Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 2 april 2010

Jupiters nådiga öga räddar ingen!

Som nyligen nämnt i ett eller annat inlägg har jag gjort några studier av de interplanetära aspekterna per se. Jag fann inga skillnader mellan t.ex. normala horoskop och kriminella horoskop vad gällde illgärningsmännen Mars och Saturnus.


I föreliggande test avlivar jag eventuella föreställningar att de naturliga välgörarna Jupiter och Venus skulle "skydda" från uselhet. I fallet Jupiter har det här redan framskymtat på bloggen i de anekdotiska granskningarna av enskilda skurkhoroskop, där understundom en Jupiter lånat sig till gruvligheter genom att t.ex. kasta sitt "välsignande" öga på någon "ond" fläck i horoskopet.

Min kommentar i sådana fall har varit att Jupiter tycks omedveten om vad den välsignar! Planeterna är tagna för sig "naiva" och Jupiters vilja och förmåga att sätta bollar i rullning och expandera beror på ytterligare horoskopfaktorer.

För att se om den stora välgöraren Jupiters välsignelse av den lilla välgöraren Venus skulle fungera som något moralhöjare eller åtminstone skydd mot gruvligheter, granskade jag några grupper, med samma obefintliga resultat som i studierna av lilla och stora illgärningsmannen.

300 slumpdatum:
Förväntat snitt 100 och utfallet 98

2579 solära horoskop (utan födelsetid) minus de taggade med "brott":
Förväntat snitt 860 och utfallet 829 - inom ±50%-avvikelsen och därmed slump.

195 dömda för brott:
Förväntat snitt 65 och utfallet 63

56 mentala problem:
Förväntat snitt 18 och utfallet 17.

Jag hade kanske en liten förväntan om att gruppen med mentala problem skulle ge någon avvikelse. Den gav nyligen intressanta resultat vad gällde särskilt Solens placering i de 12 tecknen samt de fyra elementen.

Jag hade trott att mentala problem överlag kunde vara en konsekvens av att känslan av jämvikt (Venus) inte var stärkt (expanderad av Jupiter) så att vad helst annat i problemväg horoskopet innehöll drog mot excesser. Men aspekterna verkar inte i sig ha något inflytande alls!

Och jag har tidigare rört vid tanken att planeter och deras aspekter inte är lokaliserade, dvs inte kopplas vid någon av de jordiska 12 husen (livsområdena) utan bara spelar sitt eget spel på himlen för alla och ingen.

*****

Samtidigt vore det naivt att tro att en välplacerad Jupiter i horoskopet (vad gäller både tecken och hus) skulle ge en livsresa med idel komfort. De vediska astrologerna de Fouw/Svobodas insikt gäller: goda ingredienser kan aldrig kvittas mot onda eller släta över de senare. Alla budskap i horoskopet tenderar att ta sig uttryck längsmed någon kanal.

Och kanalerna är inte minst de 12 livsområdena. Mars i 6e huset (dvs, när födelsetiden är känd) skulle på simplast tänkbara nivå indikera hätska fiender eller olyckor på grund av tjänstefolk. Jupiter i 6e skulle kunna betyda framgång i tvister eller favörer från ens underlydande.

Naturligtvis är 6e huset ett klent hus och mer framgång förutspås förstås den med en Jupiter i t.ex. 10e karriärhuset! Men jag har noterat att Jupiter i 2a huset för pengar ofta avslöjar individens framgångar "bakvägen", via hans/hennes bankkonto så att säga!

Hollywoods högst betalade tv-skådis, Charlie Sheen har Jupiter här, och monetära Nicholas Cage också. (Jämförelsehoroskop öppnar i nya fönster.) Den senare kunde ha valt en mer artistisk karriär men satsade på banal men inkomstbringande IQ-befriad action för fjuniga tonårspojkar.

Att Cage förköpte sig på slott syns - i backspegeln - på Jupiter i 4e huset för hem och kapitalvaror. I den mån han blev framgångsrik är det på 4e-husfrågor han lägger slantarna! Samma omen dubbleras när man hittar hans Måne (signifikator för 4e-husfrågor) i 11e huset för inkomst via karriär (10e). Denna Måne drar på sig onda ögat från gränsdragaren Saturnus, och han har mycket mixade budskap i 2a ekonomihuset: dels pengarnas Venus här, men också olycksbringaren Mars!

Cage drev sig på obestånd via sagda slottsinköp och yvigt jetset-leverne, men jag gissar att han klarar sig genom att sälja av ett par slott... Inför hans mixade budskap kan man kanske ge den enkla regeln att det räcker med många planeter i 2a eller 11e huset för att individen ska gå dit pengarna finns, sedan får man titta närmare för att se vilka resultaten kan tänkas bli. Astrologin har fler sätt att måla upp framgång än bara "Jupiter" rätt och slätt...

Och vad var Johnny Depps karriär om inte annat än en "sell-out"? Franchiseserien "Pirates of the Caribbean" handlade bara om pengar. Barn tränas in att bli duktiga konsumenter redan från spädaste ålder och deras kreaturslika föräldrar ser inte ett skvatt av den pseudovärld (Matrix!!!) de lever hela sina liv fångade i.

Hos Depp ligger förvisso Jupiter i härskarläge i Fiskarna i 9e för samvetets röst. Men 11e, "inkomster via 10e/karriären" går i pengars tecken Oxen. Och i detta jordnära tecken hittar vi både Solen, den smarta kassörskan Merkurius (flink med händerna och duktiga på att räkna pengar) och Venus - pengarna själva.

Vidare står Depps passionerade Mars i Lejonet i 2a pengahuset, vilket skulle kunna läsas som finansiella olyckor. Men givet det tydliga budskapet i Oxen (extra tydligt via det monetära 11e) bör denna Mars läsas som en otrolig kåthet på rikedom!

Rollen som pirat i karibiska havet kan mycket väl vara hans "livs roll", för denna lust till rikedomar ser ut att vara Depps orientering i livet! Det var därför han föddes till jorden.

*****

För att återvända till huvudtråden, att aspekterna mellan planeterna i sig säger ingenting. Borde då inte samma resonemang gälla också för Solen och Månen (för att begränsa sig till enbart astrologins två viktigaste himlakroppar)?

Hur kunde de mentala störningarna nå en rejäl topp i Solens eget tecken Lejonet för att sedan totalt försvinna bara man vände blad och tittade på den nyktra och realistiska Solen i Jungfrun? Jag har inga svar.

Någon kanske menar att det är de få indiska aspekternas "fel". Men antalet spelar ingen roll. När det kommer till den västerländska astrologin, där det finns så många aspekter att det t.o.m. är mycket troligt att två planeter bildar aspekt, skulle oddsen se annorlunda ut. Men med samma populationer som jag här använt skulle resultatet ändå bli detsamma: inga signifikanta avvikelser från förväntad slump.

Att jag sagt i olika blogginlägg att fåtalet aspekter i indisk astrologi gör att det verkligen "smäller till" när det bildas t.ex. en koppling mellan Mars och Saturnus innebär alltså inte att det är kriminalitet vi ser i horoskopet, utan bara att det är mindre "gytter" att reda ut vid tolkningen, färre budskap via planeterna att väga in i tolkningen.

Jupiters välsignelse av Venus i den här undersökningen har säkerligen givit fina resultat i livsödet på något sätt. Men är horoskopet solärt finns ingen chans att veta på vad sätt individen gynnades.

Allt man kan göra, är som jag gjort i inlägg efter inlägg: utgå från individens påfallande framgång i något avseende och peka på en förnämlig Jupiter i horoskopet. Enstaka besökare har påpekat svagheten i den typen av resonemang, och jag har påmint om att det är ett s.k. induktionsslut. Jag har också kallat det för "reverse engineering" - du tar en färdig produkt (en kändis med bra karriär) och skruvar isär mojängen för att se vilka byggbitar som ledde till en så bra "produkt". Ofta nog tycker man sig känna igen klassiska astrologiska byggbitar som matchar resultatet.

Ta den svenska popartisten Jakob Hellman, där debutskivan från 1989 blev så upphaussad att det helt knöt sig för musikern inför uppföljaren som sedan tystnade i över 20 år! Hur lätt är det inte med facit i hand att se talangen via Jupiter som välsignar både artistiska Vågen och konceptuella Vattumannen.

Men lika tydligt ser man också låsningarna i samma horoskop! "Dramadrottningen" (Lejonet/Skorpionen gör att varje steg upplevs som alltför ominöst eller betydelsefullt och som i Hellmans fall kan liv/död-tecknen tvärlåsa sig så att det inte blir något nästa steg alls. Härvidlag spelade nog den debila Solen i Vågen in, för många dramadrottningar har inga problem med att driva fram projekt efter projekt, alla lika kontrastfyllda...)

Astrologin är och förblir en fråga om unika tolkningar från gång till gång. Men de intermittenta statistiskt signifikanta tendenser jag hittat och vilka kan förklara hur lärosatserna en gång tog form, till dessa hör inte planeternas inbördes vinkelvärden.

Däremot är vinkelvärdena viktiga vid prognoser! Nästan alla prognosmetoder av helt avhängiga av utgångspunkten/returen till startpunkten och de "stationer" en planet har längsmed det varvet och på vilka den "triggar" eller aktiverar de medfödda ödestendenserna.

Inga kommentarer: