Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 22 december 2010

Mer VoF, mer desinformation

Den här bloggen har äntligen fått lite "press", om man kan kalla ett omnämnande på en blogg för det. Jag syftar på en blogg om faktoider som drivs av en VoF-medlem (Vetenskap och Folkbildning). 

Han viker ett kritiskt inlägg åt Sideriska fastän själv, om jag får säga det, är behäftad med en betydligt mer oroväckande åkomma än astrologens fascination för det meningsfulla tilltal som kommer från hans symbolsystem. 

Legendariske musikproducenten Brian Eno upplevde något liknande med sin Oblique Strategies - ett hemmagjort system av Tarot-inspirerade spådomskort som han använde för att finna kreativa lösningar i sitt musikskapande. Och låt oss inte ens föra den vördnadsinbjudande judiska kabbalan på tal med dess intellektuellt stimulerande studier av gematri.

Låt oss säga att det är samma intellektuella stimulans som vilken skapande teoretiker som helst upplever i sina försöka förstå ett fenomen. Du kan skapa ett nytt spådomssystem här och nu och bestämma spelreglerna, beroende på hur insiktsfullt du designat det, kommer det genast att "kugga i" den universella ordningen och ge meningsfulla svar. Men man måste lyssna.

Vad vi hittar hos VoF:aren är istället för öppenhet mot det okända den ordningssträvande ordpolisens jakt efter tomma eller vilseledande termer. Jag föreställer mig här en slags beslutsam portvakt som tillser att författare och annat kreativt och därmed opålitligt folk avskräcks från att mynta eller åtminstone börja cirkulera nya uttryck tills dess de prövats empiriskt - för att se att ordet verkligen motsvarar något som även enkelt folk kan ta på eller se med sina ögon.

Faktum är att det nya stickprovet på en VoF-medlem ger samma problem som hos ett tidigare [1] med att hålla isär rationalitet och irrationalitet. Det är den bekanta problemhärden med att Luft och Vatten representerar så vitt skilda kognitiva stilar att en del människor helt enkelt inte klarar att leva med ovisshet eller ambivalens. De kräver noggranna definitioner för vart ord och befinner sig ofta i akut kris med sitt eget omedvetna (Vatten) - som de inte alls litar på med sin logiska sida (Luft). Här maskeras det egna "desinformationssyndromet" som en jakt på faktoider! Fascinerande.

Titta här inte på de gröna "okejade" kopplingarna jag generöst gödslat med, utan notera graden av "läckage" mellan Luft- och Vattentecken och t.o.m. inom dem!



Jag har redan skrivit tillräckligt många inlägg om "dissociationen", "utstötningen" eller Luftens ovilja att stoppa sin oavbrutna mentalisering (många av oss lever instängda i små luftslott vi konstruerat utifrån enbart "vänster hjärnhalva"). För sådana människor kan det vara förenat med uttalat obehag att i yoga/meditation ge sig hän, tysta tanketjattret och sjunka djupt, djupt ner till själens eller Vattnets nivå och där börja uppleva världen på ett nytt och rikare sätt. 

Jag skrev lustigt nog om detta häromdan, där jag misstänkte att den i övrigt fenomenalt progressiva psykiatern Ian Stevensons misstro mot hypnos kunde återföras på hans egen våldsamma störning mellan bortstötande eller t.o.m. hatiska Skorpionvatten och Luftelementet. Det är det nyligaste inlägget som återvänder till den här märkliga elementkombinationen. Den har emellertid också fantastiska möjligheter, bara individen lär sig använda "båda hjärnhalvorna". 

Det säger sig självt att VoF, i deras dyrkan av vetenskaplig metod - som inte har något med konst, andlighet eller andra mänskliga erfarenhetsområden - väl kan beskrivas med den slitna klyschan om människor som ensidigt fastnat i vänster hjärnhalva (Luft), och tappat den högra sidans (Vatten) förmåga till perspektiv, konstnärlig avvägning och ren och skär intuition. 

Det är just för att en del människor är helt avskurna från sin högra hjärnhalva de programmatiskt - likt både VoF och Humanisterna - kan förneka telepatins realitet. Hade de bara haft en enda egen upplevelse skulle antingen ett genuint intresse vakna eller den tråkiga "dissociationen" sätta in, den där psyket inför råa fakta lyckas intala sig självt att det ingenting såg ingenting hörde.

*****

Jag har ritat upp kartan så att den känsliga mentalbalansens Luft-Våg flyter ihop med den omedvetna fixeringens Vatten-Skorpion eftersom den skenbart förbindliga och mentalt avvägande Vågen disponeras av Venus i skadat läge i Skorpionens förbittrade (orena) Vatten.

Skorpionens herre Mars, i sin tur, befinner sig återigen uppe i andningsbar luft, i den konceptuellt orienterade Vattumannen. Senast jag mötte den här märkliga lasagne-varvningen av Luft och Vatten hösten 1971 var i samband med den tidvis paranoid människa som hörde röster och vars intellekt fylldes av föreställningar. 

Jag har kunnat konstatera att människan (som jag känner) "läcker som ett såll" och plockar in mängder av telepatisk information från omvärlden. Hon känner till saker om mig som jag aldrig har berättat! Eftersom hennes välmående verkar gå i vågor kan hon inte alltid skilja inre konstruktioner från saker som verkligen hänt mellan människor. Och det blir alltså inte enklare av att en del av hennes information är psykiskt mottagen!

Vi talar här om samma soltecken samma år som VoF:aren men med annan Måne.

Vid en sökning av 4500 horoskop hittar jag bara ett ytterligare i närheten, åter en kvinna men nu några dagar före VoF:aren. Det är Winona Ryder med sin snatterihistoria och uppenbart "känsliga" natur! En slump? Ja, för Ryders Venus har ännu inte underminerat Vågen-Solen genom att plumsa ner i Skorpion-Vattnet. MEN...hon har istället Skorpionascendent och det förpassar Vågen in i 12e huset - ett Vattenhus - som i vissa lägen kan representera mentala problem.

Jag tror vi har ringat in exakt det jag sade från början: VoF och liknande rörelser är det lilla isolerade dagjagets skrämda kamp mot nattens fasor, mot mentala tillstånd (och kanske insikter) som egot fruktar för att möta. Säger inte Gud till Moses via den brinnande busken: "Ingen kan se Mig och leva"? Tanken är att kontakten med det gudomliga spräcker hela den gamla egokonstruktionen i bitar! Hela det luftslott den världsliga människan byggt sig visar sig vara en billig kartriktning som knappt fått något alls på rätt plats.

Se i det här sammanhanget alla inlägg om psykiatern Arthur Guirdham och hans tankar om mentalsjukdom som just effekten av en individ som i fruktan för sitt omedvetna medvetandeinnehåll söker dissociera sig från det inre. Till sist spricker det och, som Carl-Gustav Jung sade, "gudarna du förnekade kommer tillbaka som din sjukdom". Detta är helt i linje med associationen av Luft som egenskaper som brukat tillskrivas vänster hjärnhalva, och Vatten som enligt Luften är "irrationalitet" och hänvisas till höger hjärnhalva. Typiskt nog, när hjärnmetaforen var på modet, blev höger halva "den kvinnliga sidan" av hjärnan.

Själv i hög grad en Luft-individ röjde jag halvt oavsiktligt mina preferenser i ett tidigt blogginlägg då jag liknade Vatten till Platons irrationella själ (exempel var massmördaren Ted Bundy och bankchefen Annika Falkengren). På goda idéhistoriska grunder och inte utan fog skulle det visa sig, med de många missbrukarhoroskop med dominant Vatten bloggen efter det har upptäckt bland "skandalcelebriteter".

Dessa urgamla begrepp som söker åskådliggöra immateriella arketyper eller grundprinciper i vår upplevelse av värld, de dyker faktiskt upp i fenomenvärlden i just de typiska situationer man kunde misstänka de hemmahör i.
Varför den här VoF:aren valt att i detta svenska liv tillhöra shudras, den lägsta kasten vari ingår gatsopare och städare  som jagar efter "dåliga ord", det förklaras av Saturnus i Oxen. (Saturnus = arbetarklassens signifikator.) 

Vana astrologer kan här se hur "empirisk verifierbarhet" gått den stackars mannen åt huvudet, och horoskopets skriande friktion mellan Vatten och Luft illustrerar väl skeptikerrörelsen som en grupp faktiskt rädda för det okända och därför flitigt upptagna med att jaga efter oroskällan.

*****

Lyckligen visar Saturnus - materiens princip i det mest basala Jordtecknet Oxen - hur just den här mannen hittat den terapisyssla som gjuter olja på vågorna vid den neurotiska gränslinjen mellan Luft och Vatten. Se hur Saturnus sträcker ut sin myndiga arm och blockerar den agg och oro som Mars skapar i begreppsbildningens Vattuman inför alla de balansproblem som härvan borta vid Skorpionen/Vågen ställer till med. Formplaneten i Jord jobbar stenhårt för att rensa i det språkliga oskicket och denna tunga Jord drar ner den vanligen så sublima Vattumannen till ett riktigt enkelt plattmarksperspektiv.

Tänk, en gång var människan så primitiv att om hon inte kunde koppla ett ord till en handgriplig företeelse, då trodde hon inte att ordet hade någon mening! Det här horoskopet hade passat bra bland de logiska positivisterna i England på 1800-talet.

Horoskopet kan tyckas ovanligt anspänt för att gå i Vågens tecken, men detta är en atypisk förekomst av det soltecknet.

*****

Jag noterar att horoskopet har en svag andlig släktskap med Maria Svelands "förbittrade" horoskop. Där är Sol och disponent omkastade, där finns också ytterligare indikationer i Vatten och Luft. Det är ett stående mönster att Skorpionen ofta är mer upplivad när den har något att förneka eller ifrågasätta än när den är för något! 

Därför är det fascinerande att VoF:aren är som undertecknads onda kusin från landet, båda delar Sol och Måne i Luft, men hos skeptikern går soldisponenten Venus den onda vägen, till Satan (uppdragen av Gud att vara den ständiga förnekaren och pröva Job), så att den solära livsvandringen sker mot en ständigt krypande aversion eller vilja till invändning. Satan, vedersakaren.

Undertecknad, så vitt jag minns älskad av alla i barndomen, har istället soldisponenten Venus i allkärlekens Lejonet, och det är Lejonet Aslan (en Kristussymbol) som till sist kommer att förinta Djävulens mörker. Mytologiska skildringar åsido, är det logiskt att det, med nyckelfaktorerna likvärdiga (Sol och Måne) det blir soldisponenten (Venus) som faller ut i polarisering mellan Livets och Dödens tecken. 

Samtidigt är Månen i Tvillingarna alltid ett kritiskt sinnelag och undertecknad faller långt kort om den typiska ja-sägare Vågens harmonisträvan ofta resulterar i.

Jag förstår att VoF:aren har fäst sig vid den "sataniska axel" jag pekade ut i ett äldre inlägg om skeptiker i största allmänhet. Den är verkligen en skönhetsfläck men kan döljas väl om den som i t.ex. statsminister Reinfeldts fall faller i "svaga" hus. Bob Dylans förhållande till inom- eller utomvärldslighet kommer textanalytiker och biografer att begrunda långt in i framtiden, och han har den mörklagda gåtan Skorpionen på ascendenten med kraftfull motvikt från Oxen i väster.

Bloggen har ägnat många inlägg åt olika exempel men man får inte glömma att mycket medvetna individer inte längre blint agerar ut den fysikalism eller helt inomvärldsliga böjelse "syndromet" representerar. Många av Dylans texter adresserar direkt frågor under Satans jurisdiktion - det ekonomiska systemet till exempel.

Påven var ett ovanligt tydligt exempel där den sataniska axeln ligger invävd i ett större seende, intar en plats i en mer omfattande världsbild. Men det torde finnas fler exempel på bloggen. Tyvärr är astrologin så komplex att bloggformatet är för primitivt. Intressanta horoskop sjunker ner i ett hav av information och går knappt att återfinna.

*****

Bonusspaning

Av 4.500 sparade horoskop på alla möjliga och omöjliga sorters männskor leder sökriteriet Sol-Våg och Mån-Tvilling med Venus i detriment i Skorpionen till 13 träffar:

  • Theodore Roosevelt - President, född rik men med dålig hälsa, modern och första hustrun dog samma dag. Skjuten i ämbetet. Hade sitt horoskop på väggen i Vita huset för att påminna sig om sitt dåliga humör!
  • Per Albin Hansson - Statsminister - dubbelliv - två "hustrur"!
  • Eric Rohmer - Filmregissör.
  • Fredrik S. Heffermehl - Norsk jurist, författare.
  • Marie-Louise Ekman - Teaterchef, originell konstnär, hur var det med föräldrarelationerna?
  • anonym - I tonåren extremt överkänslig, svimmade vid åsynen av lite blodvite (Venus i Skorpionen = blodets tecken). Senare i livet: kulturell, körsångare.
  • Michael Nyqvist - Skådespelare. Svår barndom, fadern kåkfarare.
  • Evander Holyfield - Idrott, boxare.
  • anonym 2 - Taxichaufför (Månen i Tvillingarna är i grundbetydelsen en transportör!). Depressiv - modern dog när kvinnan var mycket ung.
  • Ulf Borgström - Mer patologi: Gryningspyromanen.
  • anonym 3 - Ängslig man, en "people pleaser". Uppväxt utan fadersgestalt, starka band till modern.
  • Peter Olausson - Habituerad VoF-skeptiker, ordpolis.
  • Gottfrid Svartholm - Dömd brottsling, Pirate Bay.

*****

PS. Själv med Månen (en Vattenplanet) i Luft-Tvillingarna men i första fysiologiska Eldhuset reagerar jag med muskelspänning istället för att dissociera mig från känslor jag inte vill släppa in i det medvetna. 

Jag mediterade under fem år, fördelade på två omgångar, och kan inte annat än säga att hela den psykologiska strukturen genomgick en grundläggande omstart! Jag har beskrivit mitt möte med den uppvaknande kundalini-energin i annat inlägg. 

Människan innehåller mer potentiellt medvetande än vi är varse. Men det krävs praktiker för att locka fram nästa steg - få är med om en spontan upplysning medan de går gatan fram, sinnet inställt på dagens praktiska göromål.

Horoskop beskriver inte, så vitt jag förstår, de steg en människa kan ta för att höja sig över sin medfödda gynnsamhet. Men det måste sägas, man kan i vissa fall ana de stjärnhimlar som tycks saknas vilja till förbättring...

Vad den totala Eldbristen på Olaussons himmel tecknar i praktiken, det är svårt att uttala sig om utan födelsetimma. Även den fallna Solen i Vågen har till exempel en viss praktfullhet och kraft då den stiger i öster. Jag har mött ofattbart vackra Vågar födda i soluppgången och båda med med pondus! Men då är det förstås solsymbolen som sådan vi talar om!


____

  1. I ett allra första inlägg granskades VoF-medlemmen Aija Sadurskis, dock utan det intressanta Vatten/Luft-kombinatet. Med sju klassiska planeter är sannolikheten 1 på 3 för den här kombinationen - det är ingen sällsynt fågel. Vissa planeter och eventuella aspekter är vad som spetsar till "syndromet", och det kan förtydligas genom ytterligare indikationer av annan art.

    Man skulle kunna säga att astrologin som konstart handlar om att aldrig sluta sinnet alltför snabbt, att söka hålla så många variabler/faktorer som möjligt aktuella för sin inre Förståelse. Metoden är exakt motsatt till materialister som försöker isolera ett datum och avkräva det ett och samma svar gång på gång ("upprepbarhet gör oss neurotiker säkrare om livet").

    Astrologin påminner istället om hur människas psyke var tänkt att fungera - intelligent och kapabelt till att utvärdera komplexa sammanhang. Kontrasten bör inte överdrivas, för mänsklighetens antika föregångare gjorde ju det mödosamma jobbet med att isolera planeterna och finna ut vad de representerar.

    Från Babylons 3.000 år gamla kilskriftstavlor finns fascinerande vittnesbörd om hur tidiga vetenskapsmän lärde sig bemästra planeternas omloppsbanor. Här är ett trevligt bildspel + artikel på CNN News som påminner om hur matematisk tvåflodslandets civilisation var.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du ställa ett horoskop på mig?

Seaward sa...

Jag gör inte beställningar. Lägger max 1-2 timmar per dag på bloggen och astrologin.