Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 22 april 2010

När zodiakens barn inte växer upp...


Matt Stone och Trey Parker

Jag har alltid avskytt barnserien South Park för dess låga och elaka nivå. Kiss-och-bajs-mentaliteten möter 20-plussarna. Matt Stone och Trey Parker är tveklöst två skarpa hjärnor bakom den tecknade serien och just därför ett så bra exempel på missbruk av intelligens. 

När de nu, berusade av framgången med avsnittet där Elin pucklar på Tiger, har dragit på sig en dödshotsliknande insinuation efter att ha profanerat Islams inspirationskälla Muhammed (DN, AB, SvD), kunde tiden vara kommen att titta på dessa två satiriker.

Inget nytt under solen i dessa två horoskop, förutom att Parkers ser ovanligt "fattigt ut" även med det sparsmakade indiska aspektschemats mått mätt. 




Att Parker har någon slags högutvecklad intelligens för smådetaljer och vassa tillmälen syns dock i Jungfruns tecken, där kommunikationen (av idéer), Merkurius, spetsas av Jupiter som bringar tur och framgång för dem som fångas av dess nådiga blick.

Olyckligtvis är han född i Vågen så att hans allmänna intelligens ("g") till del påverkas av hur Solens disponent (Vågens härskare) fungerar. Den anses debil och problematisk i sin kärlek i Jungfrun, och visar sin vilja till identifikation genom att kritisera. Börjar vi se mönstret på en riktig häcklare, här?

Stone torde stå för merparten av kiss-och-bajs-humorn, givet hans solida spänning mellan orala Oxen och anala Skorpionen. Se den perverterade fotografen och koprofilen Robert Mapplethorpe (nytt fönster) för en mer ingående diskussion av zodiakens "sataniska axel".

Den intressanta minsta gemensamma nämnaren för dessa herrar är att båda i hög utsträckning definieras av EGENMÄKTIGHETSSYNDROMET. I båda fallen är såväl det egocentriska barnet Väduren aktiv som den auktoritativa (eller bara auktoritära) föräldragestalten Stenbocken. Är det konstigt att serien (fult och klantigt tecknad) bygger på motsättningen mellan barn och vuxenvärlden?

Stones horoskop har flera helvetiska indikationer och hans angrepp från Mars i Stenbocken mot barnet/Väduren måste rimligen innebära att han är ett misshandlat barn som nu tar revansch på detta sätt.

Jämför evolutionsbiologens Patrik Lindenfors (Humanisterna) sorgesånger över sin barndom i katolsk skola och livslånga behov att "sätta dit" religionerna: Mars i Stenbocken och Månen i Fiskarna som hos Stone, men därtill en Mars som sprider agg över såväl Solen som Saturnus i Stenbocken. Här saknas komponenten i Väduren men den visa människan ser en auktoritetsproblematik redan i det sagda.

Kanhända är Stones "artisteri" en variant på Mapplethorpes genomperverterade själ: psykopatologi som själens sätt att söka arbeta ur sig ett trauma i ett tidigare - eller detta - liv. (Och nej, jag är inte en svensk "konstföraktare", men jag ser vad som är genuint intelligent konst och vad som bara är maskerad psykopatologi.)

När jag lite tillspetsat frågade om Martin Aagård var Sveriges ondaste journalist häromdagen, snuddade jag vid exakt det här problemet: att själv ha stannat av i den allmänna kognitiva utvecklingen så att man alltjämt i vuxen ålder låter "barnet" eller det egocentriska tunnelseendet färga (missfärga!) allt man ser omkring sig.

Naiv subjektivism som garneras med lite "mentalt" krims-krams, lite faktauppgifter, ger ändå ett ynkligt slutresultat, sådant som bara det blodshungrande patrasket låter sig duperas av.

Stone/Parker antingen är trailer trash själva eller har smartness nog att sänka sig till den nivå där de kan fånga upp avsevärda delar av USA:s (och via export, världens) mest demoraliserade själar. De som gillar South Park har stora vita fläckar på sin kognitiva karta. Och detta torde väl deras senaste försök att vinna billiga poäng på islam-bashing bevisa.

I framtiden, där vetenskapen åter inkorporerat astrologin, kommer "luftrummet" att stängas under vissa perioder, precis som Europas luftrum stängdes ner när det låg smutsig aska i luften. Dåliga stjärnor är som aska i atmosfären, de inkommande andesjälarna blir grumliga.

Mänskligheten kommer att lära sig reglera inflödet av själar så att jorden blir just ett nytt paradis. De själar som på den dagen inte producerar bättre än Stone och Parker kommer att tilldelas andra (för oss osynliga) dimensioner där "lika barn leker bäst".

*****

För elak humor på sublim nivå, se istället Seth McFarlane och hans FamilyGuy. Återigen spelar barnpsykologins Vädur en viktig roll i horoskopet, men därefter upphör alla likheter.

10 kommentarer:

Spjalket sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Spjalket sa...

Jag kan verkligen inte placera dig men du pendlar helt klart mellan total satir och BS. Tror du på dina egna ord?

Anonym sa...

Detta måste vara ett skämt, eller?

Anonym sa...

Själv tycker jag det är väldigt bra att de finns. De vågar skämta om det som är tabu, och kan man inte skämta om det så kan man heller inte tala allvar om det!

Anonym sa...

Ja usch för människor som vågar driva med hycklare, pedofiler, korrupta politiker och religiösa galningar. Att de inte kan visa dem lite mer respekt... hemskt.

OBS! *IRONI*

För övrigt har jag nog aldrig läst så mycket trams, hur orkar du häva ur dig allt? Arbetslös?

Anonym sa...

Varför ska någon behöva stå till svars till folk som hittar på religioner?
Det är fan i mig folk som hittar på helt tafatta idiotiska och ogrundade förlegat skitsnack som ska stå till svars till oss som inte är vidskepliga och faktiskt, i slutet av dagen vet bättre.

Behöver du rationalisera världen med en religion har du genast sagt upp ALL rätt att kritisera, ifrågasätta eller yttra någon åsikt då ämnet du valt att ge dig in i förses av någon som uppenbarligen är smartare än dig.

Ta din plats i evolutionen och gör din del för mänskligheten om du verkligen vill göra gott. Fortplanta dig inte, alternativt håll dina åsikter för dig själv och tvinga absolut inte på dina karaktärsbrister på dina barn så att nästa generation måste läsa samma jävla dynga som du skrev här.

Läs en bok.

Anonym sa...

Tänk om de hade ritat Jesus i björnkostym. Tänk om en pastor i Svenska Missionsförbundet sedan mordhotat dem.

Undrar hur våra media (och deras bloggsvansar) hade reagerat då.

Men det förstås. Det är skillnad på folk och folk.

Seaward sa...

"Behöver du rationalisera världen..."

-Du har själv gjort det, på ditt sätt. Människan har inget val annat än att skapa sig kartor i de fall hon - likt dig - får sådan panik av tanken att det kan finnas en dold Ordning som inte helt följer egots nycker. Hon skapar då fabricerad modell som söker trolla bort de verkliga sammanhangen.

Astrologin, med rötter i antiken, försöker tvärtom synliggöra de verkliga sammanhangen eftersom den bottnar i en begreppsrealistisk världsbild. Former existerar verkligen, och det långt innan du lärt dig formulera ord.

Jag har faktiskt läst en hel bok på 125 sidor. Den kan jag rekommendera dig. Rymdflygsingenjören Wolfgang Smiths "The Quantum Enigma" lyckas med det du inte klarat så här långt: att se hur dagens fysiska spetsvetande bekräftar de stora religionernas centrala teser. Hur det finns två slag av kausalitet, evolutionistens plattmarksperspektiv vilket dessförinnan triggats av en vertikal kausalitet från bortom rumtiden som sätter spinn på det Platon kallade världen av vardande (saknar egentlig verklighet).

Om du inte riktigt är med på det jag säger, desto större anledning att köpa boken. Den är verkligen bra! Smith är ett västerländskt geni, en man som "gjort" ingenjörskonsten, den matematiska fysiken och sett fysikalismen för vad den är. En mental barriär mot verkligheten.

Smith, jag lovar, kan ta dig ljusår bortom den materialism du gjort till din anspråkslösa boning och som du nu i ren okunskap söker sälja på andra som det Absoluta.

mm sa...

Problemet är inte att South Park driver med en patriarkal gammal religion av den gamla världsimpulsen. Problemet är att det finns grupper inom samma religion som inte tvekar att mörda alla som har avvikande åsikter. Det är de som är som små barn, elaka små barn.

Seaward sa...

Instämmer helt och fullt, mm. Läs nypublicerade inlägget apropå en DN-artikel om rasbiologi och frågan om patriarkatets legitimitet i sakernas större ordning. Det kanske inte adresserar din fråga klockrent, men ändå indirekt.