Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 18 september 2010

Ohly, Sveriges enda goda politiker?

Jämför i efterhand följande längre inlägg med DN:s meningslösheter: "Därför ska du följa valet via DN"... SvD:s rubrik "Rödgröna minskar gapet" är bättre, mindre egocentriskt. [Bloggens kanske mest sökta koppling till nyhetsflödet någonsin! AB talar i alla fall om personen ifråga och DN släpper en hel historik om politikerns parti.]

*****

I samtal med min åldrande mor hamnade vi dagen före valet oundvikligen på politik, ett ämne som knappast ägnades ett ord i min uppväxt i en enkel familj som red på de ekonomiska medvindarna i 60-talets Sverige. Alla gjorde den materiella om än inte mentala klassresan vid den tiden och mina föräldrar tog båda steget ur en barndom i jordbrukar-Sverige och blev statsbor. 

Jag häpnade över att höra hennes demoniserade bild av vänsterledaren Lars Ohly (på landsbygden var man långt från stadens smutsiga fabriker...). Allt han gjorde tolkade hon på ett negativt sätt. Jag, som inte röstat vänster sedan jag vid 18 som ett led i föräldraupproret (och det är några årtionden sedan), har tvärtom upplevt Ohly som en oerhört rak och chosefri människa, en varm människa. Aldrig sett "lögnen i hans leende" för att parafrasera min gamla folkpartist till mor. 

Samtalet fick mig att räkna ut horoskopet för Ohlys födelse. Av de politikerhoroskop som hittills synats på bloggen hittar jag häpnadsväckande nog det första som i astrologiskt mening är alltigenom gott och humant! Det ligger hästlängder före den förställda och i lönndom svaghetshatande Fredrik  Reinfeldt t.ex. Och Ohly är långt mer fri i tänkandet än den likt Reinfeldt extremt dogmatiska Mona Sahlin.

Inför denna glädjescen av idel grönfärgad harmoni, och solgul Sattva guna (kunskapstörst) måste jag argumentera för varför jag färgsatt båda oppositionerna som "gröna" tillgångar.



Först måste sägas att Solen lämnar Skytten och blir en Stenbock cirka 18.00 på kvällen, men som f.d. tågmästare tror jag en och annan förstår perfekt om jag föredrar resenärstecknet Skytten (även om strikt talat motpolen Tvillingarna styr dagturer och Skytten längre resor). T.o.m. som nyfödd Stenbock försvinner inte "tågmästaren", Venus ("kärlek till...") och Merkurius ("transportmedel") förblir i det rörliga tecknet Skytten.

För mer allmän rörlighet - mental och fysisk - talar även den massiva tonvikten av Sattva guna, kvaliteten som söker en väg framåt, med fem av de sju klassiska planeterna i denna "attityd".

Hur, med denna positiva och solskensoptimitistiska Sol, kunde då Ohly streta emot så i frågan om det nu avskaffade ordet "kommunist"?

Ett horoskop består nu inte enbart av den agerande Solen, utan också av Månen, som till del blickar bakåt (Månen representerar minnet och är skälet till att vi alls kan uppleva nostalgi). Och Saturnus, som distinkt är horoskopets ankare med djupa kopplingar, är också extremt förankrad i sin historia. Den strikt saturniska mentalitetens "idag" är faktiskt "gårdagen" för zodiakens mer progressiva barn!

Och med sinnelagets Måne stabilt förankrad i Oxen och ytterligare bojad av Saturnus, är det uppenbart att här finns mycken nostalgi. Men den hoppfulla och joviala Skytten är påtaglig i horoskopet, och Ohly såg och hörde inte den negativa klang som ordet "kommunist" kommit att få i ett alltmer egoistiskt och självtjänande svenskt klimat. Till sist insåg han dock det kontraproduktiva i att hänga upp sig på ett ord och slutade använda det. För den goda sakens skull.

Häpnadsväckande nog återkommer i Ohlys horoskop exakt den dubbel-idé som tecknas mellan Jungfrun och Fiskarna och som jag förde på tal i samband med horoskopet för valdagens aktiva idéer.
Enkelt uttryckt är Fiskarna samhällets losers och Jungfrun de prydliga och skötsamma, de som gör rätt för sig (och anser att förlorarna ska rycka upp sig och göra detsamma). 

Det är de senare Reinfeldt söker locka till sig, och det är inte förvånande att han själv föddes med en Jungfruascendent. Även Sahlin har Jungfrun som en del av personligheten (via Jupiter som länkar till ascendenten). Men hon plågas av sitt förflutna som i svenska folkets ögon gjorde henne samma skrutt och korn som dem själva, en självtjänande småmyglare. Och folk vill inte bli påminda om sig själva. Och: De vill allra minst tänka på sin ålderdom och framtida svaghet - därför har borgarna kunnat driva igen sin svaghetshatande politik. Gemene man ser att han tjänar på den i nuet och det räcker för de kortsiktiga.

*****

Lars Ohly har nu en intressant syntes av den osjälviska Fiskarna och den mer självmedvetna Jungfrun. Jupiter, välvilja och lycka, är visserligen försvagad i Jungfruns tecken. Stor välgörenhet utgår per definition inte från tjänarens sektor där det plockas med växelpengar snarare än de stora summorna. Se hur det var Sahlins stigande Jupiter i Jungfrun som med ynka 50 lax och lite choklad satte käppar i hjulet!

Men småskaligheten i Jungfrun gör absolut inte Jupiter till någon ond planet! Den vill alltjämt hjälpa till. Det jag sade om Jungfruns självtjänande sida mildras eller elimineras av den stora benefaktorns närvaro här, fastän placeringen är klen ur perspektivet av Jupiters maximala kapacitet. Jordelementet fördunklar den så att dess vilja att gynna begränsas till frågor om fördelningspolitik eller en filosofi av pragmatiskt slag. Pragmatismens fader, C.S. Peirce har talande nog Jupiter och sinnelag (Månen) i just Jungfrun!

Varför jag grönmarkerar Jupiters opposition mot Mars i Fiskarna beror således på planetens naturliga egenskap av att vara en av de "goda". Denna välvilja får också pli på den naturligt själviska illgärningsmannen Mars mittöver. Mars i Fiskarna är för övrigt till att börja med inte någon avsiktligt självisk placering - Fiskarna saknar ju helt ego-drajv! 

Symbolkombinationen beskriver kanske bättre än någon annan bilden av ett samhällets olycksbarn, dem som drabbats. Välvilja från tjänarens tecken utsträcks alltså här till dem som har det ännu värre. Och detta är ett tecken på genuin godhet!

Lars Ohlys horoskop är så märkligt att ingen av de "naturligt" onda sprider värst mycket konflikter eller problem kring sig. Mars går ingenstans ytterligare med sitt onda. Faktum är att Ohly är en fullständigt harmlös prick. Men svenska folket är i gemen så förstoppade av åsikter de knappt längre vet när de svalde, att de inte förmår se och än mindre uppskatta en genuint bra människa. Det gör mig lite ont att se detta även hos min egen mor. Folk har fantasibilder på sina näthinnor och ser inte det som är så uppenbart för astrologin och för den som inte tar politisk ställning.

*****

Frågan är nu varför jag grönfärgar också den andra oppositionen, den som utvecklar sig längsmed Oxens och Skorpionens "sataniska axel" - den som lockar med en förfallen materialistisk grundsyn. Skulle jag följa grundregeln att låta den yttersta och riktningsangivande planetens naturliga kvalitet företräde, så är naturligtvis Saturnus "naturligt ond" och dess stinna blick mot Månen borde färgas varande rött - "här finns potentiella motsättningar och problem".

Men prova först dessa två motbud: Månen är upphöjd och extremt stabil i Oxen och har det gemensamt med Saturnus att den står den materiella världen mycket nära. I så måtto är oppositionen rätt neutral och Månen som "folket" och Saturnus som "sista ordet" eller kontroll tycks föra tankarna till marxismens tankar om att kontrollera produktionsfaktorerna. 

Oxen symboliserar på det mest generella sätt naturtillgångar vilka Jungfrun (här framgångsrikt - Jupiter) förädlar eller kultiverar) och som sedan Stenbocken, här representerad av sin härskare Saturnus, skördar. Jag har ägnat ett helt tidigare inlägg åt Saturnus som arbetarklassplanet.

Ohly har således en ljus och positiv berättelse om materiell produktion i sitt horoskop, men också den sociala omtänksamhet som axeln Jungfru/Fiskarna introducerar, samt den futuristiska och hoppfulla ton som Skytten eller det livsbejakande Eldelementet alltid introducerar.

Faktum är att horoskopet är ganska okomplicerat, och bekräftar att det är en god människa vi har att göra med. 

Och sist men inte minst, jag uppfattar Månen och Saturnus - de två planeter som naturligen befattar sig med det inomvärldsliga livet - som en god opposition är eftersom Månen inte bara är upphöjd i Oxen utan också klassas som naturligt god under det halvvarv då den är i tilltagande, som här.

Den återhållsamhetens och moraliska policy som nu utgår från Saturnus förädlas av detta alltigenom kloka sinnelag som Lars Ohlys Mån-Oxe tecknar.

*****

Men vad om Rahu och Ketu, de två "demoniska" månnoderna? Det är sant, inkluderar man också dessa "naturligt onda" faktorer, blir berättelsen längsmed den sataniska axeln betydligt mörkare.
En känsla har vuxit fram under bloggens studium av mer än 800 celebritetshoroskop. Bloggaren hade aldrig beaktat noderna innan detta. Jag vill föreslå att noderna representerar två saker där de väver sig samman med det i sig fina Mån/Saturnus-budskapet, det om "kontroll över produktionsfaktorerna". 

Dels representerar månnoderna den enorma uppförstoring i demoniserande riktning som Lars Ohly och Vänsterpartiet ständigt utsätts för, och som jag i min nära krets såg prov på. Utan någon som helst närmare kunskap om vare sig vänsterideologi, ägarförhållanden i samhället eller vem Lars Ohly var, visste min egen mor så väl vilken usling han var. 

Ja, det hörs att jag inte kommer från en akademikerfamilj (jag är faktiskt den första i hela släkten som läste in en högskoleexamen pga "inre nödtvång" men utan någon som helst yttre uppmuntran). Det finns många "normala" människor i Sverige som på samma sätt helt saknar grund för sina åsikter. Men åsikter, det är just det som växer som ogräs i den obildade människans psyke.

Månnoderna skulle för all del också kunna beskrivas som den demoniserade bild vänstermänniskor själv odlar om det marknadskapitalistiska systemet. Men här kommer nu astrologins tidlösa och högre vishet till undsättning: detta är dock den sataniska axeln och den förtjänar verkligen att lyftas upp och demoniseras - karikeras - så att alla förstår vad man ger sig i lag med om man sjunger materialismens lov.

Här uppstår ett problem. Lars Ohly delar med all säkerhet själv vänsterns nattståndna 1800-talsmaterialism, och detta är då horoskopets enda svaga punkt. Men han delar den med högern, där inte ens Kristdemokraterna längre har någon som helst förståelse vad kristendomen egentligen kräver av sina utövare, att de ska "leva i denna världen men inte vara av den". I landet Sverige saknar den korrekta livsvisheten fullständigt politisk representation. Sverige är landet Gud glömde.

Månnoderna i Lars Ohlys horoskop är således ett komplicerande inslag som de verkar vara i största allmänhet - de skänker kändisskap eller framgång men figurerar nog så ofta i fall av distorderad utblick, skeva värderingar, etc.

Och det är klart, de som redan som barn indoktrinerats med rysskräck och kommunisthot, som min mor troligen gjordes, har fått sitt sensorium förstört för hela detta liv och kan inte räknas med att se människor med nyktra ögon. Månnoderna spelar ofta in i fall av den typen.

Människor som "tittar genom noderna" ser bara en demon i Ohly när det i själva verket är den svenska politiker som är den kanske ärligaste och hyggligaste av dem alla. Och hans (och vänsterpartiets) oförsonliga avsky inför det orättfärdiga tillväxtsamhället och exploateringen av den lilla människan beskriver en högre moral än de fifflande tjuvande och arroganta svenskarna i stort klarar av att fundera över. 

Det ser ut som om Lars Ohly får vänta till himmelrikets port för att få den lön han är värd - lite paradoxalt eftersom vänstern har den högre filosofins och religionernas insikt om det praktiska handlandet men helt grunden i den gudomliga lagen, som de barn av 17- och 1800-talets mekanistiska- och industriella materialism som de är!

*****


PS. Mars-Fisk opposit Jupiter-Jungfru kan naturligtvis också läsas som arbetaren som en slit-och-slängvara! Klura ut tankeleden för att få ut den vidriga läsarten och du förstår perfekt hur ett egoistiskt äckel resonerar, en självisk kapitalist som tänker betydligt mer på sig själv än andra.

Samma Mars-Fisk ligger också bakom en del mer flummiga uttalanden från Ohly! Den ger dock en drömmande och lätt orolig natur, och om Solen i Skytten tar kraft härifrån har vi ett yvigt Eld/Vatten-krig. Det kan emellertid upplevas som mer som äkta och mänskligt (se även inlägget om Claes Malmberg).

*****


Efter valet

Ohly bekräftar det starka intrycket från horoskopet - vägrar sitta i samma sminkloge som den rasist den tragiskt obildade delen av det svenska folket röstat in i regeringsställning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur är det då med Göran Hägglund? Han är den ende partiledaren du inte har tittat på. Han är född den 27 januari 1959. Antagligen i Kristinehamn eller Karlstad eftersom han växte upp i Degerfors.

Seaward sa...

Det var aldrig någon avsikt att systematiskt täcka in alla. Sahlin häcklade jag för länge sedan, men sen har det droppat in en del skandalliknande saker (Husmark-Pehrsson och det hemska socialförsäkringssystemet, Littorins "sexköp", Billströms "romhets") som distinkt flyttat fokus mot högerns märkliga världsbild.

Jag tittade på faktiskt på Hägglunds horoskop för en tid sedan, men tyckte inte det hade några astrologiska detaljer som kunde tillföra bloggen något.

Hägglund är född Stenbock, ett tecken som brukar förespråka respekt för samhällets hierarkier, se tankarna om Saturnus konservatism i texten om Ohly.