Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 12 juli 2010

Solförmörkelsen tystade en härlig sångröst


Att åldras värdigt eller inte... Sugar Minott 1979 och 2010


En av mina halvfavoriter från då reggaemusiken ännu var tung och rotig, Sugar Minott, har dött - bara 54 år gammal. Det är något lätt ruskigt över den äldre Sugar, han ser lite ut som den engelske mördaren Raoul Moat (nytt fönster) som begick självmord efter en veckas polispådrag samma dag Minotts hjärta klappade ihop nere i Västindien.

Minotts liv började lika risigt som för alla gettobarn och urartade till en kriminell ungdomsligist. Senare skulle han på skiva tacka Gud för en omvändelseupplevelse och energin vändes, så fort han fått ihop lite pengar på sitt artisteri, till organisationen "Youth Promotion". Den sökte hjälpa unga att förverkliga sina artistdrömmar (enda vägen ut ur gettot utöver kriminaliteten...).

Dessa fakta är enormt viktiga inför hans horoskop som ser ungefär lika risigt ut som sådana bloggen hittat för mördare och allmänt vrånga typer! I det totala stryptag som mörkrets kvalitet Tamas guna lägger över den här födelsehimmelen lyckades Minott göra något gott av eländet. 

Men den som lyssnar på hans tidiga skivor hör vilken oerhörd förbittring han känner över att ha blivit blåst på pengar. "You gimme penny for my song, mister!"

Det kan bara vara en Oxe - pengarnas tecken - som skriver en sån text! Särskilt om han har fifflarplaneten Merkurius invid Solen plus den "blåsta" eller "straffade" södra månnoden Ketu. Dessutom är det fullmånetid med psyket i förbittrade Skorpionen i kombination med giriga Rahu och girigt ha-begäriga Saturnus! Där syns perfekt hans ungdomskriminalitet, före den religiösa omvändelsen.

Minott var känd för sin otroligt förföriska röstkvalitet (varav smeknamnet "Sugar"), och åter har vi här röstens tecken Oxen som soltecken - en antydan vilket livsuppdraget är. (Att upphäva sin stämma...)



Men månsidan... En fallen Måne med arbetarklassens Saturnus (plus hungerns Rahu) och allt i konflikt med karriärjaget (Solen)... Har man sett ett tydligare horoskop för en födelse till samhällets förtappade bottenskikt?

Här undrar man verkligen hur den här bottenlösa skitkombinationen yttrat sig i andra födslar runt samma tid! Inte kan väl ENBART barn fötts i getton världen över under flera dagar? Eller är det så att några dygn enbart såg arbetarklassbarn eller "lågstatusbarn" födas - till exempel även i Sverige? Astrologin, när man börjar fundera över den, ställer fler frågor än den besvarar!

Hans tidiga arbete med att stötta ungdomar som ville bli artister ger en trevlig variation på "det sociala utstötningssyndromet", där vanligen rätt otrevliga typer återfinns! Sugar Minott har den tekniskt sett utmärkta ömsesidiga receptionen där Vattumannen (social gruppering) låter sin härskare Saturnus gå till Skorpionen medan den senare sänder över sin Mars till Vattumannen.

Men stärks relationerna? Detta ger ju en blandning av Luft och Vatten som inte låter sig mixas! Ja, precis alla behöver nu inte bli mentalt störda eller av den typen som förtränger stora delar av sin historia. Det saknas inte horoskop som förmår utnyttja den här spänningen mellan omedvetet och förnuftet.

Utan att veta i princip något om Minotts senare liv, förefaller "utstötningen" ha varit tydligast just i hans ungdom och i hans otillfredsställande erfarenheter av den rent av kriminella jamaicanska musikindustrin.

*****

Efter 1980 tappade Jamaicas musik allt intresse för den som upplevt det intressanta 70-talet, gled in i s.k. dancehall och tappade sen t.o.m baktakten för att idag låta som vilken amerikansk tråk-R&B som helst.

Jag utgår därför för att Minotts senare 50-55 album (!) f.o.m. 80-talet är lika usla som det jag av misstag köpte runt 1985. Reggaeartisternas många gånger fullständigt obegripliga utgivningstakt har att göra med att överleva på sin musik om nu inte det internationella genombrottet infinner sig. Kvaliteten på de enskilda albumen blir därefter - pisslåg.

Jag befarar att Minott i princip bara hade något att säga på sina riktigt tidiga skivor och att resten av hans karriär - under dancehalleran och fram till hans död - bara var ett dagsverke för att drar in stålar. Man frågar sig hur bestående en religiös omvändelseupplevelse kan vara när ett horoskop drar så stenhårt ner mot den "sataniska axeln" och dess snäva intresse för att skaffa sig sin del av kakan i denna världen. Se dock horoskopet för Benedictus XVI som också rymmer axeln och hans kamp mot Satans horder!

*****


I den jamaicanska dödsrunan, som DN:s halvbakade sommarvikarie lätt kunde ha kollat för att fylla i BBC:s okunskap om dödsorsaken, nämns sångarens hjärtåkomma. Och Solen (hjärtat) är verkligen "infekterad" på den här himmelen.

Kopplingen till nymånen under lördagen och söndagen (som dessutom var en total solförmörkelse på sina håll på jorden), tycks gå igen i Minotts horoskop eftersom den föll i Tvillingarna där sångaren hade sin Sols disponent Venus och därmed "negativ feedback" till den månnodsskadade födelsen under en fullmåne.

Han föddes också dog alltså med Sol och Måne och månnoderna konstellerade, ett mönster som jag tror man ofta kommer att hitta om man börjar nysta i denna, astrologins kanske mest obehagliga sida. Ämnet utlöser ju funderingar om ens egen död stod skriven redan då man föddes... (Vilket den gör!)


Även SvD noterar dödsfallet.

*****


Se även massmördaren Ted Bundys horoskop för en ännu mer massiv anhopning av planeter längsmed den "sataniska axeln" (Oxe/Skorpion).

Inga kommentarer: