Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 13 november 2010

Jungfruns optimum - en exakt revisor?

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson driver med porrkungen Berth Miltons veklagan över att vara skyldig svenska staten en halv miljard. I sin rapport från tilldragelserna i Tingsrätten nämner han så den ljusskygge revisor som inte har några skrupler inför att arbeta för en fiende till all mänsklig moral och värdighet. 

Inför revisorns extremt Jungfru-dominerade horoskop möter vi ännu en gång tanken om att kultivera jorden för bästa möjliga avkastning eller vinst. I detta arbete kan förstås också ingå skatteplanering. Minns att Merkurius, under tillräckligt svåra störningar, kan indikera den svarta, kriminella sidan.

En Merkurius omgärdad av de två onda Saturnus och Ketu (den straffade) på ena sidan och penningens Venus i dess fallna tillstånd på den andra sidan, är i mina ögon tydliga myglarindikationer!

Via Merkurius är Jungfrun ett av de intelligenta tecknen, men ibland kan närsyntheten bli graverande även om den inte hemfaller åt kriminalitet. Varför just den här ekonomen inte har någon moralisk kompass tycker man sig dessutom se via stjärnhimmelens graverande "utstötningssyndrom".

Här är det Mars (brottslingen) som inifrån mörka och förtegna Skorpionen hamnar på kant med Vattumannen (samhället i stort) och då särskilt i frågor om förmögenhet (Jupiter är förmögenhetens karaka/signifikator i indisk astrologi).

Det är möjligt att vi faktiskt har Miltons porrimperium antytt här, eftersom Mars-Skorpionen är en "ren" symbol för sexualitet och denna här kan ses förpackad av form- och ytplanetens Saturnus. Horoskopet domineras storligen av Jord och Vatten, vilka kan sjunka till rätt sjaskiga nivåer.

Ett träffsäkert horoskop eftersom det är så enkelt och fixerat på så få teman.


Se även horoskopet för Berth Milton själv. I samband med upprepade omnämnanden av Vattenelementets benägenhet till överdrifter och missbruk (bl.a. av sex) hade jag glömt att Miltons horoskop är ett perfekt exempel på den tendensen. Horoskopet är värt djup reflektion för vad det egentligen säger från sin ömma punkt, Kräftans tecken.

Jämför gärna Mattssons redogörelse för Miltons patetiska ursäkter i rätten med det för en annan skattefifflare, skådespelaren Wesley Snipes. Jämför deras horoskop! Intressant, är det inte? Finns det ett drag i Kräftans tecken av sjuklig girighet och ovilja att lämna ifrån sig det man tycker sig ha förvärvat?

2 kommentarer:

Anonym sa...

En nästan lika stor överladdning för planeter i Jungfruns tecken finns i Handelshögskolan i Göteborg som grundades 1 oktober 1923. Kanske där han gick;)

Det vore för övrigt intressant att se ett inlägg kring vad de stora universiteten i Sverige har för horoskop. Särskilt med tanke på den bristande kopplingen till filosofin som finns i samhället i allmänhet.

Seaward sa...

Ett intressant och ambitiöst projekt du föreslår: att, om jag fattar rätt, kartlägga naturen hos den bildning som pumpas ut i landet via lärosätenas horoskop!

Någonstans säger dock redan Saturnus i nionde huset i nationalhoroskopet det mesta. _Generellt_ fostras inte svensken att tänka banbrytande - Saturnus i Tvillingarna fokuserar logisk organisation av kända fakta.

Den högre utbildningens "naturliga" natur illustreras istället av Jupiter i Skytten, förutsättningslös forskning, men det är inte vad landets horoskop antyder.

Nyttoaspekten i allt svensken företar sig beror på att ascendenthärskaren Venus ligger i konstruktören Stenbockens praktiska tecken. Den placeringen påverkar ALLT, inklusive högskolan. Sedan kan man prata hur mycket man vill om att hålla klåfingriga politikers vilja till styrning borta från universiteten. Den begränsande rationaliteten (Jord-Luft) hindrar likväl landets universitet från de stora Heureka-upplevelserna.

Det kan man kanske förstå, eftersom vi har en historia dominerad av ingenjörskonst och kemi/biologi. Båda, särskilt det senare, rimmar väl med den "kliniskt rena" Jungfrun.

Att svenskarna blivit så bra på exportduglig musik tror jag beror på datorerna som också är "synliggjord" matematik (Merkurius/Buddhi). Men det är inte den gamla sortens pop som skapar världsrubriker, The Sounds kan harva runt i USA på eviga turnéer utan att någonsin komma i närheten att bli ett stort arenaband.

Nej, det är de vita laboratorierockarna, världshitssyftande "musikingenjörer" Sverige blivit kända för. Producenter som med ett exakta musiköron sitter och klipper och flyttar musiksegment fram och åter på sina datorer tills de designat den perfekta skrivbordslåten. SAAB och VOLVO som klangbyggen. Och så löpandebandtekniken (masskonsumtion). En gång byggde vi sociala system, nu verkar vår saturniska själ inom nya områden.

Låter jag kritisk så är det ändå en Saturnus på ett förhållandevis högt "evolutionsplan"! Problemet är att filosofisk idealism är en svuren fiende till världen som den ser ut idag och till mänskligheten, som i stort inte är mogen något annat än att äta, jobba, konsumera och så småningom dö. Redan Platon noterade att världen hatar filosofin eftersom den tvingar gemene man att stanna i steget och fråga sig vad man håller på med.