Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 7 oktober 2010

Finns talang hos solsaturnierna 1973?

En fristående fortsättning till den något nedslående rapporten om modellen Heidi Klums dova horoskop.


Ju fler horoskop med vassa kommentarer som hopar sig på bloggen, desto fler läsare blir alienerade! Av den enkla anledningen att psyket satts på undantag hos merparten av mänskligheten. Det är ego som kontrollerar showen, och ego är bara ute i sitt eget ärende. Någon släktskap finns förstås med själens egna ögon, men egot har t.ex. inte 360-graders vidvinkelseende - ego är beroende av kroppens sinnesorgan.

När en ofördelaktig födelsehimmel dras fram på bloggen börjar ego genast fundera om den själv kom till liv under snarlika förhållanden, eller om ego känner någon som föddes under samma olyckliga (eller lyckliga) period. Ego är den förbrukningsvara i det vi kallar människan som har minst nytta av den här bloggen, för egobetraktelser leder bara till en ännu större trasselhärva av subjektivismer.

Astrologin var i antiken en karta som bekantade människan med de sanningar som genomsyrar den objektiva Själen (med stor bokstav) - Världssjälen. Kalla det gärna objektiva morallagar, grundade i existensen själv och inte bara mänskliga påfund.

Vad man kan säga är att människorna funnit ut att dess osynliga spelregler existerar. Den kinesiska kulturens destillat av naturens morallag i den berömda men gåtfulla Förvandlingarnas bok är ett bra exempel på synliggörandet av de lagar som slår tillbaka på oss som "dåligt karma" om vi förbryter oss mot dem.

Det är genom att sedan "Upplysningen" ha förnekat existensen av en objektiv "psykisk" nivå i tillvaron som västerlandet urartat till en självisk egokultur som ofta t.o.m. föraktar religion och allt traditionellt: "Vad har det med MIG att göra?" Ego är så fullständigt ointresserat av något annat än senaste prylen eller sminktipset.

För de gamla antika tänkarna var astrologins hela poäng att få syn på sig själv i sin ömklighet och i ett befriat skratt inse att man dock inte var "bara ego" - för den som skrattade gjorde det uppenbarligen ur en annan position än egots!

Tittar man på Sverige av idag, där de värsta offren för egoism är de som skriker högst om "personlig integritet" och upphöjts den till en nivå som bara ankommer det gudomliga, går inte längre den här poängen in. Ett folkmedvetande kan sjunka så lågt att man i princip liknar ruwandier kapabla till folkmord på grannfolket. Detta är ego som styr fast på klannivå.

Det är ego som skadar intelligensen så att vi får oproportionerligt mycket "adhd"-fenomen i en befolkning, och den sekulära delen av svenskarna kan i så måtto sägas syssla med självskadebeteende, där varenda tanke bara syftar till att lägga landet tillrätta för ego. Intelligensen är man därmed helt avskuren från - den tillhör det perspektiv vi flyktigt nämnde nyss. Se om du kan hitta tillbaka till det medvetande du just mötte inom dig själv i textens inledning!

*****

Givet Heidi Klums direkt intelligenshämmade födelse den 1 juni 1973 blev jag nyfiken på hur hela den här perioden såg ut. Var alla lika direkta, rent av plumpa och bristande i reflektion? Minns nu att Klum anlände under en nymåne där intresset eller förmågan till reflektion är försvagad, nymåne-människorna är otåliga, soldrivna projektstartare. 

Men även om man räknar bort nymånen kvarstår den ogynnsamma kombinationen av Solen och Saturnus som är naturliga fiender till varandra, Solen skiner obegränsat och Saturnus jobbar lika hårt på att maska av och beskära helheten. 

Faktum är, ser man Solen som vårt kosmos centrala Intelligens så är alla planeterna den kosmiska själens hjälpredor som bistår "vår Gud" i arbetet med att väva en verklighet för människan att uppleva. Att indisk astrologi skapar antagonistiska parrelationer beror på att astrologin både har en allmän filosofisk sida och en praktisk. 

I vår verklighet tycks Saturnus hämma eller begränsa Solens fulla lyskraft, och detta är då en del av vårt karma. En Sol/Saturnus-varelse har ett helt annat karma eller ödesuppgift än en Sol/Jupiter-varelse. Den senare är här för att "öppna upp" och kan vara en stor guru eller mänsklig välgörare. 

I den mån Sol/Saturnus sätter ett spår i det offentliga är det måhända just som Heidi Klum - att i sin fysiska person vara en rollmodell genom att skära av betraktarens perspektiv: "Så här, som jag är klädd, ska du också klä dig." Den lilla människan som ännu bara förstår ytor, graviterar således mot det svarta hål som är Saturnus och blir ett med samma Form genom att köpa sig samma kläder som Heidi Klum.

Klums Saturnus befann sig i Oxens 29e och nästsista grad medan flera planeter just hade klivit över gränsen till Tvillingarna. Jag beslutade därför att söka min samling med drygt 4.000 horoskop efter 1973-födslar med Solen kombinerad med Saturnus antingen som Klum, i Oxen, eller när Solen följt efter Saturnus in i Tvillingarna. 

Frågan är nu om alla dessa kombinerar Klums snacksalighet och i någon mån återspeglar hennes fatalt låga intelligens? Men minns åter att Klums stora problem var multipelt. Så långt man kunde bedöma utan att ha tillgång till klockslag (och ascendenttecken) saknades i praktiken två av fyra element.

Där fanns för mycket torftigt förnuft och den i sig begränsande Sol/Saturnus hade en våldsamt försvagad kanal i formen av Månen/psyket, som alltså knappt kunde släppa igenom det lilla solljus som återstod efter att Saturnus beskurit intelligensen längsmed Oxens/Jordelementets riktlinjer.

Heidi Klum föddes kanske under det årets dygn som mest drar åt en fysikalistisk livssyn, och hon blev världsberömd genom att bara vara kropp! Det är rätt fascinerande redan det.

Men tala om att livet har sina kompensationer - även helt intelligensbefriade kan bli stormrika, förutsatt att Naturen ger dem något annat istället. Heidi Klum fick tecknet på framgång i en Jupiter som från "Jordelementets organisation", Stenbocken, välsignar "Jordelementet som sådant", Oxen! För de som ägnar sig på skönhet i termer av välproportionerliga kroppar, kan säker hitta intressanta öppningar om man nystar i astrologin ur detta perspektiv!

Här är de fjorton sökträffarna sorterade efter födelsedatum (blogginlägg öppnas i nya fönster):

  • Tori Spelling; 16.5.1973, skådis, dotter t. mediamogul
  • Stefan Spjut; 17.5.1973, litteraturkritiker SvD, författare
  • Jill Johnson; 24.5.1973, sångare
  • Molly Sims; 25.5.1973, skådis ("bara vara kropp", version 2)
  • Rachel Mohlin; 29.5.1973, komiker, imitatör
  • Heidi Klum; 1.6.1973, modell
  • Jackie Arklöv; 6.6.1973, adoptivbarn, mördare
  • Niclas Palmstierna; 14.6.1973, fd Tele2-vd, motsatte sig jakt på fildelningstjuvar i "personintegritetens" namn (egoproblemet igen!)
  • Thomas Järvheden; 19.6.1973, komiker
  • Mikael Cederholm; 20.6.1973, upprepade våldtäkter, pedofil
  • Juliette Lewis; 21.6.1973, skådis ("sunkroller"), rocksångerska
  • anonym kvinna 1; 28.6.1973, projektledare
  • anonym kvinna 2; 12.7.1973, karaktärslös medicinmissbrukare
  • Mark 'Buju Banton' Myrie; 15.7.1973

Jag har sagt det förr: datasamlingen är skev då den från början innehöll mest popartister men sakta har breddats sedan jag 2004 börjat läsa nättidningar och intressera mig för allsköns händelser.

En observation. Författaren Spjut som skrivit en roman om ö-liv och hav hade jag kommenterat med ordet "imitatör". Jag minns inte längre vad jag avsåg och en nätsökning indikerar inget som tyder på att han antingen sysslat med imitation eller anklagats för att plagiera andras idéer. Jag strök kommentaren men nämner det här bara för att den omåttligt roliga imitatören Rachel Mohlin återfinns i vår lilla skörd!

Och när man talar om saken så vet jag att Jill Johnson talat sig varm för countrymusik och Nashville, men i mina ögon luktar nästan alltid sådana här extrema konversioner "imitation". Kan man verkligen bli cowboy som svensk? Tja, kanske om man som Jill Johnsson enbart består av Jord och Vatten.

Bristen på tunga meriter i listan beror på att 73:orna ännu inte hunnit få genomslag i annat än lättviktiga branscher som underhållning. Eventuella Nobelpristagare ser vi t.ex. inte än på några år.

Det finns några personer i den här gruppen jag misstänker är begåvningssvaga men jag tänker inte nämna namn. Emellertid finns också andra detaljer av intresse.

T.ex. det faktum att bara en dag skiljer en våldtäksman och pedofil och aktrisen Juliette Lewis. Henne har jag knappt någonsin sett i en filmroll där hon inte varit ett fnask, white trash, nymfoman eller någon annan anskrämligt sorglig människa från samhällets undersida.

Här då åter den fascinerande observationen att, där vissa i sina egna liv BLIR de missförhållanden stjärnorna målar upp, där lyckas andra åtminstone distansera sig ett steg och hitta en skyddad verkstad där de kan leva ut misären - som t.ex. på vita duken eller inom som brottmålsadvokater!

Från och med Järvheden i listan är vi inne i Tvillingarnas tecken. Hans horoskop är det där Solen och Saturnus i Tvillingarna ligger varandra närmast (Solen +3° relativt Saturnus). Hos senare födslar har Solen börjat dra ifrån Saturnus, men alltjämt gäller "kombination" i kraft av delat tecken.

I fallet med den "karaktärslösa medicinmissbrukaren" är det värt att påpeka hur Mars i Fiskarna angriper Tvillingarna med sin 90-gradersaspekt och att den straffade eller "avvecklade" södra månnoden fanns i Tvillingarna 1973. Kvinnans karriär började lovande som fotomodell men allt gick överstyr. Enligt andrahandsrapporter var det en svekfull och självtjänande grundnatur som utnyttjade andra människors godhet och när det sedan krisade kom tillbaka igen, nu bör att bli ompysslad. Ego ego ego. Solen och Saturnus skapar tyvärr väldigt självcentrerade människor, helt fokuserade på att "förverkliga sin egen form".

*****

Några ord om komediennen Rachel Mohlin - den enda som gnistrar i det här halvsorgliga sällskapet. Hur kan detta komma sig, hon är ju född bara två dygn innan den IQ-förmörkelse som jag tillskrivit Heidi Klum?

MÅNEN !



Att psyket undviker att brännas i Solens närhet tycks förklara en del. Men jag vill peka på den "undre" spelplanen, den som består av de fyra elementen.

Mohlins Måne/psyke tar inte instruktioner av Oxens Venus, som i Heidi Klums fall (en Venus som var invecklad i många märkliga turer). Istället har är Mars disponent över sinnelaget. Från feminin Venus till Mars - maskulin krutdurk! Det är fullständiga motsatser. Åter påminns man om att könsroller är påklistrade - det finns många kvinnor som är "karl för sin hatt" och Mohlin är en av dem.

Och skillnaden ligger med elementen, som sagt. Med detta har vi också fått den kreativa Eld/Luft-kombinationen, som ger inspirerad "hetluft". De här typerna klarar att gå igång på sitt eget tänkande, eller de kan se sina egna tankar och därmed manipulera dem.

Att någonstans ändå den begränsande och formella Saturnus styr horoskopet ser vi direkt av att det är för imitationer hon blivit känd och älskad! Mars kastar sitt passionerade öga mot formplaneten och Saturnus besvarar genom att kasta sin långa 270-gradersaspekt mot Mars.

Detta förlopp utspelar sig i Luft/Jord, där mentaliteten fokuserar konkreta uttryck: karikera Gudrun Schyman på det underhållande sätt som bara den ungdomliga Väduren förmår, stöttad av en Mars som verkligen är mognare i Vattumannen än i många andra placeringar!

Nog är Rachel Mohlins skönhet i klass med Heidi Klums! Eftersom hennes ögon lyser av intelligent vakenhet istället för träig dovhet skulle jag vilja säga att svenskan är snäppet vassare, åtminstone på min lista.

Här är en kort intervju med Mohlin i SKTF-tidningen varifrån jag lånade fotot. Notera "busungen" - det är förstås den Mars-energiska Mån-Väduren! Hennes första sommarjobb var på orderavdelningen på ARLA. Kossan/Oxen och mjölk, någon? Eller Oxen som det orala distadiet. Den här koncentrationen av planeter i Oxen tycks ge "tydliga typer" - jämför Molly Sims här ovan och hennes koppling till Oxen i termer av ren förmögenhet (Venus som pengar).

*****


PS.

"Solsaturnier" uppstår förstås flera gånger under ett år, i den takt Solen rör sig och hamnar i skottgluggen för Saturnus blick. Här valde jag att bara studera konjunktionen, "alla aspekters moder" som astrologen Charles Carter beskrev den.

En Sol i opposition till Saturnus föranleder istället ett medvetet förhållande till Saturnus med mindre än att det freudianska Överjaget redan kidnappat människan så att man tar parti för "världens synvinkel" (Saturnus) istället för det andliga självet (Solen).

Oppositionen kan lika lite som konjunktionen förstås i sig - i det här inlägget har vi sett hur Månen leder till en skillnad som den mellan natt och dag mellan två individer som i övrigt har nästan identiska horoskop.

Jag avstod från att nämna att Rachel Mohlin ännu hade både Merkurius och Venus kvar i samma tecken som Saturnus - en liten detalj man kan fundera över i samband med hennes yrke som oral impersonatör!


Inga kommentarer: