Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 27 juli 2011

Planetära cykler och Norges karma

Den här 13-sidor långa astrologiska diskussionen är inte för novisen men tar upp frågor som planeternas rörelser i anslutning till tanken om att varje entitet, människa eller nation bär på ett karma som från tid till annan synliggörs mer än det kontinuum av tid som också är är en följd av aktivitet - Platon instämde med indisk filosofi och såg tiden uppstå först med kroppar i rörelse.

*****

Norska polisens officiella tid för larmet från Utøya där en massaker av unga socialdemokrater pågick var 17.27. 

Den uppgiften framkom över ett dygn efter att bloggen redan kommenterat horoskopet. Här vill jag kommentera det efterord som lades till och där jag påminde om att originaltexten påpekat att det var framåt halvsex som var den symboliskt värsta tidpunkten. 

Med andra ord, den onda fixstjärnan Algol visade just den sida som den astrologiska traditionen sedan länge känt till. Det förtjänar att påminnas om att mördandet redan var i full färd och att det är den till det officiella larmtillfället "Satans huvud" vidhäftar. Larm om att någon bakvänt pågår. 

Mer än så här kan man inte begära av astrologin. Den är dock inte verkligheten själv utan en fortlöpande undertext till den långfilm vars originalspråk vi inte alls känner. Astrologin är mänsklighetens kanske äldsta försök att skapa en schematisk representation av livets skeenden utifrån en tanke om att alla aspekter av livet på något gåtfullt sätt hänger samman. Det som händer på en nivå går igen på en annan - fast med ett annat presentationsskikt.

Vissa har trott att det var gudarna (planeter och stjärnor) som skapade livets händelser, andra (som den nyplatonske pro-astrologiska filosofen Plotinus) att dessa himlafenomen är tecken - samma hållning judendomen och Gamla Testamentet intar, för övrigt.

Apropå Algols fula tryne just sjunken i väster då polisen nåddes av nödlarmet, utlöste stjärnans hörnposition några tankar i efterordet om hur petig man kan vara med precisionen. Frågan om planeters och aspekters avvikelser från exakta lägen har diskuteras i 2.000 år och modellerna skiftar ständigt. 

Jag vill varmt rekommendera den här artikeln på brittiska SkyScript, skriven av en astrolog som började rota i ämnet. Oerhört lärorikt. Hur många tänker sig ens Galilei Galileo som astrolog? Vår "förnuftsbaserade" moderna värld ljuger oavbrutet om sin väg fram till nuet.

Allt som inte passar dagens myt skalas bort. Naturligtvis fanns ingen skillnad mellan den rena astronomin och tydningen av stjärnorna (astrologin) vid den här tiden. T.o.m. en svensk matematikprofessor har gått på samma falska historieskrivning när det gäller den moderna astronomins kanske största gestalt, Johannes Kepler (som knäckte gåtan med planeternas irrationella rörelser genom kombinationen av en heliocentrisk modell och upptäckten att planetbanorna inte var "perfekt" cirkulära utan elliptiska).

Kepler hade sett planeternas effekter på vår värld så det inte en fråga, som professorn duperats av skolböcker att tro, att han av ren fattigdom tvingades ställa banala horoskop åt kunder.

Idén om den perfekta cirkeln låste således människors föreställning i flera tusen år, och vem kan klandra släktet för vår inbyggda förmåga att idealisera (idé-alisera!) Vår mentalisering är ju vår respons, nedfallna i den sublunära sfären där Platons rena idéer sjunker ner genom Vattenelementet innan de når oss i något förvrängda former.

I idévärlden rör sig planeterna i perfekta cirklar eftersom det är materien (det onda Jordelementet) som orsakar förvrängningen. Det upptäckte ännu en gång Albert Einstein men han klädde den urgamla mänskliga insikten i matematisk klädedräkt, och förklarade att fysiska kroppar påverkar både tiden och ljusets färdriktning.

Precision är decimaltal och inte bara heltal är egentligen inte några framsteg, utom för dem som likt autister fixerar sig och borrar sig djupare och djupare in i ett problem. Redan de gamla babylonierna började intressera sig för delningen av en helhet ("1") i tre delar vilket genast ledde till fraktioner (~"0,333333...."). 

Babylonierna hade inga problem med sådana här irrationella tal eftersom de inte använde decimaltänkande utan ett räknesystem baserat på 60. Den 360-gradiga cirkelns delning på tre (tre Eldtecken och så vidare) gav tre behändiga 120-delar. Som vi sett av den här bloggen fortsatte indierna att använda ett mycket fritt och symboliskt sätt att hantera dessa matematiska omen. 

När Marduk-Guru-Zeus-Jupiter kastar den 120-gradersblick den ensam förfogar över enligt indierna (och kanske babylonierna dessförinnan, fast detta är inte bevisat), så ignorerade de gamla kulturerna fullständigt petitesser som om aspekten var gradexakt. De insåg troligen att man rörde sig med omen, symboliska indikationer från gudarna genom själva deras rörelser på himmelen. Jupiter kastade sin gynnsamma blick mot hela det tecken som låg 120 grader framför tecknet som planeten själv befann sig i (och även 2/3 - 240-gradersaspekten).

Men uppenbarligen var redan babylonierna intresserade av att förutsäga exakt när sol- och månförmörkelser inträffade. Där föddes, kan man säga, tanken på "demoniska" men osynliga planeter längsmed solekliptikan, vilka blev Drakhuvudet och Draksvansen.

Från dessa studier stammar säkert frågan om hur stor "orb" ("orbit") de avlägsna stjärnorna har runt sig, dvs. hur nära en planet måste komma stjärnan innan stjärnan förmedlar sitt omen till planeten. Det är det SkyScript-artikeln så fascinerande tar upp och astrologins teoretiska problem. En gång hade t.ex. planeterna egna orber, idag är det deras aspekter - "ögonkast" - som anses ha ett fokus (exaktitud) plus ett dimmigt seende som sträcker sig några grader åt vardera hållet från den exakta mittpunkten (en annan planet eller ascendentpunkten). 

Det här är ett helt annat tänkande än den gamla "lösliga" indiska aspektläran, där planeten grabbar tag i hela zodiaktecknet och allt som finns i det. Två mänskliga traditioner, två sätt att konstruera en modell, ett verktyg för tolkningsarbetet.

*****

Larmet om Anders Breiviks människoslakt når alltså polisen 17.27, då den tredje graden av dödens tecken Skorpionen stiger i öster och den tredje graden av Oxen "dör" i väster. I Oxens tredje grad befinner sig också den onda fixstjärnan Algol, av judarna kallade Rosh Ha-Satan, Djävulens huvud.

Det är när man fimpar de moderna astrologernas meningslösa och kontraproduktiva jakt på decimalprecision man plötsligt ser hur den antika astrologin var tänkt att fungera. Nu "stämmer" plötsligt det klockslag som norska polisen slutligen enades om. Skorpionen och Satans huvud bildar en exakt vågrät linje från öster till väster, och det symboliska budskapet kan inte missas.

Men varför just denna dag? Ögonblicket upprepas ju varje dygn.

Här började jag nysta i problematiken genom den indiska dasha-läran om planetära cykler. Eftersom det här är en blogg där jag själv undersöker och upptäcker gamla läror, är innehållet lösligt och utspritt. Detta är så att säga grundstudier med fortlöpande "marginalkommentarer". 

Jag upptäckte då det märkliga att landet Norge just fullbordat sin första 120-årscykel som självständig entitet och så sent som i oktober förra året började om på ny kula.

Landets omstart kunde inte ha hamnat under en mörkare planet än Saturnus, arbetarklassens symbol enligt indisk astrologi och så även i västerlandet där den ofta kopplas samman med fattigdom och slit.

Norge hade dessutom Saturnus som nationalhoroskopets viktigaste planet, otroligt starkt placerad där den sjönk i väster och i ett tecken som framhäver dess goda egenskaper, dess härskarläge i kollektiva Vattumannen, ett tecken som låter individer fungera som individer och samtidigt som delar av en helhet!

Märkligt eller kanske naturligt nog skedde massmordet medan socialdemokratin hade regeringsmakten (i en samrådsregering). På alla upptänkliga vis skedde illdådet av en man som hatade själva idén om att många olika typer av individer kan vistas inom samma sammanhållande begrepp (Vattumannen). Konceptet han hatade var förstås "multikulturalism" - han hatade sitt eget soltecken!

Massmördaren Anders Breviks horoskop visar på de svåra problem som rådde för hans Vattuman - hans förmåga att delta kollektivt. Spänningen gick mot Lejonet som naturligtvis står för unik individualist. Breivik hade psykets planet Månen i Lejonet.

Vi vet hur den här fullmånetrycket i hans person kom att hitta ett (förvirrat) ideologiskt uttryck: Norge skulle med nazismens Förintelsemetoder renas från fel sorts subgrupperingar inom den övergripande Vattuman-symbolen.

*****

Men Norges omstart under den hårda prövningens Saturnus tycktes mig ändå inte särskild väl kopplad i de föregående inläggen. 

Det är ett stort glapp mellan konstaterandet att landet genomgick en saturnisk prövning f.o.m. november 2010 t.o.m. oktober 2013 och upptäckten att Satans huvud var aktivt just som polisen inser vad som pågick på ön. Den dagens sjunkande Algol var bara en förekomst av cirka 1095. Inte mycket till astrologisk förutsägelseprecision!

Efter att indisk astrologi lokaliserat de mindre och mer behändiga sub-cyklerna (Norge befann sig i både Saturnus huvudcykel och Saturnus tre år långa sub-cykel) övergår man att studera transiterna från år till år, månad till månad och dag till dag.

Men nu är man nere på en helt annan nivå - man måste ha en förställning om vad man söker efter via astrologin. Kanske ett intresse av hur Norges ekonomi kommer att se ut under perioden och om det finns några särskilt svaga eller starka perioder inom loppet för t.ex. sub-cykeln.

Massmordet kom rakt ur det blå, och jag tror inte många astrologer i förväg skulle ha kunnat komma på tanken att studera Norges nationalhoroskop ur perspektivet av den här typen av angrepp. Faktum är att jag inte ens kan tänka var i ett nationalhoroskop man ska placera ett massmord eller ett attentat mot en viss grupp människor (här: socialdemokrater).

Jo, kanske förresten. I västastrologin indikerar 11e huset föreningsliv, ideal eller människor som håller ihop på grundval av delad ideologi. Den naturliga zodiaken placerar naturligtvis Vattumannen här, tecknet som indikerar en kruka (ett rum) med rum för alla.

Det vore egentligen ett hån att t.ex. kalla svenska moderaternas ideologi för en sann ideologi, vilket vi tydligt ser i Fredrik Reinfeldts horoskop, där det privatistiska Jungfruns tecken stiger i öster så att lika tillslutna Kräftan (mitt hus trygga väggar, mina kapitalvaror) blir det högsta ideal individen förmår tänka sig. 

I Reinfeldts fall dessutom det inskränkta ideal han med Solen-i-Kräftan tagit som sitt livsuppdrag (Solen) att arbeta för. Det går inte att utan insikt i hans tidigare liv på jorden förstå hur han kan stanna vid en sådan halvdan mission, moderat ideologi kommer inte i närheten av vad 11e huset via Vattumannen har i sig att manifestera.

Däremot finns i indisk astrologi den sekundära tanken om att 11e huset står i relationen "andra huset räknat från tionde karriär- och streberhuset". Därmed får 11e en sidobetydelse av "2a ekonomihuset" och talar vi materialism, då uppstår plötsligt en skrämmande stark synergi mellan Reinfeldts flitiga Sol-Kräfta och tanken på att ro hem så höga inkomster till den egna familjen som möjligt. 

Jag kanske varit för hård mot statsministern i olika blogginlägg, han är helt enkelt inte en tillräckligt gammal själ för att inspirera Sveriges folk till ett gott och ädelt tänkande, han är bara en medelmåtta som är sig själv närmaste. Och sätter man upp en sådan gestalt som ledare, räkna då med att folkmassan korrumperas på rekordtid!

*****

Låt oss prova hypotesen att massmordet på socialdemokrater skulle kunna ses via Norges 11e hus omständigheter för ideologier och deras föreningar.


Hur förhåller sig 11e husets tillfälliga härskare Merkurius och den dubbelt rådande dasha-härskaren Saturnus till varandra i nationalhoroskopet?

Exemplet på en lista transiter i högerspalten har kanske ringa värde för de flesta, men här kan man i vilket fall utläsa att Saturnus nådde sideriska Jungfrun den 8 september 2009 och kommer att befinna sig där i cirka 2½ år. Den 25 januari 2011 började en stationär Saturnus backa på himmelen ("retrograd rörelse") vilket anses stärka dess kraft.

Den 12 juni vände Saturnus sig rätt igen och rörde sig direkt (framåt) genom zodiaken. Den 14 november i år kommer Saturnus för första gången att nå Vågen (för att sedan backa tillbaka i Jungfrun ännu en tid).

Inget av detta är emellertid huvudpoängen utan bara en liten känsla för hur Saturnus beter sig för tillfället. Det viktiga är vad Saturnus i transit genom Norge-horoskopet aktiverar. Saturnus, i sin passage genom det andra ekonomihuset (en placering vi lämnar därhän), kastar sin långa 270-gradersaspekt rakt mot det 11e huset för ideal/ideologier.

Samt: de grupper av människor - Vattumannen som babyloniernas "Den Stora" eller indiernas "Urnan" - människor som i sina kroppar och intellekt är bärare av den för människosläktet ultimata idén eller ideologin om EN ENAD MÄNSKLIGHET, EN ENAD VÄRLD - dvs. just den internationalism som mindre, egoistiska, privatistiska människor hatar eftersom de inte nått tillräcklig andlig mognad än.

Men med detta lyckades vi bara krympa den saturniska sub-cykeln från 3 till den transiterande Saturnus 2½ år. Detta är alltjämt långt ifrån en transit som duger för en prognos, hade vi varit nyfikna på att se hur Norges ideologier mår under denna tid. Klart är i vilket fall att Norges ideologi (eller någon idealistisk sammanslutning skulle komma att prövas av Saturnus just i början av landets pånyttfödelse under en ny Saturnus-cykel).

*****

Vad då om transiterande Saturnus eventuella mellanhavanden med 11e husets tillfälliga härskare Merkurius?

Merkurius står prestigefullt på topp i nationalhoroskopet, i tionde huset i Oxen. Men den har inte någon koppling till natala Saturnus i sjunde i Vattumannen. Allt man kan säga att vad som än utspelar sig i 11e huset för ideal och föreningar, direkt avspeglas i Norges tionde realpolitiska eller makthavande hus.

Det verkar som om norrmännen bemödar sig om att praktisera det de tänker på och lär ut som ideal. Men kanske ännu mer den omvända vägen: det idealistiska Lufthuset betingas av jordbundna tiondehuset med dess hjärtefrågor: politik, ärbarhet/anseende. Det finns en hederskänsla över den här kombinationen som är intressant! I ett tidigare inlägg noterade jag att också det nionde huset för samvetet var starkt, tack vare båda välgörarna Venus och Jupiter.


Men med omnämnandet av de båda goda kommer vi osökt in på en del av indisk astrologi jag försöker få ett grepp om - det faktum att även en god planet kan vändas till entitetens nackdel och framträda som en verksam illgörare. Vilka planeter som spelar vilka roller framgår av det här stycket, och den bakomliggande logiken är alltså kvaliteten på de hus som de tillfälligtvis råder över.

Nu kommer kallduschen: Saturnus, världsligt så stark (och därmed en viktig del i Norges profil) och så rätt placerad i sitt eget positiva hemmatecken Vattumannen, är likväl en källa till problem! (Detsamma gäller också den ena av de båda välgörarna i nionde huset).

Det här ger en liten förklaring som inte tidigare inlägg rört vid: hur en så fin ideologisk planet ändå kan vara en källa till bekymmer för Norge, och tydligen stora bekymmer också om man betänker Saturnus världsligt starka (iögonenfallande) position.

*****

Vi kan gå längre och se att Saturnus också står närmast exakt parad med månnodsaxeln och främst då den avhuggna Draksvansen, den halva av historien som står för bestraffningen som första halvan, det hungrande Drakhuvudet, gjort sig skyldig till.

Så vid en närmare analys visar sig Norge ha ett problem med den i och för sig ofattbart moderna tanken på Vattumannens tidsålder eller läran om en enad mänsklighet som delar hela världen. Nu passar det perfekt att åter minnas att nationalsjälens instinktiva tendens tecknas av Mån-Kräftan i "hålla-sig-undan-huset" nummer tolv! (Även "exilens hus".) En påtaglig skygghet och ovilja att leva i samma värld som de övriga nationerna?

I upptäckten att Saturnus tillfälligtvis är en verksam illgärningsman (i linje med sin naturliga roll som en dito) understryks att det fanns problem att se fram emot när Saturnus planetära cykel rullade igång.

Hur interagerar då den natala (medfödda) Saturnus på händelser i tiden? Eftersom Norge föddes med Saturnus bunden till månnoderna är det naturligt att fråga sig vid vilka tidpunkter månnoderna hamnar i blickfånget på natala Saturnus. Norges Saturnus blickar sextio grader framåt och är medveten om Väduren och niondehusaffärer (utlandsaffärer!).

Planläggaren Saturnus ser vad som händer mittemot, vid landets eget rollspel. Norrmännen är faktiskt skådespelare, de spelar hurtiga som ultrapositiva Lejon därför att de som grupp (Saturnus i Vattumannen) är skickliga på att "stå utanför sina egna kroppar" och regissera sin officiella framtoning. Ja, psykopaten Breivik har precis samma förmåga att spela en roll som gäller för hela landet Norge!

Till sist är Saturnus också medveten om transiter som passerar rikets inre angelägenheter, 4e huset eller "Hemmet". Jag vet att världslig astrologi har vissa egna spelregler i väst, men av de tolv husen kan rimligen det fjärde inte betyda annat än "inre angelägenheter" i ett nationalhoroskop. Rätta mig gärna!

Och nu händer det på transitnivån som hjälper oss att förstå den saturniska planetcykeln lite bättre - och ur ett helt annat perspektiv än det elftehusperspektiv (föreningar och ideologier) vi först prövade: Vi befinner oss alltså i en planetär cykel som dikteras av Norges medfödda Saturnus, en problemskapare i detta horoskop, även om jag ändå uppskattar dess världsliga styrka och fina placering vad gäller tecknet.

Jag ser hellre Saturnus i LUFT som en hård faktor som testar landet och renodlar dess Form - minns att Saturnus är Formen på landets andesjäl, dess skyddsängel om man så vill, dess daimon eller Översjäl.

*****

Här hade norsk historia varit av glädje. För Norge frigjorde sig från Sverige 1905 med några år kvar på sin första saturniska huvudcykel - den perioden bör ha haft en karaktäristik som erinrar om de svepande penseldrag jag målat upp här. (Orkar dock inte läsa in mig på landets historia bara för några inlägg.)

Man undrar just om "separerade" Draksvansen och Saturnus sjunkande i väster ("döden") indikerar frigörelsen från den onda demonen Sverige? Vårt nuvarande horoskop är visserligen från 1974 men där pekas vi ut som ett Vattumanland (Saturnus)! Nå, en sak i taget. Tillbaka till funderingarna av transiterna över Norge vid massmordet.

Och någon har säkert redan fattat grejen. Det pågår en transit just nu som i ett slag halverar den "heta zonen" från Saturnus treåriga sub-cykel till 1½ år.

Det är månnoderna som t.ex. på kartan över den första bomben i Oslo kan ses i början på sin baklänges (retrograda) vandring genom den sataniska axeln, dvs. en ultrafysisk, konkret och påtaglig axel i zodiaken. Drakhuvudet (norra noden) nådde Skorpionen den 6/6 - Sveriges nationaldag, vad det nu ska betyda!

Den här axeln har således kommit i Saturnus blickfång, om Saturnus kastar sitt långa öga mot sitt hus för rikets inre angelägenheter!

Om man föresatt sig att över tid granska det medfödda norska problemet med att "klippa banden" med en ond överherre (Draksvansen/Saturnus), kanske t.o.m. klippa, bestraffa eller distansera sig från ett icke önskvärt folk eller en ideologi, då ser vi nu hur skrämmande tydligt just denna tid framtonar. Observera att månnoderna alltid färdas som ett opposit par så frågan om att "klippa med något" tycks vara oupplösligt förenat med norra månnodens suktande efter gudarnas odödlighet som är källan till problemet.

Jag har tidigare dragit en parallell mellan Drakhuvudet/norra månnoden och Månen själv, som ju betecknas som både avundens och begärets planet. Sagan om hungriga Rahus dröm att lika gudarna är alltså den urgamla människan om människans ständigt tendens att förhäva sig pga. sitt irrationella lunära sinnelag. Vi är dock födda under Månen och den dagen vi äntligen blir en Sol, det är först när vi renat vår lägre, djurlika själshalva.

Av "pånyttfödda" Norges nya saturnuscykel hettar det alltså inte till under den första tiden. Norges omstart den 30 oktober 2010 och fram till den 6 juni 2011 såg ännu hungrande Rahu i Skytten. Vi har alltså kortat det kritiska tidsfönstret för 2010-10-30 - 2013-11-02 med drygt sju månader.

Tiden att vara vaken på ett Rahu/Ketu-problem var alltså från Drakhuvudets entré i dödens tecken Skorpionen - en dyster "inre" symbol för ett land som lyser som en Lejon-Sol i sitt rollspel! - på Sveriges nationaldag och fram till att norra månnoden flyttade in i Vågen den 23/12 2012.

Norges första sub-cykel i Saturnus löper visserligen ut först i november 2013, men som jag uppfattar saken är pånyttfödelsekrisen koncentrerad under den period natala Saturnus (intrasslad i månnoderna) får syn på den hungriga, vansinniga, gudsaspirerande halvan i sitt inrikeshus. Vid juletid 2012 flyttar Drakhuvudet (via retrograd rörelse) istället in i Norges 3e hus för korta resor, medier och kommunikation. Men det är en annan historia att spekulera över.

*****

Med viss möda har vi nu lyckats hitta en ingång i det indiska dasha-tänkandet som bygger på att planetcyklerna, som för uppmärksamheten till planetens medfödda belägenhet, triggas av transiterna i tiden.

Det är faktiskt ganska kusligt hur det värsta angreppet mot Norge sedan Andra Världskriget (som det kallas i pressen) inträffade just inom det smala tidsfönster då landet för första gången sedan födelsen återupprepade en storcykel (maha dasha) under den Saturnus som tydligen är en källa till problem och precis den transit som är allra mest kritisk - någon av månnoderna i Saturnus blickfång, Saturnus som "minns långt tillbaka" och kräver återbetalning när tiden är mogen.

Frågan som smyger i mitt huvud är nu, eftersom ingen som läst de tidigare Norge-inläggen kan ha missat att Anders Breiviks matchande månnoder och fullmåne under Norges egen öst-västliga horisontlinje gör honom till utvald av Ödet till rollen som bestraffare, frågan är vilket "dåligt karma" landet Norge bär på, ett karma som tiden nu var inne för att betala tillbaka på?

Tanken på karma förutsätter att den syndare först måste samla lite pluspoäng för att kunna betala tillbaka. Det är fullständigt meningslöst att sparka på den som redan ligger. Den moraliska orsakslag som vi här föreställer oss vara den verksamma mekanismen kräver att lika ska lönas med lika, att det upplevande subjektet som utdelar ett slag också måste erfara samma slag.

Den negativa händelse som drabbar någon utlöser sedan i sin tur en positiv reaktion: folket vaknar upp ur sitt delirium och reagerar med avsky. Det Goda befäster således sin ståndpunkt genom att utnyttja det Onda. Massmördaren Breivik var ytterst inte Satans verktyg utan Guds, som också verkar genom det synbarligen Onda för att utrota något verkligt ont i det norska och skandinaviska kynnet: vår hatiskhet mot främlingar.

Detta är en tillämpning på kosmisk nivå av den klassiska tesen om att "ont måste med ont fördrivas" (homeopatisk medicin, med rötter tillbaka till antiken). Men för detta behövs en syndabock, ett bränsle för den renande offerelden. När svenskar, norrmän och danskar blivit sådana avskum - även med internationella mått - krävdes det nordiskt blod för att blidka Gud och hans lägre hjälpande krafter - de planetära gudarna (änglar).

*****

Ur ett subjektivt, begränsat perspektiv, betyder emellertid karma-lagen att varje kriminell gärning måste följas, förr eller senare, av ett liv där man är ett offer för kriminalitet. Lagen gäller på både individuell och kollektiv nivå, och eftersom det nu var ett sommarläger för socialdemokratisk ungdom finns ingen annan logisk förklaring än att offren som på Ödets outgrundliga vägar samlats, själva varit illgärningsmän i ett tidigare liv, förenade i någon ideologi eller något "brödraskap".

Nu hade de hittat rätt ingång till livet genom en ideologi som var god (socialdemokratin) och därmed kunde karma skörda de gamla oförrätterna. Inte undra på att en dominant indisk filosofi hävdade att ALLT är förutbestämt i minsta detalj, och att vi bara följer med som observatörer i en redan färdigskriven film!

Mot detta värjde sig t.ex. den indiske reformatorn Gautama "Buddha" och menade ett det är möjligt att bryta kretsloppet och höra upp med att valsa runt i den här historien som annars kommer att pågå lika länge som den här kosmiska manifestationen varar (ja, indierna hade också en big bang-tanke om en världens våldsamma födelse).

Kan det norska karmat på nationell nivå ha något att göra med nazismen eller var det här en ännu äldre episod i norrmännens historia som ingen längre kan se eller förstå? Kanske var vart och ett av dödsoffren delaktiga i något rövartåg i England i tidigare liv som vikingar? Var detta den rot som nu nått full cirkel i livets gigantiska spel? Notera hur norrmannen varit över i England och förbrödrat sig med högerextremister där...

[Tillägg 110727: AB berättar att en fjärdedel av mottagarna av Breviks manifest var engelsmän.]

Kanske hade flera grupper ur historiens dunkel, var och en med sina överträdelser, effektivt samlats ihop, till en predestinerad plats i tid och rum. Den kinesiska naturfilosofin såg, som alla intelligenta kulturer gör, stor intelligens genomsyra naturen. Detta är en gudomlig skapelse.

Läromästaren Konfucius tillskrevs tidigt ett uttalande som gick något i stil med att, Naturen behöver inte hysa omsorg och tanke. I en enda operation förverkligar hon tjugo människors djupsinniga planer. Det här är då karma på hög nivå. En händelse kan vara planerad av Naturens obegripliga intelligens för att uppfylla ett otal samtidiga syften!


Kanske en extremt synsk människa skulle kunna se DEN STORA CIRKELN i det som drabbade de norska offren, men astrologin ger bara en naken tråddocka, ett skelett att resonera utifrån. Vad "meningen" med massmordet var, är så uppenbart att inga metafysiska resonemang behövs. Det var en väckarklocka som säger till de rasistiska nordborna att Himmelen har sett vad som pågått en längre tid och inte accepterar det här längre. Genom att låta en norrman spela dummerjönsen och använda ett stort antal individer som själva hade gammal surdeg från tidigare liv att återbetala, har Livet självt gjort sitt uttalande.

*****

Med denna ansenliga precisering av en kritisk tid i Norges historia har vi ändå inte lyckats binda samman den övergripande cykeln och transiterna längre än till att notera månnodernas uppenbara roll.

Ännu ett inlägg kan komma att följa - ett slutgiltigt försök att hitta ett mindre tidsfönster. För till skillnad från några andra övningar i transitstudier på bloggen utgick den här från hur transiter hamnar i blickfånget för natala placeringar. Ofta resonerar man om transitera att de i rörelse triggar känsliga punkter.

Men det var faktiskt det som hände också här, på sitt vis. Ena månnoden rörde sig i transit och kastade visserligen ingen egen aspekt men ställde sig i ett tecken så att Norges medfödda surdeg Saturnus i en Saturnus-cykel kom att berätta sin historia om att göra sig fri från ett folk eller en gruppering (muslimer). Lite som när norrmännen tröttnat på svenskarna vid unionsupplösningen med andra ord.

Drakhuvudet var den transiterande och genom att fungera som ett förstoringsglas blev plötsligt natala Saturnus synlig med allt vad den förde med sig av karmisk negativism till begreppet "Vattumannen" (människor samlade under en ideologi).

Inga kommentarer: