunna låna sig till en bild av en simpel pragmatiker som använder all sin tankekraft enbart för praktiska eller jordiska frågor. Hon kom också från enkla förhållanden och avslutade aldrig sin utbildning i kemi.

Notera hennes ämnesval! Kemi är "tänkande kring systematiken i Jord" eller materialism i dess prydno, 1800-talets övermodiga tro att man hade hittat verklighetens innersta struktur, och se så välordnad i tjusiga räta led den var! Så Saturnus-symmetriskt!

I själva verket är det alltså det systemskapande Luftelementet som projicerar strukturer mot det döda och formlösa Jordelementet. Jord, i sig själv, kan liknas vid Aristoteles prima materia, grundstoffet som inte ens går att representera innan man ingjutit en form i det.

Det är därför, för att reprisera nedanstående bild, Platon bara såg själen som tredelad. Elementet astrologin färgar brunt tillhör inte ens de levandes värld, Jord taget helt för sig själv, representerar det Jesus kallade Det Yttre Mörkret - den totala kylan, intigheten (nihil).


Exkurs. Är inte Cindys själva ansikte ett eko av den rationella och symmetriska tendens som Saturnus drar in i ett liv? Jag har en aning om att vi har en stark Saturnus i många fall av skönhet där just den här symmetriska sidan dominerar över de "mjukare" slagen av formgivning. Saturnus ger den klassiska benstomme som under vissa tider favoriseras i mode- och skönhetsbranschen.

Men mot denna torftiga pragmatism talar nu planeternas husplaceringar, tack vare det kända födelseklockslaget. Särskilt det välmatade nionde huset för högre medvetande, religion och filosofi drar omedelbart uppmärksamheten till sig!

*****


Så långt den 25/12 - inlägget verkar inte färdigskrivet. T.ex. drogs inga slutsatser om drömmens personliga signifikans. Jag kanske var trött i huvudet, juldagen var produktiv. Kanhända tillkom den ratade Cindy-texten efter följande tre:

Gay, och skyltar med kvinnohatet
(om en sångare vars kristendomskritiska tidningsartikel röjde en negativ kvinnoattityd)

Anna, den ryska spionen

Brottsdömda och Lagen
(en studie av Jupiters överrepresentation i Vågen hos brottsdömda)


Naturligtvis räcker det med att ha beräknat hennes horoskop och sparat det för att ha skapat ett minne av det. Kan det undermedvetna ha processat detta minne och förvandlat oss till goda vänner i fantasin?

På min hårddisk ser jag filen för hennes horoskop, daterad den 7 december 2006. Det var då jag köpte en ny dator och Cindys horoskop var därför beräknat tidigare och överflyttat till nya datorn.

Datorinköpet låg ett knappt år innan jag upptäckte den sideriska zodiaken i oktober/november 2007. Detta innebär att jag vid beräkningen sett horoskop på tropiskt vis, vilket för mig alltid inneburit Ptolemaios likahussystem plus en MC-punkt lite ologiskt markerad fast den inte längre har någon funktion som tiondehusspets:


Tropisk zodiak placerar hennes massiva stellium i Fiskarna och intrycket splittras av att nymånen hamnar i åttonde och resten i nionde.

Detta utesluter i hög grad att jag redan vid beräkningstillfället för 5+ år sedan skulle ha formulerat någon idé om att ha en "andlig släktskap" med Cindy, då mitt eget horoskop i både den tropiska och den sideriska versionen placerar Solen i Luft. (Månen däremot backade från tropisk Mån-Kräfta till siderisk Mån-Tvilling.)

Vad jag vill säga är helt enkelt att den sideriska zodiaken bättre förklarar varför Cindy Crawford oförhappandes poppar upp i en dröm. Enligt den äldsta modellen för att teckna husen, och med den sideriska zodiaken, tillhör hon nu tydligt det nionde huset för andliga impulsgivare på jorden, och hon tillhör helt och hållet Vattumannen, tecknet som indikerar hela ideologiska system, mentala modeller eller representationer av verkligheten om man så vill.

Likväl spelar uppenbarligen Vatten + Jord in i hennes livsöde. Exceptionell framgång som enkel fysisk kropp - så kan man kanske läsa lyckoplaneten Jupiter extra förstärkt av ambitiösa och hungriga Drakhuvudet. Kombinationen välsignar Cindy Crawfords åttonde hus för fysisk korruption - allt materiellt livs bortskrumpnande, och dessförinnan det sjätte huset för fysisk fitness.

Fas två av hennes karriär tycks mest handla om att förklara henne själv som "miraklet" att behålla ett ungdomligt utseende som väl. Bilden på henne (från 2010) togs t.ex. från en artikel där "botox skrämmer henne".

Det är inte lätt att begripa vad det nionde huset för "högre medvetenhet" handlar om i hennes fall, trots (eller kanske just för att) så ofattbart mycket planetär aktivitet är förlagd dit. Det är nästan som om hon har ett hemligt liv i andevärlden som svårligen går att sätta fingret på. Nionde står i hennes fall uppenbarligen inte för omfattande universitetsstudier. Den enkla betydelsen "utlandet" stämmer förvisso eftersom modellyrket förde henne runt världen, fotograferat på varje plaza i världen.

Men nionde måste rymma någon annan hemlighet, i drömmen upplevde jag någon form av andlig insikt, att hon likt den kinesiska kvinnliga buddhafiguren Kuan-Yin hade tålamod med mina tillkortakommanden. Hon var som en fullständigt ren och dehumaniserad (dvs. gudomliggjord) varelse. Därför min misstanke - nu - om att jag hade den här drömmen juldagsmorgonen (glömt anteckna den) och att Cindy var en anima-representation för min egen själ som kommenterade "mitt lägre jag" som på själva julafton satt ner för att skriva den sarkastiska texten om den kvinnofientliga gay sångaren som kastade skit på kristendomen.

Stämmer den kronologiska rekonstruktionen, säger Cindy i en dröm samma natt, "Såså, så farligt är det väl inte" - homots kristendomsattack. Dvs, vi är alla själar, även den snedvridna gay sångaren, och man måste begripa hans kristendomsattack utifrån det bristfälliga perspektiv en totalt sekulär människa har på i stort sett allting.

Denna totalt könlösa Cindy Crawford - med Solen och Månen sammansmält till ett neutrum och disponerad av formens (könlös) planet Saturnus är faktiskt en helt genialisk representation för den androgyna andesjälen!



Tänk Tarotkortet "Världen", vars motiv sedesamt döljer personens kön bakom en mantel. Men detta är inte prydhet - den som har övervunnit världen och nu är världshärskaren är inte längre vare sig man eller kvinna, det är därför könet är dolt. Cindy Crawford - den ultimata Vattumannen motsvarar således den fullkomliga själen. Eller Kuan-Yin, den medlidsamma Buddha som ser och förstår den bräckliga mänskligheten.

Drömmen kan ha instruerat mig att inte gå för hårt åt de homosexuella när de faller ut mot kristendomen - alla själar släpar sina psykiska bagage. Kristendomen är inte syndfri själv, hade den inte bannlyst själavandringsläran hade den bättre förstått den psykiska åkomma som är homosexualitet!

Vad gäller känslan i drömmen att Cindy Crawford var "oändligt tålmodig", behöver man bara studera Saturnus som totalt äger allt annat! Shani, Den Långsamme (och långmodiga) som indierna sade. Saturnus har total kontroll över brunstiga och primitiva Mars i det här horoskopet, och naturligtvis indikerar nymånen att Sol och Måne i bemärkelsen manligt/kvinnigt har "kvittats" mot varandra.

Vattumannen är förstås en sinnebild för Gud, som håller en kruka eller containern, världsägget, i sina armar. ("He's got the whole world in his hands")

Tarot-kortet plockar upp tanken genom att antyda världsägget som en oval lagerkrans, i vars fyra hörn universums väktare står stadigt. (Att vinna över världen är att bli fri i förhållande till dess tankar och värderingar - detta förtjänar en lagerkrans.)

Dessa universums fyra väktare är i sin tur är de klassiska fixerade Tamas-tecknen Oxen, Lejonet, Örnen (Skorpionen/Skytten) och Människan/Vattumannen. De håller ihop kosmos - och gör sitt bästa för att hindra innevånarna från att "tänka utanför lådan"!

En viss redundans måste accepteras när man kommer till symboliska representationer, Tarot-kortet är inte en matematisk funktion eller en grammatisk mening. Därför kan man säga att Vattumannen har flera roller i det här motivet, dels som en av de fyra hörnpelarna, men också som den individuella medborgare i världen som övervinner världen och därmed likt Vattumannen bär hela kosmos i sin famn.

Den människan har insett sin identitet med Purusha eller Gud, som genomsyrar världen och likväl står över den. Det säger sig själv att Vattumannen som Sveriges nationalsymbol är den lägsta formen - Vattumannen som enbart den kollektiva modellen för hur saker förhåller sig.

Den individ som nått Jungs "individuation" i det kulminerande Tarot-kortet är emellertid allra minst en Reinfeldtsk privategoist! För Vattumannen, Människan, Gud, tappar aldrig kunskapen om att alla andra också är en aspekt av henne själv. Vattumannen på en högre manifestationsnivå kan aldrig förfalla till den ynkliga privatism som torgförts i Sverige under några år.


Inga kommentarer: