Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 4 oktober 2010

imModerat talman & stupid modell

[Varning! Politiska ståndpunkter insmugna. Även: ursäkta svengelskan men skämtet "immoderat" funkar inte på svenska där vi istället säger omåttlig.]



På Aftonbladets avdelning för trivia kan man läsa att tyska modellen Heidi Klum lägger ner modellkarriären efter många år hos klädfabrikören Victoria's Secrets. På annat ställe berättas att barnet/statsministern Reinfeldt ens vägrar diskutera frågan om talman i Riksdagen - han vill ha kvar partikompisen Per Westerberg, född i samma tecken för kompisklubb-mentalitet, Kräftan, som honom själv.

Vad i hela friden har nu dessa två med varandra att göra, modellen och talmannen? Om Westerberg vet jag inte annat än att någon kvällstidning häromdan visade att han är en moderat som verkligen tycker om pengar, helt begripligt eftersom partiet är ett slaviskt språkrör för Storkapitalisterna - ni vet de där som suger ut alla oss andra men samtidigt lurar oss att det ligger i vårt intresse att fortsätta vandra runt i det ekorrhjul som kallas marknadskapitalism och slita hårt för de undermåliga produkter vi med egna händer tillverkat.

Om Heidi Klum vet jag bara att jag sett henne i en intervju med David Letterman för många år sedan och intrycket var att hon var väldigt direkt i sitt uttryck men - tyvärr - gav uttryckt för påfallande obegåvning som tydligt gick genom rutan. Och nej, det har inget att göra med det blonda håret - jag tittar inte på människor utan lyssnar på dem!

Några år senare råkade jag läsa en kort intervju där hon berättade om en trög väg till supermodellstatusen och där hon helt övertygade mig om att vara genant ointelligent. Hon förklarade att det var makens, den falsksjungande sångaren Seals stora könsorgan som attraherat henne! Med så liten hjärna att den fysiska kroppen tillåts spela så stor roll är det på något sätt passande att New York Post 2002 utnämnde henne till "the body of the year". Årets "kropp", jojo just en merit att ta med sig från detta liv.

Så här ser tydligen en vandrande kropp utan begåvning ut:


Klum bekräftar exakt vad jag sagt om den torra typen av "rationalism" - det blå Luftelementet mentaliserar, men i kombination med det bruna Jordelementet, är all tankeverksamhet helt fixerat vid yttre ting, sådant man kan iaktta via sinnena.

I samband med ytterst primitiva människor får vi den typen som äter andra med ögonen, registrerar klädval och annat och överhuvudtaget inte når bortom upplevelsen av den andre som ett "objekt". Det är inte svårt att förstå att Klum inte gick vidare i karriären, utan hängde fast vid modellandet. Hon saknar helt talang att djupna bortom den här primitiva fixeringen vid och pratandet om ytan. Yta är allt hennes mentalitet kretsar kring.

Vi kan i princip räkna bort månnoden i Eldtecknet Skytten och betrakta hela horoskopet som Luft + Jord. Den totala avsaknaden av inre fantasi - Vattenelementet - är ofta förödande för intelligensen om visionär Eld saknas. Heidi Klum påminner om den svenska mentaliteten (Vi har Luftascendent med härskaren Venus i Jord och vi har en Sol i Luft vars disponent står i Luft - i princip lika torra rationalister och bristfälliga i vår förmåga till djup inlevelse och därmed djup förståelse av ett ämne.)

*****

Färgsättningen i gränsen mellan kroppsliga Oxen och pratiga Tvillingarna är lite komplex. Vi har en nymåne där den vanligen upphöjda (välplacerade) Månen är bränd till osynlighet av Solen vilket i Klums fall uppenbarligen visar sig som en korkad avsaknad av reflektion kring det hon säger. Hon är en rent solar varelse, vilket i psykologiska termer är farligt. "Driven" eller tvångsmässigt driven av sitt soltecken eller ledande arketyp.

Men inte heller Solen har befälet här, för dess planetära fiende Saturnus tar kommando genom att vara den planet som ligger längst fram i tecknet (och dessutom längst fram i hela horoskop - den blir atma karaka enligt indiskt resonemang, indikatorn på hennes själs status. Och Saturnus är som sagt den torra, oreflekterande rationaliteten personifierad! Den saknar helt Månens förmåga till självreflektion, den är en kortslutning en fixering vid det objektivt givna och därmed materiens symbol. Och i det tecken som redan i sig symboliserar identifikation med kroppen! Naturligtvis ska den här trippeln färgas röd, det är en olyckssalig kombination som är av ondo.

Den tunga och tröga materieplaneten Saturnus befinner sig i Oxens 29e grad. Nu vill det sig inte bättre än att den täta kombinationen av Merkurius och Venus, kommunikation och älsklighet, befinner sig i Tvillingarnas första grad, vilket ger en konjunktion av tre planeter över teckengränsen. I det här fallet en friktionsfri kombination eftersom Luft och Jord inte har några problem med varandra.

Båda elementen är förnuftiga - Luften abstrakt, Jorden konkret. Här upprepas "rationalismen" ännu en gång och vi börjar få en aning om att kvinnan helt enkelt inte kan tänka med mindre hon har ett konkret föremål framför sig att ta på (Jord = känselsinnet) eller titta på (Eld = visuell). Månen är förstörd så hon kan inte tänka kring objektet, bara rapportera (pratiga Tvillingarna) om det. Och givet att sexuella Mars från Luft attackerar hela Oxen, kan hon bara rapportera att det var blivande makens könsorgan som fick henne på fall.

Är detta ens IQ 70 ? Jag är mycket tveksam. Att Jupiter för högre medvetenhet "faller" i Stenbocken bara fullbordar intrycket av horoskopet. Å andra sidan fungerar lyckoplaneten då på det helt materiella planet (Stenbocken/Jord) och kan välsigna hennes Sol/Måne/Saturnus med effekten att hon blivit korad till "årets kropp"! Inget av höjdarliven för den själ som just nu bor i den vi kallar Heidi Klum. Troligen "dåligt karma" som förde henne till en akut intelligenshämmad fysiologi. "Nice body, shame about the rest".

För en annan extremt obegåvad individ, se det här soldathoroskopet.

*****

Moderaten Per Westerberg har flera snarlika inslag i sitt horoskop!



"Talman" är ingen slumpmässigt tilldelad roll utan en naturlig följd av samma saturniska kontroll av Luftelementet. Klums Saturnus-Oxe visar sig i retrospektiv vara en oerhört intelligenssänkare där den från ett tamasiskt tecken kontrollerar Mars energier i Vattumannen, ett tecken i den rigida kvaliteten. Klum saknar förmåga att utveckla nya tankemönster utanför Tamas ramar - hon nyttjade bara sin kropp hela vägen ut, 13 år med klädfabrikören.

Westerbergs Saturnus befinner sig i stället i Jord av typen Sattva guna, varifrån den kontrollerar Mars i kommunicerande - och sattviska - Tvillingarna. Här kan vi alltså inte peka på några omen om trögtänkthet, men orienteringen mot kommunikation finns kvar.

Som talman passar det utmärkt att Saturnus är den som kontrollerar andras (riksdagsledamöternas) pladder. Saturnus är åldermannen som disciplinerar hönshuset med de unga mentaliteterna (Tvillingarna = prepubertalt intellekt) så att det inte blir polsk riksdag!

Det är intressant att jämföra Vattenelementet hos Per Westerberg, riksdagens rikaste moderat, med det hos SEB-chefen Annika Falkenstam. Kräftans tecken representerar den irrationella men likväl missprydsamma last som kallas "begär". Och Kräftor är som svarta hål som motsvarar mäns ibland förbittrade kommentarer om guldgrävarkvinnor.

Per Westerberg är en guldgrävarkvinna som har lyckats. Jupiter i Fiskarna matar på med lätt framgång och välsignar nymånen i den ackumulationslystna Kräftan. De som följt bloggen har redan sett tillräckliga exempel på det irrationella "suget" som tycks drabba tydliga Vattenhoroskop. Självdestruktiva, drinkande och knarkande artister tycks vara de enda som verkligen ger världen något tillbaka i formen av djup konst.

Vattenelementet är nära associerat till ordet psyke, dvs det gamla grekiska ordet för själen. När man hittar Kräftan i andra yrken än de rent själsliga, då vet vi att det är psykopatologiska naturer som bara är i branschen för att berika sig själva, fylla ett svart hål i själen.

Reinfeldt, en annan Sol-Kräfta, är en karriärpolitiker, och hans vision är inte hans utan den Storkapitalism som skulle kunna beskrivas som den ultimata horan, en gigantisk nidbild av Kräftan som en ständigt girig Natur som suger livet ur sin egen avkomma för att hålla sig själv vid liv. Vi känner henne från psykologin som den förtärande modern, som parasitiskt lever genom sina barn. Det är notabelt att Reinfeldt STJÄL allt, t.ex. lögnuttrycket att vara "arbetarpartiet". Det ligger i Kräftans natur att sno åt sig vad andra har tillverkat. Begärets last igen.

Den här spöklika och osynliga närvaron av det irrationella begäret har bloggen redan namngivit: det går också under namnet Pan eller Djävulen! Kärt barn har många namn och det skulle mycket väl gå att precisera "gestalter" inom den osynliga psykiska Vatten-sfären, men jag låter Den Tärande Modern, Naturen, Pan, Djävulen och Mammon flyta runt i den psykiska smet det handlar om.

För detta är "dimensionen" i vilken själen är blind och irrationell och har fallit in i drömmen att hon är en biologisk kropp och att varje Naturens rop på att "berika sig lite mer - bara för att ha en reserv för en regnig dag" - upplevs som absolut verkliga.

Det är tyvärr så att svenskarna valt en regering där det mest psyksjuka partiet dominerar. Och det beror förstås på att hela folket alltmer börjar närma sig samma tillstånd av totalt främlingsskap inför sig själva som psykologiska varelser. Den blinda och begärande Naturen har tagit kontroll inifrån - människan är i praktiken besatt!

I brist på psykologisk självreflektion börjar man leva ut underliga beteenden, varav ett exempel är att rösta på de mest bisarra och sjuka ideologier, Sverigedemokrater (där främlingsfruktan som vi tidigare sett är nära förknippad med Kräftans instinktiva tecken) eller Moderaterna, springpojke och rollmask för Storkapitalet - det som aldrig velat den lilla och genomsnittliga människan något gott. Den genomsnittliga människan har i sin oro i en osäker tid lurats att vända sig åt precis fel håll för sin frälsning: röstar moderat och kommer just därför att halka neråt, mot den fruktade fattigklassen.

Per Westerbergs horoskop rymmer hunger på ett sätt till: Merkurius och Venus i Lejonet tyder inte enbart på en sockrad kommunikation utan också på pengar eller rikedomar genom affärsverksamhet. Att det här i och för sig goda budskapet har en mörk undersida, framgår av att det utspelar sig i spänningen mellan det giriga drakhuvudet och den straffade/avhuggna draksvansen. Kommer framtiden att visa oegentligheter i hans ekonomi eller affärsverksamhet? Eller är det bara Moderaternas orättfärdiga politik som beskrivs av den här komplexa aspekten? Fritt fram för reflektion.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är klart att för Heidi Klum så betyder ytan väldigt mycket. Hur skulle hon annars ha stått ut med att vara programledare för det totala ointressanta programmet "Project Runaway".

Vad gäller hennes ex-makes Seals stora snopp, så verkar hon inte ha hittat en lika stor en efter deras skilsmässa.