Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 19 november 2009

Norah Jones - faderlös men med själ



I ett föregående inlägg, om den dömde Pirate Bay-grundaren Neij (nytt fönster), satte jag Saturnus klena position i Lejonet som ett av horoskopets fokuspunkter fastän födelsetiden inte var känd. Eftersom även piraten Sunde också föddes under samma period då Saturnus hade en av sina passager genom Lejonet, förefaller det troligt att den här kraschade auktoritetsplaneten spelar in i bägge deras syn på vem som är Boss. Lejonet har sin beskärda del i storhetsvansinne och hybris...

Vad jag minns var piraten Sunde född i någon dysfunktionell familj med frånvarande far och där barndomen medfört otaliga flyttningar. Enkelt uttryckt betyder Saturnus i Lejonet en fixering vid faders- eller auktoritetsgestalter, ofta en negativ fixering.

Raka motpolen till dessa samhällets olycksbarn tycks den behagfulla och seriösa singer-songwritern Norah Jones vara, men faktum är att också hon föddes under Saturnus passage genom Lejonet cirka 1978-79. Det är därför av visst intresse att också hon också haft en svag kontakt med fadern - den mest uppenbara representanten för det arketypiska Lejonet.

Jag hittade en intervju från kort efter att hon kammat hem enorma fem Grammys för sitt debutalbum "Come Away With Me", som sista gången jag såg en siffra hade sålt 18 miljoner kopior över världen - inte ens den grasserande tjuvaktigheten i bredbands-Sverige, kan hindra de goda själar som är märkta av ödet för framgång som tack för fint utförda tidigare liv!

I den här intervjun säger hon några ord om sin frånvarande far, den berömde indiska musikern Ravi Shankar, men som hon knappt såg alls under sin uppväxt eftersom föräldrarna separerade när hon var liten:
'My mom and I have always been very close, she is my best friend. She had to make a lot of sacrifices early on in my life to make sure I got to do what I wanted to do. Although I love my dad very much, I did only spend a fraction of my adolescence around him. This is probably why I try to downplay our relationship in the press. When misquotes start flying around, inevitably someone's feelings get hurt, and I didn't get into music to have family business printed in the press. I love my dad, and I think he's a brilliant musician. I just want to make my music, and I want it to stand on its own.'

Politiskt korrekta ord för en intervju, men fadersrelationen verkar inte helt hjärtlig! Och hur kunde den vara det? Saturnus i hjärtats tecken är ju som ett hälla i ett kar cement i en människa! En hel "sub-generation" (Saturnus passerar Lejonet under cirka 2½ år) har ett potentiellt problem med sin förmåga att ge, och i fallet Pirate Bay ser vi tydligt utfallet: teknologi för att ta från dem som producerar konst och sedan dela i nätverk med andra som heller inte vill ge genuint. Det är så lätt att vara generös om det är andras slit och pengar det handlar om...

Men alla vet att genier och goda människor föds även under dåliga Saturnus- och Jupiter-perioder, och det är en samlad serie "nitlotter" som drar ner gynnsamheten. Piraten Sunde står närmast som levande exempel på den snåla människan som inte vill ge genom att han föddes Lejon, så att Solen direkt möter sin fiende Saturnus hemma i sitt eget tecken.

Jag kan bara spekulera om lille Sundes vanmakt inför tillfälliga styvpappor eller kanske moderns one night stands - den typen av scener skulle kunna förklara det hat mot fadersgestalter som antyds när de här omaka planeterna möts på detta sätt. Kärleken som skulle ha varit är på något sätt stukad för dem Saturnus i sin passage tar stryptag på Solen. Personerna själva kan bli stryparna - och söka kväva andra som uttrycker Solens kreativa givande. En missunnamhetens jantetyp. Betrakta hela Pirate Bays samlade datasystem för illegal fildelning som ett attentat mot fadersgestalterna som inte fanns där! Alla de tre dömda hackarna hade ogynnsamma Saturnus-placeringar.


Men nu över till de goda kvaliteter som placerar Norah Jones bland dem som utför de goda rollerna i detta liv.




Som alla vet är sångerskan extremt tillbakalutad, feminin och inbjudande i sin musik, och lika problematisk som piraten Neijs frihetsälskande Jupiter i det amoraliska it-tecknet Tvillingarna var, lika förunderligt perfekt är Norah Jones Jupiter, placerad i sin upphöjelse, den själsliga och empatiska Kräftans tecken!

När man sedan inser att hon är född i Fiskarna så att själva soltecknet för hennes "livsuppdrag" på jorden och Jupiter därmed sträcker en välsignande 240-gradersvinkel mot karriären, då vet man nästan att detta är "homefree", hon har det fixat. Jupiters aspekter mot Solen ger suverän intelligens och för musikerns del handlar det om intelligens av Vattnets typ, dvs emotionell intelligens.

Som hos piraten Neij är kommunikatören Merkurius debil i Fiskarna och dessutom inklämd mellan två "onda" planeter, Mars och Solen, men dessa två eldplaneter är i sig bästa vänner (de har en naturlig eldtendens gemensam), och när Solens disponent stöttar underifrån (och dessutom i "upphöjt läge"), då kan väl ingen invända mot detta lyckoomen.

Visst, olyckan med fadern finns även på solsidan, och repeterar således den mer generella konflikten som Saturnus i Lejonet antyder. Norah Jones tonade uppenbarligen ner en djupt känd besvikelse av sin frånvarande far! Inga tecken blir väl så lätt traumatiserade som de sinnliga Vattentecknen.

Häri ligger också en tänkbar förklaring till att Venus är så stel och inriktad på att fullända sin form - Venus kan nästan sägas vara steril pga Saturnus hämmande och kontrollerande inverkan. Men i "goda" horoskop blir detta en mycket kysk och puritansk kärlek, och Norah Jones musik är verkligen "formsäker", apropå Venus som de högre konstarterna.

Den fullständigt obeskrivliga framgången som debutskivan rönte över hela världen går inte att förklara med vanliga mått, och här kommer de märkliga demonerna Rahu och Ketu in. Den här axeln faller mellan hjältinnan Lejonet och folkmassan Vattumannen och pekar, precis som med Yvonne Ryding/Miss Universum mot att den här personen kan bli involverad i riktigt stora saker.

Jag använder månnoderna som nödförklaring! Men troligen skulle en födelsetid visa att Norah Jones har mycket viktiga "världsliga" placeringar (tänk: Sol i tionde karriärhuset, eller liknande) som illustration för hennes enorma genomslag. Men Saturnus/Venus i den positiva (kreativa) polariteten Eld/Luft tillsammans med de "hyperförstärkande" månnoderna är inte ett dåligt bud det heller, särskilt inte sedan vi sett hur favoriserad hennes Sol för en yrkesaktiv bana är.

Månen då, den privata människan, hemmamänniskan? Ja, i Väduren får man intrycket av en rätt självcentrerad natur, men vid en koll med Vädurens härskare och Månens disponent, ändras den saken. Mars i Fiskarna är distinkt egobefriad, men saknar därmed också det där speciella "hugget" som är krigaren Mars. Solen i jag-befriade Fiskarna kan heller inte avhjälpa detta, och resultatet blir precis som hon låter musikaliskt, drömskt, flytande och oerhört vackert. För minns att ytterst är detta väduriska sinnelag kontrollerat av den upphöjda Jupiter i det kvinnliga och inlevelsefulla Kräftan!

Därmed har vi på flera ställen Eld/Vatten-sammandrabbningar. Och ett mer karismatiskt och kvinnligt utseende än Norah Jones får man leta efter. Jag har tyckt mig märka att just mixen Fiskarna/Väduren kan ge oerhört attraktiva människor, och kanske är den här zonen ett tecken på att yttre karisma (Eld) kommer riktigt till sin rätt om det också finns en "animal magnetism" (Vatten) som drar betraktaren mot personen i fråga.

Det mest "feminina" elementet Vatten skulle alltså stå "djuret" inom oss extra nära! Gamla genderåsikter från svunna årtusenden eller faktiska sanningar? Den maskulina Elden kan strutta omkring med grant färgade fjädrar, men det är den feminina Vattenprincipen som till sist "magnetiskt" drar till sig det byte hon vill para sig med, för sin - Moderprincipen Kräftans - Den Eviga (och osynliga) Feminina Naturens - önskan att biologiskt liv måtte fortgå i miljarder år ytterligare.

Mot önskemålet hos denna biologiska, "kvinnliga" Natur står då alla världens filosofier som önskar se andevarelsens väg ut ur kretsloppet. Sant att få kvinnor köper reinkarnationsprincipen med någon större entusiasm! Under ett liv som biologisk kvinna hämtar andesjälen in kunskapen om hur det är att vara fysisk på ett helt annat sätt än i den manlig kropp! I den negativa polariteten lär man sig uppskatta och beskydda det givna. 

Det är troligen därför slumpen har velat visa upp tre islamister på bloggen som alla var totalt dominerade av Eld och Luft - här är då den maskulina principen, starkt kreativ och idédriven. I den mån en kvinna är en eldsjäl är det för att hon i själva verket drivs av den positiva polariteten.
Exkurs. Måttet på en god kultur är den där de sociala rollerna ger spelrum för avvikelser från normerna utan att för den skull uppmuntra till totalt sammanbrott - själen väljer en av rollerna för att lära sig en livsuppgift och i en ohämmat queer-applåderande kultur omintetgör distinkta yttre roller för själen att lära sig det som den ville uppnå. Rollupplösning tillhör förvirrade kulturer som själva är på väg att upplösas... Få förstår att detta är ett av västerlandets dödsryckningar. Ett tidsåldersskifte kommer på flera plan samtidigt och många system slutar fungera på många olika sätt.
Norah Jones varken vill eller kunde vara något annat än hundraprocentig kvinna, inifrån och ut. Kanske var det detta hon lyckades förmedla via sin musik så att arton miljoner människor föll pladask för henne. Tänk då hur många ytterligare Fiskar som föddes detta år då Jupiter gynnade själsdjupet via Kräftan! Så många fina människor där ute födda för att berika andra.

Oavsiktligt råkade ett nyskrivet inlägg om Johnny Depp, Brad Pitt och deras respektive tränga sig förbi "i kön". Men fynden som gjordes där, påminner påfallande mycket också om Norah Jones horoskop! Jupiter fixar grejen hos dem alla och bevisar sig som "den lyckliga stjärnan".


*****


Expressen kommer samma dag jag knackat ihop och tryckt ut ovanstående på att också de borde säga något om Norah Jones i kategorin "mödosamt" (jfr min rubrik). Bra tänkt! Var det en oberoende idé så är det Världssjälen som visar hur den radiostyr oss. Men vilka fyller till att börja med detta psykiska skikt? Jo vi människor genom våra tankar och akter. Platons läror kanske var mer jordnära än man föreställt sig?



Inga kommentarer: