Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 13 juli 2011

Astrologin om marknad, materia & vision

[Ännu ett av bloggens ibland meandrande och långa inlägg som tar en aktualitet, den här gången ekonomi, för att diskutera astrologins historia, symbolik och mänsklighetens framtidslöfte: Vattumannens tidsålder.]

"När Alliansen tillträdde 2006 fanns ett strukturellt sysselsättningsproblem. Det motiverade en förändrad avvägning mellan målet att skapa drivkrafter för fler jobb och målet att ge arbetslösa ett gott försäkringsskydd. Eftersom det är svårt att bedöma de långsiktiga sysselsättningseffekterna av de fyra första stegen, bör vi inte nu ytterligare minska försäkringsskyddet genom ett femte jobbskatteavdrag, skriver Lars Calmfors." (DN)

Ekonomiprofessorn Calmfors talar över huvudet på vanliga människor eftersom det han säger så tydligt avslöjar den vidriga arbetsmarknadspolitik Nya Moderaterna fört under beteckningen "arbetslinjen" (deras stolthet).

Jag tycker mig se att han säger följande: när borgarna tog över från sossarna fanns ett problem med folks sysselsättning. Det var "strukturellt", dvs. inbyggt i sossesystemet. Folk, med den vanliga högerklyschan, satt på sina feta arslen och levde på bidrag. Det var motiverat, säger Calmfors, att "ändra avvägningen" mellan sagda bidrag och "målet att skapa drivkrafter för fler jobb".

Detta fikonspråk handlar helt enkelt om Regeringen Reinfeldts vision från statsministerns parodiska försök att bli politisk ideolog: ställ "sovande potatissäckar" inför hotet om att hamna under fattigdomsgränsen, så ska vi se om de inte själva alstrar "drivkrafter" för att skaffa sig jobb. 

Calmfors, i min läsning, sprider desinformation så det skriker om det. Det är inte "marknaden" som behöver ligga i och skapa fler jobbtillfällen, frasen "drivkrafter för fler jobb" syftar enbart på potatissäckarna som ska sättas i syssla! Det är så falskt formulerat att det skär i öronen.

Formuleringarna klingar så falskt att man blir konfys. Är det ett försök att tala Moderaternas språk för att vinna gehör för sin varning för att introducera ännu ett jobbskatteavdrag för de bemedlade utifrån det faktum att politiken är ett fiasko, att den inte lyckats i sitt uppsåt, att siffror tycks visa att arbetslinjen kostar mer än det smakar, att Borg & Reinfeldt drömt upp en verklighetsfrämmande fantasi som ytterst, visar det sig nu, bara förnedrat sjuka och arbetslösa?

Hur ser ekonomens horoskop ut? Vi har redan sett, via t.ex. höjdare inom Svenskt Näringsliv (debatten om humanioras "olönsamhet") sett hur Jordelementet tycks representera den typen som i dessa sammanhang saknar högre sensibilitet och resonerar utifrån en parodiskt inskränkt intelligens, via räknedosor. 

Längre tillbaka i tiden finns glömda inlägg om maffiafolk, kriminella vars enda intresse är materiell. Lustigt nog formligen skriker stickprov 1 och stickprov 2 ut samma budskap: otillfredsställda Kräftan (Vatten som begär) och Jordelementet (för materiella resurser) dominerar båda horoskopen.

För sifferexercis som sådan var jag inne på Jordtecknet Jungfrun som matematiker redan i det mycket tidiga inlägget om astronomen och dataprogrammeraren Jacques Vallee som skapade sig en andra karriär som ufolog. Intressanta inslag i Jungfruns tecken också hos drivne matematikern Charles Saunders Peirce som kan ståta med ytterligare två titlar, "semiotikens fader" och "pragmatismens fader" (Peirce myntade själv begreppet). Pragmatikos, "affärstalang" på grekiska, stämmer för övrigt nästan skrämmande väl med hans Måne kombinerad med Jupiter i Jungfrun ett merkuriskt, dvs. merkantilt tecken!

Efter att detta försök att mjuka upp eventuell resistens hos den svenska läsaren, per definition utan kontakt med tankens högre världar och fånge i en degenererad form av anti-intellektuell och anti-metafysisk pragmatism (den ultraintelligente Peirce själv var gudstroende), noteras nu att den sifferskickliga Jungfrun möter även på Calmfors födelsehimmel!

Och här intensifieras den merkuriska, dvs. simpelt logiska mentaliteten, genom att också det andra Ljuset, Solen, disponeras av Merkurius logiska saklighet! Vad vi har är, lite förenklad, en analytiker och kritiker av Guds nåde!



Månen med olycksplaneten Mars är naturligtvis ett tecken på en extra kritisk natur, oerhört alert på "olycksomen". Att också Fredrik Reinfeldt har Mars i Jungfrun stigande i öster som en glöd för penninghandeln och privatägande, är i hans fall bara ett av flera olycksomen på en obalanserad verklighetsbild. Annars är de i många och mycket samma andas barn. 

Även ekonomiprofessorn har Kräftans tecken aktiv via kontroll- och regleringsplaneten Saturnus. Tecknet gillar stor kapitalackumulation på sin egen bakgård, även om Reinfeldt därvidlag måste sägas ha en exceptionell orientering som inte prickar in något högre ideal (11e huset) än just bara den solära motorn som jobbar för "ackumulation inom det egna hemmet". Ett väldigt ovuxet ideal som utgår från att han har privatismens tecken Jungfru på ascendenten.

Det är just det problemet en Newsmill-artikel av en Patrik Wikström (förutsägbart sågad av högerröster) pekar på idag: marknaden har vinsten som egenvärde, det goda, sociala samhället ser pengarna enbart som ett medel för att öka allas livskvalitet.

Låt oss precisera vad marknaden är i astrologiska termer: den beskrivs bäst av Jungfruns tecken. Också Tvillingarna lyder under handelsmannen Merkurius, men det positiva tecknet representerar snarast handelsvägar och transporter. Det är jordbundna Jungfrun som är scenen för individernas transaktioner. 

Häri ligger förklaringen till att Jungfrun dras med ett dåligt rykte på den här bloggen. I viss utsträckning röjer sig krämarens egenintresse genom denna uråldriga symbol. Där någon fått smak på vinsttänkande, där följer kriminalitet och nesliga trick i spåren. 

Därav instinktiva Månens förhöjda kriminalitet när den är placerad i just bara Jungfruns tecken. Den Månen är inte alls instinktiv utan ganska medveten i sinnet vad den gör. Men den är i grunden självtjänande, den representerar en enskild aktör på marknaden med dennes (naturliga) intresse att göra sig en vinst.

Jordtecknet Oxen har en enkel roll på marknaden: naturen som en resurs, en gruva av råmaterial ger sedan upphov till penningen - en liten enhet som symboliserar en mobil representation för reellt ägande. Oxen symboliserar filosofiskt en naiv realism, en slags sinnesförvirring där man upplever sig äga något - för att därigenom, här i opp-och-nedvända världen, kunna delta i en marknadsekonomi.

Jungfrun, återigen, är handarbetet som krävs för skörd men också händerna som kultiverar (förädlar) råvarorna och gör dem intressanta på marknaden. (Att uppfinna jordbruket är i sig ett uttryck för ett förfinat eller kultiverat sinne!) 

Stenbocken, det tredje Jordtecknet, representerar egentligen bara universaliseringen av jorden och dess brukare (Oxen + Jungfrun) - Stenbocken är begripliggörandet av processerna.

Stenbockar älskar att sitta centralt och dra upp riktlinjer, skriva historieböcker om "hur det funkar", och liknande. Stenbocken (och Saturnus) söker INKARNERA eller GE KROPP åt ett helt avgränsat skeende. 

Det är därför vi t.ex. ser den obetvingliga impulsen hos biologen och Humanisten Patrik Lindenfors (ett referenshoroskop på bloggen som fallit i tillfällig glömska!) att utifrån sin Mars/Saturnus i Stenbocken försöka undertrycka och nedvärdera andra yttringar och förklaringsmodeller än de han själv, som biolog och materialist, förmår famna.

Jag borde göra fler börshoroskop innan jag uttalar mig, men NASDAQ:s födelsehoroskop säger allt om Stenbockens funktion i förhållande till begreppet "marknad". Dess Sol står i Stenbocken, i Stenbockens naturliga 10e hus för överherravälde. 

Jungfruns tecken, som jag just dubbade till marknadens tecken, är visserligen helt tomt här, men det beror, menar jag, på att Jungfruns utbyte av konkreta varor och tjänster är en ärbar syssla. 

Nasdaq-börsen är istället ondskan personifierad, med börsklippare som handlar i papper - viljan att göra pengar på pengar. Här syns också Månen i dess giriga position i Kräftan i en fullmåneopposition till Solen i Stenbocken. 

Detta är ett abnormt horoskop, och jag har faktiskt ett "harmlöst" fall av en invandrare till Sverige under samma fullmåne (och med monetära Oxen som ascendenttecken). Individen hade från sitt fattiga hörn av världen hört om Sverige som ett materiellt välfärdsland och det är säkert den spänningsskapande fullmånen som fick vederbörande att våga bryta med sitt förflutna (Månen i Kräftan) för att med vilja och lyskraft (Solen) söka klättra ett pinnhål högre upp på Stenbockens materiella världsberg! 

Färden till lyckoriket Sverige togs via en mellanlandning i fjärran land och en man som (tydligen) utnyttjades bara för kvinnans mer långsiktiga mål. Men begäret straffar sig självt och efter att ha satt ett antal barn till världen med en svensk make av samma nationalitet som hon själv, övergavs hon av mannen, och är nu återigen på samhällets botten (statusmässigt) - bara i ett annat land än där den förgängliga jakten på materiell lycka började!

Jag noterade nyligen att Stenbockens och Kräftans stjärnbilder är allra ljussvagaste av de 12 konstellationer som på 500-talet idealiserades till zodiakens exakt 30° breda tecken i Babylon. Kan denna faktor väga in i den idétradition som rankar den lodrätta klättringen från privatism till världsherravälde så lågt, som en irrväg som helt tappat sikte på själens egentliga uppdrag på jorden? 

Babylonierna var mycket observanta på planeternas fluktuation i ljusstyrka (beroende på deras avstånd från Jorden). Dagens astrologi har glömt många av de bevekelsegrunder som avgjorde hur traditionerna kring tecknen och planeterna en gång tog form, och de observationer som ledde till att ljussvaghet ansågs vara ett dåligt omen.

*****

Den korrekta ekonomiska analysens fader, Karl Marx, låter sig knappast förenklas till några meningar, och jag är inte ens rätt person att göra det. Me apropå hans horoskop kan påminnas om hur han levde hela sitt liv i stor fattigdom (alltmedan han analyserade marknadskapitalismens utsugning av den vanliga människan). I hans horoskop ses Merkurius + Venus i pengarnas och det privata innehavets Oxen i privata 4e huset för kapitalvaror. 



Men signifikatorn för det som ser ut som en hypermaterialistisk prylsamlare är inte med på noterna. Månen står i tredje kommunikations- och författarhuset, i Väduren, och från Marx förstahus i Vattumannen anlägger Saturnus i härskarläge en bromsande syn på Månen i Väduren - egocentriska perspektiv. Slutsatsen blir att Marx saknade motivation att samla fjärdehusprylar för sin egen del, Månen hård tuktad av principfasta Saturnus. 

Jag har sett västastrologer håna Karl Marx horoskop (där han visserligen behåller Vattumanascendenten men istället har sin nymåne i monetära Oxen). Dessa astrologer har inte nått långt i sin mognad, de är uppenbarligen förslavade under egot och privategoistiska perspektiv. Detta är den distorsion som inbillar individen att han eller hon lever för sin egen komforts skull - en villfarelse Marknadens speciella nöjesenhet gör allt för att underblåsa.

Och det är sant, jag har börjat märka det själv i formen av allt mer otrevligt bemödade från ung butikspersonal - ungdomen är idag fullständigt självisk till följd av marknadsliberalismens förgiftning av hela samhällsklimatet. Borgs och Reinfeldts marknad håller på att odla fram en ruskigt degenererad människotyp som tror allt kretsar runt deras upphöjda nöje.



Mot högerastrologers smutskastning avslöjar Marx sideriska horoskop i själva verket vilken nobel själ detta var. Jo, det tycks tyvärr finns en antagonism mellan den negativa, fallna halvan av zodiaken och den supralunära! Visionärer tycks komma i större mått från Elden och Luften än nerifrån avgrundens gyttjiga Jord och Vatten.

T.o.m. när Jord och Vatten producerar intellektuell storhet tycks ett mått av sliskig dekadens följa dem åt. Mina favoritexempel är Sol-Kräftan (det primära Vattentecknet) och Nobelpristagaren Erwin Schrödingers tafsande på (och affärer med) kvinnliga studenter, och Sol-Kräftan C-G Jungs förnedrande sin egen hustru genom att invitera älskarinnan till familjens matbord!

Jung var alltså psykolog men kunde ändå inte låta bli att uppvisa de dräggiga sidorna i pöbelns eget zodiaktecken. Lyssna på Sol-Kräftan Fredrik Reinfeldt med nya öron - vem som helst märker att han lever i en inre dröm!

Så låt det härmed vara sagt: zodiaken är en elitistisk konstruktion som på ett ungefär pekar ut basala människor och eliten. De flesta tillhör förstås en diffus blandning av bättre och sämre egenskaper, men det är häpnadsväckande hur rena i sin kreativitet och klarsyn horoskop liknande Marx ofta är.

Men jag har också pekat på tendensen till extremism eller ideologisk fanatism med dem som helt lever i andens värld. De är ofta inte praktiska! Hela Marx fattiga liv - som gick ut över fru och barn, som till sist gav upp och lämnade honom om jag minns rätt - tjänade i ett högre syfte. Med sin Luftascendent var Marx i ordets rätta bemärkelse en avatar, en nedstigen från högre höjd.

Kejsar Augustus var den förste att prägla mynt som beskrev honom och han valde sitt ascendentecken Stenbocken. Vid vår tideräknings början var redan praxis etablerad: tecknet i öster är ahamkara - "jag-skaparen" som indierna säger (eller det falska egot, om man väljer att se på saken ur sin inneboende, insvepta andes perspektiv). Den här bloggen har tagit för lätt på ascendenttecknets betydelse, men det beror på att den mest kommenterat folk som passerar förbi i medierna och att födelsetiden nästan aldrig är känd.

Men i Karl Marx fall ska man inte lätteligen rusa förbi hans Vattumanascendent med Saturnus i sitt positiva hemmaläge. Detta är stort, och det visar vad Sverige egentligen var menat att vara, ett land i Vattumannens tecken som vi är. Vattumannen står för den intelligenta medborgaren som känner släktskap med övriga i samhället eftersom alla är välutbildade och insatta i samhällets funktion. Vattumannen är "en för alla, alla för en"-tecken.

Socialism är inte, som själviska högermänniskor och sociopater påstår, ett ansiktslöst flocksystem eller ett system som förtrycker individualiteten. Den som studerat Vattumän vet att de har mer integritet än de flesta. Men de har också intelligens nog att förstå att egot inte alltid kan ha sin väg.

Den svenska socialdemokratins misstag, innan det blir sju resor värre med marknadsliberalismen, signerad Rovkapitalismen, var att den glömde bort bildningen. Svenskarna stannade i mognaden som ett gäng simplister som bara brydde sig om pengarn nog att "personalisera" sina fattiga liv.

(Därav den obegripliga framgången av barocka svenska modebloggar som alla handlar just om detta mänsklighetens myrsteg: att sminka sig för att därigenom skilja sig om ändå aldrig så lite från grannen. För män: fixeringen vid den senaste tekniska apparaten.)

Karl Marx Saturnus stigande i öster är å andra sidan inte en lyckad världslig placering. Detta är Saturnus mest maktlösa läge. Den är ju bara knuten till en enstaka person eller kropp (ascendent/förstahus). Och, den är dessutom den nedtryckta arbetarklassens signifikator - det maktlösa kollektivet.

Men den tänker som sagt rent och ideologiskt sunt i sitt hemtecken Vattumannen och på Marx himmel är den inte skadad av något annat än att just vara "världsligt svag". Och detta kom också att bli Marx studieobjekt: individernas ständiga utnyttjande av männen bakom ridåerna.

I egenskap av snäv gränsdragare kan Saturnus också signifiera ren fattigdom. Den stigande Saturnus indikerar alltså att Marx föddes för att ge de svikna och felfördelade massorna en ideologi och en förklaring (Vattumannen) till varför deras liv var så eländigt.

För detta scoop, detta avslöjande, har den gamla jord- och produktionsmedelsägande överklassen (Oxen) hatat Marx från första början, eftersom han påpekade just de orättfärdigheter i västerlandet som Reinfeldts och anhang fortsätter att söka vinna stöd för genom mutor (jobbskatteavdragen) till medelklassen.

Idag är läget ännu värre än på Marx tid för nu njuter västerlänningen frukterna av barnslavars i Tredje världen arbete. Den globala Rovapitalismen har bara stuvad om spelplanen så att man inte lika lätt ska se deras illdåd mot Vattumannen/Mänskligheten!

Tur att Vattumannens tidsålder står för dörren. Då kommer mänskligheten att skaka av sig dessa parasiter som har mage att kalla gott folk för "sovande", "tärande" och allt vad det är.

Kommer då de egoistiska Jord- och Vattentecknen att bete sig och tänka bättre under Vattumannens tidsålder? Ja se det är en nöt att knäcka! Vatten har det i sig att fantisera över allt, men Jord har en naturlig bindning till det lokala och hårdast avgränsade. Kanske kommer bara syndarna att födas till Jordtecknen i framtiden och där lida helvetets alla kval för att de inte längre får ääääga.

Alla vi andra har redan flyttat ut i "molnet" på nätet, en tidig träning för hur hela världen kommer att se ut i Vattumannens tidsålder. ALLT KOMMER ATT VARA GLOBALT DISTRITUBERAT och ingen kommer att kunna göra enskilt anspråk.

Vilken läskig cold turkey bankvärldens människotyp (per definition Oxe/Venus) kommer att ha när Marx kommunistiska paradisvärld sent omsider etableras - helt enkelt för att mänskligheten hade tagit kål på sig själv annars.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Marx levde inte alls i fattigdom. Han hade både tjänare och tid att skriva sina böcker på grund av stort ekonomiskt bistånd från Engels.

Sedan är jag tveksam till att han kom på den "korrekta ekonomiska analysen". Han lär ha själv ha insett att sitt arbete kostade honom hälsan. Om falska idéer också blir till sjukdom och ohälsa, så var han definitivt en förespråkare för dessa. Fatalismen, stödet för auktoritära metoder och våld, hatet mot religion och spiritualitet samt hans totala motstånd mot individuellt ansvar är andra mindre goda egenskaper Marx innehade. Att han sedan hade vissa goda idéer kan knappast bortförklara detta.

Hans handstil när den analyseras pekar dessutom på en mycket otrevlig och självisk person.

Mystikern och psykiatrikern David Hawkins har dessutom pekat på marxismen stora svaghet att den är paranoid och delar in världen i förövare och offer. Något som knappast astrologin kan förespråka, då den pekar på idéer som levs ut. Med andra ord människor lever ut sina horoskop. Således blir inte de fattiga fattiga på grund av vad andra gör utan på grund av sin karma. Vice versa gäller de rika.

Seaward sa...

Marx levde ett turbulent liv, hade en tids exil i England där han bodde under samma vedervärdiga förhållanden som tidens arbetare. Men jag gick och går här på falnande minnen snarare än ägna en timma år att fräscha upp kunskaperna.

Naturligtvis hade han stöd från Engels, men hustru och barn lämnade honom just för att han inte bidrog ekonomiskt. Som jag skriver: han var en avatar, nedstigen för att arbeta runt principen Saturnus. Jag tror inte du riktigt förstått textens andliga djup.

Därtill kan jag påminna om att jag i det besläktade inlägget om Timbro, i särstudien av Schopenhauer sade att hans "homosexualitet må vara honom förlåten givet hur svårt det är att pricka in alla rätt i en omgång av livets spel." Samma resonemang kan anföras på alla positivt polariserade själar, Marx i högsta grad inräknad, som söker förbättring där de ser ett problem.

Allt för många reaktionärer som förklätt sig i kristendomens fårakläder har problem med att också söka inrätta ett himmelrike på jorden. Lutherdomens tvåvärldsregimente är uttryckligt antikristlig!

Religionsforskningen är på väg att under kristendomens vilda protesterande klargöra att den historiske Jesus stod närmare de militanta nationalister som vägrade befatta sig med Rom, Satan, pengar eller något som sorterade under den fallna delen av skapelsen. De allra mest pinsamma scenerna i Nya testamentet med Jesus som upprorsman, är de mest sanna. De kunde inte klippas bort eftersom de var så kända. De är i själva verket indikationer om att dessa är äkta minnen och inte en fabricerad litterär figur (men försök få en skeptiker att tänka klart - se pajaserierna på Newsmill i Jesusdebatten)

Karma kan beskrivas som alla tänkbara perspektiv upphöjda till sig själva. Visst var Marx historiska analys om produktionsfaktorernas centralisering korrekt - han skulle ha sett dagens bolagsjättar och det globala oligopolet! - och analysen skiljer sig inte i grundvisionen från Schopenhauers, Jesus och esséerrörelsens misstro till den irrationella själens profitlystnad och tanken om en ny människa med huvudet tydligt fästat i "den supralunära sfären".

Jesus hade varit den första att hålla med Marx om att religionerna är ett folkens opium, notera hans kritik mot sadducéer och fariséer medan han hyllar de föga kända "ljusets barn". I Dödhavsrullarna lär man sig att esséerna inte bara kallade sig själva ljusets barn utan även ebionim - de fattiga. En stor grupp av judarna hade renat sina själar bortom materiellt habegär och levde i praktiken kommunistiskt - i självvald "fattigdom".

Vattumannens tidsålder kommer att se Marx - i någon form - implementerad i en världsregering. Profitmentalitet kommer att vara ett brott. Detta är andlighet i praktiken. Du läste det först här. :-)