Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 14 september 2010

Tro inte du är nån, lille vän

I Aftonbladet kontrar en skolkurator Bert Karlssons utspel om den lata ungdomen genom att vända hans glitter- och glamourvärld mot honom själv. Han och vuxenvärlden har totalt servat de unga med en fantasivärld så att de redan i tonåren fullständigt har korrumperats i sin verklighetsuppfattning.

Fastän jag helt håller med om kritiken mot den verklighetsflykt dåliga massmedier - som Aftonbladet själv - matar människor med, var det istället en läsarkommentar som slog huvudet på spiken och fick mig att skratta:
Jag är glad att jag inte är avkomma till nn-nn. Då hade jag nämligen inte "itutats" att jag kunde bli vad som helst, utan jag hade istället formgjutits till proletär från mitt livs första dag.
Jag bestämde mig för att söka upp födelsedata eftersom uttalandet så perfekt illustrerade skolkuratorns grundton, den att barn inte ska lyssna på sina inre visioner utan resignera i insikten att de bara har ett liv i träldom och oglamoröst skitgöra framför sig. Barnen ska lära sig att deras öde är att bli potatisodlarsvenskar, ett fattigt folk helt utan kontakt med anden och den kreativa inspirationen.

Datasökningen lyckades pga ett relativt ovanligt namn och för att vidden av resultatet ska framgå, vik först en minut åt det här korta inlägget om den socialrealistiska och "jordnära" filmregissören Clint Eastwood (om du inte redan läst det).

... ... ... ...

Och se nu skolkuratorns egen position i sakernas tillstånd.




I avsaknad på födelsetimma får vi utgå från den naturliga zodiaken och de färgade hussektorerna pekar här, till skillnad från Eastwood-inlägget, inte på själva husen utan på deras matchande zodiaktecken.

Samma Vatten och Jord igen, samma "lergröt" och samma oförståelse för att barns själar ännu står himmelriket ganska nära. Det gjorde säkert skolkuratorns själ också innan livets omständigheter tvingade ner henne i praktiskt tänkande. Det kan ha varit hennes föräldrar eller mentorer som sade henne att hon inte skulle drömma så mycket, att hon skull vara till lags och utföra sina sysslor. Ödet ville att hon skulle bli en träl eller en slav i det här livet och nu förmedlar hon sin "vishet" vidare som kurator.


Den här himmelen är helt entydig i budskapet om att "man ska hålla sig på mattan och inte tro man har något att komma med". Ta till att börja med Jungfruns tecken, motsvarande slavar, tjänstefolk eller serviceyrken, lite beroende på vilket århundrade och kultur vi talar om.

I "den sordida sysslans" tecken (ja, så uttryckte sig antikens filosofer om jordbrukare och hantverkare) hittar vi nödvändighetens Saturnus (se ananke), tillika arbetarklassens signifikator. Den här iskalla rationalisten spränger dels sönder det heta libido som Mars och Venus skulle kunna ha bildat. Den amorösa kombinationen är drivkraften i många kändisar och stjärnor. Här grusas alla sådana ambitioner av det hårda slitets Saturnus.

Detta är en viktig tolkningsregel i indisk astrologi: att planeten i mitten kan bryta en annan berättelse, i detta fallet berättelsen om "förhöjt libido". En annan regel är att omgivande planeter kan "ockupera" den i mitten. Som vanligt ska man bara ta dessa regler som utgångspunkt för eget kreativt tankearbete.

Här upplever jag Saturnus som den absolut viktigaste, Mars och Venus kan inte hålla Saturnus fången! Det blir den kalla och avtändande som splittrar alla heta känslor. Sedan kan man naturligtvis diskutera hur hett det är i Jungfruns tecken - här är t.ex. Venus fallen och Mars tenderar mot "mentalitet" och praktisk kalkyl.

Visst, pragmatismen är lika tydlig hos Jungfrun som de fria fantasierna i motsatta Fiskarna. Se f.ö. den enorma tonvikten på Jungfrun i horoskopet för C.S. Peirce, som kallats både "pragmatismens fader" och den förste semiotikern (semeion = tecken, Jungfrun sysselsätter sig först och främst med att definiera ords betydelser, berättelsen som sådan lämnar tjänaren till sin herre - den skapande Lejon-Solen).

Saturnus förmåga att strypa eller kontrollera ska inte demoniseras. När den här först slår alla passionerade drömmar i kras (särar Mars från Venus) och sedan tar ett stadigt grepp om både Solen och Månen i Skorpionen, så sker detta i Jord och Vatten, dvs, nere i det socialrealistiska och "praktiskt genomförbaras" lägre värld - den "felande" sublunära sfären.

I den här fattigmansvärlden hör verkligen Saturnus hemma och därför är det fulltständigt missriktat att raljera över kuratorn - detta är allt hon känner till, allt hon var född att "ta kontroll över". Det är naturligtvis inte ett friskt horoskop att så totalt sakna vettig inspiration från vare sig Eld eller Luft, men hon fyller sin kosmiska funktion.

De talangfulla barn som coachats av henne, har säkerligen haft "dåligt karma". De var helt enkelt inte menade att utveckla "bohemiska", "konstnärliga" eller "kreativa" sidor i detta liv. Jag, starkt dominerad av Luft och Eld och helt utan vettig Jord, hamnade t.ex. i en familj med far och mor i Jord och en helt kulturbefriad socialrealism. Den enda fostran var budskapet om att "skaffa ett jobb och tjäna pengar". Inte ett ord därutöver.

Redan vid åtta-nio hade mitt barnintellekt genomskådat vuxenvärldens plattityder och resten av mitt liv har varit ett enda sökande efter den yrkestyp som matchade min faktiska natur.

Jag kan säga att innan den sideriska zodiaken dök upp 2007 fattade jag fortfarande inte vem jag var. Men nu står det helt klart. Jag är en av dem som "Skolkuratorn" sökte krossa i hennes oförmåga att förstå att människan är en psykisk (själslig) varelse som kan befinna sig på mycket olika "resonansnivåer" (de fyra elementen). Vissa gillar verkligen sitt potatisland - andra ser det som helvetet på jorden. Ett gott samhälle trycker inte ner alla i samma socialrealism och söker inte slå i alla och envar att de är någon alldeles speciellt och ämnade för rampljuset.

Den goda skolkuratorn är istället en harmonisk kombination av hon som skrev och talangscouten Bert Karlsson.

Det finns en rolig detalj ytterligare i Skolkuratorns horoskop. Jupiter är stark i härskarläge i Fiskarna. Den gynnar och bistår den märkliga nymånen i Skorpionen, där inte bara psyket anses debilt (Månen är fallen i Skorpionen) utan också sönderbränt (osynliggjort) i Solens närhet.

Det här synes mig vara exakt det läge där en människa saknar förmåga att via Månen reflektera Solens driv. I vissa fall blir det blint utagerande människor - de rusar tokgalet efter sitt ledande livsmotiv (soltecknet) men klarar inte att via den lunära sidan reflektera över sina egna steg.

Här måste en yttre guru till som hjälper dem att se vilka steg de ska ta. Guru är förstås Jupiters indiska namn och det intressanta är nu att vi tydligt ser å vilkas vägnar skolkuratorn talar. Hon talar inte om ungdomen i stort, utan landets intelligensreserv. Jupiter gynnar förlorarna i Fiskarnas tecken, de identitetslösa och som - enligt nymånen - saknar förmåga att reflektera över sina liv och sin framtida karriär.

Detta budskap i Vattenelementet är sannerligen ett godhetens budskap, men när hon debatterar i Aftonbladet, pratar hon bara om verkligt obegåvade människor som hon tydligen mött i sitt arbete, unga människor som fullständigt saknar realism pga. egna själsliga tillkortakommanden. Skolkuratorns fantasilösa Jungfru-Jord är alltså "motgiftet" att sättas in i väldigt specifika situationer där hennes "andra sida" - Vattenelemetet, avslöjar huvudlös och fantiserande vilja till framgång.

Det här resonemanget om talanglösheten bekräftas när jag går igenom 4.000 celebritetshoroskop. INGEN har lyckats nå "kändisskap" när Jupiter ligger i Fiskarna och det är nymåne i Skorpionen.

*****

Efterord.

Funderar på om den satta etiketten "intelligens" verkligen stämmer på det här fallet. Jupiter stärker visserligen Solen, men Jupiter-Fiskens budskap är "framgång genom att offra din individualitet", "framgång desto mindre du gör dig".

Och hur väl fungerar den här potentiellt förhöjda intelligensen om inte reflektorn - Månen - kan fånga upp och fördjupa direktiven? Vi kan inte utgå från att kuratorn själv står helt fri från de här tillkortakommandena även om hon valt att coacha andra med svåra problem och därmed kanske sluppit se sin egen bristande djupreflektion.

"Nyttan" från den hemska klumpen av två onda och en fallen planet i slavens tecken Jungfrun tycks vara något hon överhuvudtaget inte tänkt på. Annars skulle hon göra sitt yttersta för att sporra människor att sikta ett steg högre än det blott och bart "realistiska".

"Bättre lyss till den sträng som brast än aldrig spänna en båge."

*****


PS. Se kuratorns enda placering i Eld, Merkurius i det optimistiska och utforskande tecknet Skytten. Men ack, hur bågspännarens hopp att nå någonstans grusades i mötet med den här glåmiga socialrealisten som bor i Jungfruns tecken. Mars t.o.m. öser ovilja över Skyttens vilja att utvidga sitt erfarenhetsfält (och därmed sin kompetens - Skytten kopplar till nionde, högskoleutbildning).

Jag måste ändra mig (!!!). Kvinnan har ett gement och avundsjukt drag i horoskopet, en sådan som inte vill att andra ska nå några höjder i livet! Hon maskerar sin missunnsamhet genom att låtsas "kurera" vilsen ungdom. Men allt hon gör är att lära dem hur lite de egentligen är värda, "om de tänker förståndigt på saken". Skorpionen är ett fenomenalt tecken när det kommer till att spjärna emot och blockera den stora människans födelse i Skytten.



Inga kommentarer: