Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 21 april 2009

Riksbankschef i depressionsliknande läge




Stefan Ingves horoskop är visserligen extremt, men innebär inte att varje bankchef TOTALT sorterar under materialismens Jordelement (och känslolivets och vitalitetens Vatten).

Men adderar man det faktum att han var sittande Riksbankschef under en ekonomisk kris han själv liknat vid 1930-talets depression (som föregick ett världskrig), blir ovanstående horoskop genast mer symbolmättat.

Överdriften av materialistisk realism kom till priset av förlusten av såväl Eld som Luft - de två "uppåtsträvande" och drivande elementen av den positiva polariseringen, de som Herakleitos kallade "Vägen upp". Platon talade här om "återkallandet" eller "hågkomsten" som restaurerar själen efter dess fall ner i materialismens fragmentering och okunskap.

Vid Ingves födelse domineras himlen av Oxen, ett Jordtecken behärskat av pengarnas och den homeostatiska balansens Venus. Månen/sinnelaget befinner sig även den i Jord, och i kombination med materialismens och kontrollbehovets planet Saturnus - i sig härskaren över det tredje Jordtecknet Stenbocken.

(Ingves släpper dagen för detta inlägg Sveriges styrränta, reporäntan, nästan fri, till följd av världsekonomins kräftgång.)

Riksbankschefens horoskop är ett klassiskt exempel på när en individ blir större än sin person, uppgår i världsödet, och blir en tydlig manifestation av den arketypiska principen.

Något säger mig att monoproducenten Sverige, med sin obsoleta industri, och tendens att bli hårt drabbat av en global recession, typiskt borde ha ett sådant här horoskop som grundbult. Saturnus, garanten för materiell stabilitet, befinner sig i det rörliga av de tre Jordtecknen. Ingves horoskop demonstrerar eventuellt materialismens maktlöshet.

I vilket fall ett intressant horoskop att fundera över i samband med "inomvärldslighet". Den antika mystikern Jesus, gav som bekant inte många ören för Mammon, substitutguden Penningen. I granskningen av det svenska nationalhoroskopet (nytt fönster) finner jag att snittsvenskens själ, djupast sett, visar sig klappa för enskilt ägande, via psykindikatorn Månens disponent, som återfinns i Oxens tecken.

Se även några andra granskningar av tydliga exempel på Jordelementet via etiketten med samma namn.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har aldrig någonsin sett någon som är så otroligt "jordad" som Stefan Ingves...

Seaward sa...

Nej, det är verkligen "rätt man på rätt plats". Sedan detta skrivs har bloggen förstås introducerat det indiska ARTHA-begreppet, "resurs", som är vad de tre jordiga husen kallas.

Men materialismen är förstås bara nerflyttad från de himmelska förlagorna till de jordiska husen (kanaler för konkret manifestation). Plotinus, romersk 200-talsfilosof, påpekade att materia även existerar i Idévärlden, men likt alla andra Former är den himmelska materian (eller förlagan) naturligtvis fullt aktualiserad och inte, som i vår värld, en underliggande potential, ett substratum.