Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 15 juli 2010

Religionshäcklare mentalt efterblivna?

DN skriver om två svenskar som redan utlöst proteststormar bland konservativa kristna amerikaner för sin idé om en tecknad tv-serie om en slö dagdrivarjesus. [På fredagen tar Aftonbladet upp ämnet, de kokar sin soppa på samma spik.]

Det förvånar mig inte alls att i denna duo hitta en närapå "tidstvilling" till en av skaparna av den talanglösa serien South Park, vars humor ligger på en treårings nivå - att jämföra med de kopiösa mängder IQ som låg nedbäddad i Simpsons under den seriens bästa år, för att inte tala om den sataniska smartheten hos Seth McFarlane, Family Guys skapare.

Det är den äldre av svenskarna, Jonathan Sjöberg som på vitala punkter återkallar Matt Stones horoskopbild (nytt fönster). Det är väl värt att notera att soltecknet är Oxen, vars svaghet är att den är så oandlig och bokstavlig. Det är lika typiskt att hitta religiös kritik som indifferens från det här tecknet som överhuvudtaget inte bryr sig om det finns någon högre verklighet. "Livsuppdraget" i Oxen är ju att identifiera sig med köttet (kroppen), så hur skulle en sådan människa ha något intresse av religionen?

Förtryckaren Saturnus disponerar direkt över Solen, Venus och Mars
(via kombination) och över Månen, Mars och Rahu via disponentskap!

Lustigt nog finns det många Oxar som ÄR religiösa, men med artisten Prince (Solen i Oxen) hittar man dem ofta i fundamentalistiska eller bokstavstroende typer av religion. Prince är t.ex. Jehovas vittne, en rörelse som inte verkar förstå vad symbolik är för något.

Det är nog så att Jordelementet som binder människan så hårt till det fysiskt iakttagbara nog mer går i kyrkan för den sociala dimensionens skull. Jordelementet representerar ju den kroppsliga, socialiserande människan - särskilt om det också finns lite tendenser till prat (Luftelementets kommunikativa sida).

Eller också är den jordbundne religiös fast det vid närmare analys är traditionen man tycker om, eller kyrkrummets rysch-pysch. Något ditåt kunde man ana av granskningen av ett trettiotal kristna präster/teologer. Möjligen är det också så att Jord-individen är vagt medveten om att vara fallen från nåden och därför tyr sig till religionens yttre attribut av den anledningen! Och "i varje litet sandkorn" öppnar sig som bekant "vägen upp"...

De 12 zodiaktecknen representerar helt olika livsuppdrag, så egentligen är identifikationen med det jordiska bara ett av de skilda uppdrag själen tar under sina många liv. Jonathan Sjöberg och South Parks Matt Stone är båda här för att häckla alla former av auktoriteter (Mars i Stenbocken) - ett drag de delar med tydligt Jord-baserade evolutionspsykologen Patrik Sjöberg som på sitt håll - och med Stockholms universitets gillande, tydligen - driver sina antireligiösa kampanjer.

*****

Den andre svensken, Andreas Öhman, är lustigt nog lika torftigt jordbunden han också, men påminner inte så lite om det svenska nationalhoroskopet med dess ensidiga betoning på "förnuft". Notera hur de här kollegorna, trots åldersskillnad, med lätthet mötts tack vare ett samstämmigt sinnelag: Månen i Vattumannen. De tycker det är kul att klura ut koncept eller idéer, båda två!

Förtryckaren Saturnus disponerar direkt över Ketu (via kombination)
samt över Solen, Jupiter, Månen, Mars och Venus via disponentskap!

Här, som med den andre svensken, är det värt att notera hur kapitalt "censurmyndigheten" eller trångsinnets eller kanske här stilistiskt formsäkra Saturnus lagt beslag på allt annat på himmelen och söker agera sista ordet.

Hos Öhman står Liemannen själv i det kraftfullt negativa och aversiva tecknet Skorpionen och låser därifrån Solens chans till lycka (Jupiter) i Stenbocken. (Jupiter, religionens planet, är för övrigt fallen i det tecken som har materialismens princip Saturnus som sin herre).

Och den naturliga illgärningsmannen är inte nöjd med allt detta - den aktiverar därtill ett praktfullt mobbing- eller socialt utstötningssyndrom genom att bara befinna sig i attitydmässigt fixerat Vatten där Saturnus naturligen härskar över ren intellektualitet i Lufttecknet Vattumannen.

Eftersom vi redan vet att horoskopet tillhör en artist, kan vi emellertid tänka oss att Vatten/Luft inte så mycket representerar mentala rubbningar som avsiktlig defamation.

Jag tror försöket att lansera en slacker-Jesus för amerikanska folket indikeras just av den här sociopatiska sidan. Vi har sett den så ofta förr hos individer med en fullständigt outvecklad förmåga att förstå sig på sociala kulturer eller bruk som avviker från de egna. Eller individer som avsiktligt smutskastar andra. Minns inlägget "Sveriges ondaste journalist?", mobbaren på barnprogrammet i tv, nazisten och upptäcktsresanden Sven Hedin och många andra fall där Vattuman/Skorpion tycks vilja angripa någon eller något.

Det säger sig själv att slacker-Jesus bottnar i personliga störningar åtminstone hos Öhman, och något av det hintas också om i DN-artikeln där tv-seriens producent säger, "Det är snarare en ganska varm historia om Jesus och hans komplexa förhållande till sin pappa".

Backar vi upp till Jonathan Sjöbergs horoskop ser vi fadersproblematik även där. Solen och Saturnus är naturliga fiender och i Oxen, med en överhettning från Mars och Venus, finns det ingen chans i världen att relationen till den egna fadern varit normal. Det är mer en akut incenstvarning här - pedofila övergrepp eller liknande. Kanhända har artisten ett redskap som andra saknar i sin förmåga att förvandla egna tråkiga upplevelser till konst.

De båda religionsinsensitiva svenskarna har sammantaget, som synes, en påfallande brist på Eld, "det noblaste elementet". Där inte jord tornar upp sig och ställer sig i vägen, öppnar Eld naturligen upp sinnet för högre andliga realiteter. Annika "Fettdoktorn" Dahlqvist var samtidigt ett perfekt exempel på hur sårbar anden är för de låga förnuftsmänniskornas groteskerier.

Hos de två animatörerna är det bara Saturnus - begränsning och formalisering - så långt ögat når. Bloggens kanske två oandligaste horoskop hittills, vid sidan av alla mördare och psykopater, förstås. Båda individerna plockar perfekt upp det som jag kallat "rationalism" på bloggen, horoskop där enbart Jord och Luft dominerar, så att individer stannar vid mentalisering enbart runt fysiskt givna faktorer. Klassisk svensk begränsning till "empiri".

Jag gissar t.ex. att Jesus aldrig blev mer än en "grej" i huvudet på de här två overkliga figurerna. De var inte ens intresserade av att gå nära människan Jesus och studera hans filosofi. De började i den ytliga människans attityd, "Nå, hur kan vi få spinn på den här heliga kossan, då?" Två perfekta representanter för samtidens idioti, barn av den postmodernistiska psykosen där allt bara snurrar runt och ingen förverkligar någon potential överhuvudtaget.

*****


[Förklarande tillägg. Rubriken syftar förstås på Saturnus välkända koppling till stupiditet, på köttets oförmåga att höja sina "vibrationer" och uppfatta andelivet. Enligt filosofen Platon kunde Eld, Luft och Vatten övergå i varandra och det var enbart Jord som var ohjälpligt fallet och ur stånd att transmutera sin väg tillbaka till högre höjd. Lyckligtvis är det i princip omöjligt att födas under en himmel där precis allt vittnar om Jord. Men att ha Saturnus som herre över så mycket som i båda dessa horoskop, kommer mycket nära det oåterkalleliga fallet.]

6 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att en astrolog skojar om mentalt efterblivna! :)

Seaward sa...

I sig en intressant kommentar där smiley-tecknet framkallar en irreparabel självmotsägelse. Ironi som ironiserar över sig själv? Ironi _och_ samtidig uppskattning? Omöjligt att uttyda.

Anonym sa...

Jag tror du misstar :) för ;)

Kulturmarxisten sa...

Ojoj jag blir mörkrädd av det här inlägget...
Det finns de som knarkar för att må bra, de som röker, dricker, sysslar med nåt kreativt, joggar eller se på kul TV-program, som ju faktiskt "JC" verkar vara.
Sen finns det dem som tror på sagor.

Anonym sa...

Kul att en astrolog skämtar om mentalt efterblivna. Tyder på mumbo-jumbogubbarnas bristfälliga moraluppfattning. Eller? Jag vill inte verka otrevlig och du kan gärna ta bort denna kommentar.

PS.

Det lät inte så smart som du kanske hoppats när du kommenterade smiley-tecknet, Siwert!

DS.

Med respekt,

Anon

Anonym sa...

Bättre underhållning än sånna här poster får man ju leta efter. Satt och gapskrattade hela inlägget igenom.