Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 8 september 2010

VoF - själva ytterst sett bara rök och speglar

[Lång, åttasidig meditation över landets ensidigt materialistiska världsbild.]

I DN en debattartikel att skattepengar inte ska drällas på "sockerpiller" undertecknad av i en grupp från Vetenskap och Folkbildning (VoF). De kan sägas representera vetenskapens mainstream-perspektiv.

Inlägget handlar nu inte om medicinska metoder (verksamma eller ej) utan om den självbedrägeriets förkrympta världsbild som VoF barrikaderat sig bakom och vilken ger dem rätten att årligen förolämpa en svensk som "förvillare", medan de själva, naturligtvis, epitomiserar intelligent klartänkthet.

Uppmaningen i DN avslutades av en namnunderskrift jag inte mindes från min lilla jämförelse av ateister av typen VoF respektive Humanisterna. En "mentalist" vid namn Råsmark.

Jag var medveten om att det finns någon programserie på tv (som jag aldrig sett) med detta namn och där en Sherlock Holmes-liknande figur inspekterar brottsplatser och hittar ledtrådar där den mentalt avtrubbade ordinarie polisen inte ser något alls.

Men det är inte ordets definition vid uppslag på en av nätets många utmärkta ordlistor:
n.
1. Parapsychological activities, such as telepathy and mind reading.
2. The belief that some mental phenomena cannot be explained by physical laws.

FreeDictionary

(Jag utelämnar här den filosofiska betydelsen som för oss rakt till den platonska traditionen av idealism - till vilken mentalister av VoF:s reduktiva materialism definitivt inte hör!)

Här är således ännu ett fall där gruppen av materialistiska skeptiker har kapat ett ord och ändrat dess innehåll, precis som i George Orwells mardrömsvision om det arroganta och maktfullkomliga samhällssystemet. Som alla nu vet har Humanisterna gjort exakt samma sak - den ursprungliga humanismen är inte ateistisk utan innebär bara en ny medvetenhet om människan inom ramen för en gudomlig verklighet. (Se Wikipedia om "humanismens fader", Petrarka; även Katolska kyrkans detaljerade och läsvärda encyklopedi.)

Naturligtvis döljs de här lögnerna för det lättlurade folkflertalet som inte själva har läst tillräckligt för att bedöma hur pass oproblematisk den reduktionistiska världsbild som många naturvetare söker prångla ut, fast den bara är en reflex av deras egna krumma metoder.

Detta sorgliga förhållande till den vetenskapliga metoden, scientismens, är uttjatat. Inte ens Humanisterna själva orkar längre debattera ur sitt imbecilla perspektiv utan ägnar sig, sist jag kontrollerade, åt att utmåla människor med en religiös grundsyn som samhällets fiender! Det är lite lättare att spela märkvärdig inför den publik som kan tänkas hysa känslor inför kvinnor med eller utan slöja!

Från en utkikspost åtminstone några meter upp i luften skulle man hellre se Humanisternas nya bidrag till samhällsdebatten som en kräkens krälande i dyn. Att slöjfobiska skolministerns Björklunds parti gör bra ifrån sig i opinionsundersökningarna inför valet, omvittnar hur lätta mainstream-ateisternas byte är.

*****



Här ska jag bara titta på  horoskopet för VoF:s Per Johan Råsmark, vars hemsida visar att han, naturligtvis, inte är en mentalist i ordbokens mening. Han är en illusionist eller magiker av modern showbiz-typ - en förfalskare av den äkta varan. Men han hinner i några få ord och utan några källhänvisningar alls fuskförklara alla 1800-talets seanser!

De amerikanska systrarna Fox fick en våg av "spiritistiska fenomen" att gå över världen (och naturligtvis följde lycksökare efter, av vilka Råsmark är en sentida släkting). Fox-fallet visade sig förvisso vara en bluff men mer exakt har spiritismen sina rötter i Frankrike och ska sökas i den unga psykologin som via hypnosen upptäckte att den mänskliga kroppen är kapabel att göra saker i förändrat medvetande som den inte kan i vakentillståndet. Här kommer man också osökt in på psykologiska fenomen som klärvoajans eller profetisk inblick i framtiden.

Amerikanska psykoanalytikern Jule Eisenbud blev vid en tidpunkt i sin yrkesbana så medveten om att vissa patienter satt och tappade honom på hans privata angelägenheter (om vilka han inte knystat ett ord) att han grenade ut sin yrkesbana och blev parapsykolog. (Överföring och motöverföring är psykoanalysens väl maskerade term för telepati.)

Eisenbuds mäkta fascinerande men svårfunna bok "Paranormal Foreknowledge" från 1982 återvänder dock i små delar (och delvis omarbetade) i "Parapsychology and the Unconscious" (1983) som, senast jag kollade Amazon, fanns i tryck. Eisenbuds intellekt är knivskarpt så räkna med en meningsbyggnad som samtidigt bollar många faktorer!

*****

Att den svenska trollgubben Råsmark inte vet vad han pratar om är alltför uppenbart för den som läst historiens båda sidor. Materialisten har alls inte lyckats bortförklara alla "övernaturliga" fenomen som bedrägliga människors trick. Det är bara en falsk trollkarl som Råsmark själv som för sin yrkesstolthets skulle inte kan acceptera att det någonstans därute finns en äkta vara som han bara imiterar med sluga metoder.

Jag har tillräckligt ofta fört på tal en mäktig lunta som ett halvdussin välrenommerade äldre psykiatriker och medvetandefilosofer gav ut 2006. (Och den finns säkerligen inte på en enda psykologiinstutition i Sverige.) I boken "Irreducible Mind" (Kelly & Kelly et al) granskas fall som Råsmark antingen aldrig har hört talas om, eller, likt den förening han anslutit sig till, sopar under mattan för att i ond tro hävda att t.ex. telepati per definition inte kan förekomma (pga den materialistiska världsbildens krav på fysisk signalöverföring).

Jag här också tidigare nämnt systemteoretikern och femfaldiga hedersdoktorn från Sorbonne Ervin Laszlo. I sin tunna men suggestiva "The Connectivity Hypothesis" (University of Washington Press) för några år sedan diskuterade han bl.a. ovedersägliga demonstrationer i Östeuropa som slår till spillror allt det som dessa materialistiska 1800-talsdoktorer i VoF trott på i hela sina liv. Det vill säga, de har inte trott på något alls.

Den negerande grundtypen identifieras på den här bloggen som en satanist eftersom Djävulens enda ambition är att själviskt leva vidare, och det gör den här transpersonella Kraften enbart genom att parasitera på positiva sinnen med sitt ständiga förnekande av kunskap via något annat än de fem kroppsliga sinnena.

Horoskopet nedan illustrerar via "den sataniska axeln" från Oxen till Skorpionen det den tidiga kristendomen summerade som Djävulen själv, den helt fallna människans 100%-iga identifikation med värdkroppens biologiska processer, ett medvetandetillstånd så lågt att det kan liknas vid den fallne Lucifer inspärrad i helvetets lägsta grad.

Ett prima exempel på den hatiskhet som kan uppstår när en själ börjar ana hur lågt den fallit ser vi i massmördaren Ted Bundys horoskop, som i princip är en berättelse vävd kring den sataniska axeln. I föreningen VoF lär inte finnas en enda medlem med intelligens nog att förstå vad jag talar om här - hur massmördaren i en lika parodisk som tragisk akt projicerade sin egen kroppsliga låsning mot sina offer och "hjälpte" dem bli fria från kroppen.

Hans var en kamp med den sataniska princip VoF implicit söker smutsa ner det svenska folket med! Inte konstigt att man upplever mer och mer våld och psykisk oro på gator i torg det här landet efter årtionden av sekulär materialism.



Utöver den sataniska axeln identifierar bloggens regelbundna läsare här den kanske värsta indikationen av dem alla: tjuven och lögnaren och dennes förmåga att dissociera ting från det sammanhang de naturligen ingår i. (Vatten + Luft i störning)

Samma tecken vi såg hos Derrern Brown, den oetiska skeptikern och illusionisten! Detta är inte ett sammanträffande utan en bekräftelse på astrologin, bara ett av många ting som flyger cirklar runt VoF:s lilla skolåda och som de häftigt förnekar.

I dissociationens natur ingår inte bara av att avleda åskådarnas uppmärksamhet så att de inte ser att trollkarlen gör två saker samtidigt. Dissociationen maskar också av det egna synfältet så att den här typen ofta yttrar sig som mentala störningar och en fullständig oförmåga att överblicka sitt verkliga jag.

Och med Saturnus i Luft, i attack mot sin egen disponent djupt försvagad i Vatten och i attack mot både Solen (i identitetslösa tecknet) och Jupiter, måste självbedrägeriet hos Råsmark vara totalt. Han ser inte bedragaren i sig själv utan skriver på sin hemsida:
Vetenskap ger en förmåga att se mönster i världen och skilja dem från de mönster som skapas i våra hjärnor, ibland av lögnare och bedragare men oftare av felaktig information, våra sinnen eller vårt sätt att tänka.  (källa, min fetstil)

Det är därför inte förvånande att Råsmark på denna, närmast imbecilla sida (avsett för sjuåringar?) om vetenskapens natur förklarar "bra" vetenskap fast också den till sin själva natur handlar om att abstrahera detaljer från helheten ("dissociation") och sedan försöka förstå en enskildhet som inte längre är i synk med vilken funktion den än kan tänkas ha haft i hela systemet.

Redan kinesiska filosofer på 300-talet fvt hade insett att vetenskap var det bästa sättet att tappa all förståelse för hur en helhet fungerar!

"Du definierar dig själv men blir inte därför tydligare" - en kritik av det diskursiva intellektet i klassikern Tao Tê Ching (numera transkriberat som Daodejing).

Efter att några envetna individer hade borrat ett antal hål i den kosmiska kejsarens huvud, berättar en kinesisk legend, läckte informationen in via dessa hål (sinnesorgan) och den kosmiska härskaren tappade sin ursprungliga förståelse av den helhet han - såsom Alltet - tidigare utgjort. Från och med nu vidtog den "ringa människans" historia. (Jag misstänker att jag glömt ett led i berättelsen, men orkar inte jaga upp originalhistorien just nu. Den står att läsa i Lieh Tzu, om jag inte missminner mig.)

Alla kulturer som kommit långt i sin intellektuella utveckling vet att empirisk metod - den Råsmark här lovordar som det mest potenta mänskligheten kommit på - är det absoluta lågvattenmärket!

Råsmark och VoF och alla som köpte Upplysningens falska ideal befinner sig i själva verket på botten av den hierarki av former för kunskapstillägnelse som utmynnar i det gudomligt kosmiska medvetandet och dess odelade självkontemplation. Det senare är naturligtvis en metafysisk och inte fysisk utsaga!

*****

Likt The Amazing Randi, en annan rabiat skeptiker som trollade så länge i sitt liv att han nu bara kan tro att alla andra också är "lögnare och bedragare", hittar vi det egocentriska sinnets Vädurs-Måne hos Per Johan Råsmark. Naturligtvis finns en och annan nobel själ som lyfter den här bleka positionen, men t.o.m. hos erkända "helgon" som den klärvoajanta Edgar Cayce, fanns en solkig historia.

Det här sinnelaget är själviskt och springer på sitt eget godtyckes impulser - ibland med en vidrigt kvicktänkt lögnares sätt att rationalisera och maskera sitt eget uppsåt. Den synske Edgar kämpade en evig kamp mot tendensen till otrohet och under ett årtionde slösade han bort sin synska förmåga på försöken att bli oljemiljonär i Texas.

Märkligt nog var det som om han då hamnade i krig med sin inre daimon - sin Översjäl - och medan hans talang gjorde andra stormrika slogs hans eget liv i spillror i försöken att gynna sig själv och sin familj (Månen i Väduren). Edgar Cacye resignerade och insåg att hans öde hade en plan, och levde sedan 15-20 år där han enbart tjänade andra med sin förmåga, i huvudsak genom de häpnadsväckande medicinska trancemeddelanden som utgjorde majoriteten av hans tid "sovande" på soffan.

*****

Det är en mäktig personlig utveckling som Råsmark har föresatt sig för detta liv om man jämför Månen med Solen, dvs, hans livslinje. Har hans själ verkligen föresatt sig att gå från inskränkt och subjektivistiskt egoperspektiv till att via Solen och Jupiter i Fiskarna återupptäcka den andliga dimensionen?

Ja, sådant är grundbudet, men innan korruptionen från den rationalistiska sidan sätter in. Vi har Mars i Luft i attack mot Venus i Jord, här är klassisk 1800-talsmateiralism. Tänkande, och ett intresse för koncept, men enbart kring de mest uppenbara materiellt objektiva faktorerna. Det här är Sveriges horoskop i ett nötskal, Vattumannens, Vädurens och Oxens tecken.

Förnuftsmänniskor, tror de, men i själva verket bara godtyckliga subjektivister. Alla låter ju kloka inför sig själva, men tragiken med den svenska folksjälen är att den inte ens är intresserad av självrannsakan! Råsmark har emellertid Solen i Fiskarna och borde klara det svensken i stort inte mäktar. Men här är alltså en av de ruskigaste och mest mentalt derangerade störningar mellan Tvillingarna och Fiskarna jag sett.

Faktum är att distorsionen i medvetandet (en förorenad själ) år långt värre än den skeptiker-broder i VoF, "Garvarn", som fick mig att rubricera ett tidigare inlägg som "Tvillingarna - desinformationstecknet".

Där var det "bara" den "lilla illgärningsmannen" Mars som ur Vatten infekterade hela det mentala organet (Tvillingarna), så till den grad en kritiker av skeptikern noterat den senares bristande förmåga att citera andra ärligt och rätt. (Egentligen inte "bara", den straffade draksvansken med Mars i Fiskarna ger ett för det mentala livet så underligt budskap att jag inte kan tolka det.)

Hos trollkarlsskeptikern Råsmark tyder Saturnus (den stora illgärningsmannen) på ett kroniskt kallsinne (censur) mot allt det hans egen Sol-Jupiter signifierar!

Vad betyder det i frågan om hat mot t.ex. fadern? Var fadern en "loser" utan sans så att Råsmarks skeptikerkonstruktioner är ett försök att mota bort demoniska minnen av fadern? Var fadern var religiös men dog ung? (Många ateister blir så för att de mäter med egots distorderade måttstock i frågor om vad som är "lagom" - på det sättet kommer de aldrig att förstå gudarnas plan.) Beskriver symboliken att fadern var god men att Råsmark själv tillhör de sjukare själar som red in på jorden ackompanjerade av himmelens varningar för attitydstörningar (Tamas-tecken i störning)?

Det är omöjligt att säga något närmare. Planeterna och tecknen avslöjar psykiska dispositioner men för frågan hur psyket materialiserats eller lokaliserats (dess gestaltning i världen) krävs en födelsetimma så att de 12 husen kan vägas in.

Här är alltså en människa som troligen kan vara synsk (Solen, Merkurius, Jupiter i Fiskarna) men som så är så rädd för det okända att Saturnus-i-Luft med Censurmyndighetens diktatoriskt höjda hand konstruerar en mental världsbild som till varje pris söker täta mot den drypande Vatten-själ där det "irrationella övernaturliga" hela tiden smyger sig på som "aningar".

Jag har sett tanken i tryck att illusionister i någon mån använder ett sjätte sinne, fast de kanske själva i sin materialistiska världsbild förnekar det. Uri Geller var ett exempel på en portion äkta förmåga som han, tyvärr, bättrade på med reservtricks om hans gåva inte skulle vara på topp vid varje föreställning.

*****

Även om Råsmark valt målgruppen 7-12 år för sina förklaringar om vad vetenskap är, har det svenska nationalhoroskopet Solen med Jupiter i Vattumannen. Detta tyder på en potentiellt hög snittintelligens, om bara inte den känslomässiga orienteringen i landet var så ovuxen (Månen i Väduren).

Istället för trollkarlens introduktion i "förnuft och vetenskap för dummies" (är det så han ser på den publik han försöker sälja sina simpla tricks till är detta bara ännu ett exempel på att Luft/Vatten ofta gör att vänstra handen faktiskt inte märker av den högra gör!), vill jag föreslå den här artikeln från Esalen Center i Kalifornien.

Länken går till en metafysisk diskussion om själen och funderingar kring tidens natur. Bakom institutet hittar vi högutbildade människor, medicinare och filosofer. Det är sådant här material som väcker människans vetgirighet till liv!

Men Storkapitalet vill inte att blivande kemister, destinerade att sugas in för ett livsverk i pillerindustrin (svensk avgudadyrkan!), börjar ställa sig alltför stora frågor om hållbarheten i vår bild av människan som en biokemisk apparat. I Sverige är åsiktscensuren så stark att få når så långt som till t.ex. Esalen i sina strövtåg. Det är tragiskt.

Landet kunde ha varit föregångsland inom så många fler områden (och säg inte att befolkningen är så liten att vi måste bete oss som en monokultur, där alla måste fokusera jobbet på sockerplantagen). Sverige har bakbundit sig inför framtiden på grund av lobbyorganisationer som VoF och deras taffliga volontärer som Råsmarks "information" om vad vetenskap är.

Här hittar du också forskarresurser hos Esalen för allt det VoF inte får in i sina hjärnor att det faktiskt existerar.

*****

  • Se även inlägget om psykiatern Arthur Guirdham om sinnessjukdom som symptom på bortträngning av "psykiska" gåvor.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag läste igår ett inlägg om just VoF:s debattartikel av Robert Hahn, på hans relativt nystartade blogg: roberthahn2010.wordpress.com/. Såg nu att han redan fått 21 kommentarer, men har inte hunnit läsa dem. Han påpekar att ingen av undertecknarna är läkare och har förstås en poäng i att det inte stärker tilltron till påståendena. Hahn själv är ju läkare däremot, och diskuterar i inlägget placeboeffekten, som avfärdas som bluff och inbillning av dem med VoFs synsätt.
S

Seaward sa...

Barn som kivas i en sandlåda, det är vad det är.

Sverige är ett omyndigförklarat land ur Himmelens perspektiv. Den enda trösten är att gemene svensk inte ens förstår vad det innebär.

Pasi sa...

Om frihet och fångenskap. Det är tryggt att alltid luta sig mot förnuftet. Det finns väl inget som kan rubba tilliten till det egna förnuftet, och det är ju bra. Baksidan(?) är att om man någon gång skulle drabbas av tvivel på sin ståndpunkt och frestas att för ett ögonblick tänka i andra banor så är det garanti på att samma förnuft kommer och räddar en från knipan(?). Man blir åter satt i fållan.
Mystikern och den psykotiske kan ibland ses simmande i samma vatten.