Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 22 maj 2011

Domedagsprofeten gjorde ett okej jobb!


Expressens (AP:s) bild av botpredikanten Camping
är så oavsiktligt rolig att jag måste "låna" den!

Bibelfundamentalisten och förre ingenjören Harold Camping kanske känner sig snopen - för andra gången nu - när han misslyckats med att applicera ingenjörskonstens kärlek till siffror på Bibeln för att klämma fram dagen och tiden för världens undergång. 

Han är själv en gammal man det verkar som han ville se den kristna Hänryckningen i sin egen tid (för att slippa dö först och sedan vänta i graven en ospecificerad tid). Hela den kristna fabrikationen om dessa yttersta ting är fullständigt horribel, särskilt som de ursprungliga judekristna i Palestina tycks ha haft en fullständigt logisk, astrologiskt baserad idé, om att en ny Tidsålder stod för dörren. Den läran har blivit vanställd av bokstavstroende läsningar av Bibelns passager.

Vad som hände när kristendomen lämnade sin ursprungliga miljö var på flera sätt en rapidsnabb korruption av tankegodset. Men det vet alla religionsforskare även om teologerna - kyrkans språkrör - velat hålla tankekonstruktionen vid liv för att inte oroa den troende lammflocken. Uppenbarelseboken, med dess många färgstarka bilder, kan visserligen ha varit skriven med flera bottnar eller betydelser, men det är uppenbart att dess nominella text är en dold kritik över sin egen tids onda regenter. 

Om sedan historien är cyklisk på ett ganska exakt sätt (kineserna trodde det), så att Uppenbarelseboken även kan tillämpas på en senare tids historiska skeenden, återstår förstås frågan hur man ska kunna identifiera tiden i fråga. Men för mig luktar alla såna försök galenskap.

*****

När det sekulära väst nu skrattar gott åt token Camping är frågan vem som skrattar sist. Att han på nästan minuten (universell tid) lyckades pricka in, inte en rullande våg av jordbävningar över jordklotet, men väl vad som redan är den isländska vulkanens största utbrott på över 100 år, måste väl räknas för något?

Det här är i mina ögon ett solklart fall av vad djuppsykologen Carl-Gustav Jung kallade en synkronicitet, en "meningsfull koppling mellan två icke kausalt relaterade ting". Jung föddes med Stenbocken stigande i öster, ett tecken som gärna vill tillhöra etablissemanget, och det gjorde honom feg. På olika sätt tunnade han ur den senantika nyplatonismens distinkta filosofiska idealism (världen består av tankegods, inte av materia), genom att t.ex. försöka "jorda" Platons arketyp- eller formlära i människans gener! 

Men generna är enligt nyplatonismen bara en del av en mytisk föreställningsvärld som mänskligheten hänger sig åt. Jungs synkronicitetsbegrepp var emellertid en dristig tanke och materialister med fundamentalistisk tilltro till Newtons heliga ko, "orsak och verkan", dissade Jung rejält. 

Idag har kvantfysikens experiment visat att orsak och verkan upphör under vissa omständigheter och därmed borde dörren vara öppen för en mer seriös blick på synkroniciteten som, fast Jung fegade, är gammalt hederligt platonskt tänkande över Världssjälen som genomsyrar den materiella världen men själv ligger utanför både tid och rum. 

När två människor tänker samma tanke (den ena ringer och den andra just tänkt på den första) då ligger förklaringen utanför den materiella världen där kausalitet sägs styra alla skeenden. 

Astrologin är också en metod som kanske bäst förklaras som genom synkronicitet. Det är inte fråga om att planeterna påverkar händelser via gravitation, det är rent löjeväckande att höra ointresserade naturvetare rigga den halmdockan och sedan riva ner den. De borde läsa några stycken av astronomen Kepler och inse hur de kommer till korta jämfört med bildningen hos våra största tänkare bara några hundra år tillbaka. Kepler ägnade faktiskt möda åt att försöka förstå varför astrologin fungerade. Se där, en vetenskapsman som faktiskt testat metoden innan han började ventilera sina åsikter om den!

*****

När å andra sidan de obildade fundamentalistkristna bläddrar i sin Bibel och hittar versen om kriteriet på en sann eller falsk profet - huruvida förutsägelsen slår in (och den falska ska dödas, om jag minns rätt) - då visar de bara än en gång hur korkad människan kan bli om hon förfaller till bokstavstro, antingen om man kallar sig sekulär Humanist eller Kristen. 

Det finns idiotens sätt att närma sig sin tradition och det finns den begåvade människans sätt. Jag har t.ex. märkt att Humanisterna i sin så kallade religionskritik (men det är egentligen bara förtäckt religionshat) aldrig bryr sig om att nyansera sin diskussion - det skulle förstöra basen för deras själva agenda. 

Därför är det alltid ett väldigt tjatande om Bibeln hit och dit, dess trovärdighet som historisk källa och dessa många uråldriga och inhumana traditioner, sådant som den här typen av illvillig kritiker vill diskutera i isolation, inte i kontext av att alla religioner med en "helig bok" också har en parallell tradition av kommentarer och diskussioner kring den heliga texten. Religionerna är själva mer än medvetna om att visst stoff inte längre är tillämpbart.

De kristna (särskilt i USA) som nu bjäbbar om Camping som "falsk profet" har inte bara noll koll på sin egen traditions flera grenar utan saknar naturligtvis insikt i hur svårt det är för en medialt begåvad (klärvoajant) person att kläda sin dunkelt mottagna information i begripliga ord. Parapsykologisk forskning har visat att personer kan "se" men sedan fallera just när de söker sätta ord på vad de sett. De beskriver en associerad företeelse istället för att slå huvudet på spiken. 

För mig indikerar den isländska vulkanen tydligt att Camping på märkliga numerologiska vägar hittat en "nod" i tidsväven, men han var helt indoktrinerad av en grundlös lära om att de utvalda 144.000 ska ryckas upp i luften och föras till himmelen kort innan världen går under. 

Camping hade med underliga numerologiska metoder "sett" saker i Bibeln och det är uppenbart att tillräckligt intensiv mental koncentration kan öppna sinnet för det högre medvetandet. Jag har varit med om det flera gånger då jag läst mycket krävande litteratur eller funderat riktigt hårt på ett problem. Olika chocktillstånd kan också öppna det igenkorkade psyket som hos en vuxen människa redan är fullständigt bräddfylld av smörja - åsikter, attityder och sin samtids alla nojjor. 

Om man ger Camping stilpoäng för att han med sin underliga metod, hur den än i detalj såg ut, hittade tidpunkten för en notabel ryckning i Jordklotet, kan man kanske också köpa mitt förslag att hans födelse den 19 juli 1921 inträffade så långt fram på morgonen att psyket/Månen hunnit in i Stenbocken. Det här är nämligen ett mer sifferorienterat tecken än föregående Skytten. Det är också ett typiskt ingenjörstecken som just förlitar sig på rationella metoder (numerologi av alla de slag är också uttryck för en rationell eller regelbaserad hantering av tal).
 



Förutsatt en Måne i Jordelementet har vi en exakt fullmåne mellan en sublunär Sol i Kräftan (Vatten) och en sublunär Måne i Stenbocken. Båda Ljusen i elementen som symboliskt ger den sinnesbundna människan utesluter inte religion, men det är rätt typiskt att det blir en traditionell trosföreställning med tydliga drag mot fundamentalism. 

Som profet syns vissa problem: Jupiter i Eld (Lejonet) är helt rätt, men konjunktionen med Saturnus, illa placerad i Lejonet, kan indikera en förkrympt vision. Samtidigt är det den "rationella", mätande och gränsdragande Saturnus som så gärna vill hitta den exakta tidpunkten för domedagen. I denna sin ambition att skapa en struktur är den inte alls på samma nivå som Jupiter, vars natur det är att vara maximalt expanderad och höra och berätta det som kommer från bortom Saturnus horisont. 

Saturnus tror den genom egen möda eller prestation kan lokalisera "dagen och timman", vilket är helt omöjligt eftersom inget är skrivet i tiden som sådan. (Immanuel Kant: tiden är bara ett inbyggd perspektiv i människans sinne).

Sann klärvoajans är helt passiv, den bara tar emot, ser eller hör. Varje ansträngning - och det är ansträngning som Saturnus symboliserar - låser sig och blockerar mot anden eller det högre medvetandet (Jupiter). 

Det var när Camping började klottra ner sina beräkningar som han tappade kontakten med Jupiter, den sanna profetens symbol. Att han ändå lyckades få till det så att en stor eruption inträffade på en halvtimma när, måste beror på att den som fokuserar och söker prestera paradoxalt nog kan öppna det högre medvetandet, fast på ett lägre plan viljan att prestera blockerar. Men Camping hade en redan formad världsbild - den korrupta versionen av kristendomens lära om tidsåldersskiftet - och när så en strimma profetisk information läckte igenom, drunknade den genast i hans på det hela taget tydligt sublunära horoskop.

"Psyksmörjan" från kristendomen som han odlade var visserligen skälet till att han började forska i en "domedag", men också det som låg i vägen och stöpte om den information som han mottog. Han märkte inte att hans psyke i kombination med siffrornas lek zoomat in på ett annalkande vulkanutbrott - i hans huvud kunde det bara vara domedagen han fått korn på!

*****
Om Campings "flopp" i Expr, AB, DN.



Inga kommentarer: