Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 5 december 2010

Människor kallade mäktiga

DN 101128

Expressen fyller sitt utrymmet genom att på sedvanligt redaktionsmanér referera material från en annan tidning. I det här fallet Fokus som listat vad de kallar Sveriges 15 mäktigaste personer. (DN tar ett kvinnoperspektiv på samma undersökning och SvD gör näst intill inget alls.)

Efter att den här bloggen upprepade gånger pekat på hur den tredelade astrologiska "kvaliteten" (Tamas, Rajas, Sattva) tycks visa sitt tamasiska (tröga, fasta) tillstånd i samband med politiker och av detta dragit slutsatsen att politik är det habituerade värnandet av den egna utblickens status quo (således aktat politisk färg, religion, etc), blir det här ett utmärkt tillfälle att testa det preliminära intrycket.

Av namnen på årets mäktigaste-lista saknar bara Sofia Arkelsten placering från föregående års rankning. Några av namnen är nya för bloggen, men horoskop för de bekanta hittas bakom länkarna:
  1. Fredrik Reinfeldt, statsminister, Moderaterna (1)
  2. Anders Borg, finansminister, Moderaterna (2)
  3. Jan Björklund, utbildningsminister, vice statsminister, Folkpartiet (4)
  4. Per Schlingmann, statssekreterare, Moderaterna (5)
  5. Beatrice Ask, justitieminister, Moderaterna (15)
  6. Stefan Ingves, Riksbankschef (12)
  7. Carl Bildt, utrikesminister, Moderaterna (11)
  8. Sverker Martin-Löf, ordförande Industrivärlden (73)
  9. Maud Olofsson, näringsminister, Centerpartiet (9)
  10. Göran Hägglund, socialminister, Kristdemokraterna (14)
  11. Sofia Arkelsten, partisekreterare, Moderaterna (Ny)
  12. Lars Ohly, partiledare, Vänsterpartiet (16)
  13. Peter Eriksson, språkrör, Miljöpartiet (24)
  14. Maria Wetterstrand, språkrör, Miljöpartiet (6)
  15. Jimmie Åkesson, partiledare, Sverigedemokraterna (42)

Ta följande nedbrytning av de femton i element och kvaliteter lagom seriöst! Det är trots allt en sekulär, alltså korrupt, kultur och den röstar naturligtvis fram rena nidbilder på de verkliga makthavarna som är solsystemets planeter, eller det ting i sig som döljer sig bakom dem, men som vi aldrig kan se med jordiska ögon.

(Se vidare Platon och världens mest eminenta tänkare som postulerat existensen av en Världssjäl eller Intelligens bakom fenomenvärlden. Det här inlägget tittar på några av dem, flera Nobelpristagare i fysik.)

I stället för topprankade Reinfeldt, en marionett, ska man naturligtvis läsa in den ansiktslösa Rovkapitalismen, en vänsterterm som pga deras egen sekularism inte förmår fånga det avgrundsdjup det på materialistiska värderingar uppförda samhällssystemet. 

Rovkapitalismen hade i en annan tidsålder med en större blick för livets samtliga verksamma krafter istället personifierats som Satan. Eller eventuellt med Djävulens lilla lakej Mammon, en patetisk demon längre ner i Mörkrets hierarki, en handhavare av sådant som glittrar och får den lätt duperade människans huvud att rotera varvet runt. Politikerlöftet att kunna bärga hem lite mer kattguld från Ikea avgör saken för den lilla människan.

Det är inte helt lätt att reda ut vilken eller vilken kombination av planetära makthavare som är väsendet bakom Rovkapitalismen, men horoskopet för NASDAQ-börsen ger definitivt ledtrådar. I termer av "kvalitet" ser man där att enbart pengarnas planet Venus står i "ljuset", är föremål för framåtsyftande aktivitet. I övrigt styrs horoskopet helt av Mörkrets kvalitet och Lidelsens. Det behövs ingen högskoleutbildning för att knäcka den rebusen.

Det är notabelt att tidningen Fokus världsbild inte sträcker sig värst långt från markytan. Makt är för dess reportrar i huvudsak "politik". Inte en svensk vetenskapsman och definitivt inte en enda filosof eller idégivare. Däremot, på den numerologiskt vanhedrande sjätteplatsen, en man som håller i rikets pengar, och på den lika trälbundna åttan ("ekorrhjulet" eller fångenskapen i det materiella kretsloppet) en representant för industrivärlden - tänk Skanska och grå cement.

(Jag är inte numerolog, men jag har förstått så mycket att sagda två tal bär på en inneboende problematik utifrån det tankesystem som tilldelar talen dess mening.)

Vi börjar med en tabulering av hur de femton mäktigaste svenskarna ser ut via betoning på de fyra elementen. Astrologiskt intresserade vet varför jag begränsar genomgången till Solen och Månen - de två Ljusen har en psykologisk särställning och tecknar människans handlingsnatur respektive reflektiva sida.

DE FYRA ELEMENTEN:

Element Tecken Sol Måne Totaler

+
Elem.
Eld 2 2 4 9
0 3 3

2 0 2
Luft 1 0 1 4
1 1 2
0 1 1
Vatten 3 0 3 7

1 1 2

0 2 2
Jord 2 3 5 10
2 1 3

1 1 2


Vilka makthavare som är vad är inte intressant i en sådan här genomgång, men jag kunde inte undvika att le åt att den i särklass pratigaste av dessa femton, Carl Bildt. Han har båda Ljusen i Luft och då särskilt Solen i kommunikatörens Tvillingarna! Att Riksbankschefen är en rent monetär eller materialistisk varelse med båda Ljusen i Jord har redan kommenterats på bloggen.

Men lika intressant är att notera att på prispallens tre platser placerar sig personer som alla har sinnets eller känslolivets Måne i något av Jordtecknen. Makt tycks i Sverige entydigt med det mest basala elementet astrologin har språk för att beskriva. Man ska vara fokuserad på det kvantifierbara, på handgripliga, sådant som kan vägas och mätas. Då kallas man "mäktig" i det här landet.

Det här graverande budskapet går igen när man överblickar helheten. Det tydligt skönbara underskottet i Luftelementet påminner om att Sverige är en idéfattig nation. Överskottet på Jord påminner om vår materialism och prosaiska pragmatism.

De två topparna i Eld resp. Jord påminner om hur det noblaste och det mest basala elementet går i clinch och som regel blockerar andligheten. Elden smutsas av den materiella Jorden och alla välsignelser från den högre verkligheten vänder människorna ryggen till eller påstår i sin enfald att den är deras egen förträfflighet (ateism).

Sveriges horoskop innehåller lustigt nog samma friktion i en Måne i Eld disponerad av sin herre Mars i Jord. Den här, den svenska folksjälens signatur, går tydligt igen i vårt frenetiska bultande och hamrande på motspänstiga material (Jord) för att försöka snickra oss ett materiellt liv i enlighet med vår inre vision (Eld = visuell)! Nog tycks listan på de mäktiga stämma med tanken att den högre visionen går förlorad när man sätter ner fötterna på marken och dras in i Jordelementets grottillvaro (Platons grottliknelse).

Fastän näppeligen statistiskt signifikant visar resultat exakt det astrologiska blogginläggen sökt säga i två års tid. Sverige är ett u-land i termer av en inskränkt och extremt efterbliven världsbild. Ingenjörsmentaliteten har förgrenat sig och innefattar också IT-folket, en underart som dessvärre tror sig vara någon slags övermänniskor i den simplistiska världsbild som bara handlar om matematik och logiska operationer.

Och när t.o.m. rörelser som de sk. Humanisterna får press med en utblick på livet som påminner om den naiva 1800-talsmänniskans upptäckt av det periodiska systemet (tänk: "Ah, livet är så enkelt som en hög Lego-bitar som råkat kombinera sig rätt"), då ger det anledning till eftertanke.

Låt oss nu titta på de tre gunas, tre "grovheter" hos fibern ("livstråden") varmed vårt materiella universum har vävts - enligt arkaisk indisk verklighetsuppfattning. Det var här jag under bloggandet om an handfull politiker spontant tyckte mig se för mycket Tamas guna, den tröga och rigida kvaliteten, cementet som gör att huset står stadigt. Något sade mig att det var logiskt, givet en ledande politiker som just inte är mer än ett stabilt ansikte utåt, som mer flyktiga naturer kan gravitera mot.

I sig är en stillastående staty knappast någon garant för morgondagen, men småfolket känner sig trygga och övertygade i nuet genom att ha dylika ledare. Att Sahlin och Reinfeldt, båda under en besvärande mängd Mörker (kategoriska och ohörsamma intill sanslöshet!) fick så olika opinionssiffror har bloggen redan rett ut, om jag inte missminner mig. Annars kan det sägas igen.

För just dessa två är födelseklockslaget känt och ger vid handen att Sahlin avslöjar sin rigiditet i själva kroppsspråket och personen - storkorset i Mörker inkluderade hennes s.k. ascendent eller uppvisade personlighet (Lejonet = alfahanen). Reinfeldt är, om man så vill, mer lyckligt lottad som lyckas maskera sin antiintellektualitet bakom en hurtfrisk och slipad Jungfru-persona, sinnebilden för en praktisk "fixare", en som får det att fungera.

Eftersom människan i gemen är godtrogen och saknar psykologisk mognad, köper majoriteten statsministerns rollspel, vilket avspeglas i förtroendemätningarna.


DE TRE GUNAS (kvaliteterna):

Guna Tecken Sol Måne Totaler


+
Gunas
Tamas 2 3 5 11
0 3 3

1 1 2
0 1 1

Rajas
2 2 4 11
3 0 3
1 1 2

1 1 2

Sattva
1 0 1 8
2 1 3

2 0 2

0 2 2


De femton mäktigaste stödjer inte mitt spontana intryck av tamasisk dominans bland svenska politiker. Uppenbarligen gjorde dominanterna Reinfeldt, Borg, Sahlin och Hägglund ett sådant intryck att jag inte noterade andra politiker som tunnade ut det tamasiska beckmörkret.

Man skulle kunna anföra ett argument liknande det om prispallen här ovan och säga att Reinfeldt, Borg och Sahlin (tills nyligen) faktiskt var de tre viktigaste namnen i svensk politik och att intrycket av Tamas låsta och dikotoma blocktänkande faktiskt utmärkte svensk syn på makt: den trögaste och mest kategoriska vinner. Det är naturligtvis en tragisk sandlådenivå, och jag är glad att gunas-perspektivet inte gav något utslag. Landet har uppenbarligen problem som det är, enligt de fyra elementens synsätt!

******

Tillfället är lägligt att reprisera rekommendationen av djuppsykologen och nyplatonisten James Hillmans "Kinds of Power", boken där han analyserar 21 maktstilar. Lagom dummifierad för att bokens troliga målgrupp näringslivet ska förstå något överhuvudtaget, men som alltid med Hillman ren och tydlig prosa och ytterst läsvärd för dess sprittande vitala idéinnehåll.






Anmärkningar.

Jag har valt att anta en födelse runt 10 eller senare för miljöpartisten Peter Eriksson för att Månen ska hinna in i Fiskarna. Han blir därmed med sin Sol-Kräfta ett "rent" uttryck för Vattenelementet, dvs. Naturens eget element.

Skälet till antagandet är att andra miljöintresserade i listan pekar just mot Vatten. Arkelstens aningen olyckliga "miljöintresse" understryks av listans enda Sol-Skorpion och Erikssons partikollega Maria Wetterstrand har för sin del Månen i Skorpionen (och Solen i jordnära Jungfrun).

Etiketten "egenmäktighet" kommer just av den tydliga toppen som Eld och Jord i motsträvig förening bildar. Svensken som en smed, mer intresserad av att begränsa diskussionen till vad hans händers kraft kan utföra än frågan om varför han överhuvudtaget är här i en livscykel dedikerad till myten om arbetets frigörande verkan (för övrigt redan använd en gång i Europas historia med eländigt resultat).

Det är paradoxalt att Reinfeldt, Sveriges populäraste politiker, skrev texten om den sovande svensken! Fastän han inte vet i relation till VAD svensken sover fick han till den meningen nog så träffsäkert. Reinfeldts horoskop är som sagt helt försänkt i sömn, storkors i mörkrets kvalitet Tamas och Solen i drömmens tecken Kräftan! Vi människor är fenomenala på att projicera vår egen belägenhet på andra!


Inga kommentarer: