Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 20 oktober 2010

61:orna en självmedveten skock

OKEJ-boken med foton från det vulgära och grälla 80-talet är ju en kul idé (AB). Några kanske fortfarande dyrkar sina idoler på det där sättet som visar att själen pekade redan i tonåren och sedan saknade potential att gå vidare. Andra kan skratta förlöst åt sina formativa år, och se hur masstöpta vi alla blir av trender underblåsta av marknadskrafter. Popidolen Christer Sandelin blir bara sur över påminnelsen om sitt förflutna. 

Reaktionen är intressant rent astrologiskt, och den som kan sina 12 zodiaktecken vet att vissa är mer negativa än andra, och vissa mer fåfängt självmedvetna än andra. Hos Sandelin kombineras flera negativa drag som förklarar varför han inte kan skratta åt sin och vår kulörta historia! Det handlar om nippertippig självviktighet. Så här ser den ut astrologiskt:




Eftersom vi nu talar om kläder och stil är det på sin plats att påminna om att 1961 är årgången som också ser modejournalisten Susanne Ljung födas. Året har en riktig fixering i det att Saturnus är hemma i sitt materialistiska härskarläge i Stenbocken, vilket ger ett starkt incentiv att syssla med organisation eller formella aspekter. 

Jordelementet drar oundvikligen mot intresse för material och till Stenbockens register hör förstås en rejäl dos av viktigpetter - oundvikligt eftersom tecknets härskare Saturnus så att säga är astrologins smakråd eller domare. Den är gränsdragaren och Stenbockens "naturliga livsområde" är sektor 10, "den offentliga imagen". Stenbockar verkar ofta vara så upptagna av att odla en yttre bild av sig själva att de inre kvaliteterna hamnar på efterkälken...

Året 1961 (mer exakt från andra veckan av februari och fram en bit in i 62) är en smula kritiskt. Planeten som borde skapa expansion och tillväxt, Jupiter, hamnar här i händerna på sagda Saturnus. Det enda expansionsplaneten kan göra här, är att spinna vidare på begränsaren Saturnus tema, och gräva sig allt djupare in i formalia. Och det är just det som gjort Susanne Ljungs radioprogram STIL prisbelönt. 

Samtidigt tenderar Jupiter i sitt "fallna" (försvagade eller rent av defekta) läge i zodiaken att komma av sig i utvecklingen framåt. Som jag antydde nyss, många "peakar" tidigt i sina liv och sedan handlar det bara om att upprepa samma sak eller gräva sig allt djupare in i ett enda ämne. Saturnus och Jupiter i Jordelementet är nog en bra signatur för nördar av alla de slag.

Något av detta tycks ha hänt Sandelin, som inte utvecklats bortom den fixering vid formaliteter som alla födda 1961 mer eller mindre lider av, och där en del inte nått några triumfer alls som formgivare utan är rena slavar under konventionen. I ungefär samma ålder, har jag haft tillfälle att studera många sextioettor. Stenbocken är möjligen det enda tecken som formligen (!) trånar efter respekt i det offentliga och blir därmed den som sämst hanterar en situation den upplever som problematisk. Självbilden är ofta uppblåst och idealiserad. 

Det är t.ex. illustrativt att båda de "halvcelebriteter" som bevärdigat sig kommentera (rättare: invända sig mot) mina blogganalyser av deras horoskop var födda i Stenbockens tecken (Rick Falkvinge, piratpartist, och Patrik Lindenfors, biolog och språkrör för ateistklubben Humanisterna). 

Prestige och respekt är nyckelord för det här tecknet, men de få som växer bortom sin självmedvetenhet kan bli fantastiska komiker! Både den obetalbara Ricky Gervais och Eddie Murphy samt kriminellt underskattade New York-komediennen Ami Sedaris, eller för den delen lokaltalangerna Claes Malmberg och Mikael Tornving, tillhör den här årgången.

Merparten av de "normala" blir plikttrogna arbetare och förkärlek för naturvetenskapen (eller naturen) tycks närmast grundmurad. Ateism och homosexualitet verkar också grassera detta år, men jag får återkomma med hårda siffror i ett framtida test av typen "Vad utmärker årgången?"

Av outgrundliga anledningar bär alltså hela generation 1961 mer eller mindre risken för att bli uppblåsta besserwissers som tror deras agenda är den viktigaste. Jag vet inte om kosmos tippade av avfall det här året, horder av självviktiga före detta kungar och politiker från gångna århundraden... Problemet, där året visar dysfunktionella fall, är alltså att Jupiters vilja att gå vidare inte leder till något eftersom formplaneten håller dem fast. Och det kan vara detta som äter Sandelin - fotona påminner honom måhända att han nådde sin topp redan som ung!

Sandelin föddes under en extra besvärlig del av året, som Sol-Våg har han egentligen alla förutsättningar till social kompetens och förmågan att ta saker med godan ro. Men den estetiska härskaren Venus håller inte riktigt måttet här, den "faller" den också i placeringen i Jungfrun som är ett oerhört chict och självmedvetet tecken - jag har tidigare beskrivit popsångaren och stilikonen Bryan Ferry med ett speciellt öga på Jungfruns tecken i hans horoskop. Inlägget var långt och vindlande och gick in på både Frankrike och europeisk kolonialism.

Nu är det väldigt mycket Jord i det här horoskopet, dvs en predisposition att ägna sig åt materialistiska betraktelser och särskilt ur Stenbockens perspektiv som är något av diktatorns: att ha kontroll över hur man blir presenterad i trycket. Jfr den extrema pryl- och stilmänniskan i Andres Lokko, en slags manlig motsvarighet till Susanne Ljung.

Min enda förklaring är att Sandelin sakta insett att 80-talsstilen var extremt corny och att han själv råkade förkroppsliga den fullt ut. Man hans horoskop saknar helt Eld så han har inte någon livsglädje och kan inte le åt sina barndomssynder. Tvärtom visar Mars i Skorpionen en människa som smärtas av allt som berör Skorpionens sårbara ego. 

Egot är urvuxet vid den här tiden i zodiakens evolution och i nästa tecken, Skytten, föds den universella människan som ser saker ur ett generellt perspektiv istället för egoperspektivet. Det här livsödet handlar således bl.a. om att dö egodöden för att vinna ett större perspektiv, vilket är lättare sagt än gjort när sinnelaget (Månen) i Jungfrun älskar att fixera sig vid detaljer och Stenbocken redan paxat på att diktera villkoren för sin yttre form.

Hans protester beror med andra ord på en osedvanligt självfixerad natur där Venus inte håller Sol-Vågens nivå och sinnet understryker den självmedvetna och stingsliga Jungfrun. (Jungfrun älskar stil, kläder och miljoner av accessoarer, särskilt om Jord blandas med mycket Vatten!)

Trösten är att Sandelin delar problemet med stora delar av sin årskull. Kosmos gick in i en liten formsvacka det här året. Värre är det inte, herr Sandelin.

Inga kommentarer: