Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 27 oktober 2010

Reinfeldts kvinnor ("statistik")


På den tid politikerna ännu hade moralisk resning
var astrologin ett viktigt instrument

Vid närmare eftertanke är Reinfeldts tre skandalkvinnor (nytt fönster) verkligen en "vinnande" serie! Följ det här resonemanget och avgör själv graden av förunderlighet.

Astrologin kände i klassisk tid 7 planeter och 12 zodiaktecken. 

Sannolikheten att något tecken ska ockuperas av någon planet är 7/12 eller ~58%.

Sannolikheten för en annan planet i ett annat tecken är ungefär densamma (~55% eftersom vi nu har sex planeter kvar och 11 tecken).

Sannolikheten att det andra ockuperade tecknet är just det opposita till det första är 1/11 eller cirka 9%.

Vad tidiga läsare av förra inlägget om Reinfeldts kvinnor inte såg var en observation som lades till: alla tre hade olycksplaneten Mars i eller i aspekt till korruptionens tecken Skorpionen! 

Med den indiska astrologins fyra Marsaspekter (kombination, opposition, 90 samt 210 grader) är sannolikheten att Mars aspekterar vilket som helst tecken en på tre eller ~33%. 

Sannolikheten att det just är Skorpionen som aspekteras av Mars är en på tolv eller ~8%.

Multiplicerar vi dessa fem kritierier resulterar oddsen 1319:1. 

Efter 1.319 rekryteringar borde Reinfeldt således ha dragit nitlotten och fått en självefterlåten och olycksbenägen person på halsen.

Han har inte rekryterat tillnärmelsevis den staben, men har alltså redan sugit åt sig två med samma konfiguration - som dessutom karaktäriserats som indikation på materialistisk självefterlåtenhet, den "sataniska axeln". 

Och att samtliga Reinfeldts tre kvinnor hade Mars i eller i aspekt till "bortruttnandets" Skorpion kan också lätt beräknas: 0,33 x 0,33 x 0,33 x 0,08. 

Oddsen för att dra tre sådana horoskop på raken är 347:1. Reinfeldt tycks ha ett osvikligt öga för att rekrytera folk märkta med "syndens tecken" i horoskopet! (Minns dock att en mygga inte gör någon sommar i astrologin.)

Om jag inte begått ett metodfel [1] förefaller team Reinfeldt vara katastrofalt dåligt på att viruskontrollera fast det bedyrat att nyrekryteringarna skulle vara neutrala politiker.

*****

Lena Mellin i AB nöjer sig med att indikera avgång som det naturliga för Reinfeldts senaste kvinna. Märkligt att hon inte framför misstroendevotum mot den ständigt skuldfria och ovetande statsministern.

Är det i själva verket så att dagens höger är en fullständigt vettlös samling människor som förmår maskera sig enbart därför att svensken i gemen köper klichéartade fraser i parti och minut?

Se t.ex. politiska bloggaren "jinge": "Arkelstens ökenvandring". Visst är det skönt att känna igen sig i bekanta fraser - man tycker att man "förstår". Men fundera som omväxling på hur habituering förblindar och utestänger den andliga faktor som kallas intelligens!


PS.

Det romerska myntet ovan tecknar Stenbocken som kejsar Augustus dominanta zodiaktecken (se kommentar här). Stenbocken är händelsevis motsatt det soltecken Sveriges nuvarande statsminister föddes under.

Stenbocken tecknar omdöme och principfasthet. Augustus bannade de mer välbeställda romarna för deras moraliska urholkning och jakt på lyx och billiga nöjen. Reinfeldt vägrar ens uppge vilka som finansierar hans "tänk som ett ego"-politik.


*****
  • Om Arkelsten i DN - tidningshistoriens torftigaste faktaruta?
  • Arkelstens eskapader, även DN 
  • Om fluffprat, se DN, SvD (när hade INTE Reinfeldt "förtroende" för en egen?)
  • Åklagargranskning, se Expr 
  • Om bud och motbud från moderaterna eller "konsten att rationalisera utan att påhitten märks", se Expr
  • Andra försök att belägga astrologin kvantitativt - trots att den sorterar under kategorin metafysik!


_____

1. Det är infaktoreringen av sannolikheten för just oppositionstecknet till ett godtyckligt första tecken och den för just ett visst tecken för planetaspekten jag är fundersam över. Det tycks logiskt men kommentar från statistikkunnig mottas tacksamt!

Inga kommentarer: