Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 5 maj 2011

Ännu en bedräglig skeptiker

Ingen med sitt förstånd intakt kan längre tro Humanisternas ordförande har det. I motorisk slentrian och mer eller mindre desperat gör han sina utspel mot välkända väderkvarnar. 

Ömsom ifrågasätts religionens rätt att vistas i vilka plagg den vill på gator och torg eller bedriva friskoleverksamhet och ömsom återvänder den rabiata skeptikern till sina tidiga pajaserier, att när varje tillfälle ges smutskasta parapsykologin och de fenomen som där studeras. Ett tacksamt tillfälle är förstås avslöjandet av bluffmakare av vilka det finns gott om i mänskligheten - Sturmark borde vända blicken mot sig själv några minuter!

Men nu tror jag han är värd ett kalkonpris för hysteri med sitt senaste skriveri på Newsmill

"....våra politiska makthavare snarast bör utreda möjligheten att kriminalisera mediumskap och därigenom i möjligaste mån skydda emotionellt eller existentiellt sköra människor från att i framtiden exploateras..."

Kommentarspalten (de sedvanliga rösterna på det forumet) talar för sig själv. Inte ens Humanisterna själva finner något vett i Sturmarks skriverier (men invändningen formuleras försiktigt).

Om det inte redan var självklart för var och en att Sturmark bara håller på som han gör för att inte försvinna från C-lagets rampljus och kanhända för pengarna, skulle man kunna tro att hans vilja att värna "de emotionellt sköra" i själva verket handlar om honom själv. 

Vi har ju tidigare sett att hans extrema attack från ett psykiskt infekterat Vattenelement kraftfullt derangerar hans förmåga att dra logiska konklusioner av sina sinnesintryck (fallen Mars i Kräftans Vatten attackerar rationella Saturnus i Vattumannens Luft).

Ämnet Sturmark är uttjatat på bloggen, så desto roligare att han hittat en jämnårig skeptikerbroder, en Peter Ille, att hjärnstorma fram nya diktatoriska tankeförbud med. Det kan inte råda någon tvekan längre, Sturmark måste vara en av de återfödda nazister jag misstänker Sverige numera infekterats med. Tänk om man tog reinkarnationen i beaktande i samband med invandringspolitiken! Skulle det vara okej att utvisa folk om man inser att de smugit sig in bakvägen genom att återfördas i certifierat "svenska" värdkroppar?

Hans horoskop omvittnar alla de särdrag man kan hitta hos de kända tyska rasisterna och samtida främlingsfientliga (såväl tung emfas på revirtecknet Kräftan som den renlighetsivrande Jungfrun). T.ex. har Humanisternas ordförande samma psyke (Månen) i Jungfrun som uppvisade en klart förhöjd förekomst i ett stickprov på tjoget kända nazinamn. 

Att samma Måne i Jungfrun också var överrepresenterad på ett statistiskt signifikant sätt bland 200 brottsdömda (där emellertid undergruppen av nazister ingick), styrker ytterligare att den kritiska Jungfrun ibland tappar perspektivet och blir en allmän förbudspolis och då i så banalt små frågor att omvärlden bara kan häpna. I ivern att detaljreglera är vettet och överblicken det första som ryker...

Eftersom principen "lika barn leka bäst" är en av astrologins lärosatser, åtminstone i partnermatchning i den vediska grenen, bör vi därför kunna räkna med svåra mentala störningar även hos Sturmarks nyfunna skeptikerkollega. Tacksamt nog är datumet lätt att finna via det originella efternamnet och hur astrologins tes om "dissocationssyndromet" besannas även i detta fall!


Här måste sägas att en av de viktigaste planeterna, psykets disponent Mars byter tecken strax före lunch. Men varken dess tidiga placering i Lejonet eller senare placering i Jungfrun är lyckad, givet att Månen här är fallen i den lätt förtörnade Skorpionens tecken (ibland förfaller den helt och blir rättshaverist).

I det förra fallet har vi en döende Mars (mrita-läran) i Lejonets 30e grad, men vad energi krigaren nu har kvar, går åt att attackera sin egen hemmabas, det egna psykets Skorpion-Måne. Knappast en kombination vi vill ha i samband med balanserade och omdömesgilla psyken. I krig: en fotsoldat snarare än en general.

Men jag väljer - helt hypotetiskt och bara för att få diskutera en ny justering av bloggpresentationen - Mars placering senare under dygnet. I Jungfruns tecken kommer Mars att hetsa (den är ändå en krigare) över just empiri, Sturmarks gamla käpphäst, eftersom Jordelementet representerar en strävan att objektifiera, konkretisera. 

I riktigt störda fall av Jord brukar man kunna finna en tanketröghet som är svår att beskriva och en fullständig oförmåga att lyfta sig till ett tänkande kring sina egna tankar och försanthållanden. Här har vi de bokstavstroendes skara och man hittar remarkabelt många scientister i gruppen - människor som tar naturvetenskapens rön som verkligheten själv.

Fundamentalister, som inte får in i sina tjocka huvuden att vetenskap och världsbilder handlar om modeller. Människor som dessa skulle inte förstå ett dyft av Emmanuel Kant, en stor tysk filosof som genomskådade argumenten hos Humanisternas favorit, empiristen David Hume. (En granskning av Kants horoskop följer inom kort.)

*****

Ponerar vi Mars i Jungfrun hos Petter Ille uppstår en dragning mot kritik av det empiriskt iakttagbara och eftersom Månen i Skorpionen också relaterar till sinnesimpulser är en Jordplacering för psykets disponent att föredra. Under min tid inom dataprogrammeringen mötte jag många praktiskt skickliga programmerare med just Vatten och Jord i nära kombination. Alla, utan undantag, var skeptiker! 

För minns att Vatten och Jord är den sublunära negativa polariteten och den verkar följas av en baktunghet som får individen att i försvar förringa svåra och sublima tankar och i allmänhet avvisa metafysik helt och hållet. Den naturliga dragningen är ned, ned, mot materien. Jord och Vatten ger goda byggare i denna världen, däri ligger deras "kallelse" i åtminstone detta liv. Problemen kommer först när de tror sig vara kallade att förringa verkligheten och hävda att inte mer existerar än just de ser och förstår. Däri ligger Humanisternas parodiska haveri. Alla vakna svenskar skrattar numera åt deras tankepoliseri.

En Mars i Jungfrun ger som sagt en möjlighet att peka på en förbättrad bloggpresentation som jag hädanefter ska försöka följa. Jag nämnde nyligen i förbigående att man kan göra en teoretisk åtskillnad på egenmäktighetssyndromet beroende på hur Eld och Jord förhåller sig till varandra.

På kartan ovan visar jag detta grafiskt genom att ge Mars i Jorden en brun yta. Men denna jordbundna energi inverkar nu menligt på de båda Eldtecken Mars aspekterar (vare sig tecknen/husen är befolkade eller ej - i ett tomt hus berörs ändå husets herre av den materialistiska (lågsinnade) attacken från Mars.

Detta är de tillfällen då materialistiska eller empiriskt baserade skäl degraderar Elden i egenskap av klarsyn, transparens - och i förlängningen oftast en positiv skattning av möjligheten av en andlig dimension. Jordelementet representerar begränsning - mätbara objekt mot vilka t.o.m. Tiden själv graviterar och vanställs enligt Einstein! 

Hade det varit möjligt skulle jag velat starta om bloggen från början och redan från start iaktta betydelseskillnaden mellan Jordens försök att "döda" Elden och det omvända förhållandet där illuminationens elementet Eld kastar ljus över Jorden/materian! Den senare ger, teoretiskt, en förutsättning för fantastisk naturvetenskap och upptäcker. Peter Illes bakvända kombination är bara en vrång människa som, faktiskt, är sinnesfördunklad.

*****

Nu krävs det mer än en aspekt för att uttala sig så drastiskt och här vet vi inte ens säkert att Mars anträtt Jungfrun. Men vad vi har är den fallna Månen i Skorpionen och det är nu vi (med säkerhet) upptäcker att horoskopet är av ungefär samma skrot och korn som Humanistordförandens. Har syns något av den mest påfallande tendens till dissociation som går att se - särskilt då detta är ett Chandra lagna-horoskop där man kan dra slutsatser utifrån husens relativa prominens. 

Det är extremt rationella Saturnus hemma i sitt positiva Lufttecken Vattumannen som bedriver extrem repression mot ett känsloliv (Månen) som, beroende på Mars faktiska position, kan vara ganska stört. Newsmill-artikelns ingress om "sköra människor" kommer för mig igen när jag ser den här mardrömslika barndomsbilden av en pedofil, sjuklig  eller mentalt rigida föräldern (Saturnus) som i hemmets vrå (fjärde huset) förtrycker och vanställer horoskopägarens unga psyke (Månen i Skorpionen). Så mycket personliga problem som ligger bakom hans rationalistiska tendens i vuxen ålder!

Och även här använder jag den nya mer exakta grafiska presentationen: Saturnus i Vattumannen är en "helgjuten" placering, tagen för sig är den oklanderlig. BLÅ LUFT. RATIONALITET. 

Visst, man kan fundera på vad Luften och dess förmåga att skapa luftskott och avledande tankekonstruktioner gör i själva det hus där Månen regerar! Här anas rundgång och bortträngning - individen dissocierar sig från sitt eget förflutna och tillverkar en mental konstruktion som döljer verkliga fakta. 

Jag visar i färgsättningen hur Skorpionen, som mottar repressionen från kontrollerande Saturnus, trycks tillbaka, hur blå Luft tydligt inkräktar på Vattendomänen och så att säga söker undertrycka eller söker låsa fast de oroliga "kaosvattnen".  Ett freudianskt överjag har importerats i själens mest privata område (fjärde) och stör akut bl.a. självbilden. 

Jämför gärna med de homosexuella horoskopen för Elton John, Maxwell och Chers dotter/son Chaz Bono (de senare två könsbytare). Eftersom den här skeptikerns horoskop är baserat på Månen som substitut för en okänd ascendent ska man vara lite försiktig med förutsägelserna, men eftersom fjärde huset har med inre lycka och självtillfredsställelse att göra, ser åtminstone inte jag mycket av den varan här. Så, ut och domdera över andras världsbild istället! Det är lättbegripligt och totalt genomskinligt.

*****

Här är det således människans rationalistiska sida som har övertaget - det är Saturnus hemma i Luft som initierar censuren mot Vattenelementet. I den omvända situationen hotar Vatten (det omedvetna, impulser, etc) att översvämma luftrummet och helt derangera intellektet. 

Men man kan diskutera hur omdömet påverkas även hos den som söker undertrycka sitt känsloliv. För om inte Månen tillåts fungera i horoskopet, då blir Solen utan sparringpartner och en Sol ur styr är detsamma som en bindgalen eller helt tvångsmässig fanatiker!

Att väga in den ytterst viktiga indiska tesen om "planeters verksamma natur" är här inte till någon hjälp. I horoskop med Skorpionascendent (och jag använder här samma resonemang för en Chandra lagna som för en reguljär lagna), är Saturnus en "verksam illgörare", vilket den förvisso är i sitt naturliga tillstånd också. Det finns med andra ord inte mycket som talar för den typ av rationalitet den här människan representerar.

Pga. Månens anfäktade tillstånd ser vi snarare än psykotiskt lagt människa, ett drag jag tycker mig ha sett även hos Christer Sturmark i hans oförmåga lajv att hålla sig lugn och sansad i diskussioner. Det här är inte samma hetlevrade stil som Eld och Vatten i konflikt ger utan något mer i stil med Julians Assanges paranoia. Det är inte bara en förhöjd känslointenstitet utan helt galna tankar i huvudet därtill.

Som vi sett i studiet av samtliga Nobelpristagare når den här oförmågan till öppenhet eller t.o.m. ärlighet inför det man håller på med aldrig Nobelpriset. Det var talande att notera hur just den här elementkombinationen saknades bland dem som vunnit priset. Och naturligtvis kan en äkta vetenskapsman inte sitta och ljuga om det han håller på med, eller syssla med dubbel bokföring. 

Luft och Vatten i osynk är ett tydligt hinder mot hederlig intellektualitet, vilket vi tydligt sett genom olika insatser från individer behäftade med den här Vatten/Luft-problematiken i skeptiska mobbningsklubben Vetenskap & Folkbildning. Här sällar sig således Peter Ille till exakt samma typ av individer och också han med en vanvettigt uppblåst luftslottsfantasi om att vara världens frälsare när det kommer till sunt tänkande.

De antika fyra elementen vet bättre än vi själva när vi trillat dit i mytologiserandet!

Men jag måste här upprepa att Luft/Vatten har sina användningsområden, och det är t.ex. inom litteratur eller komiken. De här är hejare på att dra en historia och vinkla saker skevt. Som oavsiktlig komiker fungerar Sturmark pefekt. Problemet är bara att han verkligen tror han försöker uppfostra landet i "rättänkande". 

Jag går inte längre i det här studiet av ett enskilt skeptikerhoroskop. Det tycks vara Saturnus attack mot det egna psyket som individen vägrar ta ansvar för och istället projicerar på sin omvärld som andra människor som minsann låter sig duperas av "luftslottsbyggare" (new age-charlataner och falska medier).

*****

Se även nästföljande inlägg, en genomsökning av 5.000 horoskop efter dem med månascendent i Skorpionen och Saturnus i fjärde huset. Ska något mönster framskymta?


Inga kommentarer: