Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 27 november 2010

Harvey Keitel på permission från helvetet?



Några detaljer från filmdatabasen IMDB:s information om den skickliga skådespelaren Harvey Keitel stämmer väl in på hans horoskop.

Ta t.ex. det kuriösa sammanträffandet att hans kanske viktigaste planet är Mars som, upphöjd i Stenbocken där den kontrollerar hela fyra kroppar i Väduren, ger eko ifrån sig i namnet på hans eget produktionsbolag - Goatsingers! (Sjungande getter, vad är det?)

Visserligen förblir Mars i stengetens tecken även i den tropiska västzodiaken men mycket av dess poäng försvinner då den tappar disponentskapet över hela planethopen i Väduren (de flyttar vidare till Oxen).

Återigen vittnar den sideriska zodiaken om att det är den som bevarar mänsklighetens arketyper och inte den korrupta västerländska.




Ett annat stycke trivia informerar om att Keitel "has demonstrated extraordinary enthusiasm for working with first-time directors" - och om den saken kan väl inte råda några tvivel!

Väduren är debutantens eller pionjärens tecken, och det här året har också traditionstyngda Saturnus genomgått Skärselden och tappat all barlast. Är det därför misantropen Stenbocken sjunger av glädje - blytunga Saturnus har avtjänat sitt straff och får nu, lättad, en ny chans på jorden?

Saturnus klassificeras som "fallen", dvs. utan dignitet, i Väduren. Den misstänkta tid i helvetet man kan anta för de som föds åren då Saturnus står fallen innebär alltså att deras förflutna, deras facit som andesjälar så här långt, har raderats ut!

Saturnus i Väduren har ingen ärorik tradition att falla åter på. För att börja om sitt mödosamma och långsamma konstruktionsarbete finns bara en enda plats: den nya strukturen måste uppföras hos en själv - våra egon är "byggarbetsplatsen"!

Naturligtvis är påståendet att Saturnus i Väduren indikerar själar som kommer direkt från Helvetet (Hades) snarare än från Himmelen ren spekulation! Men det har föregångare i världslitteraturen. Se t.ex. berättelsen om en "ut ur kroppen-resa" på de avslutande sidorna i Platons Staten - detta är ett tidigt litterärt avtryck av en upplevelse många shamaner genom årtiotusenden redan berättat om, eller så länge människan alls haft en uppfattning om att objektivt gott och ont existerat och att det således också finns "två utgångar" från detta liv och omvänt två infarter som leder tillbaka till ett nytt jordeliv.

I modern tid presenterar hypnoterapeuten Michael Newton i tre böcker redogörelser från människor i djup hypnos som delvis bekräftar detta. Newton gör emellertid allt han kan för att hävda att det inte finns något helvete på andra sidan.

Detta påstående står i konflikt med den fjärde boken, "Memories of the Afterlife", där 32 hypnoterapeuter från hela världen som arbetar enligt Newtons metod presenterar varsitt spektakulärt fall. En terapeut rapporterar här att klienten på "andra sidan" kommit till insikt om att det är själens egna föreställningar som skapar den hinsides "livsmiljön" (kap. 4, även not 2).

Det är således fullt möjligt för en djupt svärtad själ att ta det här jordelivets "helvete" med sig till andra sidan, där åtminstone en fas kommer att byggas upp med rekvisita som i själva verket är själens egna projektioner! Jo, helvetet finns men alla bär roten till det Goda och det Onda inom sig! (Se tillägget till Giftet i den danska folksjälen.)

Faktum är att den nu till åren komne Harvey Keitel i vissa roller varit nästan skrämmande i sin förmåga att presentera en outgrundlig kolsvart ondska i sin karaktär. Det tyder på att Saturnus, dit "otillräckliga själar" skickas för att malas ner som ett papper i en dokumentstrimlare" [1] kanske ändå inte gjort hela jobbet på hans själ!

*****

Hans bredd som skådespelare är anmärkningsvärd, för i samma roller kan han plötsligt slå över så att lycka lyser över hela hans ansikte. Här är Fiskarnas tecken fantastiskt att skåda: både den lilla välgöraren Venus och den stora har samlats till en väldig kraft för det goda, och missa inte att båda är lika dignifierade som Saturnus saknar merit - Venus är upphöjd och Jupiter i härskarläge!

Det här ger ännu en inblick i varför Keitel gärna jobbar med nybakade regissörer, människor utan nämnvärd resumé (Saturnus historik "fallen", räknas för inget): Fiskarna är absolut chosefri, har ingen känsla för etablissemang eller status (saturniska valören).

Keitels Saturnus-Vädur har helt enkelt inte vett att sovra bland anbuden, och så kom det sig också att han helt tappade greppet om filmbranschen före den tursamma vändpunkten med Tarantinos "Reservoir Dogs", där han gjorde den memorabla mister White. Jupiter+Venus i Fiskarna är så att säga den fallna Saturnus andra sida: den positiva och välvilliga uppskattningen av människor som saknas historia eller tyngd i världens ögon.

Keitel har kunnat identifiera sig med unga regissörers visioner och har villigt ställt sig i deras tjänst.

Nu är jag ingen stor cineast, men mitt samlade intryck av Keitel är att han nästan bara gjort sjaviga poliser eller andra figurer från sjaskigare samhällsnivåer. Någonstans spelar "losertecknet" Fiskarna uppenbarligen in här: han når fenomenal framgång ju kutryggigare rollfigurerna är. Samtidigt ser ja i IMDB:s biografi att han finns med på listor bland de sexigaste bland manliga skådespelare, något jag har svårt att bedöma.

Helt klart är att hans förmåga att framkalla svartaste iskyla (direkt från Helvetets lägsta krets där den absoluta nollpunkten råder) troligtvis uppfattas som "cool" - kyligt! - av enklare människor som ännu dras mer åt Satan och Mörkret än mot Gud och Ljuset och att det är dessa som skaffat in honom på sexigast-listorna.

En annan och kanske rimligare astrologisk förklaring, ligger i att lididots planet Mars faktiskt är "upphöjd" i Stenbockens tecken. Mars egen kvalitet är intressant nog Tamas, den tillhör Mörkrets, Förintelsens eller Intighetens (nihilism) kvalitet, medan tecknet där den får en särdeles styrka (upphöjelse) tillhör lidelsens eller passionens kvalitet Rajas. För att verkligen komplicera saker, klassificerar indisk astrologi Stenbockens härskare Saturnus som Tamas.

Både de huvudsakliga illgärningsmännen lyder alltså under den grövsta materiella fibern. Att både Mars och Saturnus står i ömsesidig aspekt (ett tämligen unikt förhållande i indisk aspektlära - båda planeterna håller ett öga på den andra och bildar en slags rundgång), det ger faktiskt berättelsen om en människa som både andas sexualitet och samtidigt iskyla! Som antyddes helt nyligen i horoskopet för 40-talssångerskan Ulla Billquist som begick självmord, kan den här "dubbelaspekten" vara problematisk...

IMDB nämner också att Keitel har svårt att hantera "live" situationer - han tenderar att börja fnissa eller skratta i intervjusituationer. Och det är uppenbart! "Egenmäktighetssyndromet" mellan Väduren och Stenbocken är som ett skruvstäd, fokus på det egna så totalt att när han tvingas släppa upp lite för att överhuvudtaget kunna uppfatta vad intervjuaren frågar honom om, kommer stressignaler från "egenmäktigheten" som nu tappar kontrollen under några sekunder.

Fnissande är ren och skär nervositet som kommer upp till ytan (i indisk astrologi "styr" Saturnus nerverna.) Rädda människor vågar inte öppna sig, släppa självkontrollen. Man kan också säga att egenmäktigheten i Keitels horoskop bildar ett skyddande och ointagligt hölje runt den exempellösa känsligheten i Fiskarnas tecken.

I så måtto börjar det verka som om en eventuell vistelse i Skärselden lämnade mycket stoff kvar som han nu bearbetar i detta liv i "skyddad verkstad" (filmindustrin).

En annan detalj från biografin som är ytterligt kuriös när man vet hur mycket destruktivitet och undergång horoskopet tecknar är att han mötte sin andra och nuvarande hustru den 11 september 2001! Sådant får en att fundera över Keitels egna tidigare liv...

*****

Se även: Se den här bilden på "militanta" rastafarianen Sizzla från Jamaica (öppnar i nytt fönster). Se likheten i ögonplacering och intensiteten i blicken mellan honom och Keitel på fotot här ovan - trots den stora ålderskillnaden mellan dem.

Intressant nog är båda födda tungt under Vädurens tecken (passionerade och attackerande), men där Keitel har en extrem självkontroll och återhållsamhet i sina rollfigurer - Stenbocken! - där stojar Sizzla som en kastrull kokande vatten. Och förklaringen är enkel: rapparen har Saturnus illa placerad i Kräftan så att Vatten-placeringen söker kontrollera Elden i hans Vädur! Sensationalism av det extremaste slag, jämförbar med Madonnas oförtrutna energi och vilja att hålla sig ung! (Sizzla riktar påfallande många texter till barn och ungdom!)


_____

1. Det var den hypersynske Edgar Cayce som i trance presenterade sällsamma bilder av andesjälen som en kosmisk medborgare: vi inkarnerar inte bara på Jorden utan alla de synliga planeterna är fokuspunkter i vår sinnevärld för andra världar inom solsystemet.

Jorden är bara en deluppgift för andesjälen som är bunden till solsystemet som helhet. För även vår centrala Sol är ett väsen med sitt uppdrag inom ramen för ett ännu större system. Och så vidare... Cayce tecknade således en dyster bild av Saturnus som just någon slags Skärseld där svårt förorenade själar skrubbas rena från sin "radioaktiva kontaminering"!

Inga kommentarer: