Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 6 september 2010

Sibel & astrologins sorgeelement

I Expressen berättar en ung Idol-deltagare om sin ovanliga barndom som sängbunden i många år pga ett medfödd problem med en höft. Historien är förstås rörande i sig, men blir samtidigt ett utmärkt test av astrologins träffsäkerhet. 

För när Sibel säger att åren har satt sina spår och att hon har "mycket sorg inom sig", så är det ju Vattenelementet som sorgens element hon talar om. Den hyperobservante brittiske astrologen Charles Carter kontrasterade Vattnet med Elden, glädjens element.

På bloggen har Vatten kanske lite ensidigt dykt upp i samband med helt andra psykologiska tillstånd - mängder av substansmissbrukare, sexmissbrukare och psykopatiska mördare har passerat revy. 

Men som motvikt har jag också utkorat Vattnet till själens element, eftersom det onekligen är framträdande i många extremt känslosamma artister. Vattenelementet formligen ÄR psyket eller själen och innehållet - rent eller smutsigt - beror på kringfaktorer. Fast ytterst, naturligtvis, inte alls på horoskopets sammansättning utan på själens egna tidigare liv!

För att visa resultatet av horoskopberäkningen för Sibels födelsedag (utan timma) på ett sätt som ger maximalt visuellt intryck väljer jag den vediska horoskopformen och färgsätter Eld, Luft, Vatten och Jord.


Horoskopet talar för sig självt! Tre placeringar i Vattentecknet Skorpionen, som har med bittraste sorg att göra och två ytterst viktiga placeringar i Vattentecknet Fiskarna som har med världsliga uppoffringar och förluster att göra.

I synnerhet kastar Sibels början på livet ett nytt ljus över den hämmande och snävt gränsdragande Saturnus. Sällan har man sett en så extrem illustration av en Saturnus som hämmar Solen (samt mobila Merkurius) som här. Det är inte utan att man börjar undra om det är Jupiter i härskarläge i de långa sjukhusvistelsernas tecken som med den giriga Rahu framskapat en sådan lång tid av invaliditet. Jupiter kastar ju sin "gynnande" 240-gradersvinkel (indiska aspektschemat) mot Skorpionen och förstärker så att säga Saturnus förmåga att immobilisera, hejda i steget (men också att hålla tonen)!

Ibland kommer så tydliga horoskop som detta men vilka samtidigt påminner om hur gudarnas värld inte alls liknar människornas. Jupiter har här full kraft att gynna Fiskarnas typiska livsstil som är en av avskildhet från världens buller. Visst kan man hävda att det är Rahu - den onda demonen - som står för den problematiska starten, men sanningen är att det inte går att säga mer än så här. Klockslag saknas och med det möjligheten att titta närmare på 1a kroppshuset, 6e hälsohuset eller några andra indikationer som närmare skulle kunna förklara.

Emellertid har jag några gånger pekat på Vattenelementet som det dolda element vi kallar Naturen med stort N, en osynlig bakomliggande värld som innehåller "kartritningarna" för den fysiska jordkroppen. En födslodefekt i den fysiska kroppsdesignen kan möjligen förespeglas redan i underliga Vattenplaceringar, men å andra sidan är det absolut ingen regel. De flesta Vattendominerade horoskopen innehåller inget i den vägen.

Jag har emellertid ett fall med ett ovanligt stort eldmärke över ryggen och där Solen står i Fiskarna och Skorpionen stiger i öster. Här har jag sett i en vision hur kvinnan brutalt slaktades av nazisterna under Andra världskriget och uppenbarligen har traumat som vållade döden satt ett spår även i nästa fysiska kropp - exakt som dr Ian Stevenson upptäckt i sina forskningar på missbildade barn.

Kvinnan är extremt "nervig", tål inte våldsamma scener, och det finns definitivt något som döljer sig i det undermedvetna. Tyvärr avskyr hon allt tal om tidigare liv - vilket tyder på att det är där problemet sitter! När jag förde "synen" med massgraven på tal ryste hon till så i djupet att jag nästan anade att jag lyckats uppsnappa något från hennes själs minnesbank.

(Hennes hjärta har i flera år klappat för den romska saken och jag misstänker därför att hennes förra kropp ligger i en massgrav någonstans i Östeuropa. Se denna viktiga Newsmill-artikel om den svenska rasismen av Bosse Schön.)

Lite mer i linje med Sibels udda öde har jag ett horoskop med en kvinna som också tvingades till en tids stillhet på sjukhus pga någon mindre deformitet i höfter eller ben. Absolut inte så lång tid som över sex år, men jag har inga närmare detaljer. 

Födelsen var i ett annat årtionde men ett år då återigen Jupiter i Fiskarna gynnade avskildhet (eller slutna institutioner). Precis som med Sibel kontaktade "hämmaren" Saturnus barndomsårens Måne, även den i Lejonet men nu i opposition där istället Sibels Lejon-Måne hölls kort via Saturnus 270-gradersaspekt (indiska aspektschemat). 

Hos Sibel leder detta till ett "undertryckt" dramadrottningssyndrom eftersom Saturnus är aversiv till all spontan och oplanerad rörelse. Det kan gärna upprepas: I Sibels horoskop hämmas både Sol och Måne av en Saturnus som inte gör någondera Ljuset något gott!

I mitt fall av lindrig deformitet vid födelsen var Jupiter den enda Vattenplaceringen och humöret hade visserligen ett brett spektrum men kunde inte sägas vara vare sig dystert eller extremt uppsluppet. Alla element var där ganska jämnt betonade.

Om man tittar på Sibels Jupiter och hur den gynnar den massiva planetsamlingen i Skorpionen, är det inte omöjligt att hon kommer att vända all denna sorg till en enorm styrka som artist.

*****

Jämför gärna med Norah Jones horoskop, som emellertid är rent "urvattnat" i jämförelsen. Det är mer krut i Sibels placeringar. Vi har också schlager-Anna Bergendahls horoskop med en stark Skorpion. Även där en Saturnus som hämmar Månen, vilket leder till en fokusering på det formella framförandet - till överdrift kanske.

Sibels Saturnus-attack mot Månen i dramatiska Lejonet har visserligen medfört en tärande bitterhet i ungdomen, men kan sedan omformas en betydligt intressantare kapacitet till dynamik är den lite platta indikation som Annas horoskop antyder. (Obs. Jag har aldrig hört Sibel sjunga.)

Sol i Vatten och Måne i Eld är en sådan kombination jag etiketterar "sensationalism" (av vilken dramadrottningens hejvilt fräsande excesser är den tydligaste), men här är det uppenbart att berättelsen är mer komplicerad än så.

Det kanske bästa exemplet bloggen hittat på extremt djupa känslor hos en musicerande Skorpion var förstås "zigenarsoulens moder", Ljiljana Buttler (aldrig hört henne heller, men musiken tycks ha bottnat i ett motigt öde).

Bland celebriteter listade under etiketten Skorpionen finns även andra storheter med extrema känslodjup som jag bloggat om, inte minst några soloskivor som Joe Walsh, sedermera gitarrist i supergruppen Eagles, gjorde i början av 1970-talet.

Eller den extremt svårmodiga grundaren till legendariska The Byrds, Gene Clark. I den senares horoskop finns också tydliga kopplingar till Fiskarnas hus, det 12e för konvalescens och sjukhus. Det finns påfallande skönhet i hans mörka och svårmodiga pop och countrypop från 1970-talet.

Inga kommentarer: