Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 27 november 2010

Klarsynt rättsman ser riktigheten i piratdomen


Daniel Westman:
"Klok och välskriven dom" (mot Pirate Bay)

I någon artikel jag inte längre hittar tillbaka till läste jag några resonemang kring domen mot The Pirate Bay som fick mig att inse hur välgrundade tankarna var. Artikeln hade bl.a. adresserat frågan om möjligheten att döma för medhjälp till olaglig handling fastän ingen dömts för huvudbrottet - de yttersta brottslingarna ju varandes hopen av sjaskiga "gratis"-svenskar, kollektivt drabbade av en omoralens sjukdom som rapidsnabbt kunnat spridas enär den sekulära kulturen redan underminerat möjligheten till intelligent och rättrådigt tänkande.

Bloggosfären visar landets moraliska förfall i den massiva dominansen av upprörda röster och idel tystnad från de laglydiga medborgarna. Det senare är en undlåtenhetssynd som bör noteras, även om den är långt ifrån lika allvarlig som den röta in i benmärgen som passerar för normalitet i Sverige i dessa tider. Rötan spricker ut överallt i samhällskroppen, i attityd till mänsklighetens stora ämnen som filosofi och religion, och nuddar hela frågan om vår egen identitet - fast vanställd som en projektion av våra personliga problem på utlänningar! Kort sagt, stora delar av befolkningen är i akut behov av psykoterapi.

Välgörande därför att se någon anse domen för "klok och välskriven" (SvD) - även om artikeln var i plattaste och torftigaste laget. Typiskt nog är det en doktorand i juridik och därmed så långt från det själviska och begärsfyllda packet man kan komma, en individ som tagit parti för Platons "rationella själ" snarare än den irrationella naturens blinda begär.

En beräkning av födelsedagen ger det minst sagt intrikata resultatet att bloggen åter står med ett exempel av gränsdragaren Saturnus "fallen" i egocentricitetens Vädur, en placering som först fokuserades på allvar i samband med Petra Medes missförstådda alter ego i tv-serien "Petra", där hon lät egocentrismen hos karaktären verka helt utan spärrar. (Rättare: spärren ÄR Saturnus och här börjar och slutar världen med egoprincipen, vad JAG ser och hör, vad JAG tycker...)

I ett antal senare inlägg har jag vidhållit att det här är en riktig bottenposition och det enbart utifrån den astrologiska teorin om planeters skiftande dignitet i olika tecken. Den fallna Saturnus dök upp så nyligen som i föregående inlägg om skådespelaren Harvey Keitel och där tog jag resonemanget i en lite ny riktning jämfört med tidigare omtagningar. Och här då en "jungiansk synkronicitet", ännu ett fall av den "defekta" gränsdragningsprincipen - och nu hos en juridikstuderande!

Horoskopet för Westman är intressant med tanke på de dubier jag uttryckt inför den här Saturnus i tidigare inlägg. Minns inte minst Mel Gibsons ukrainska hustru Oksana Grigorieva där frågan handlade om huruvida hon var en guldgrävare som till sist mötte en gränsdragare för sitt begär i Gibson och hans galenskap. 

Som vi ska se vilar juristen mot den jupiteriska sidan av den allmänna "jag-du-opposition" som råder 1970 mellan egocentriska Väduren och opartiska Vågen medan Oksana, född i Vattumannen, tenderade mot den saturniska sidan, dvs. den fallna egocentrismen.



Oksana föddes en knapp månad före juristen men i mars har som synes Solen (livsuppdraget) nått Fiskarnas tecken vilket per automatik innebär att Lagens planet Jupiter i Vågen som förfogar över livsuppdraget. I fallet Oksanas Sol-Vattuman var det alltså den fallna Saturnus i Väduren som var hennes utgångspunkt. Födelsen var till trist grå rysk fattigdom och med oppositionens tendens att "projicera" är det inte svårt att se hur guldgräverskan metodiskt (Saturnus), man efter man arbetade sig närmare ett luxuöst liv i väst. 

Hon startade så att säga med sin fallna, historielösa och föga ärbara Saturnus i Väduren och blickade mot andra sidan där hon såg partnerskapets (och rättvisans) Vågen, och där Jupiter ur hennes perspektiv naturligtvis inte primärt tolkades som Lagen utan Lätta Pengar (Jupiter står för "omedelbar blomstring", "snabbkaffe" eller "krockkudde/katapult" - idén är rapidsnabb expansion). Eller: "framgång genom bra äktenskap".

För Daniel Westmans Sol i Fiskarna blir istället resans start identisk med Jupiter i Vågen och det mål han sätter sig är istället den Vädur som på den här knappa månaden hunnit degraderas ytterligare genom att den lilla illgärningsmannen Mars har anslutit sig till den stora göraren av ont, Saturnus.

Eftersom vi redan har facit i hand (juridikstuderanden) är det bara att konstatera hur väl horoskopet stämmer. Lagen skulle vara obehövlig om det inte fanns riktigt råa och obildade sällar som i ren iver, okunskap eller utstuderad kyla vållar turbulens genom sina tilltag. 

Väduren är som bloggen visat via två små statistiska studier på brottsdömda den mest kriminellt belastade (tillsammans med granntecknet Oxen), och med både illgärningsmännen på plats i egotecknet har vi ett vitt spektrum av förbrytelser, allt från Mars passionerade obetänksamhet till Saturnus kallhamrade fifflare och bedragare. 

Mars saknar totalt intelligens och Saturnus också. Många förstår inte skillnaden mellan Saturnus förnuft och intelligens men jag ska inte dra den definitionen just nu. Det är bara att konstatera att Jupiter, viljan till allas väl och därmed Lagen, står inför formidabla uppgifter här.

Ytterligare pluspoänger finns i Westmans horoskop, för Solen kombineras med Venus, den lilla välgöraren. Den är dessutom helt egobefriad i Fiskarnas tecken (vilket också gäller Solen). Just den här fisken representerar således Sattva guna som strävan efter kunskap och det via ett gott och ogrumlat Vatten och där passionens eller rajasiska och venusianska Vågen härbärgerar Fiskarnas herre den sattviska Jupiter. 

Vi har således inget mindre än en ömsesidig reception mellan astrologins två välgörare! Det torde vara uppenbart att alla de goda beskeden väger tyngre än de små frågetecknen man kunde ha inför t.ex. sammantvingandet av irrationalitetens Vatten med rationalitetens Luft. Är bara Vattnet rent har inte rationaliteten något att frukta från känslolivet. Tvärtom kan en förödande intuition resultera! Se diskussionen om den synske psykiatern Arthur Guirdham.

Inte heller det faktum att Solen och Venus är naturliga fiender ska överdrivas. I praktiken resulterar ett (hos män) effeminerat sinnelag som lämpar sig väl för musik och andra konstformer. Individen kan bli särklassigt skicklig på att förnimma beröringspunkter eller "det finstilta". (Jämför för all del Westmans horoskop med aktrisen Holly Hunter som jag lovprisade för hennes inkännande förmåga - nu ser jag hon är född exakt ett Jupitervarv tidigare!)

Tänk det motsatta: den råbarkade Mars är en krigare, en vinnare - man kan skriva honom på nästan och han fattar ändå inte hur två ting är relaterade. Mars äger inte förmåga att jämka samman två olika perspektiv. Jag har sett människor starkt drivna av Mars i Väduren som inte ens kan skriva en flytande text. Varje (halvdan) mening är en helt separat tanke och det är med möda man förstår logiken som sammanbinder dessa utsagor. 

Jag tvekar inte ett ögonblick att de synske Edgar Cayce rätt, som ur djup trance förklarade vrede vara ett med sinnessjukdom besläktat tillstånd. Jag noterade AB:s Lisa Magnusson hylla ilskan i en krönika nyligen, men det var nog bara för att hon aldrig brytt sig om astrologin. Om ilska Väduren är tesen, svärdsfäktarens bryska utfall, och antitesen ligger i motparten som faller undan (Kräftan), så kommer dessa två moment samman i en fungerande syntes i Vågen, som både kan attackera och falla undan!

Därför är Vågen, märkligt nog, ett militaristiskt tecken. Den är en oöverträffad strateg som inte bara, likt Väduren, tänker på sitt utan väger in både fiendens och sina egna manövrer i ekvationen. (För den fjärde passionerade positionen, Stenbocken, se tankegången i del 1 och del 2 om flygingenjören Arthur M. Young och hans dubbelexponering av de fyra "kardinala" tecknen ovanpå ett utvecklingspsykologiskt fyrpunktsprogram.)

Också Månen (sinnet) är välplacerat i juridikstuderandens horoskop. I Lejonet är beredskapen på starkt inflödande signaler total, och Solen i Fiskarna är inte heller den något som låter egocentriska perspektiv stå i vägen vad Platon kallade Det Goda. Solen låter sig villigt disponeras av Jupiter, Lagen - Den Stora Välgöraren, kanhända Platons "Goda"!

Sådana här horoskop går ett på tusen (figurativt). Och tänk så lite så skiljer brottslingen från rättsivraren. Mars/Saturnus är en förfulande kraft och vi såg den just hos piratpartisten Christian Engström (horoskop i nytt fönster). Är det inte rätt typiskt att just han - med sina astrologiska tecken på perverterad intelligens - anser att åtalet mot Pirate Bay utmynnade i en "vansinnesdom"?

Jag har sagt det förr, men det tål att upprepas: Lagen som vi idag känner den är resultatet av stjärntydarna i tvåflodslandet. Hos sumererna och de efterföljande ackaderna formulerades den moderna rättsstaten, och det var världsrymden som först gjorde människosläktet medvetet om att det existerar en Objektiv Lag i tillvaron.

Platonisterna kallade solsystemet för "den rationella själen" men exkluderade från denna Månen, planeten som introducerade bångstyrigighet, problem med avståndsbedömningar, förblindat begär och alla de andra tillkortakommanden det materialistiska livet innebär jämfört med andesjälen i dennas naturliga tillstånd i den supralunära sfären.


*****


Kanske kan någon av bloggens återkommande läsare lista ut varför jag satt etiketten "emotionell intelligens" för det här horoskopet. Det är en signifikation som innefattar tre, kanhända fyra planeter och den ibland tvivelaktiga mixen av Vatten och Luft... Av samma anledning sätter jag inte etiketten för "dissociation".

1 kommentar:

Anonym sa...

åter en komentar från en som tuggar fradga så det syns på nätet
/stofilistikerna