Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 5 maj 2011

Appendix till Ännu en bedräglig...


Tanken slog mig att genomsöka datasamlingen på en helt ny grund. Med Chandra lagna-metoden (Månen stand-in för saknad ascendent) kanske den kritiska Saturnus- och Månaspekten skulle ge något skönjbart mönster.

För det var det rätt akuta försöket från Saturnus att rationalisera bort Månens nära kopplingar till det fördolda jag upplevde som basen för skeptikerns oförmåga att hantera ämnet mediumskap på ett intelligent sätt. 

Sturmark och Ille låtsades värna om "sköra människor" och jag glömde påminna om psykiatern Arthur Guirdhams upplevelse att människor med psykiska problem ("sköra människor") ofta undertrycker sin egen inneboende medialitet! Guirdham sade detta utifrån självkännedom och han hade typiskt nog den här osynken mellan Luft och Vatten - precis som var tredje människa (fast mer eller mindre intensivt).

Med en Chandra lagna kan vi alltså studera planeterna i husen, fastän det egentligen inte låter sig göras med horoskop som saknar klockslag. Det var baserat på Saturnus och Månens husplaceringar (Månen blir per automatik prominent med den här metoden), som jag tänkte att just denna variant på dissociationssyndromet kanske skulle visa sig vid en sökning på Månen i Skorpionen som ersättningsascendent och Saturnus i fjärde månhuset i "ond" aspekt mot Månen/egot. 

Osynken mellan Luft och Vatten inte att förglömma.

Horoskopsamlingen har just passerat 5.000 och sökmönstret gav 31 träffar. Samlingen innehåller också drygt 200 mundana horoskop.
  • Sir Edward Vere, son till aristokrat i Elisabeth den förstas hov. Dog spädbarnsdöd
  • Georg Ohm, fysiker/matematiker, upptäckte Ohms lag
  • Viktor Frankl, materialistisk neurolog
  • Olle Adolphson, bitsk vissångare
  • Victor Stenger, uttalat ateistisk/skeptisk partikelfysiker
  • Kenzaburo Oe, författare (Nobelpriset 1994)
  • Brian Heap, biokemist, teist (personlig gudstro)
  • Charles Grodin, skådespelare, bra på sarkastiskt humoristiska roller
  • Kurt Westergaard, "konstnär", Muhammed med bomb i turbanen (totalt socialt utmobbningssyndrom!)
  • The Phantom 1st daily strip, mundant horoskop
  • Ed Carmel Jewish Giant 8.9 inch, storvuxen man, olyckligt livsöde (det sociala utstötningssyndromet in absurdum!)
  • Albert Finney, skådespelare, tunga karaktärsroller
  • Jan-Erik von Lowenadler, konsthandlar med näsa för att köpa okänd konst och sälja med stor vinst
  • Dan Brown, trist författare med näsa för att som en Humanist skriva om ockulta ämnen för att tjäna pengar eller göra sig ett eget namn på det 
  • Pontus Gårdinger, manlig slampa och narcissist, sänker sig gärna till lägsta sortens skit-television
  • Maria McKee, singer-songwriter, svåra drogproblem (övervunna), svårmodig och mörk socialrealism
  • Marisa Tomei, skådespelare, fick som ung massiv kritik för en Oscarsstatyett (insatsen motiverad inte priset), vilket kan ha förstört hennes framtida möjligheter, hoppet förverkligades aldrig efter detta och hon fick inga roller som "leading lady" - social utstötning?
  • Peter Illi - vårt referensobjekt
  • Thomas Östros, (s)-politiker med låg förmåga att vinna förtroende, "socialt utstött" av nye (s)-ledaren Håkan Juholt
  • Michael Dell, entreprenör, datorföretaget Dells grundare - stormrik
  • Kristin Davis, skådespelare, svåra alkoholproblem i livet/extremt blyg (Skorpionen och Vattumannen som det sociala utstötningsproblemet!)
  • Lars Gårdfeldt, homo präst, hbt-aktivist
  • Måns Herngren, regissör, otrevlig personlighet, enligt egen utsago "kontrollfreak"
  • Tove Jaarnek, musikartist
  • Juha Valjakkala, trippelmördare
  • Anders Eklund, dubbelmördare, blottare
  • Åsa Waldau, storasyster till mordoffer (Kristi brud)
  • Catharina Elmsäter-Svärd, klantig (m)-politiker om tågkaoset: "De får väl fira jul någon annan dag". (Sociala utstötnings/utmobbningstendensen!)
  • Andy Dick, MTV-komiker, homosexuell sexofredare
  • Stephin Merritt, musiker
  • Elisabeth Fritzl, fängslat offer för sexofredare - hennes egen far

Ja, vad säger man? Om vissa namn har jag ingen information alls och visst har jag samlat många skandalkändisar i min samling med 5.000 horoskop. Moderatpolitikerns okänsliga uttalandet är en typisk incident som får mig att spara ett horoskop för senare studium - vilket sällan blir av.

Det är därför lite upptäcktsfärd även för mig att göra sådana här sökningar och se om något speciellt visar sig under vissa aspekter eller syndrom.

Men här måste jag säga att det är rätt många som rimmar med de lösa skisser på hur Vattuman/Skorpion beter sig i samverkan - dvs. icke-samverkan! Inte minst en bunt sexuella avvikare (vilket jag påpekade redan i inlägget om Peter Ille, utan också de olika sätt som socialt utanförskap kan maskera sig som: drog- eller alkoholmissbruk. 

Jag har flera trevliga människor i umgängeskretsen med det här sociala utstötningssyndromet och några av dem är framgångsrika i sina arbeten men extremt ensamma som individer t.o.m. fast de har familj och barn. 

I något fall en rätt grymtande och trubbig psykologi och jag har försökt ange i något ord härovan när jag ser den tendens till råhet Månen i Skorpionen i sig kan leda till och som blir tydligare med attacken från Vattumanen. 

I programmet "Pluras kök" upplevde jag t.ex. den svenske regissören Herngren som hård och osympatisk, och Charles Grodin har gjort mästerligt roliga roller som en kantig buffel. Maria McKee är den kanske kantigaste och strävaste artist jag stött på, men okej i små doser när man orkar svårmodiga känslor.

Astrologen Charles Carters varning för människo- eller grupphat och den urskillningslösa mördartypen i samband med Vattuman/Skorpion synes inte helt obefogad med tanke på hur listan, med de äldsta fallen i början och de senare längst ner rundas av med några rysliga exemplar.

I mina ögon - och detta är en kvalitativ och inte kvantitativ utsaga - bekräftar den här gruppen det patologiska momentet i den här versionen av dissociation som har en påfallande social aspekt där individ hamnar på kant med en social miljö.

Att en Nobelpristagare i litteratur hade den här skärande kontrasten är helt enligt teorin: historieberättande tycks inte störas. Men sedan fanns också några vetenskapsmän, vilket vittnar om vad alla borde förstå automatiskt: att alla inte restlöst döms till svagsinthet som föds under den här aspekten.

Jag brukar roa mig med att då och då notera om en kändis är uttalad ateist, deist eller teist, men det perspektivet går det inte att göra något av här, så mycket information saknas.



Inga kommentarer: