Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 12 december 2010

Vishetskulturerna, Sverige & Merkurius




Det ska till en sekulär ledare att likt Reinfeldt säga "nu får vi inte låta oss gripas av panik" (DN - knäpper av länkningen för att inte landsfaderns klokhet ska relativiseras), eller, "ett hot mot vårt öppna samhälle!" (SvD).

Sanningen är att Sverige är årtionden för sent ute för att över en natt växa upp till mogen reflektion sedan bombterrorn introducerats i landet. Hade vi inte under så lång tid stängt oss mot omvärldens djupa och visa kulturer i sekulär arrogans hade vi t.ex. av kinesiska furstespegeln I CHING (Förvandlingarnas bok) kunnat lära oss tänka mer långsiktigt än den kvartalskapitalism som är Fredrik Reinfeldts verkliga arbetsgivare. Den konfucianska klassikern lär ut långsiktighetens evangelium i kapitel 53:

På berget: ett träd.
Sinnebilden av utveckling.
Sålunda bidar den nobla människan i värdighet och dygd
För att förbättra sedvänjorna.

Ett maxim som detta handlar överhuvudtaget inte om politisk retorik (bakslughet). Det som ryms i termen vishet går över huvudet - totalt - på alla som tror det simpla merkuriska intellektet har det i sig att begripa vad Livet önskar av oss som människor. Antikens människor såg ett intelligent tilltal i naturen där vi bara ser skogsvirke att göra en förtjänst på!

Intensiv kontemplation av koan-liknande vishetssentenser som den här ovan var det som gjorde antikens härskare så oändligt mycket bättre än de demokratiska folkvalda av vår tid, människor som i sekulära kulturer dessutom hånar tanken att det är från universum (naturen för dem som har lätt till svindel) vår mänskliga intelligens kommer.

*****

En annan gren av vishetsträdet är förstås astrologin.

Sverige i klorna på Rahus maha-dasa 2002-2020

I ett svepande inlägg några dagar före valet i september nämnde jag att Sverige befinner sig vid ett andligt lågvattenmärke under en lång "planetär cykel" enligt den indiska astrologin.
 
Jyotish är emellertid ett ämne så djupt och komplext att jag strax insåg att jag redan missat tåget med årtionden för att ha en chans att bli en riktigt bra astrolog! Titta bara på skärmdumpen här nedan. Den ger en antydan om hur indiska astrologer borrar sig ner i sina data och gör val av system och omfång som vida överskrider något som existerar hos lillsyskonet, den västerländska astrologin!

Klicka för läsbarhet

Apropå den historiska vändpunkten igår, då landet fick sitt första genuina terroristattentat (om än misslyckat), gick tankarna åter till det indiska dasa-systemet som egentligen är mängder av metoder. (Vissa metoder fokuserar psykiska aspekter, andra kroppsliga och återigen andra delmetoder studerar personens öde i termer av karma som slussats in i detta liv från föregående existenser.)

Eftersom Sveriges rådande planetära cykel är 18 år lång (demonen Rahu eller Drakhuvudet), är den kortare subcykeln under Merkurius styre mer intressant. Skärmdumpen överst visar att landet gick in i BUDBÄRARENS domän bara dagar efter vårt senaste riksdagsval.

Jag vill åter understryka att jag, trots ett kvarts sekel med västastrologin, är en fullständig novis om den fullvärdiga indiska astrologin. Bara det gratisprogram jag använder här innehåller över 50 olika sätt att beräkna en varelses planetära cykler! Det vet inte mycket mer än att den vanligaste dasa-metoden, baserad på de 27 månpalatsen, också används för mundan eller världsliga horoskop i Indien!
 
Likväl kunde jag inte låta bli att häpna över den omedelbara kopplingen mellan öppningshoroskopet för Sveriges nya antardasa i Merkurius, budbärarens tecken den 25 september 2010, och horoskopet för bombattentatet i rikets huvudstad den 11 december samma år, vars styrande planet var budbäraren eller ängeln Merkurius!

Öppningshoroskopet (kalla det gärna ett nytt nationalhoroskop med begränsat "bäst före"-datum) skymtar på skärmdumpen ovan, men här har jag ritat ut det med den mer välbekanta västerländska cirkelformen.

Rahu Dasa/Merkurius Antardasa (25 sep 2010 14.51 Stockholm):



Body                Longitude        Nakshatra Pada Rasi Navamsa

Lagna                8 Sg 49' 22.01" Mool      3    Sg   Ge
Sun - PK             8 Vi 23' 18.43" UPha      4    Vi   Pi
Moon - DK            2 Ar 42' 59.10" Aswi      1    Ar   Ar
Mars - MK           13 Li 09' 36.37" Swat      2    Li   Cp
Mercury - AK        22 Le 21' 28.34" PPha      3    Le   Li
Jupiter (R) - GK     3 Pi 49' 41.73" UBha      1    Pi   Le
Venus - BK          16 Li 21' 47.88" Swat      3    Li   Aq
Saturn - PiK        13 Vi 04' 03.24" Hast      1    Vi   Ar
Rahu - AmK          13 Sg 27' 16.94" PSha      1    Sg   Le
Ketu                13 Ge 27' 16.94" Ardr      3    Ge   Aq

Med några månader i backspegeln ser vi nu vilken bedrövlig regering vi valde som folk. Hur kunde vi välja DIKTATORN Saturnus till en ledare (Solen + Saturnus i tionde huset för maktens ansikte)?

Anna Dahlberg slår huvudet på spiken i Expressen utan att ens veta om att det här är den klassiskt maktarroganta placeringen från såväl Napoleons som Adolf Hitlers födelsehoroskop! 

En närmare granskning visar att Reinfeldts rollmask (ascendent) i Jungfrun exakt matchar den här "delårsrapporten" i den temporala process vi kallar landet Sverige. Det världsliga horoskopets Sol och Saturnus i tionde huset för maktens ansikte (Solen och Saturnus är varandras fiende för en riktigt konflikterade ledarnatur!) faller i 9e resp. 14e graden. 

Intervallet befinner sig mycket nära statsministerns Jungfruascendent i 16e graden. Väl värt att notera är statsministerns extremt lättirriterade Mars i Jungfruns 27 grad och hur denna personlighetstyp står helt oskyddad från attacker i ryggen eftersom rollspelshärskaren Merkurius "gömt sig" i tolfte huset, en omedveten sektor. I egenskap av stadsminister är detta samtidig omdömet om svenskarnas medvetenhetsnivå i denna tid.

Allt detta är emellertid bara smågodis, bekräftelser på att det här världsliga horoskopet verkligen pekar ut landets öde under en bigott härskare de närmaste åren. Men det som verkligen sticker i ögonen - i skenet av bombdramat - är förstås Sveriges tillfälliga ascendent under dessa år.

Skyttascendenten kopplar landet på det mest påtagliga sätt till storkorset i Sattva guna. Detta senare kunde föra tankarna till borgarnas våldsamma (okontrollerbara?) nedbrytning eller förändring av allt som ens doftar av socialdemokratisk kollektivism och människors solidaritet med varandra. I Jungfrun Reinfeldts värld har var människa sin egen börs och köper individuellt de tjänster han behöver för hälsa och rekreation. 

I Reinfeldts värld finns det ingen lägre gräns för hur långt ett samhälle skall atomiseras förrän han finner frid för sitt i mörker höljda kritiskt-segrerande intellekt (se analysen av Fredrik och Filippa-synergin och hur hustrun egetligen styr hans tankeliv).

Den sjukvårdsreform som kan vara Sveriges största politiska skandal i modern tid och som statsministern och Husmark-Pehrson totade ihop, stämmer utmärkt väl med grundtonen i bådas horoskop. Strikt talat ligger naturligtvis reformens utformande under ett tidigare antardasa-horoskop, men exemplen på dess konsekvenser fortsätter att strömma till svenskarna genom uppmärksamma medier.

*****

Jag har tidigare talat om Sattva guna som i överdrift kan leda till en celldelning som påminner om en sjuk cancer som snabbt sprider sig genom kroppen. Nedbrytande för nedbrytandets skull mer än för att det gamla och trygga (Tamas guna) de facto är uttjänt. 

Eftersom ascendenten (lagna) är så oerhört viktig och undertecknad så oerfaren i indiskt prognostänkande, nöjer jag mig med denna observation:

Det "nya" Sverige under Reinfeldts mandatperiod 2 betecknas med Skyttens nionde grad (8°49'). 

Vid denna tid i Sveriges historia rådde, som jag sagt demonen Rahu över det nationella ödet i en lång planetär cykel (2002-2020). Vid tidpunkten för terrordådet - det första i modern tid - anslöt sig Merkurius, härskaren över Sveriges mer specifika planetära subcykel - till sin överordnade cykel-herre och hela den anrättningen kröntes att terroristen Mars var på plats i en trippelkonjunktion!

Jämför vårt antardasa-horoskop i BUDBÄRAREN Merkurius subcykel med gårdagens terrorhoroskop! Vårt "nya" Sveriges Skyttascendent träffas närapå exakt av gårdagens planetära transiter som opponerade Stockholms "fysiska kropp":
 
Merkurius 11:48 Skytten
Mars 8:46 Skytten
Rahu 9:22 Skytten

Det ser ut som om landets öde går som på räls, helt efter den kosmiska tidtabellen. Jag måste återpåminna om att den här extrema precisionen som västerlandet är känd för i själva verket förblindar. Glöm fraktionerna, glöm bågminuterna. Vi talar här om ett terrordåd (misslyckat visserligen) just som Mars koinciderade med Sveriges "kropp" i 9e graden Skytten.

*****

Eftersom vi är anfrätta av demonen Rahu (Drakhuvudet) under arton år och knappt vet vårt eget bästa (se galningen Lars Vilks som representativ för det svenska intellektuella tankeklimatet), och landets subcykel tar färg av huvudtemat, finns det fog för att tala om ONDA ÄNGLAR eller BUDBÄRARE redan f.o.m. regeringen Reinfeldts valseger och under de närmaste åren. 

Att transiterande Mars nu nådde den nya sårbarhet Sveriges folk kollektivt valt att blotta hos sig själva och kickade av ett litet fyrverkeri i Stockholms city, är bara en av kanhända av kommande tilldragelser. För märk att det är regeringen Reinfeldts till reformlusta maskerade destruktivitet, horoskopets Sattva guna, som bryter ner varje gammalt system och varje kvarvarande institution från socialdemokratins dagar och därmed öppnar för detta nya mörker! Högerreformen drar mattan under fötterna på tillräckligt många för att landet skall destabiliseras. 

Detta är politik värdig en klant! Så förlorade de sämsta kinesiska härskarna "Himmelens mandat". Jag vet inte vem denna Reinfeldt är, i vilken värld hans reformprogram ser normal ut och skulle kunna fungera. Jag har förr pekat på att Solen i Kräftan är en drömmare av drömmar. Inte för inte är tecknets motpol Stenbocken satt som härskare över denna världen. Se där är en pragmatiker, en som producerar fungerande lösningar!

Sattva guna är vanligen en kvalitet som, fastän smärtsam när ens godsaker tas ifrån en, leder till en ny och vuxnare utblick på livet. Men under Regeringen Reinfeldt och demonen Rahu tycks demontering ha upphöjts till ett egenvärde i en dåres infekterade hjärna, och naturligtvis drar en regering av ideologiska dårar upp bottensedimenten i ett samhälle. Jan Björklund med fler "militanta integrationsförespråkare" är de som ska lastas för vad som kan komma att utspela sig i Sverige de kommande åren. 

För minns, det här var bara en liten ynklig Mars-transit riktad mot landets kropp (och perfekt bekräftad av det lokala Stockholmshoroskopet som beskrev samma sak, fast via opposition). Det planetära ödessystemet kommer att öppna flera tidsluckor och ingen vet i vilken av dem den stora smällen väntar.

I vårt nya nationalhoroskop - som jag tänkt publicera på nyårsdagen - ser vi hur religionens och utlänningens tecken Skytten har flyttat in i Folkhemmets innersta skrymslen, och varför jag nämner detta nu beror på att bombdådet så att säga förstörde den dramaturgiska effekten av ett nytt nationalhoroskop på nyårsdagen.

Då uppstår samtidigt en annan stötefråga: är de nya grundlagsändringarna så viktiga att man verkligen kan tala om Sveriges pånyttfödelse? Eller är det alltjämt 1974-horoskopet som gäller?

Astrologin är bara kartritningar, försök att visualisera ett skeende, och det finns ett skäl att jag struntat i politisk astrologi. Snart sitter man där med två, tre horoskop och undrar vilken betydelse vart och ett har för nuet...

*****


SvD: Världen uppmärksammade Mars, fyverkeripjäsen, i lilla Sverige.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Utmärkt intressant analys. Kommer du att göra något motsvarande för grundlagsändringen? Eventuellt även för EU efter Eurokrisen?

Mvh
Curt Jansson

Seaward sa...

Tack för din kommentar.

Jag är en novis i ämnet, indiskt tänkande kring tidscykler är något nytt för mig. Marknadsrelaterade frågor faller utanför sådant som väcker min nyfikenhet. De kräver en erfaren "mundan" astrolog.

Men jag begrundar just grundlagsändringens horoskop med dess internalisering av Skytten ("Utlandet", "Filosofi" m.m.) i det fjärde huset för "det allra mest privata". Religion/filosofi tycks ha gjort en comeback i den tid som skiljer det horoskopet från förra nationalhoroskopet av 1974. (Om nu lagförändringarna är så stora att de motiverar en omstart av ödesuret.)

Men vad betyder det? Vilken koppling har det till Sveriges febriga förhållande till till exempel sekularism/islam och de snäva krafter som söker förhindra att religionen återvänder till det offentliga rummet (som är regel i stora delar av övriga världen)? Återkommer eventuellt.