Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 26 december 2009

Charlie Sheen - värstinghoroskopet

Långt inlägg, cirka 6 sidor undersökande astroanalys.

Apropå turbulensen i Charlie Sheens hem under julen (DN och SvD) påminner Aftonbladets faktaruta om att den underhållande skådisen har en lång historia av både våld (oavsiktligt?), och en klen motståndskraft mot sinnesretningar. Det sistnämnda draget delar han med sin karaktär som ungkarl i roliga situationskomedin "Två och en halv män".

Det här är inget nytt. "Anden är villig men köttet är svagt", sade kristne missionären till Rom, Paulus. Jag har tidigare utkorat några få horoskop till dr Jekyll & mr Hyde-typen, men Sheens horoskop tar nog priset så här långt.



Till att börja med har han en enormt vinnande Jupiter (jovialisk, lyckobringande) i snackiga Tvillingarna, och den "välsignar" hans libido, Mars, som står i skönhets- och allianssökande Vågen. Det här kombinatet av expanderat libido eller vilja till samstämmighet knyter till sist an till Saturnus för att skapa en tydlig gränsdragare (Saturnus). "Inkarnation av..."

Det här "avslutet" i gränsdragaren påminner jag mig från kapabla, Vatten-dominerade musikerhoroskop (Elisabeth Söderström). Hos Charlie Sheen ligger framgången ända till det exakta saturniska avlevererandet i Luftelementet, ett kommunikativt och mentalt element. Han har en bra tajming i sina repliker. (Saturnus = Kronos, känsla för tiden.)

Eftersom hans roll i Två och en halv män så tydligt är skriven för och baserad på honom själv, ser vi här hans kvicka (Jupiter i snabba Tvillingarna) och sardoniska (Mars i Vågen) kommentarer med deras perfekta tajmning och fåordighet via torra Saturnus. Ja, i själva verket kan han avfyra mer än one-liners men den bromsande Saturnus är tydlig i hans mental-verbala utspel om man tänker efter.

Han börjar stamma eller hacka om han drar upp tempot för mycket - Saturnus kan drivas på av de framåt Jupiter och Mars, men den tar inte order av någon. Det blir stockningar när Jupiter-Mars söker driva på hårdare än Saturnus accepterar. Säg så här: Sheen skulle aldrig kunna bli en ultrasnabbt tungvrickande rappare.

Hela hans rollfigur tycks hämmad och eftergiven sina gudagestalter - den ständiga serien av förbiflyktande älskarinnor. Hans hopplöst själviska inneboende bror och godmodigheten ser vi förstås i Sheens jovialiska Jupiter som bygger upp en extra stark Mars-Våg: stor energi på att mjuka ut den sociala situationen mellan två individer. Men goda intentioner kan ibland gå osedda eftersom det i slutändan är den knapphändiga Saturnus som ska förmedla.

Till den enda rollkaraktär Sheen behärskar (redan tidigare sedd i "spoofs" som "Hot Shot!" och andra meta-filmer) hör också att han inte verkar jättesmart, ja till och med en smula korkad. Bristen på fluid intelligens brukar avspeglas i människor som trycker för hårt på legalistiska aspekter och Två och en halv män låter Sheen återvända hundratals gånger till "säkra ramar" - som att det är han som äger huset vid Malibu Beach som den parasiterande brodern innebor i. Eller också drar han ner argument på en femårings nivå eftersom brodern är den klart mer brainy (händelsevis också spelad av ett Sol-Lejon).

Solen, intelligensens planet, står faktiskt "åtknipen" av den hämmande Saturnus via opposition, och i enstaka fall kan den oppositionen leda till extremt "fyrkantiga" och inrutade individer: Sheens rollkaraktär är enormt fixerad i sina vanor. Den utmejslade slentrianen är då pansaret som skyddar den intelligenshämmade eftersom, om vi ska vara ärliga, den här typen inte skulle klara av alltför snabba scenväxlingar.

Vanans makt både ÄR själva intelligenshämningen men också skyddet mot förändringar som intellektet inte hinner bearbeta. Tala om ett moment 22! Hur kommer man ur det? Inte i det här livet. Vissa begränsningar är medfödda, men IQ i detta liv kan vara helt förändrat i nästa liv! Intelligensen är, som så mycket annat, bara "förbrukningsvara" för andemänniskan - och om det sanna Jaget berättar astrologin egentligen inget alls, eftersom det inte kan beskrivas i termer av vår värld.

Att Sheens Sol är i starkt härskarläge i Lejonet och Saturnus också härskar mittöver (i Vattumannen) innebär likväl inte att den intelligenshämmande faktorn försvinner. Däremot är Sol-Lejonet en dramatiker (som bloggen visat fina exempel på), och vad Saturnus bidrar med här, är sagda tendens mot en "one-trick pony": Sheen har inte så många strängar på sin lyra. Han har agerat precis likadant i varje roll jag sett honom i. Grundtypen är dröjande, tveksam - detta är Saturnus järngrepp om den annars så fria Solen.

Jämför nu detta med hans blixtrande snabba psyke - Månen! Här stärker Jupiter det "lägre sinnet" och det är ännu en opposition mellan Eld/Luft vilket drar mot kreativitet eller uppfinningsrikedom. Det är alltså värt att notera att det både finns sävlighet och tyngd och busig och ungdomlig lätthet i horoskopet. Precis det intryck man får!

(Men Saturnus - lagens görare - har sista ordet: se dess hämmnde och överjagskontrollerande effekt på hans personliga utspel/Ox-ascendenten.)

Varför har han då sådana problem med humöret och varför är han slav under sin kropps biokemi istället för att vara herre över sitt liv? Dels sagda överjagsrepression och den blir sannerligen inte mindre av att hans mentala nyfikenhet är total!

Jupiter stimulerar sinnet via två Sattva-tecken som vill utforska, och Jupiter maximerar också hans libido (Mars) som, som synes, står under Venus disposition och i Vågen älskar livets vackra och sköna. Saturnus på topp har ett formidabelt motstånd att nedkämpa i den extrema vilja till "skoj" som syns i vivörens horoskop.

Men den riktiga karaktärssänkaren är det stora korset mellan zodiakens fyra tröga och mörka Tamas-tecken, vilka inte alls vill lära om eller förbättra sig. Han är en enorm tjurskalle - bokstavligen! För det är en av zodiakens mest brottsbelastade tecken, tjuren eller Oxen, som stiger över New Yorks östra horisont vid födelsen. Och detta är det tecken där människosjälen når sin maximala bindning till den fysiska kroppen.

Aldrig blir själens fall till fysikalitet så tydlig här, och vissa exemplar av tecknet kan leva hela sina liv bara för saker man stoppar i munnen och ting att röra vid, hålla i, och äga. Det här är den krassa materialismens tecken, och i Sheens fall får vi nu se hur norra månnoden beter sig i sin värsta dager. Drakhuvudet (Rahu) kan ge omåttlighet, och det är exakt detta demoniskt öppna gap som är Sheens födelsesignatur, stigande i öster.

Jag måste åter lyfta på hatten för indisk astrologi som så tydligt varnat för de två månnoderna (skapare av sol- och månförmörkelser som de ju ändå är). Västastrologin har skönmålat de här två mörka krafthärdarna på ett otillbörligt sätt. Det är sant att de ibland verkar bidra till även goda karriärer, men det är något lurt med dem!

Venus är debil i Jungfrun, vilket är ett strå till stacken av tecken på problem. Sheen är egentligen aldrig nöjd med sina äkta hälfter, kärlek för en Jungfru är att kritisera och bedöma! Sheen kan mycket väl mäta graden av sin kärlek till en kvinna i termer av hennes bh-storlek. Just sådant är det dominanta perspektivet hos Jordtecken nummer två, när inte längre Oxens enkla och osofistikerade sinnlighet (beröra, slicka och avsmaka) räcker.

I nästa fas av Jordelementet börjar man fingranska och på sitt sätt kan väl Jungfruns vässade observationsförmåga (i det fysiska) anses lägga grund för nästa tecken, Vågen, med dess högt utvecklade estetiska sinnelag. Sinnet för proportioner skulle kunna sägas vara hämtat från empirisk observation, och Jord och Luft, som bloggen nämnt, drar mot en rationaliserande sida.

Jungfrun är inte längre enbart sensualist som Oxen, utan drar ut konsekvenserna av sina iakttagelser (hoppas då bara att man inte dessförinnan har "mörkat" ut viktiga pusselbitar på grund av ett samtidigt pågående "dissociationssyndrom" - se Darwins oförmåga att se "hela bilden" när han formulerade sin myt om "det naturliga urvalet").

Jag får ibland upplevelsen att själva behållningen för en människa där Jungfruns tecken dominerar, ligger i själva avvägandet, i sorterandet av fakta (den grejen ska källsorteras i den korgen), och i kritiserandet. En väninna frågade nyligen om jag ville dela en festcigarett med henne. Hon har Månen i Jungfrun, vilket antyder ett grundläggande sinnelag - Månen är vidare i sin applikation än Venus.

Inbjudan att dela cigg är en typisk invit under begreppet ENHET (Vågens tecken - och Venus - representerar själva "unionen"). Men Jungfrun är ett själviskt tecken och vill inte bara tillhöra en odifferentierad enhet, den vill urskilja sig och gör det genom sina observationer. Sattva - den rörliga kvaliteten som skaffar sig perspektiv just genom att byta position och här kombinerad med Jordelementet - ögonen enbart riktade mot saker de yttre sinnena kan registrerar.

Eftersom jag slutade röka för sex år sedan, drog jag inget halsbloss och det blev den här Mån-Jungfruns fösta kritiserande utrop. Häpet och lite nedlåtande, som jag inte var någon "äkta rökare" (vilket jag naturligtvis inte längre är, men det var ingen nyhet). Efter att cigaretten varit i min hand för andra gången levererar den här Månen i Jungfrun en ny kritik: "Du varmröker den!"

Så här låter det antagligen hela tiden i psyket hos en människa starkt under Jungfruns tecken! Ingenting är okej som det är. Scenen måste strimlas i delar genom det analytiska intellektets kritisk urskillning. Minns att det är i Jungfrun Merkurius både härskar och anses upphöjd. Det är inte illvilja men dessa "nit pickers" å andra sidan inte till det sociala klistret. Kemi eller rättstavning, där är bra områden för detta teckens vilja att upplösa allt i dess beståndsdelar.

Tveklöst är Jungfrun kapabel att hantera praktiskt-intellektuella uppgifter som få, men den här merkuriala tendensen bör alltså hållas inom de områden den är lämpad för, annars blir den destruktiv, som i exemplet där inbjudan till en gemensam scen bara tjänade som förbränningsmaterial för huvudlöst och kritisk dumprat.

(För alla med Jungfru i horoskopet måste jag här tillägga att nämnda person också är född under fullmånen - Solen i Fiskarna. Samma fenomen hos sångerskan Fergie och en av norrmännen som dömdes till döden för mord i Kongo - fler och fler tecken tyder på att den här fullmånen är problematisk - Sol-Fiskarna verkar sakna den direkthet och den entydighet som Månen - nummer två - förväntar sig av sin ledare! Detta både vad gäller den inre "högre rösten" och i relationer med externa "Solar", dvs ledare och impulsgivare.)

Så här, som jag antytt via cigarett-exemplet, fungerar sannolikt Charlie Sheens Venus i sitt debila läge i Jungfrun. Kanske borde den här placeringen starkt överväga att aldrig ha fasta relationer alls utan bör begränsa sig (som Sheens karaktär i Två och en halv män) till att köpa kärlek i formen av "lösa knull". Så förfallen är Venus/Afrodite, att den bara ser om sitt eget hus, och hela tiden tänker på vad den själv kan få ut för fördelar av en allians.

Notera att tendensen kanske knappt är märkbar, men när man lägger till andra detaljer med mer drag i, Som Sheens Sol-Lejon och särskilt hand "hungrande Ox-ascendent", då förstärks också Venus-Jungfrun och man börjar tydligt se dess egoistiska tendenser. (Omvänt kan ett generellt osjälviskt horoskop mildra Venus-Jungfrun så att hon hittar kärlek i tjänandet.)

Jag är också osäker över Charlie Sheens Merkurius (disponenten till denna själviska syn på allianser). Enligt den sideriska zodiaken som begagnar Lahiri-korrektionen (för att veta exakt var i zodiaken vi befinner oss från århundrade till århundrade) har Merkurius just precis gjort entré i Lejonets första grad (0°07'). Logiken är här så "nyfödd" att den kanske inte alltid vägleder en människa rätt som samtidigt har så våldsamt starka krafter i rörelse på andra ställen i zodiaken.

Min första tanke är att Merkurius här kanske ändå ska ses som delvis kvar i Vatten (Kräftan) även om skinnömsningen till Eld och Lejonet just har genomförts. Det ger oss ett problemhoroskop liknande Madonnas där Solen bara har en kort kort stund kvar i Kräftan innan den blir Lejon. Redan en enstaka planet i denna vacklande position skulle alltså kunna bidra med "sensationalism" - i det här fallet då att Sheen gör ständiga rubriker för hans dåliga emotionella kontroll. "Sensationalism" bär ju på en dubbelmening och antyder att individen "trippar" på sina känslor - väckta till liv av ens egna sinnesintryck. Extrem sensationalism blir rena känslonarkomaner, alltid ute efter nästa sinnesupplevelse som triggar den inre känslostormen.

Charlie Sheen verkar dock vara en sådan, och Månen i Eld-Skytten med "förstärkaren" Jupiter som blåser på från opposition i ständiga strövaren Tvillingarna indikerar också att han aktivt rör sig för att få dessa kickar.

Man kan gräva djupt i det här horoskopet och få fram fler och fler bekräftelser på att allt inte står helt rätt till. Vad om Månen i åttonde huset för sexualitet, till exempel? När man väger in denna isolerade detalj i det övergripande mönstret, klarnar en bild allt mer. Det här är inte samma typ av sexmissbruk som den "creepy" och hemligstämplande Tiger Woods (Censuren Saturnus kontrollerar hans ascendenthärskare Merkurius).

I Sheens fall är det mer av en fullständigt ohejdbar präriebrand en positiv vilja att leva ut i 180. Charlie Sheen avverkar fruntimmer och olika typer av droger och det som är fokuspunkten är förstås den oändligt hungriga demonen Rahu som här råkar sammanträffa med Charles egen sinnliga Ox-kropp!

Stilig och rolig som han är - en kvinnornas man! - illustrerar horoskopet på sätt och vis samtidigt den lägsta sortens människa: den själviska, ateistiska hedonisten! Det sista var en tautologi eftersom en hedonist - en som lever för sin egen sinnesnjutning - per definition inte kan tro på någon högre mening, något gudomligt. För det existerar inte en sann religion på jorden som uppmuntrar folk att att leva som själviska grisar - vilket är just det sekulära (ateistiska) västerlandets hela budskap, dagligen utpumpat via film och tv och reklam.

Sheens "the bad boy", inte muslimen, förkroppsligare jordklotets patrask, men tack vare mördande reklam har det gått att sälja avskum och självefterlåtenhet som något åtråvärt! (Fabrikanterna gnuggar händerna ju mindre kontroll du har över dina fem sinnen!)

Nästa gång du ser Mats Sundin göra reklam för nätpoker, se vad detta representerar i en utvidgad världsbild som känner fler världar än jorden, och fler sätt att bygga en civilisation än genom att mörklägga allt utom det fysiska. Sundin delar villigt i kampanjer som kan knäcka själen till ytterligare tusen jordeår av slaveri, fjättrad under Törsten och i en ömklig ursäkt för verklig tankeförmåga.

Minns Faust som sålde sin själ till Djävulen. Charlie Sheens horoskop, ett år då de båda månnoderna tangerar axeln Oxen/Skorpionen och den här axeln vidhäftar hans personliga ascendent, är en av dem som ingått pakt med Satan själv. Synd, han har ju också så många vinnande kvaliteter!

Inga kommentarer: