Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 28 juli 2011

Astrologisk särstudie: Breiviks skadade Måne

[Skrivet den 25 juli men fick vila pga. störtfloden av skriverier om Norge-dramat.]


Vid en nylig sökning i en 5.100 poster stor datasamling med allsköns celebriteter, några hundra vanliga personer samt några hundra brottsdömda kunde anas några paralleller till norske massmördaren som var av intresse. Inte minst den hatiske amerikanske general som förklarade att "en bra indian är en död indian". 

Datamängden var dock alldeles för liten för det krävande sökkriteriet så jag bestämde mig för att släppa kravet på ett psyke (Månen) i dramatiserande Lejonet, tveklöst en nyckel till norrmannens storhetsvansinne.

För den här sökningen tittade jag enbart på Månen (manas, det inre sinnet). Som tidigare inlägg nämnt föddes han under den absolut sämsta Måne som tänkas kan - inte bara var det fullmåne för en ovanligt stel och oframkomlig relation mellan föräldrarna (nya fakta har visat att den frånvarande fadern/diplomaten skiljde sig från hustrun när den blivande terroristen var ett år gammal) - samma fullmåne indikerar också livslinjer som kan "gå av" på mitten. Individen kan gå sönder, särskilt när zodiaktecknen tillhör den rigida Tamas guna.



Som jag nämnde i det här viktiga inlägget (viktigt för astrologins filosofi), antyder Tamas guna också universums skapelse/destruktion. Detta förklarar t.ex. varför herrarna Reinfeldt och Borg, båda med storkorset i Mörkrets kvalitet, formligen rusat fram i sin ambition att totalt rasera det socialdemokratiska välfärdssamhället för att göra 9 miljoner svenskar till offer för en "marknad" som vi redan via el-privatiseringen och apotek med allt mindre sortiment sett vad gott den är intresserad av att göra människor.

Breiviks extremt störda Måne i Lejonet har alltså haft någon besläktad vilja att krossa och riva ner något man känner patologiskt hat mot. 

Men därtill var massmördarens psyke angripet av samtliga naturliga illgärningsmän! Detta är en remarkabelt usel omständighet, att både giriga Rahu, aggressiva Mars och kyligt ränksmidande Saturnus tillsammans med den grymma Solen gaddar ihop sig mot psyket, eller fyller psyket med smörja.

Som norrmannens manifest nu visat var han bräddfull av "klippa-klistra"-smörja från nätet. Hans sinne hade för länge sedan nått gränsen för "information overload" och han var ett perfekt exempel på hur informationsteknologin krossar psyket på dem med dåliga anlag, människor som inte kan sätta sig själva en gräns utan bara spinner på mer och mer i sina huvuden och försvinner in i en fanatisk värld av enbart mentalisering. 

Minns att norrmannen hade Sol i Luft och Måne i Eld - två positiva element som triggar varandra. Hans ettusenfemhundra sidor långa manifest är om något ett tecken på fullständig förlust av verklighetskontakt, av "reality checks"!

Så hur allvarliga blir verkningarna av en sådan här anfäktad Måne? Destineras individen till ondska?

Sökkriteriet till programvaran ZET ser komplext ut, och det är för att de säregna indiska aspekterna måste definieras och lagras i variabler vilka sedan inkluderas i själva filtreringsfrågan:

xp = mo; //Vedic aspects:
ma90 := ma.90.xp & xp.<.ma;
ma210 := ma.150.xp & ma.<.xp;
sa60 := sa.60.xp & xp.<.sa;
sa270 := sa.90.xp & sa.<.xp;

mo.0.nod & (ma90 | ma210 | ma.0.mo | ma.180)
& (sa60 | sa270 | sa.0.mo | sa.180.mo) & so.180.mo

Notera här att jag givit upp kravet på zodiaktecken - vilken som helst månplacering är okej, och därför måste ett resonemang om varje eventuell träff föras utifrån vilken typ av Måne det är.

Ett så här extremt sökmönster gav nästan inga träffar alls. Tre stycken närmare bestämt och ingen av dem brottsdömd. Men faktiskt, ganska intressanta personer:

  • Jack Lemmon; 8.2.1925 - skådespelare, både komiska och dramaroller, han kämpade mot alkoholism i hela sitt liv och gjorde en memorabel roll i drag mot Marilyn Monroe ("Some Like It Hot"). För flera år sedan sökte jag på honom på nätet men hittade inga skandaler förutom alkoholismen, som sannerligen finns bland många skådespelare utan den här vedervärdigt angripna Månen.
  • Magnus Uggla; 18.6.1954 -sångare och textförfattare. "Jag mår illa..." En man med mer hat inom sig än någon annan svensk artist jag sett. Jag har alltid upplevt honom som kall och cynisk, om än begåvad med orden. Hånfull. Jag minns förstås den sarkastiska "Astrologen", men säg vad Uggla inte föraktat? Musiken har generellt varit simpel i tonsättning. Jag minns diskussioner om rena stölder av arrangemang från de stora klassiska mästarna... Det har alltid varit hans kräkattacker i texterna som varit poängen - provokatören. Jag minns envisa rykten från förr om hans förkärlek för mycket unga flickor... Nu är han ju finkultur med Povel Ramels pris och allt...
  • Sven Christianson; 18.6.1954 - är det inte pikant utifrån det just sagda att som tredje och sista träff finna en kriminolog, en som studerar det perversa psyket under en maximalt störd fullmåne! Och det blir än intressantare: det är sexuell kriminalitet som studeras. 
Nu har vi plötsligt tre fall som alla har med motsatta könet att göra: en alkoholiserad man (tecken på psykiska problem), vars kanske kändaste film utfördes i kvinnokläder, en man som "mår illa av Pernilla" men också ikläder sig rollen av en som har som "sport att ragga brudar", och en sexbrottsforskare. 

Den norska massmördaren växte upp med enbart en mor, kom att hata Gro Harlem Brundtland till mordiskhetens gräns och är troligtvis fullständigt sexuellt störd. 

Fastän det möjligen är modern/kvinnan som stiger fram som minsta gemensam nämnare här, typiskt för övrigt eftersom det är Månen, vi studerar, så går det inte att jämföra en sexbrottsforskare med en massmördare.

Jack Lemmon hade sin fullmåne mellan Månen i härskarläge i Kräftan och Solen i Stenbocken, alltså en väldigt dov och fysikalistisk fullmåne. Just en sådan man kan tänka sig alkoholism för att döva sig med. Månen med giriga Rahu i Kräftan under attack från Mars i Väduren är Eld-Vatten (sprit) så det bara skriker om det!

Uggla och kriminologen har båda en mer elektrisk fullmåne, Månen och Rahu i Skytten, ett tecken känt för sin taktlöshet - jfr Ugglas alla sarkasmer i texterna. Och när Solen hamnar i motsatta Tvillingarna, ett ungdomligt (nästan pedofilt!) tecken, då har kriminologen rättat sig över på den "legitima" sidan genom att forska i ett ämne som säkert innehåller både det ena och det andra. 

Artisten har som bäst sublimerat sin perversa drift genom det faktum att Tvillingarna också är en betraktare, en berättare men inte nödvändigtvis måste vara aktören. Skyttens och Tvillingarnas Sattva skapar en hunger om att se saker ur olika perspektiv, det är inte en i sig maktsökande fullmåne detta. Möjligheten är rörlighetens kvalitet också ett sätt att vädra ut psyket. Uggla sjunger om saker istället för att göra dem... 

Både kriminologen och Uggla har dessutom en placering som jag inte blir riktigt klok på. Ibland ser man lyckobringaren Jupiter skänka framgång till de mest vedervärdiga tendenser i horoskopet, men ibland tycks den bryta en dålig trend. Båda dessa svenskar har Solen och Jupiter i Tvillingarna, vilket skapar ett ytterst vasst intellekt, särskilt som också Merkurius finns i tecknet (ej bränd av Solen). 

Det förvånar inte att Uggla är så träffsäker i sina sarkasmer med den här kombinationen och hyllad och prisbelönt (Jupiter = lagerkansar). Märk också "bestraffade" avhuggna Draksvansen i Tvillingarna, Uggla tycks känna det som en livsuppgift att "såga" alla och alla - precis som den norske massmördaren... 

Norrmannens Sol och Ketu låg dock i Vattumannen, som indikerar ideologer, föreningar eller folkgrupper. Ugglas vilja att straffa ligger i Tvillingarna, som i indisk tradition betecknar vänner och närstående. Jag trodde knappt mina öron en gång när han i intervju pratade skit om sin hustru och det egna grannskapet inför hela svenska folket. Nå, det var en Uggla "bara" tio år in i karriären. 

Tvillingarnas tecken är ungdomligt, ibland rent omoget och dess härskares Merkurius regerar över 5-14-årsåldern, då intellektet når sin grundläggande logiska förmåga. De förblir kritiker av en rätt ordinär sort, faktaförmedlare, analytiker. 

Sexbrottsforskarens "vilja att straffa" (Ketu - hugga svansen av någon) behöver inte förklaras, att jaga kriminella är en bra verksamhet som ger möjlighet att projicera det mesta på den som faktiskt utfört dåden - precis som Uggla i texter gestaltat (och ironiserat över) många typer. (Jfr fromma Tibet-munkar som målar tavlor eller mandalas med de mest helvetiska skildringar av vad som väntar syndarna på "andra sidan".)

Den norske massmördaren har istället sin fullmåne mellan två fixerade tecken, Tamas guna, och hos honom också en Månen i Lejonet som älskar drama och att själv stå i centrum. 

Det är inte särskilt svårt att se att massmördaren har ett mycket värre horoskop än de tre vi hittade i den här sökningen. Han har heller inget stöd från den stora välgöraren Jupiter, som kriminologen och gnällige Uggla.

Breiviks Jupiter är faktiskt upphöjd i moderstecknet Kräftan men mot detta enstaka omen står oppositionen från en upphöjd krigare (Mars i Stenbocken). Så det goda modersinflytande med dess signal om djup empati med mera neutraliseras av en lika stark signal om härsklystnad och hackordningstänkande som innebor i Stenbocken. När dessa två kvittat ut sig mot varandra, fanns inget mer som fungerade på Breiviks födelsehimmel. En födelsetimma hade varit guld värd för att komma ännu längre...

*****


Mildras sökkriterierna och kravet på en fullmåne dumpas (plockar bort den agerande, solära människan ur bilden), trillar det genast in 32 träffar. Och som man kan vänta sig passerar alla möjliga livsöden revy. (Förväntat, eftersom vi nu bara studerar planeterna och inte deras "lokalisering" eller plats i vissa livsområden eller "hus".)
  • Emmanuel Swedenborg; 8.2.1688 - religiös mystiker, "talade med andar"
  • Montague Ullman; 9.9.1916 - psykiater, mystiska upplevelser, pionjärforskning i parapsykologi
  • Eva Dahlbeck; 8.3.1920 - författare
  • Jack Lemmon; 8.2.1925 - skådespelare
  • Robert Pirsig; 6.9.1928 - författare ("Zen och konsten att sköta en motorcykel")
  • Bo Hansson; 20.12.1933 - sportjournalist (med enstöringsvibbar i mina ögon)
  • Van Morrison; 31.8.1945 - lynnig men begåvad artist - enstöringsvibben igen!
  • Gunilla Kvarnström; 16.1.1946 - ateist medlem Humanisterna
  • Issayas Afwerki; 12.2.1946 - allsmäktig president i Eritrea, intellektuell
  • Marie Bergman; 21.11.1950 - sångerska, gick från "familjeartist" i Family Four till provokativ och radikal artist
    anonym - 29.3.1954 - bekymmersamt judiskt öde påverkat av Förintelsen, olycklig barndom, som vuxen värre sexfixering än Franz Kafka (och han var en porrmissbrukare!)
  • Michael Moore; 23.4.1954 - skenhelig rättshaverist, spelar arbetarnas vän men lever som den värsta materialist
  • Stefan Stenudd; 20.5.1954 - en gång astrolog, numera kampsportslärare och mångsysslare (har inte riktig koll)
  • Magnus Uggla; 18.6.1954 - artist
  • Sven Christianson; 18.6.1954 - kriminolog, sexbrott
  • Michael Shermer; 8.9.1954 - ateist, grundare av Skeptiska samfundet (löst motsvarande svenska Humanisterna men till skillnad från svenskarna faktiskt en intelligent grupp)
  • Mark Foley; 8.9.1954 - homosexuell republikansk politiker som engagerade sig för utnyttjade barn medan han själv utnyttjade dem
  • Jens Orback; 21.4.1959 - fd (s) jämställdhetsminister, troligen inga paralleller till Foley trots den fantastisk skruvade redogörelsen för släktingen som lyckligt "levde med en häst"!
  • Catherine Mary Stewart; 22.4.1959 - skådespelare
  • Bengt Brülde; 1.10.1959 - professor praktisk filosofi - "inte lycka - ansvar"! (Månen i nyttotänkande Jungfrun!)
  • Staffan Jordansson; 3.10.1959 - korrupt artistmanager (profitsökande Månen i Jungfrun!)
  • anonym - 3.10.1959; modern dog före tio, fostrad av fadern, bisexuell, dålig attityd till kvinnor
  • anonym;3.10.1959 - inga personliga uppgifter, en teologistuderande (samma ansiktstyp som föregående!)
  • Russell Williams; 7.3.1963  - dubbelmördare och våldtäktsman, stal kvinnliga offrens underkläder och bar dem
  • anonym - 29.4.1963 - institutionaliserat mentalfall, multipel personlighetsstörning (fd författare)
  • Sven Otto Littorin; 20.5.1966 - ett av moderaternas många problembarn
  • Christy Canyon; 17.6.1966 - radiopersonlighet, före detta porrskådespelerska
  • Daniel Craig; 2.3.1968 - skådespelare, vår tids ultraaggressiva James Bond
  • Faisal Shahzad; 30.6.1979 - terrorist, Times Square-bombaren 
  • Rasmus Redemo; 25.4.1980 - företagande, publicist
  • Gustaf Kjellvander; 25.4.1980 - musiker, oväntad död i sömnen vid 31
  • Lucy Gordon; 22.5.1980 - b-skådespelerska, självmord, hängde sig 2009

Den här gruppen ger faktiskt intressanta små trender för dem som ser dem. Det är ingen tvekan om att en hel del fastnat på min radar just för att deras "celebritet" varit snarare "ökändhet", och här slank några anonyma fall in där jag skulle kunna säga mycket om problematisk uppväxt och kantstötta psyken (Månen). Och det är just den typen av signaler man kan misstänka. 

Här kommer också en andra "Jack Lemmon" in, nu inte odödlig för att ha burit kvinnokläder i en film utan att för att bära sina mordoffers underkläder! Det finns många tecken på att en så här skadad Måne tycks kunna ge underliga sexuella attityder eller märkliga begär och att en av mina få terroristhoroskop landar i den här gruppen (Times Square-bombaren som klantade till det), matchar också norrmannen.

Men här finns naturligtvis också alla de oskyldiga fallen, och man kan undra hur de hanterat angreppen mot sin Måne. Sven Otto Littorins hatiska och uppskärande skilsmässa från hustrun (och sextorskbeteende) är kanhända det "genomsnittliga" resultatet av ett så inflammerat psyke som där Mars attackerar, Saturnus söker hålla mot eller kyla ner och Rahus "förstoringsglas" gör en megaversion av hela den inre konflikten.


*****

I medierna vid publiceringstillfället:

DN: Polisen lämner nya detaljer om Breivids gripande
SvD: Breivik inspirerad av musik (se parallellen till viss musiker ovan)
SvD/Opinion: Ingen blir terrorist på en dag

...dum klyscha - det kan man visst!

Se hur 11/9 ändrat människors livsbana, t.ex. den tyskättade arabmördaren som nyligen avrättades i USA - han förlorade en nära anhörig i terrorattentatet. Hela Sverige är idag fyllt av lågintensiv terror från ouppfostrad och hatisk (livrädd!) ungdom. Människor vars hela världsbild strukturerats av informationen om Twin Tower-katastrofen (Twin Tower-horoskopet här).

Se vidare hur i synnerhet Sverige astrologiskt har tappat förståndet sedan början av 00-talet pga. den planetära cykel i Drakhuvudets tecken landet genomgår och som förstärker och förvränger nationens tredje IT- och kommunikationshus.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Ville bara tacka för en intressant sida. Mina ringa personligt införskaffade kunskaper i ämnet, har fått mig att leva i en "rosa bubbla" som jag nu barskt väckts ur.
Kan man påverka sitt öde trots alla oddsen?

Ställer du några horoskop mot ersättning?

Seaward sa...

Din fråga är den allra mest filosofiska! Ingen vill säga att horoskopet ÄR människans själ, men romerske 200-tals filosofen Plotinus kommer kanske närmast som talar om att själar graviterar mot de materiella kroppar - de förpackningar - som bäst motsvarar själens inre uppsättning styrande principer (logos/logoi). Och dessa logoi ÄR desamma som står skriva på himmelen vid födelsen!

Men i praktiken tycks det finns en spridning i uttrycken. Det är min brist på ÅTSKILLIGA födslar samma dag och med samma ascendent som förhindrat bloggen från att utvärdera den mest fatalistiska synen på astrologin som ett synliggörande av ett helt ödesbestämt kosmos!

Fråga 2: Nej, jag gör inte horoskop på beställning. Jag är upptagen med att undersöka i vilken utsträckning den ursprungliga babyloniska zodiaken "stämmer".