Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 1 april 2010

Jakob Hellman - inget mysterium


Då och nu

Expressen fortsätter bygga på mysteriemyten kring popartisten Jakob Hellman som gjorde en (bra) platta. Texten ramlar i två delar eftersom Hellmans egna ord berättar en annan historia än den journalisten hellre ville skriva.

Men för astrologin är Hellmans öde inget mysterium. Den här bloggen har redan sett ett par varianter på den totala repression som låg som ett mörkt kors över himmelen en stor del av 1965. Tamas guna - det betryckande mörkrets kvalitet.

Den lilla människan som föddes detta år kanske inte märkte sviterna men det blåser värre på toppen - kosmos krafter singlar ut någon exakt när budskapen lyser som tydligast. Resultatet blir en messias eller ställföreträdande syndabock för vilket motiv som än ligger i tiden.

Jag skrev just idag att världens fetaste man föddes i Mexiko under detta tunga kors, under Oxens, födointagets, månad. I USA förutspåddes Mickey Rourke en lysande filmkarriär men som fullständigt kom av sig. (Det var visserligen årgång 1956, men vänd bara de två sista sifforna - mörkrets kors var aktivt det året också!)

Och i Sverige under samma kors, men i Vågens tecken (den idealistiska kärlekens tecken), sjöng Hellman "bara vara vänner" - en text helt färgad av partnerskapets zodiaktecken när Vågen har råkat i problem med övriga stjärnhimlen. Sedan låste det sig helt i försöken att skapa den kritiska uppföljaren, enligt intervjun.



Titta gärna under etiketten Tamas guna efter några andra horoskop där jag fokuserat just den aspekten av astrologin. Exemplen är inte så många eftersom jag söker undvika inflation.

Inflation har det istället blivit under "det sociala utstötningssyndromet", vilket Jakob Hellman också har så det skriker om det. Precis som med Cesar Millan (mannen som talar med hundar) som var  illegal invandrare i USA i över ett årtionde, kan den sociala utstötningen uppenbarligen också läsas som "gå under jorden" i relation till det officiella folket. Jakob Hellman försvann från pophorisonten lika fort han börjat satt sin fot i det skrået.

Det är intressant att ena halvan av utstötningen, den i Skorpionen, är en överhettad kombination av Mars/Venus. Överhettningen når "kalla fötternas" Saturnus i Vattumannen (grupptillhörighet eller ideologi). Snacka om att Hellmans horoskop krisat lika mycket ifråga om hans identitet som musiker som vi sett att det här syndromet lägger krokben för många andra människor i deras förhållande till grupptillhörighet! (Det är ganska vanligt på en himmel.)

Hellmans soltecken har bekymmer eftersom dess härskare Venus står i Skorpionen, tecknet som inte stöttar någon. Solen är redan från början "debil" i Vågen (för en som inte tvekar en sekund över sig själv, se Solen "upphöjd" i motsatta Väduren som i fallet Anna Anka). Att sedan hitta dess disponent Venus i Skorpionen vars Vattenelement inte är på samma våglängd som en Sol i Luft - kan det bli annat än den lidande konstnären? "Bara vara vänner..." Jag vet förstås inte, men kanske är det stora havet som Hellman såg just denna brännande kraft av Mars/Venus i det mörkaste av alla vattentecken, Skorpionen.

Lika uppenbart som det svarta korset och ett flera andra komplikationer är emellertid den gröna harmoni som omvittnar extraordinär talang. Från lyckobringaren Jupiter i Luft välsignas i tur och ordning Solen och kommunikatören Merkurius i Vågen och sedan mästaren i tajt formspråk, Saturnus hemma i härskarläge i Vattumannen. Minns hyllningarna över den originella fraseringen på debutskivan? Det är Jupiter i kommunikationens Tvillingarna välsignande tecknets egen härskare Merkurius, också i kommunikativ Luft.

Det är bara att hoppas artisten kommer tillbaka i andra andningen som den "sene artisten" - som man brukar dela in folk som genomgår en avsevärd utveckling i sina liv i en tidig och sen fas.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker att venus/mars i skorpionen verkar vara raka motsatsen till "bara vara vänner" jag...:-)
Men skämt åsido, det är intressant det här med 65:orna... Jag vet förstås att de tre yttersta planeterna inte ingår i siderisk astrologi, men jag kan inte undgå att notera att uranus/pluto befann sig i nära konjunktion det året. Och samtidigt låg ju saturnus mittemot, så den oppositionen hade ju hela årskullen (tillsammans m en del 64:or o 66:or också)plus att rahu/ketu låg i "satansaxeln". Själv tror jag att om en person har någon planet i nära konjunktion t någon av de tre yttersta så påverkar det en del. Jag känner en person som är född i maj -65, och som har problem av olika slag, bl a kraftig övervikt. (Venus/jupiter liksom världens tjockaste man) Dessutom stora problem i andra änden... led av förstoppning i barndomen, nu någon ovanlig sorts cysta som orsakar svår smärta o antagligen måste opereras. Och så rätt svåra problem med tvångssyndrom (KBT hjälpte bara ett tag). Och mars ligger exakt på uranus i det här fallet. Det är ju inte alla födda i maj -65 som har de här problemen, men bara en dag låg mars direkt på uranus... (jag har både sett o hört födelsetiden, men har tyvärr glömt bort det).
S

Seaward sa...

Jag vet inte om du minns låten ifråga men texten är djupt sarkastisk och talar om djup åtrå som förvägras av den andra parten som tycker vänskap är ett lagom "umgängesformat".

Låten är en perfekt illustration av Vågen på kant med Skorpionen. Den refuserade älskaren in spe vill Mars/Venus i Skorpionen men disponenten (Venus) hamnar på tvären med rationella Lufttecknet Vågen. (Kanske Saturnus i Luft spelar in också, dvs "bara vara vänner" är ett exempel på "social utstötning" - förkastande av Skorpionens sexualitet.)
:-)

Visst har transsaturnierna ett inflytande, vilket det än är. (Ju mer man läser om "politiken" bakom de "egenskaper" Uranus, Neptunus och Pluto har tillskrivits, ju mer mörkrädd blir man för godtycket inom astrologin.)

"Synliggör" jag Uranus (knäpper på det i astroprogrammet) påminns jag genast om dess kvadratur från sideriska Vatten/Kräftan mot allt i Luft/Vågen (Sol, Merk, Mars). Kanske därav mitt intresse för Luftelementets eller mentallivets ytterligheter? (Uranus = extremism) Kanske därav mitt intresse för intuition (Uranus = ingivelser från blå himmel). Eller kommer allt detta från Neptunus som jag har i Luft, tätt med Solen och Mars?

Faktum är att Uranus och Neptunus inte behövs för att förutsäga detta, för samma budskap ges via de sju klassiska: Månen (sinnet) prominent (stigande i öster) betyder också ovanligt stark tillgång till det omedvetna. Och med ett sådana intressen följer att man också blir medveten om spännvidden (bort Uranus som "ytterligheter", bort Neptunus som "mentala problem"…). Nej de transsaturnierna är i mina ögon diffusa!

Allt prat om att mänskligheten genomgår en evolution och att Uranus och sedan Neptunus skulle representera tillgång till "högre medvetande" ser jag som nonsens. Stormningen av Bastiljen (Franska revolutionen) sägs vara förklaringen till Uranus som "frihet". Hur många planeter som beskriver frihet behöver astrologin? Merkurius är en "fri agent", Jupiter är fri expansion (till dess att Saturnus drar den yttersta gränsen)! Mars är fri såtillvida att blind impuls är för korkad för att fatta gränser i livet…

Jag läste någon kritisk röst som menade att astrologin inte ens har studerat Uranus tillräckligt länge för att förstå vad planeten faktiskt innebär, och än mindre Pluto som inte ens har ett århundrade på nacken. Charles Carter berättade från England att astrologerna de första åren tenderade mot Pluto som en "högre oktav" av Merkurius innan trenden plötsligt drog iväg mot "dödsgrejer" och dess katastrofala allokering som härskare över Skorpionen.

Ditt exempel från 1965 (liknande världens fetaste man) är intressant. Från min omgivning har jag andra extremfall från 1965 i formen av kvinnan vars BÅDA föräldrar var adoptivbarn och som därför hade en exceptionellt "avklippt" släkthistoria att falla tillbaka på (Månen på Lejonascendent - jaget implicerat i den demonaxel som här löper mellan 10e/4e - fädernet/mödernet).

En annan 65a var ett problematiskt incestoffer. (Lejon-Asc igen men nu Mars/Venus i Skorpionen med södra månnoden i 4e huset för "Hemmet" och "Det Privata"! Plus Månen i 12e!)

Hur mörkerkorset "slår till", tycks rätt oförutsägbart utan födelsetid. Vilken roll Lejonet spelar (vilken planet som ligger här) verkar viktigt. (De andra tre platserna i korset är ju redan bestämda av långsamma planeter.)

Anonym sa...

Jag kommer ihåg låten bra, men har aldrig lyssnat så noga på texten att jag förstått att den skulle vara sarkastisk... ändå har man väl hört den hundra gånger säkert... men betvivlar inte att du har rätt i analysen :-)
Nu har jag tagit reda på födelsetid för den person jag nämnde och det är nästan kusligt: Ascendenten i oxen, 4 grader fr Rahu och 6 grader fr jupiter! Vem skulle inte bli överviktig då... Dessutom förklarar det hans "oxiga" uppenbarelse, för han är oxe enl tropisk zodiak o vädur enl siderisk, och det hade jag lite svårt att ta till mig först, men jag tänkte att han kanske hade asc i oxen i alla fall...

Seaward sa...

Refrängens "Vi ska bara vara vänner..." är Hellmans sarkastiska apande av kvinnans åsikt om deras förhållande (verserna beskriver hur han åtrår henne).

Ditt fynd med är otroligt intressant (som komplement till matvraket i Mexiko), men skriver du rätt om ditt fall? Är ascendenten Oxe enligt TROPISK zodiak pratar vi inte längre om det stora korset i Tamas guna - tecknet på överdriven slöhet eller habituering. För enligt tropisk zodiak skulle detta kors 1965 ligga i Sattva guna (rörliga tecknen) med t.ex. en extrem fitness-orienterad Mars i Jungfrun.

I frågan om enbart Jupiter/Rahu som du nämner (siderisk Oxe), skrev jag just om boxaren Lillen som ger en intressant jämförelse.

Boxaren hade Jupiter/Rahu men i Vågen och som bas för en nymåne i Skytten. Här tror jag det är kvaliteterna Rajas, Tamas, Sattva hela vägen! Tamas söker stillheten och passiviteten som båda dessa glupska Oxar medan boxaren hade en rörlig Sol och Måne vars disponent drevs av en Jupiter/Rahu med lidelse i!

Man kan förstås peka på att boxaren sorterade under den positiva polariteten (Eld/Luft) också, jämfört med den mer statiska Oxen/Skorpionen...

Anonym sa...

Jadå, asc.är 9.55 enl tropisk zodiak, så det blir ju oxen i siderisk. Tragiskt med Lillen Eklund... han var härifrån trakten, och min man kände honom lite sedan gammalt.

Anonym sa...

Ursäkta, 9.55 Tvillingarna menade jag förstås!

Seaward sa...

Siderisk Tvilling på ascendenten öppnar sjukdomshusen, 12e/6e och i 12e slinker Oxen in och "anus" i 6e hälsohuset. Jämte 8e "onda hus" enligt indisk astrologi. En besynnerligt talande "världslig" placering för en Oxe som fastnat i den stygga Rahu/Ketu-axeln...

Vill apropå Oxen som födoämnen bara nämna att incestfallet årgång 1965 kom från en familj som vid den tiden var nära förknippad med ett känt livsmedelsmärke. Kan tyvärr inte säga vilket. Men Oxens koppling till mat och sinnessnjutning igen, således, och återigen skadad av Rahu...

Anonym sa...

Jag kanske måste förtydliga, jag menade alltså asc. 9.55 tvillingarna enl tropisk, alltså blir det en siderisk ox-ascendent.

Seaward sa...

Okej, jag var mer än lovligt trög igår!
:-) Bort hälsohus-indikationen, och åter till förstahus-indikationen "jag & och min föda"!