Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 22 juli 2011

Murdochs olycka: Mars slöt cirkeln.


 


SvD skildrar tidningskungen Rupert Murdochs framfart, vilket ger anledning att pröva det indiska prognossysemet mot hans innevarande vedermödor. (Se även DN om spinoff-effekt i musiklivet, hos fd Queen-medlemmen Roger Taylor.)

Obs. Långt och reflekterande inlägg som unnar sig lyxen av några utfransningar!

*****

I inlägget "Mer skumrask från tidningsträskets England", promenerade jag raskt genom några aktuella horoskop, från Storbritanniens till den ytterst ansvarige - kanske i hela världen - för den skitnivå vi även hör i de svenska tidningarna, hur mycket Expressens chefredaktör nyligen än bedyrade att Murdoch-andan inte finns i den svenska nyhetsvärlden. Kanske inte kriminell buggning, man väl samma infantila journalistsm - resultatet av ett generationsskifte där internetskadade unga människor tagit över på tidningsredaktionerna. Det är någon skruv som blivit över när dagens unga monterades samman och astrologin kan ibland antyda tillkortakommanden som rör hela generationer. 

Eftersom indisk astrologi bara beaktar de synliga himlaljusen i sitt system vilket gör Saturnus med sin 29 år långa omloppsbana till den yttersta gränsdragaren (och tillika Shani, Den Långsamme) kan en västerlänning, som lärt sig fantisera via de nyupptäckta (nå, allt är relativt) Uranus, Neptunus och Pluto, att den äldre indiska astrologin saknar redskap för att tala om fluktuationer som rör hela generationer. Hur kan Saturnus passage under bara 2½ år genom ett tecken utsäga något om en hel generation (ofta definierad som 20 år)? Följaktligen har jag försökt att alltid tala om "sub-generationer" när jag först Saturnus placeringar på tal.

Men som vi här ska se apropå tidningskungen Rupert Murdoch, den värsta spridaren av mental låghet i mannaminne, så löper de sju klassiska planeterna i sina banor inom ramen för en annan konception, den om planetära cykler eller dasas (uttalas dasha och skrivs ibland så också). Som med allt annat i Indien flyter läror och texter fritt, är svåra att knyta till historien.

Följaktligen vet ingen hur gammal tänkandet i dashas (bokstavligen: "gräns", "söm"), och det finns flera varianter. Indierna tycks ha experimenterat mycket. Memorerade listor kan mycket väl ha förmedlats muntligen sedan mycket gammal tid. 

Först runt 300-talet i vår tid sattes t.ex. den fascinerande Samkhya-filosofin på pränt, och de som resonerar om en indogen (!) kultur före "den ariska invasionen" under 2a årtusendet fvt, menar att de kaukasiska arierna knappt hade något högre tankeliv alls att komma med alls förutom sina ritualer och hästoffer, och att den inhemska vetenskapen snart nog började influera de invaderande överherrarna. Således är den blålila Krishna-figuren är genuin indisk produkt från tiden före arierna, fast t.ex. Bhagadvad Gita inte kläddes i skriftspråk förrän kanske under det 2a århundradet fvt.

Den planetära cykeln är 120 år lång och rullar på i evighet. Cykelns längd är fördelad på olika långa segment betecknade av de sju synliga planeterna samt de två skuggplaneterna (norra och södra månnoden). 

Hur låg västerlänningens mentalitet är, som ser allt i termer av sitt ego (värdesubjektivism som leder till värderelativism och degeneration), det framgår direkt av dasha-tänkandet. Det är inte "ditt" horoskop som studeras utan du som ett uttryck för tiden (kala), det är inte "din" planetära cykel utan din födelse bara hakar på den ständigt pågående ringdansen.

Indisk filosofi är (mestadels) idealistisk och som västerländska matematiker av platonisk böjelse resoneras det att dessa planetära cykler alltid funnits men väntat på att upptäckas av människan. Den indiska astrologin röjer något av naturens hemliga lagar och sätt att frambringa fenomenvärlden.

Så, utan ytterligare omsvep, här är Rupert Murdochs - född den 11 mars 1931 strax före midnatt - entré in i den 120-åriga cykeln:

Vimsottari Dasa:

 Maha Dasas:

 Ket:  1930-09-19  -  1937-09-19
 Ven:  1937-09-19  -  1957-09-19
 Sun:  1957-09-19  -  1963-09-20
 Moon: 1963-09-20  -  1973-09-19
 Mars: 1973-09-19  -  1980-09-19
 Rah:  1980-09-19  -  1998-09-20
 Jup:  1998-09-20  -  2014-09-20
 Sat:  2014-09-20  -  2033-09-20
 Merc: 2033-09-20  -  2050-09-20

Den blivande tidningskungen hakar på den straffade Draksvansens cykel (södra månnoden), en negativ planet och därmed cykel. Hur Ruperts 6½ första år i livet utformade sig beror nu på hur Ketu står i födelsehoroskopet. 

Men vi har inte tid för långa analyser, utan noterar bara att konstatera att han redan i sin "för-logiska" period kom att personligen känna av någon slags "karriärdepression" i sin egen person. 




Från första jag-huset kopplar nämligen kontroll- och depressionsplaneten Saturnus ett grepp om Draksvansen som vid födelsen indikerar tionde huset för karriär och makt! Rupert Murdoch var redan i födelsen destinerad att identifiera sig med klättrandet mot makten. Saturnus i egohuset = "Jag och makt, mums!" 

Saturnus är världsligt svag i öster, men är likväl en bättre placering än en Saturnus i nadir eftersom den här bara har ett kvarts varv till dess naturliga zenitläge för världslig makt. Alla sådana här omen utifrån placeringar är bara tumregler att bolla med i det kreativa medvetandet, två kända diktatorer som Napoleon och Hitler föddes t.ex. då Saturnus redan var "hemma" i tionde makthuset. (Båda, händelsevis, när zodiaken var bakvänd och Saturnus ockuperade den låga instinktens tecken Kräftan. Tecknet spelar en huvudroll för Murdoch-imperiets inriktning, vilket den insatte direkt ser av kartan ovan.)

För Murdoch índikerar Saturnus i öster en längre väg, med saturnierns typiska metodiskhet ett långsamt byggande av ett imperium. Det gamla inlägget om Ingvar Kamprad ägnade hans "upphöjda" Mars med en "fallen" Jupiter i Stenbocken en del uppmärksamhet i samband med just tankarna på Stenbocken som en som bygger ett världsligt imperium.

Jag tror emellertid ingen som helt saknar tumme med framgångens Jupiter når någon större framgång. Saturnus verk är genuint och frukten av mycket slit men planeten går alltför långsamt framåt långsam för att lyckas bland lilleputtar, vars korta fokus och krav på omedelbar gratifikation gör dem mer lämpade för twitters 140-teckenmentalitet. Intellektuella idioter med andra ord. (Du läser uppenbarligen dessa ord från en genuin saturnier med planeten i väst, och tillhör därför dem som äger genuin koncentrationsförmåga!)

Lyckligtvis tyngs Murdoch inte enbart av en tung Saturnus, han favoriseras av en likaledes hörnhusplacerad och därför världsligt prominent Jupiter - planeten för "klippen", "de lätta pengarna", den enkla expansionen och så vidare.

Notabelt är att Murdochs Jupiter är svagt placerad i Tvillingarna. I SvD:s utmärkta skildring av tidningsmannen återkommer författaren ideligen till hur hans "dåliga minne" under utfrågningarna om skandalen skär sig mot upprepade vittnesmål om en näranog fixering vid smådetaljer. 

Jupiter är den stora skepnadens planet, Merkurius observansen av detaljer, enskilda fakta. Jupiter härskar i den stora visionens Skytt men befann sig vid Murdochs födelse uppslukad av och splittrad i sitt engagemang i mängder av de detaljer som Merkurius/Tvillingarna älskar att frossa i. 

Samtidigt är Merkurius/Tvillingarna (och tredje huset) signifikatorer för mediebranschen (Merkurius-Hermes är det skrivna ordets patron) och även en skadad Jupiter, dvs. en planet som kanaliserar sin energi på en lägre nivå än den har i sig att göra, är naturligtvis fortfarande en framgångsskapare, åtminstone om den står i ett hörnhus, vilket den gör här.

Jupiter är också världsligt svag i väster (det är mot dagens slut som Saturnus äntligen bevisar sin sanna natur, och vad ett liv av strävsamt arbete, disciplin och rening innebär - Saturnus ÄR själens form och den visar sanningen om allt sammansatt. (När Saturnus som Liemannen skördar tar han inte med sig människor vars hela liv varit sammansatt av skräp, han väljer bara den goda frukten.)

Sammantaget sätter Murdochs Jupiter framgångar inom medieområdet ifråga! Kunde tyckas märkligt ur ett rent monetärt perspektiv, men som SvD-artikeln visar har hans känsla för att göra pengar på skit varit det som drev honom från första början, statustidningar köpte han först senare, för sin fåfängas skull. Detta stämmer mycket väl med denna Jupiter som har mer frågetecken än utropstecken kring sig. Men den är prominent och har alltså givit en skjuts åt den saturniska maktambitionen i första huset.

Raskt fram till nutid, när imperiet byggt på omoral till sist visar tecken på att rasa.

Vimsottari Dasa:

 Jup MD:  1998-09-20  -  2014-09-20

  Antardasas in this MD:

  Jup:  1998-09-20  -  2000-11-07
  Sat:  2000-11-07  -  2003-05-18
  Merc: 2003-05-18  -  2005-08-26
  Ket:  2005-08-26  -  2006-08-01
  Ven:  2006-08-01  -  2009-03-29
  Sun:  2009-03-29  -  2010-01-17
  Moon: 2010-01-17  -  2011-05-18
  Mars: 2011-05-18  -  2012-04-23
  Rah:  2012-04-23  -  2014-09-20

Murdoch genomlever just nu sitt livs enda stora Jupitercykel, där naturligtvis de invändningar jag redan ventilerat kan tänkas gå i dagen. Den lätta framgångens Jupiter placerad i väster där allt (världsligt) gott har sitt slut, står nu i fokus.

Men perioden är lång och diffus och utan att vara praktiserande vedisk astrolog, måste jag säga att den preciserande sub-cykeln är skrämmande tydligt i fallet Murdoch. För så sent som den 18 maj i år nådde han olycks- och skandalplaneten Mars, den som enligt min förra snabbanalys är roten till allt ont i hans degenererade tidningsimperium: jakten på läsare via ogenerad populism, invandrarfientlighet och sex. Den fallna krigaren Mars i den irrationella och ständigt sensationslystna folkmassans tecken Kräftan hade nu gått fullt varv!

Det är bara att studera Mars-Kräftans kringbudskap i Murdochs födelsehoroskop för att se att den här cancerbölden var medfödd och att den funnits med som en varböld redo att brista närhelst Murdoch passerad ett Mars-stadium under sitt liv. I ett fullständigt studium skulle man t.ex. kunna gå igenom samtliga sju stora cykler han nu nästan helt passerat, och studera hur sub-cykeln Mars betett sig i de föregående sex. Var detta ovanligt turbulenta perioder i Murdoch-imperiet? 

Och vad, framför allt, om september 1973 till september 1980 då han passerade Mars som huvudcykel, och då i synnerhet dess inledning när mellan den 19 sep 1973 och den 12 feb 1974 Mars var sub-cykelhärskaren?

Murdoch 2006,
kontemplerande nästa förvärv


Jag noterar bara ett år i SvD-artikeln, 2007, när Murdoch köper sitt absoluta statusobjekt, Wall Street Journal. För den som kan sitt astrologiska alfabet roar det att se att huvudcykeln var Jupiter, "lätta och stora pengar" och sub-cykeln (sep 2006 - mar 200) var Venus, pengarna signifikator! Wall Street är synonymt med Djävulens barn, och Den Lede använder i första ledet prostituerade och andra glittrande ting för att snärja människosjälen. 

Murdoch föddes med Venus (pengar) i pengarnas eget hus (det 2a) och dessutom i samma låga Jordelement där vi hittar Fresterskan i det svenska nationalhoroskopet. Jag ska inte påstå att Jordelementet saknar moral i sig, men pragmatism befordrar sannerligen inte mänsklighetens långsiktiga utveckling, och Svenskt Näringslivs tumme ner för humaniora nyligen visar exakt hur lågt den västerländska civilisationen har det i sig att kunna sjunka. 

*****


Not. Dasha-beräkningar lätt framtagna med det avancerade och helt gratis programmet Jagannatha Hora, designat av en indisk-amerikansk matematiker.

Kort beskrivning av vad programmet innehåller (och inte innehåller) här.
Konstruktörens hemsida (och instruktion om nerladdning) här.


Inga kommentarer: