Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 18 oktober 2009

Shamansk framsynthet vs. Formalism

Radionyheten att en läkare avstängts från sitt arbete efter att ha givit rekommendationer arbetsgivaren inte stödde, gick in i ena örat och ut genom det andra.

Men så råkade jag stöta på samma läkare beskriva förloppet ur sin synvinkel på Newsmill (även artikel i Expressen), och blev nyfiken på en tänkare i "framkant" med ett alternativt hälsotänkande jag spontant upplevde som trovärdigt. Bloggen har inte tittat på något läkarhoroskop tidigare, så det här kunde vara tillfället.

Men låt oss först tänka efter. En läkare är edsvuren att tjäna mänskligheten och bistå den i deras strävan efter hälsa och liv. Rimligtvis bör individer som blir läkare vara födda under i grunden positiva himlar som tenderar mot gott. Att de sysslar med ohälsa bör dock också synas på något sätt. Minns studien av två brottmålsjurister och hur fullständigt infekterade av "ondska" båda himlarna var - i detta såg jag då juristerna som dagligen umgicks med handlingar utförda av mänsklighetens bottenskrap.

Läkare befattar sig å andra sidan överlag inte med självförvållade skador utan just med individer som drabbats av ohälsa, och därför bör man räkna med att det ljusa överväger jämfört med det mörka. Hur väl stämmer nu detta resonemang på Annika Dahlqvists födelsedygn? (Födelsetid saknas som vanligt när individer plockas rakt ur mediabruset, och vi får vara nöjda med att spana efter en övergripande Gestalt.)

Det visar sig stämma förträffligt! Faktiskt kan man med ett enda ögonkast sortera horoskopet till den lilla hög av genuint goda födelser som bland drivorna av banala kändisar, psykopater och mördare ändå har samlats på den här bloggen!





Saturnus - allmän symbol för förklening står svagt placerad i Lejonet och attackeras därtill från olycks- och sjukdomsplaneten Mars i Stenbocken. Aspekten liknar mycket Anna Nicole Smiths (nytt fönster), där ju droger (medicin i övermått) figurerade flitigt. Och även här kan samma sak som i löpsedelskändisens fall sägas: både Stenbocken och Lejonet (vilka här står i negativ aspekt) är ledarskapstecken - vi får en auktoriteternas strid.

Minns Anna Nicole och hennes strid med släktingarna till gammelgubben hon var gift med (för pengarnas skull) - två intressegrupper som båda vill ha sista ordet. Så Dahlqvists störning indikerar inte bara hälsoproblem (vilka hon adresserar i sin läkargärning) utan också det här tumultet hon hamnat i.

Utifrån enbart denna isolerade aspekt (vilket egentligen är en otillåten förenkling), skulle jag vilja säga att alternativdoktorn har rätt! Saturnus i Lejonet är en pinsamt klan placering för "mainstream-auktoritet", vilket här kan översättas som t.ex. Socialstyrelsen. Saturnus formalism och regelverk hämmar i själva verket Lejonet som är symbolen för maximal hälsa och livskraft.

Å andra sidan är Mars (energi, initiativ, krig) upphöjd i Stenbockens tecken, som är just den konventionella lärdomens tecken. Så Socialstyrelsen har alltså rätt i fråga om "sjukdom" (Mars)? Dessa två bud tycks tala emot varandra. Och Dahlqvist är heller inte en generell motståndare till allt som den konventionella lärdomen representerar, hon råkar bara själv vara en pionjär som har gått längre och provat tankar som cementhäckarna ännu inte nått fram till.

Och det är här den fenomenala kombinationen av planeter i Skytten kommer in. Till Skytten finns en tradition om den skadade helaren Cheiron knuten och tecknet representerar allt det bästa och högsta i människan - hennes frisjäl.

Dess naturliga hus är det nionde som betecknar högre (universitets-) utbildning, filosofi, religion och framtagandet av lagar (tillämpandet av begränsningar ligger hos Saturnus). Skyttens härskare är Jupiter vars alternativa latinska namn Jove är vårt adjektiv "jovialisk". Många negativa människor står inte ut med Skyttar eftersom de inte tycks se hinder, Jupiter representerar en obelastad förmåga att kunna expandera.

Därför är också Skytten avantgardets tecken, pionjärernas och upptäckarnas. All Eld i ett horoskop delar i någon mån denna profetiska klarsyn, men i Skytten samlas denna förmåga att likt Prometheus ta elden från gudarna och skänka den till människorna. Detta tecken, när inget egocentriskt skräp drar ner horoskopets allmänna tonläge, är sanna altruister.

Därför förvånar det föga att av alla rika Hollywood-celebriteter ovanligt ofta stöta på Brad Pitts namn när det kommer till frågor om generositet och välgörenhet. Mycket kan sägas om detta ytterst komplexa horoskop, men i det här sammanhanget räcker det med att påpeka att också han är född i Skyttens tecken.



Påpekas kan också att disponenten till hans Sol, Jupiter, är lika fint placerad som Dahlqvists. En bättre indikation på extraordinär intelligens (eller klarsyn) än läkarens Sol med Jupiter (hemma i sitt positiva härskartecken Skytten) får man knappast!

Pitts placering är inte dålig, den heller: Jupiter hemma i sitt andra härskarläge i Fiskarna så att den därifrån kan kasta en välsignelsens aspekt mot Brad Pitts egen Skorpionkropp! Tala om att han varit kvinnornas favorit och en sexsymbol! (Avsaknaden av Dahlqvists födelsetid låter oss inte se genom vilka hus eller livsområden hennes planeter tenderar att ta sig primärt uttryck.) 


Genom att Eld-Solen har sin disponent i Vatten får vi här "sensationalism-syndromet", vilket ofta verkar dra mediernas och allmänhetens intresse... Eld och Vatten i konflikt gör att individerna väcker känslor hos andra.)

Men under detta sexigt suggestiva ytskal (Vatten "suger till sig" mer än "strålar ut") fanns hela tiden en djupare människa, och att därför hitta hans filosofiska och utforskande Skytt i andra huset för besparingar säger en del om att han gärna skänker ur sina djupa kassakistor. Faktum är att jag tror Pitt känner sig LÅST OCH BUNDEN av att Skyttens fria natur "sitter fast" i ett så materialistiskt och monetärt hus som det andra!

Tänk nu ett horoskop utan nobless (generellt problematiskt) med ett lika stort fokus på andra huset - vilken självisk "lägga på hög"-natur det skulle kunna resultera i! En Scrooge eller Joakim von Anka!

Men Pitt har så mycket som talar för honom i formen av tur (inte minst Jupiter som lyckönskar hans fysiska utseenden/ascendenten via "kvinnliga" Vattentecken - han har en extremt feminin sida!"), att han inte annat kunnat än inse att alla dessa favörer måste gengäldas på något sätt. Antingen det, eller också att han är en av jordens MAHA(A)TMAS, en inspirerande stor själ som finns här, mer för andras skull än sin egen.

Den extremt knepiga och trots kartans "grönfärgning" inte alls odelat positiva övergången mellan Skytten och Stenbocken, där de två goda Månen och Venus söker binda samman Eld med Jord, samt Venus relation till Saturnus i hemmaläge i Stenbocken, har också betydelse för frågan om ekonomi. Och inte minst för kärleken och privatlivet! Men det är ett annat ämne. Brad Pitt som Skytt har här fått illustrera en individ som verkligen är medveten om sin omvärld och generositetens princip.

Och om man vanligen tillskriver Lejonets härskare Solen det generösa givandets egenskap, vad så inte säga om Dahlqvists Solen plus "förstoringsglaset" Jupiter i det tredje Eldtecknet som kröner hela sagan om Elden i ett alltigenom utåtriktat tecken som inte överhuvudtaget ser till sin egen komfort. Här kommer då Dahlqvists utsaga om att hon inte för egen del gav sig tid till mammografi.

Hon talar samma språk och uttrycker samma anda som antikens stora Mentorer i Kina, där kriteriet på en synnerligen lojal kulturhjälte var att han inte så mycket som stannade till vid sitt eget hem under den tid han hjältemodigt kämpade med ett dammbygge eller någon annat kulturarbete som gagnade de många!


Förvandlingarnas bok, en av konfucianismens "fem klassiker", noterar i kapitel 36 att en stor ande likväl ibland hamnar under en rutten regim som fastän Rådgivaren går "tre dagar utan mat för egen del, kritiseras av sin Huvudman". Dahlqvist nuvarande predikament illustreras perfekt av denna tidlösa bild där överheten är korrupt och struntviktig och saknar förståndet att se vilka av dess undersåtar som är de sant upplysta i sin samtid. Förvandlingarnas bok visar vidare att denna Överhet kommer att falla på ett bedrövligt sätt en bit in i framtiden...


_____

PS. Dahlqvist har en bränd planet. Detta är en nymånefödelse och reflektionen (Månen) intar en bakgrundsroll. Horoskopet definieras verkligen av kombinationen Solen och Jupiter så att vi här har en äkta avantgardist, en framsynt och visionär natur! Detta kan leda till sammanstötningar eftersom hon direkt praktiserar det hon från sin extrema upplysthet ser verka i Platons rena intelligensvärld. Omöjligt förklara detta för råttor nere på jorden.

Eld är verkligen på en annan kognitiv höjd än Jord i de fall alla andra faktorer väger lika, och fastmer Elden inte smutsas av friktion med Jorden. I detta fall ser vi att hennes Skytt går helt fri från sådan degradation och att Jord/Eld-konflikten utspelas på ett "lägre plan" - där "maktfullkomlighet" och "formalism" för tankarna till de eftersläpande materialister hon fått emot sig).

Jord är den materialiserade effekten av Ande eller Eld. Och vart går vi om vi söker en kur? På orsaken eller på effekten? Ett perfekt läkarhoroskop, så vitt jag kan bedöma. Det gamla Babylons drömpräster med deras inkubationsmetod (för att nå Elden - gudarnas värld - och där inhämta botemedlen) hade sannolikt instämt.

Inga kommentarer: