Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 31 juli 2011

Kräftan som sårbarhet (Blodiga söndagen 1972)

Bloggen Kildén & Åsman återger en artikel som summerar våld mot underklassen i Europas historia, och konstaterar att knappt ens under Andra Världskriget har Norges socialister utsatts för ett sådant övervåld från den sataniskt drivna högerkanten.

Jag noterade bloggen pga dess koppling till SvD som motvilligt konstaterar att attacken i Norge kom från "oväntat politiskt håll". Verkligen? Aldrig hört om den starke (eller den som inbilskt identifierar sig med makten) som tar sig rätten till vad som helst? Stenbocken kallas den här tendensen i astrologin.

Eftersom jag med eftertankens kranka blekhet infogade en extra mening i inlägget om Kräftan som den typiska rasistens zodiaktecken i samband med den i alla avseenden fule franska främlingshataren Jean-Marie Le Pen, kommer den historiska tillbakablicken lägligt. Tillägget frågade sig självt huruvida en vänstermänniska i Kräftans tecken verkligen kan omfatta socialismens universella vision, eller om en sådan partimedlem är med för att det gynnar honom/henne personligen.

Men det är ju faktiskt så att Kräftan, neutralt betraktat, är naturens protektionistiska instinkt. Och fast det ibland bara är inbillade hot - Kräftan är dock Månens och den fria fabrikationens tecken - så finns det i människosläktets sätt att mytologisera över sig själv och sin omvärld en anledning till att krabban utvecklade ett skyddande skal, ryggradslös som den är. 

Och början på myten är alltid angreppet från "den andre". Den objektifierade fienden beskrivs i astrologin genom Stenbocken, tecknet vars latinska namn Capricornus kan brytas ner till en tanke om övermaktens godtyckligt stångande horn - våld mot de små och sårbara.

Kräftan tänker inte men utvecklar instinktivt ett cellmembran som i andra versioner av samma myt hårdnat till ett skal. Se moderatledaren Fredrik Reinfeldts Sol i Kräftan för ett exceptionellt tjockt skal! Rasist blir den som av någon anledning är "elöverkänslig" på ett oerhört basalt område.

Vissa klarar helt enkelt inte av en komplex social miljö, de är ofärdiga sade jag i inlägget om Le Pen, de är lite lika autister. De vill ha en enkel värld. Kan det bero på att de har blivit tagna på sängen i detta eller ett tidigare liv, och börjat bygga ett "psykiskt skal"?

*****

Högt upp på listan för övergrepp mot oskyldiga människomassor i modern europeisk historia kommer den engelska militärens angrepp och slakt på 26 oskyldiga civila på Nordirland i vad som kommit att kallas "Blodiga söndagen" - U2 skrev t.o.m. en låt med den titeln.

Jag vet inte vad som fick mig att plocka just den massakern ur artikelns digra lista, kanske för att författaren svävar på målet om vilka som varit offer för våld. Jag är inte nöjd med en löslig presentation som söker göra martyrer av precis varenda individ eller rörelse på vänsterkanten. Extremism är aldrig helt utan sin egen skuld.

I en annan vinkling på de miljoner och åter miljoner européer som fått sätta livet till under 1900-talet i krig, påminner filosofen och matematiska fysikern David Berlinski om att det är så kallat "upplysta", dvs. ateistiska stater som producerat mer massdöd på bara ett århundrade än någon annan civilisation genom historien ("The Devil's Delusion"). Så mycket för Humanisternas, Vetenskap och Folkbildnings och andra teknokratiskt anknutna grupperingars historieförfalskning.

Hur som helst slog jag upp "Bloody Sunday" på Wikipedia och hittade till och med klockslaget då beskjutningen av obeväpnade civila började. "Obeväpnade" var viktigt här, för det vara inte några extremvästerterrorister som utlöste slakten utan just oskyldiga människor.

Och är det inte märkligt att just i denna historiska viktiga slakt hitta just Kräftans tecken, inte som inskränkt rasist, utan just som det sårbara tecken som första EFTER traumat sluter sig inne och blir det generande skämt till människa som en liten, men statistiskt notabel del av alla Kräftor är. Och är det inte lika märkligt att hitta de "nyckfullt stångande gethornen", "övermakten" i attack direkt mot symbolen för det enkla folket?



Och naturligtvis hör det till saken att tecknen ockuperar horisontlinjen, dvs. befinner sig i prominenta hörnhus. Och notera hur demonerna Rahu och Ketu är inblandade även här, precis som i flera av de norska horoskop jag tittat på. Månnodsaxlen kan som sagt sammanfattas som mänsklighetens hybris/förhävelse och det straff som varje avvikelse från den jämna solära medelvägen. 

Månen i sin erratiska bana, ömsom med sydlig latitud relativt solekliptikan och ömsom med nordlig latitud, symboliserar den irrationella själen, människosläktets opålitliga sinnelag, vår tendens till extremism.

I det här horoskopet är det övermakten Solen med Drakhuvudet Rahu som representerar en överdriven våldsamhet och vilja att statuera exempel. Och den går så, för vad det nu kan vara värt, från väster, där Solen världsligt signalerar död. 

Som Mona Sahlins Vattuman-Sol i väster indikerade (fast inte Solen enbart), är det här kanske inte den bästa placeringen för den som vill bli en herre på täppan. Ögonblicket har så att säga redan passerat och natten är kommen.

*****

Saturnus koppling till överheten och roller med en gnutta makt har diskuterats många gånger tidigare. Det är inte ointressant att notera att indisk astrologi placerar arbetarklassen (shudra) under Saturnus. Arbetaren är ÄGD av överheten och helt ointressant annat än som lätt utbytbar arbetskraft.

Se Isobel Hadley-Kamptz utmärka upptäckt av att den otyglade best till marknadsekonomi Reinfeldt omhuldar skrotar folk redan vid 35 idag! Allt för att hålla produktionskostnaderna nere. Min egen reflektion över detta var att jag, en före detta dataprogrammerare, hjälpt rekryteringsföretagen bygga diaboliska system för snabbare (snabbt är rationellt, eller hur?) kunna gallra bort människor utifrån generande korkade premisser - t.ex. blotta åldersangivelsen, eller något så intetsägande som t.ex. skillnaden i några år mellan två erfarna personer.

Tänk om den något mindre erfarna i gengäld hade hundra andra kompetenser som dessa simpla kvantifieringar av människan missar? IT-system ger fattiga "fantombilder" för fattiga människor som troligen ändå inte skulle klara av att bedöma människor vid ett levande möte. Ni vet, den där sortens typ som osäkert säger "Och var ser du dig själv som fem år, då?".

Ung = billig, äldre = erfaren, vilket kräver en chef som inte själv är ett fullständigt spån.

Och låt mig inte dra den där skrönan igen, om Svenskt Näringsliv som på allvar menade att filosofi - verktyget för att lära sig fatta informerade beslut om det som gömmer sig bakom skenet - inte är en lönsam utbildning!

Och det är ju ingen skröna. Det hände verkligen - i Sverige år 2011.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Drakhuvudet heter Rahu.

Mvh/R.C.

Seaward sa...

Tack för att det finns några vakna som rättar när det blir fel. Fortsätt att följa min presentation av Rahu och Ketu, de kan komma att bli felvända fler gånger! :-)

Och varför? För att jag misstänker att noderna är som katten som jagar sin egen svans eller draken som biter sin svans (Ouroboros.

I den sublunära sfären skiljer man orsak från verkan, men ovanför den sublunära sfären är det ingen skillnad på drakens hunger och den åtföljande bestraffning. De är idéer som alltid färdas i par.

Symboliskt, måste man helt lämna noderna utanför dramat eller inse att de håller varandra vid liv så att det till sist inte känns meningsfullt att tala om att en hungrar och den andra får ta skiten. Det är en bild av den förgängliga naturens kretslopp, detta drakens sätt att konsumera sig själv.

Om en planet stimulerar t.ex. drakens svans tycks den påverka huvudet via opposition och bestraffningen föder ny hunger (revanschlusta)!

Detta är bara preliminära idéer jag har inget riktigt bra grepp om noderna än.

Men Ouroboros-idéerna hör definitivt till månnoderna, det kom jag på just nu. Att som Vishnu gjorde, hugga ormen i två delar hjälpte inte alls! Det är ändå samma berättelse om hungern som aldrig stillas.
:-)