Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 18 juli 2010

Wesley Snipes besatthet av status & pengar



Vad har slagit slint i förståndet hos actionskådespelaren Wesley Snipes? Han är känd för några få äventyrsfilmer med hög profil, men sedan många år bara involverad i lågbudgetskräp - dumaction för småpojkar som ännu inte lärt sig se vad kvalitetsfilm är, eller aldrig kommer att lära sig det.

Jag syftar på Aftonbladets korta artikel om att han tilldömts fängelse i tre år för att helt sonika hoppat över deklaration under några ekonomiskt goda år och hänvisar till att han är "världsmedborgare" - dvs, detta skulle göra att han på något sätt står över amerikansk skattelagstiftning.

Det är ett fascinerande stört och "vinklat" horoskop, det här. Fast mer av det harmlösa nötets typ. Man kan se hans extremt vältränade kropp och kampsportskunskaper som soltecknet Kräftan - symbolen för naturens instinktiva protektionism - skyddet av det egna eller den egna avkomman. Det är solidaritet men ur ett klaniskt perspektiv.


Kräftan visade sin vara minsta gemensamma nämnare för det antal svenska män som tillsammans drog igång landets rashygieniska projekt som så i djupet skadat den svenska mentaliteten (Se "Temastudier".). Eller kanske bara avslöjar hur det sedan länge varit ställt med de ensliga nordbornas hjärtevärme och tolerans för det avvikande.

(Kräftan figurerar inte i det svenska nationalhoroskopet, men ett särdrag kan uppstå på mer än ett sätt, den svenska nationalsjälen indikeras t.ex. av en Måne i ett oerhört egoistiskt tecken och dess disponent verkar från ett pinsamt territoriemedvetet och materialistiskt tecken!)

Vi kan direkt glömma Snipes trams om att vara världsmedborgare - detta är bara så typiskt den fantiserande Kräftan, som ofta inte gör sig bra i rent logiska sammanhang eftersom den drivs av lidelsefull sinnesrörelse - den rena logikens raka motpol. Att spela hotad men rädda sitt skinn (och dagen) i actionrullar, det passar Kräftan bättre.

Inte helt fel har Tommy Lee Jones jagat både Wesley Snipes och Harrison Ford som oskyldigt misstänkta/dömda i två olika filmer, och båda de hotade har stark aktivitet i Kräftans tecken! Så f.ö. hur ofta Kräftan Harrison Ford "skyddat hus och familj" i sina roller genom åren! Det ska medges, liknelsen haltar för Harrison är inte längre Sol-Kräfta i den sideriska zodiaken, den backar till Tvillingarnas tecken.

Men istället glider Mars in i Kräftan vilket ger en slags extra nervig och instabil version av den stadigare Solen. Dessutom säger Mars i Kräftan explicit: hot mot hus och hem. (Kräftan är inte ett stabilt tecken till att börja med - dess härskare är föränderlighetens planet Månen! Kräftan flyter med i en ständigt föränderlig ström av impressioner.)

Astrologin är underbar när man studerar den ur fågelperspektiv. Snipes och Ford VILLE säkert göra de här rollerna av en liten människa hunsad av rättvisan/lagen (Tommy Lee Jones) men som rentvår sig. Inte för inte kallas samtliga tre Vattentecken moksha-tecken i indisk astrologi: frigörelse (eller rentvagning).

I Snipes fall är det uppenbart att det är Saturnus i härskarläge i Stenbocken som skapat en rent korkad människa som i sin fantasi lever ut argumentet om att världsmedborgarskap skulle göra honom immun mot det amerikanska skattemyndigheterna. Det är faktiskt en ren jubelåsna vi hör här, och jag har i samband med sekten Humanisternas ordförande Christer Sturmark påtalat att Saturnus i opposition till Solen kans skapa diktatoriska, trångsynta och rent av obegåvade människor - systematiska och förnuftiga förvisso, men helt utan förmåga till intelligent sakbearbetning.

"Den enda vägens diktat" förslavar dessa arma människor så att de inte längre kan förstå saker förutsättningslöst. De är mentalt kidnappade av vad än Saturnus representerar i just det enskilda fallet.

Hos Snipes angriper den här snävsinta Saturnus inte mindre än fyra planeter och av dem är redan Månen "bränd", dvs Solens projektlystna natur förtar något av Månens förmåga att djupt reflektera över nuet. Den starkt solära naturen är förvisso en handlingens man snarare än en navelskådande filosof! Detta stämmer händelsevis med Snipes, som totalt fastnade i action-facket, kanske just för att den här spänningen mellan Jord och Vatten gjort honom så "fysisk". Jag ska erkänna att han "bara är kropp" i mina ögon. Han kastar lite härjade blickar omkring sig och ser sammanbiten ut - men inte är det mycket till skådespeleri.

Dessutom figurerar månnoderna i detta horoskop, och jag tror helt enkelt Snipes lider av samma perspektivlösa ha-begär som SEB-chefen Annika Falkengren sakta insåg att svenska folket upptäckt - en tid efter att det stormat som värst om hennes primära "kräftbeteende", att hålla sig själv och de närmaste om ryggen med stora fallskärmar - uttalade hon sig om att hon visst inte var en girig människa. Hon delar exakt Wesley Snipes kritiska sinnelag (Månen) i kombination med den giriga demonen Rahu (norra månnoden). 

Eftersom jag av filosofiska skäl anser pengamänniskorna för att vara universums lägst fallna själar, ägnade jag henne två inlägg. Här är båda två, för jämförelsen. Som synes är hon och Snipes födda samma år, och jag har hittat graverade fall av materialism 1962. Jag börjar misstänka att det faktiskt är Saturnus hemma i sitt jordiska kontrolltecken Stenbocken man ser. Saturnus i Stenbocken är faktiskt första pusselbiten (en av flera möjliga) till en som vill bygga sig ett imperium!

En annan sextiotvåa som jobbar i kubik för Penningen är det osannolika allt-i-allot Thomas Bodström som gör vad som helst för att dra in mer pengar till sitt lilla imperium. Socialdemokratin är en skam, en tom etikett för samma egennyttiga låga själar som utgör folkflertalet i ett land som länge indoktrinerats att bara materiella och rörbara ting är mödan värd.

Och det som avslöjar Wesley Snipes genommaterialistiska ha-begär är förstås samma brutalt primitiva Mars i Oxen som vi också hittar i svenska nationalhoroskopet. Hos Snipes står alltså "passionen" (kriget) i pengarnas tecken och Mars angriper via 90-gradersaspekt själva sin disponenten som släppt in den i tecknet: pengarnas planet Venus. Här har vi alltså en Mars som biter den favoriserade dam som föder honom! Det här är bara lågt, primitivt och en antydan just om kriminalitet. Mars och Venus-kopplingen löper mellan Jord och Eld och här en klassisk version där det materiella verkligen degraderar Eld i bemärkelsen av andlighet. Det här är bara passion för prylar och den materialistiska livsstilen.

En intressant detalj är att horoskopet faller i exakt två delar: total lidelse för att klättra till statustoppen (Kräfta/klättraren Saturnus/Stenbocken) - sex av nio planeter i passionens guna Rajas. Av de övriga tre är två passionerade (och inte tänkande) planeter och alla tre befinner sig i den mörklagda och attitydfixerade Tamas grepp.

Inte ett spår av intelligensens Sattva guna så långt ögat når. Då blir det barnsliga argument som att man står över skatteplikten. En patetisk liten man som gömmer sig bakom Stenbocks-Saturnus naturliga von Oben-mentalitet!

Till sist. Jag har alltid upplevt honom som en vänlig och trevlig natur, så nyheten är oväntad, men mer begriplig när man funderat över horoskopets "vinkling". Och Kräftan är inte ett ondskefullt tecken, men det kan fastna i sitt "patologiserande" och likt Falkengren börja tro att de alltid är otrygga och därmed jaga pengar bortom all proportion.

Wesley Snipes har faktiskt en väldigt fin opposition mellan Jupiter och Venus, som ev. kan ha med fantasierna om världsmedborgarskapet att göra. Här lyfter dock horoskopet över den materialistiska och biologiska gegga som Jord och Vatten bildar och ren, inspirerad tanke (Eld/Luft) visar sig.

Men är det bara en eskapistisk fantasi, detta världsmedborgarskap, som syftar att pladdra bort den solkiga sanningen - att Snipes skiter i det jord-praktiska arbetet med att deklarera?

Minns att också Mona Sahlins problem med att pappersarbetet kring det ekonomiska åtföljs av den primitiva Mars i Oxen - krig över penningen och vems medel man egentligen bränner (Mars = eld)! Jag har i släkten sett ett annat exempel på Mars-Oxe där samma ekonomiska förvirring rådde.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket svammel! Tror nog Wesley är mindre besatt a pengar oc status än vad du är, sen verkar detta vara en politisk eller möjligtvis rasistisk dom...

Seaward sa...

Har du inte mer än "svammel" att anföra inför en analys av de olika strukturer 9 planeter i samverkan bildar, bör du kanske återvända till pöbelns "tyckarspalter".

Undvik bloggar där det bedrivs analytiskt arbete utifrån ett system du varken uppfattat A eller B av...

Anonym sa...

"Undvik bloggar där det bedrivs analytiskt arbete"
Vilka bloggar menar du?

Anonym sa...

Tycker dock anonym 1 och 2 kom med mest svammel, eftersom de inte ser humorn i det hela. Wesley Snipes skulle ju förfan inte åkt fast om han varit så egoistisk, girig och korkad. Sen försvara sej med att: Jag var världsmedborgare.