Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 24 juli 2010

Seierstad dömd för egenmäktighet

Tingsrätten i Oslo rubricerar visserligen inte författaren Åsne Seierstads brottsdom som "egenmäktighet", men det är vad det är. Helt i linje med den ökade risk för självisk självcentrering jag noterat i luften runt året 1970. Se här den ursprungliga horoskopanalysen från 2009 (öppnar i eget fönster).

Se här för ett allmänt resonemang om förtjänster och brister året 1970, och notera speciellt det jag där sade om att sko sig på eller skaffa sig framgång genom den eller dem man förbinder sig med. Exakt det som hos Seierstad anses ha tagit sig straffbara proportioner! 

Jag vill inte gjuta salt i såren, men norskan är i mina ögon en uttryckligen ful människa - det är något i blicken. Enligt vissa filosofiska synsätt avslöjar sådant att den inneboende själen också saknar grace. Jämför hennes fallna Saturnus med den upphöjda Saturnus i Vågen som jag förde på tal här.

Stämmer det att själslig skönhet har lättare att hitta ett fysiologiskt uttryck de år formgivaren Saturnus står bra till? Jag vet faktiskt inte. Har aldrig försökt göra någon omfattande studie. Man kan ställa tusen och en frågor till himmelen och just den här har jag inte prioriterat.

Men givet att skönhet är den sista skärvan av gudomlighet som återstår för den sekulära människan innan hon handlöst faller ner i helvetet (likt Seierstad), är frågan om spelreglerna för fysisk skönhet ett ämne som skulle kunna tänkas värt en statistisk genomgång.

Kunde man påvisa att skönhet inte är en slump utan delas ut efter vissa principer, och att förmånstagarna också är goda invärtes, då har vi kommit en bit på väg med att väcka västerlandet ur dess falska sekularism. Då har vi visat att vi ingår i ett kosmos som tycks intelligent - fast på ett sätt vi knappast kan greppa.

Då kommer kanske t.o.m. de rädda svenskarna att förstå hur mycket araberna skänkt oss vårt högre intellekt redan för ett årtusende sedan, på den tiden vi var enkla nissar djupt inne i de germanska skogarna. Till och med ord ett ord så "vårt" som alkohol kommer från arabiskan!

För att inte tala om "siffra" - de där små tecknen som gör att en del av oss känner oss överlägset rationella och menar oss stå över inbillning som religion och astrologi. Det var astrologerna som gav matematiken till mänskligheten, så backa några steg och besinna vår långa vandring in och ut ur mörkret och sedan in igen - nu under den falska beteckningen "upplysning"!

Filosofen och mystikern Platon talade för 2.300 år sedan om att missformade kranier avslöjade en födelse i tiden då kosmos var ur lag! Världssjälens status återspeglas i dem som på grund av sitt öde förtätas (förkroppsligas) vid tiden ifråga. Tyvärr, alla som tröstar sig med den kompensatoriska floskeln, "skönhet kommer inifrån" - det finns en annan floskel som säger att "kroppen är själens yttre återspegling" och som kan göra samma anspråk på beskriva en djup sanning!

Men låt nu inte dessa tankecirklar utmynna i någon astrologiskt grundad frenologi och lära om att vissa skulle vara mindre värda! Som vi sett om och om igen genom historien är människan ännu en alltför tarvlig skit för att kunna hantera kunskap.

Visserligen finns ingen jämlikhet på jorden alls, men det som förbinder andevarelserna gör alla jämbördiga. Det är emellertid pga den jordiska förfallenheten indisk astrologi inte direkt hyllar mänskligheten. Två ynka planeter har vi till vårt stöd - de "naturligt goda" Venus och Jupiter. Men hela fem är naturliga agenter för ont i denna världen (Solen, Mars, Saturnus, Rahu, Ketu).

Och de återstående två (i det antika kosmos), Månen och Merkurius, saknar ryggrad och sägs anpassa sig till närmiljön. Blir en skitstövel bland skitstövlar. Tyvärr bor människan under Månen så här är vi, nedstörtade i den skumma grottan och ledda av ett blott dunkelt seende.

Inte undra på att en livaktig tanke i hela världen varit dualismen, och att vi är manipulerade. Att jorden skulle kunna vara en lägre guds skapelse och att "den goda ljusguden" ingenting alls har att göra med de här mer eller mindre förvridna försöken till sann skönhet! Och likväl faller naturvänner i extas över det de ser! Är det för att blomster påminner om en än större skönhet, deras före födelsen?

Att bedöma Solen, den goda och ljusavgivande andesjälens signifikator som ond, kan bara förstås som att det en fallen sensualist kallar gott är till skada ur andesjälens perspektiv och det andesjälen vill bara är skit ur den förfallna egocentrikerns perspektiv. Människan fruktar döden medan andesjälen ser fram mot att återfå sin fulla kognitiva kraft efter ännu en blackout som människodjur.

När en ateist hyllar förnuftet, tro honom inte. Det är Djävulen som pratar upp-och-nedvända världens språk. Detta förnuft är egentligen dårskap. Djävulen vill att vi ska nöja oss med de här mer eller mindre deformerade kropparna och aldrig fråga oss varifrån de svaga återspeglingarna av Skönheten egentligen kommer.


*****

Om domen mot Seierstad i Aftonbladet , Expressen, DN och SvD.


PS. Det ska tilläggas att den kinesiske mystikern Chuang Tzü strax före Platons tid begrundade frågan om det kunde dras likhetstecken mellan den inre människan och den yttre kroppen. Han kom fram till att så inte var fallet.

*****


Tillägg.

Den första, talangfulla läsarkommentaren leder osökt tankarna till ett tidigare inlägg: Mer om IQ och svensk pöbel. Titta gärna på svenskarna i AB:s kommentarspalt. Hur gamla är dessa åsiktsmaskiner? Tioåringar? Om inte, hur tidigt hoppade de av skolan? Är det verkligen så här mörkt nere i folkmassan? Så långt jag orkade läsa drypte det av främlingsfientlighet!

Denna skrämmande oupplysning accepterar de folkvalda och drar nytta av för att främja sina egna karriärer! (Upplys bara folk intill en gräns, annars rationaliserar du bort din egen födkrok!)

Besinna vilket ofattbart lass att greppa om för att ta det här landet (och många snarlika sekulära) tillbaka till något som ens liknar tidigare högcivilisationer. Det kan vara så att den som blivit genomsekulariserad förlorat returbiljetten... Med Chuang Tzüs position skulle man då kunna säga att den västerländska skönheten och yttrandefriheten går inte på djupet - den maskerar bara ett ruttet och fruktansvärt själviskt svartbygge.

Det svåra steget att gå från förbittrat ego till sant universell medborgare tecknar zodiaken för övrigt i segmentet Skorpion --> Skytt.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket fantastiskt trams du levererar. Vem är förresten du att fördöma?

Seaward sa...

Till skillnad från dig, förefaller det, en själ med blick för poesi och världar bortom synranden.

Niklas sa...

Hmm, hur ställer sig avancerad astrologi till kosmos bortom vår galax? Är den allmänt applicerbar på rådande konstellationer i andra områden den dag vi ympar in liv på avlägsna planeter eller kanske rent av hittar liv?

Anonym sa...

Vad ska man äta för substanser för att komma på samma våglängd som du?

Anonym sa...

att döma av ovanstående kommentarer är det förståeligt att musslan håller så hårt om innehållet!

hälsn.pärlfiskaren

Seaward sa...

Niklas: Jag läser just den remarkabla Astronoesis (2000) av nyplatoniska filosofen Anthony Damiani. Naturligtvis kommer mänskligheten helt att ha bytt medvetandenivå (eller dött ut som art) förrän det du föreställer dig inträffar.

Men om vi ändå håller oss inom ditt scenario och applicerar de platoniska tankarna är varje sol i universum en kosmisk själ (en brahma), ett intelligent skapande centrum för sin närmiljö.

En koloni nära avlägsen stjärna får väl studera sitt nya liv på ort och ställe och rita upp en alternativ zodiak med vilken de kan korrelera sina erfarenheter på planet Pionjär!

För det är ju detta astrologi är: likt matematiken ett "fångstnät" att kasta övertillvaron för att få ett mentalt grepp om den - eller sig själv.

Seaward sa...

Pärlfiskaren: Jag har för länge sedan hittat pärlan. Det var bara ett sandkorn.

Nå, men "i varje litet sandkorn", säger kanske någon. Dialektik är inte rundgång, så vad menade då Blake med sitt bevingade ord?

Så sakteliga lämnar de levande varelserna föreställningen Jorden bakom sig. Nya världar och sammanhang hägrar.

Anonym sa...

Hej!

Jag har faktiskt också haft en del funderingar kring just Seijerstads som det tycks mig imageskapande kring sig själv delvis på den här familjens bekostnad ( OBS har inte läst boken). Så det var intressant att se vad du hade att säga ur det perspektivet, även om jag bara kan hänga med i en ytterst liten del av det.

Mvh Satyas Buddy

Anonym sa...

Fantastiskt blogg !
Internet ger utrymme för alla åsikter inklusive de MEST sjuka. Jag låter andra bedöma om den här tillhör denna kategorin.
AMEN

Seaward sa...

"Imageskapande kring sig själv" …

Detta är förstås en naturlig del av Vädurens tecken. Se bara Anna Anka, som kallades naturligt PR-geni. Men som i hennes och Seierstads fall kan det bli för mycket av det goda, och det är när också "programmatiska" Stenbocken ansluter sig och upphöjer egot till styrande princip.

Då är det inte långt kvar till psykopaten, en typ som en annan med ett tydligt "egenmäktighetssyndrom", Christian Bale, så väl gestaltat på film (American Psycho).