Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 23 juli 2011

Norske massmördarens astroparalleller

Till föregående studie (läs först!) och djupa filosofi om tanken om människan som den ligger inbäddad i zodiaken, hör naturligtvis en "bonusspaning". Var den galna islamofoben Anders Breivik ett unikum eller kan man hitta parallella tendenser i andra snarlika horoskop?

Som jag antydde gjorde norrmannen vad bara de svenska Humanisterna i sina mörkaste stunder skulle vilja: att med en enkel "slutgiltig lösning" få slut på problemet med så kallad "religiositet" på Sveriges gator och torg. 

Men norrmannen riktade sitt hat från ett extremhögerperspektiv och gav sig på socialdemokrater - jag får anta att de norska likt de svenska har en internationalistisk syn på mänskligheten. Människan (Vattumannens tecken!) är en grupp, inte två eller tio olika sorter, och den som ser vår gemensamma härkomst är alltid redo att stötta varandra. 

Tankar om solidaritet och internationalism förvrängs hos den extremt ointelligenta människan och blir till infekterade åsikter om "multi-kulti" och dess alla problem. Obegåvade människor klarar inte att mentalt hantera komplexa situationer, vilket vår värld onekligen är numera. 

Som vi såg hos norrmannen var hans psyke extremt skadat redan vid födelsen och han var böjd åt att agera ut och i stor skala. Månen i (över-)dramatiserande Lejonet var angripen av inte mindre än tre illgärningsmän! (Mars, Drakhuvudet och Saturnus).

Jag provar därför min långsamt växande horskopsamling (drygt 5.100) mot följande sökkriterium:

(nod.leo | nod.aqu) & sa.leo & so.aqu & mo.leo

Varför jag provar månnoderna i vilkendera riktning, Drakhuvudet antingen i Lejonet eller i Vattumannen, beror som tidigare nämnt på att jag under ett kvarts sekel helt utelämnade dem från mina hobbystudier i astrologi. Det tar många år att få in känslan för hur planeter beter sig.

Detta är ett mycket krävande sökfilter för en så pass liten datasamling. Mycket riktigt blev det bara en enda träff utöver norrmannen, skådespelerskan Mena Suvari, född samma dag som den galne norrmannen.

Crazy? Me?

Jag kan direkt säga att jag ibland kollar ungdomsfilmer eftersom jag är en hopplös allätare och jag har sett två, kanske tre stycken där hon haft en roll. Jag har fått "the creeps" varenda gång och inte pga. rollerna utan uppenbarligen över något med hennes person, hennes lätt galna blick och mediokra skådespelartalang. 

Jag fick en bekräftelse nyligen då hon var listad som en av den amerikanska filmindustrins sämsta skådespelare i termer av hur framgångsrika filmerna varit ekonomiskt. (Jag utgår från att det var en lite smartare formel än så, t.ex. att budget vägdes mot bruttointäkter och diverse andra kriterier, kanske skådisarnas gager.)

Men detta var bara min (och tydligen också den amerikanska biopublikens) reaktion på Mena Suvari. Hon funkar inte som skådespelare.
När jag lättar lite på sökriteriet och släpper Månen trillar några ytterligare träffar in. Och nu händer något märkligt. Ännu en skådespelare från samma liga med Hollywoods sämsta dyker upp, förvisso horribelt stela och talanglösa Jennifer Love Hewitt. Så söt men så utan förmåga att leva sig in i roller och uppvisa nyanser. 

Det verkar som om Saturnus dels klämmer åt det vanligen dynamiska Lejonet genom att bara befinna sig där och också håller den dynamiska Solen ganska kort, särskilt i den återhållsamma Vattumannens tecken. I samband med antroposofins grundare Rudolf Steiner, som har just den här kombinationen, noterade jag att hans skrivspråk var styltigt och långrandigt. Som skådespelare hade han troligen också kommit med på samma lista!
Men det mer generösa sökkriteriet (utan sinnelaget/Månen) leder å andra sidan till en allmänt hyllad författare:
  • Victor Hugo;26.2.1802
  • Philip Sheridan;6.3.1831
  • Mena Suvari;13.2.1979
  • Anders Behring Breivik;13.02.1979
  • Jennifer Love Hewitt;21.2.1979
  • Tim Howard;6.3.1979
  • Chris Klein;14.3.1979

Victor Hugo skrev empatiskt om samhällets olycksbarn, så det är uppenbart att Månen eller sinnelaget har en betydelse för uttrycksförmågan. (Eftersom norrmannens födelsetid är okänd är det meningslöst att gå in på djupnivån och diskutera vilka planeter som står i vilka hus, och så vidare.)

Victor Hugo hade dessutom båda välgörarna Venus och Jupiter inflätade i samma besynnerliga axel som den massmördande norrmannen. Det tycks ha fått vågskålarna att tippa över mot det goda! Han hade också ett sinne i Skytten och därmed baserat på välviljans Jupiter. (Hugos Vågascendent gjorde att hans andra välgörare Venus spelar en huvudroll - dock hade också folkutrotaren Hitler en Vågascendent - så många faktorer att väga in!)

Man kan också notera att Hugo inte hade "hungriga" eller överdrivna Drakhuvudet i Lejonet, som norrmannen, utan tvärtom den bestraffade Draksvansen. Istället Rahu-hungrade Hugo för Solen/Venus i Vattumannen, kärlek till idén om Mänskligheten, väldigt likt Rudolf Steiner som också visualiserade detta väsen som ingen mindre än Kristus själv! ("Det du gör med en av mina minsta har du gjort mot dig själv" - alla individer är delar av en större helhet, av ett begrepp, Människan, som inte bara är ett ord i språket utan också motsvarar en övernaturlig realitet.)

Stor skillnad mellan Victor Hugos horoskop och den bestialiske norrmannens med andra ord.

Med nästa namn, Philip Sheridan, kommer vi närmare norrmannen. Sheridan var en amerikansk general och han är väl mest känd för uttalandet, "en bra indian är en död indian". Behöver mer sägas? 

Ja, kanske att generalen hade den "sataniska axeln": psyket djupt fallet i Skorpionens hatiska mörker och under attack från Mars i Oxen! Samma som Isabella Löwengrip för övrigt, så nu vet vi att den där lilla moderatsnärtan inte känner någon sympati med dem som inte kämpar som hon för att "bli något". 

Den sataniska axeln binder ibland människor i så extrem materialism att det är motbjudande eller åtminstone tragiskt att se deras triviala liv och deras totala oförmåga att backa tillbaka och skaffa sig distans till den egna livsstil. Vi har sett den här typen djupt förslavad under den glittrande Penningen många gånger på bloggen.

Av de återstående namnen, alla födda inom en kort tidrymd i början av 1979 kan den ene ge en insikt i norrmannens mentala sjukdom. 

Tim Howard är nämligen brittisk fotbollsmålvakt som lider av Tourettes och har beskrivit det som "en viljans strid" att klara av att koncentrera sig på uppgiften. Dra egna slutsatser av detta...

Chris Klein är en amerikansk skådespelare som jag faktiskt inte minns varför jag sparat hans datum. En sökning leder till ungdomsfilmerna American Pie - där lustigt nog Mena Suvari hade en liten roll. I oktober förra året arresterades han för rattonykterhet och skvallersajterna berättar att har var tacksam för det eftersom han lidit av alkoholproblem under åtskilliga år.

Klein har den diskreta gränsande till "smygande" Månen i Jungfrun, opposit Merkurius (bilkörning!) i "blöta" Fiskarna.
Nå, vissa ledtrådar till norrmannens bestialiska dåd har vi fått. "En bra indian är en död indian", Tourettes syndrom och livet som en strid att utkämpa samt alkoholism som ett symptom på att något inte står rätt till.

Eftersom Månen befunnit sig på olika ställen inser åtminstone jag fascinerat att det inte ens går att hävda att Månen ensam står för psyket. Alla planeter är alltid inblandade i allt. Syftet med astrologi är inte att en gång för alla skriva kursboken om vad som händer med "Venus si och så" utan att lära det egna psyket (och intelligensen) att röra sig fritt, att träna sitt "högre vetande" eller intuition.

Men på ett sätt är alla de här individerna ändå "lunära" eller mångalna, för en av de viktiga pusselbitarna norrmannens horoskop var ju uppenbarligen månnoderna som indikerar hela det sublunära - jordiska - psykets fluktuation. Säg att norrmannens psyke läckte som ett såll och att han bara agerade ut all den ondska som bor i de sekulära svenskarna, danskarna och norrmännen för tillfället. 

En hård men pedagogisk Gud har nu knäppt dessa mänsklighetens lägsta as på näsan och sagt: se där ni som arrogant tror ni är så mycket bättre än araberna. I ert inre pulserar precis samma nattsvarta ondska som är hela mänsklighetens problem, pga. släktets ofattbara Synd.

*****


Om gärningsmannen i medierna:

SvD, DN, Expr, AB, SvD 2, SvD 3

Tillägg: Liknade norrmannens horoskop tankarna psykiatern i DN framlade?

Inga kommentarer: