Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 21 juli 2010

Gryningspyromanen - misslyckad kommunikatör?

Aftonbladet skriver om Gryningspyromanen som har en lång historia av småkriminalitet bakom sig. Horoskopet för dygnet då han föddes är ganska intressant, och jag granskade det först i avsikten att hitta någon "eld" som gått överstyr. Och det tydligaste är faktiskt, så långt man kommer utan att kunna lokalisera planeterna i de tolv husen (livsområdena) är mordbrännaren Mars i kombination med Venus (förhöjd driftighet) i det tecken som är zodiakens eget svarta får: Skorpionen.


Men det viktiga är störningen mellan förnuft och omedvetna drifter -  Gryningspyromanen ger ett perfekt exempel på Luft/Vatten-mixens mest problematiska uttryck, där känslan och den intellektuella formaliseringen går i otakt. Här är det ett förhöjd libido i svarta Skorpionen (jfr Carolina Gynning!) som knäcker ihop i mötet med det inflammerade och uppsvullna psyket: Månen groteskt förvridet av giriga Rahu.

Om skruvade komiker använder grovt opassande ordval med kul effekt, verkar Gryningspyromanen på ett snarlikt sätt uttrycka någonting på ett patologiskt sätt genom sin pyromani. 

De underliggande orsakerna - ofta ett trauma i ett tidigare liv som hemsöker själen om - kan inte ses i ett horoskop, annat än att det är på plats redan i barnets födelseögonblick. 

Det här dygnet "släpptes" således många störda själar ner på jorden, kalla det ett lass straffångar. Alla blev knappast kriminella ännu en gång, och det är här vi lever i fel århundrade för att få forskaranslag att i stor skala undersöka hur kriminalitet och födelsetidpunkter relaterar till varandra. Vår tids eländiga materialism har skapat trångsynta människor som inte ens har fantasi kvar att bryta sig ur sina förutfattade åsikter om vad som kan och inte kan tänkas. Antikens visa män såg sammanhang den moderna människan valt att förblinda sig inför!

Tänk om det verkligen finns en markant överrepresentation på kriminella dagarna runt pyromanens födelse?! Apropå misstänkta guldgrävaren Oksana Grigorieva (Mel Gibsons ex) noterade jag t.ex. att det ligger en inneboende tendens till egoism på himmelen hela 1970 [1]. 

"Marken" var alltså reserverad för människor med orena motiv i frågan om relationer det året. Merparten kanske hanterade tendensen att egoistiskt söka egennyttiga kontakter men jag misstänker att "himmelen" det året var beredde plats på jorden åt själar med tydliga blindfläckar som de hoppades kunna åtgärda genom en partner som kompenserade för dem. 

Okej, så vissa generationer (och sub-generationer) skapar skit på jorden, men dessa själar befinner sig också under utveckling. Frågan att ställa sig är, "Vem är jag?" "Vilket är mitt bästa vetande?"

*****

Under Gryningspyromanens födelseår är planeterna paradoxalt mycket starkare än det egentjänande 1970, och med både Saturnus, Jupiter och Mars i härskarläge ser man återigen hur den här tolkningsparametern alls inte har med moralisk ryggrad att göra. Föds en låg själ det här året kan man tänka sig att det är en skicklig skurk!

Nymornade sociala samvetet Persbrandt föddes t.ex. sex veckor före Pyromanen och hans tidigare liv som "röjare" och värsting stämmer i mina ögon bra ihop med två av det här årets så kallade "bra" placeringar: Saturnus i Stenbocken och Mars i Skorpionen. Det förstnämnda härskarläget indikerar hur  materialistiskt 1963 är och när Mars passerar sitt eget tecken under hösten understryks detta än mer, kombinationen av Stenbock (Jord) och Skorpion (Vatten) ger en sällsynt fruktan för "andra sidan" och ett fastklamrande vid denna världens strukturer.

Jag har en upplevlese av att Mars i sitt eget mörka tecken Skorpionen tenderar mot långsinta och ibland självrättfärdiga hämnare! Människor som tar ut sin besvikelse på omvärlden och "ska ge igen". Det här är en av byggbitarna i riktig ruttna karaktärsformationer. En planet i ett härskarläge betyder inte alls självklart att det är en god egenskap som betonas! Mars i Skorpionen betyder helt enkelt giftstinget som dödar! (Den som använder sin Mars-Skorpion med visdom kan emellertid hämta mycket seg uthållighet ur den, och förmågan till sylvass koncentration.)

Utgå från den materiella formprincipen Stenbocken/Saturnus och kombinera med valfritt Vattentecken (Kräftan, Skorpionen eller Fiskarna) - du kommer att hitta praktfulla sensualister och gudsförnekare i mängd på den här bloggen! Det är nästan parodiskt hur tydlig skiljelinjen är mellan "Vägen ned" (Vatten faller mot totalt negativ Jord) och "Vägen upp" (Elden i själens centrum får Luften/tanken att höja sig). 

Och dock, sade filosofen Herakleitos, är de båda vägarna ytterst sett samma väg. Men det ser inte den fallande själen i Jord och Vatten utan antingen förnekar hon totalt den högre värld hon valde att lämna eller också bejakar hon en högre värld, men på basis, inte av klärvoajans utan genom sitt sunda förnuft. "I varje litet sandkorn", repeterar hon traditionalistiskt, bor det gudomliga. 

Eftersom den fallna själen inte ser skillnad på världarna inbillar sig många att världen är det gudomliga (panteism). Organiserad religion är per definition oandlig eftersom själva organisationen och konkretiseringen ("bygga kyrka") tar död på det bortomvärldsliga. Kyrkan och dess personal är som bäst "pekfingrar" tillbaka mot det saken gäller. Det är troligen därför mitt studium av trettiotalet kristna teologer resulterade i så stark betoning på Jordelementet. Till religionsinstutitionen söker sig människor som behöver något att hålla i, något att ta på. Ritualister med vin och oblat - så till förvirring snarlikt vanligt mumsande på mat (den sinnliga och godmodiga Oxens tecken)!

Bara två dygn före "ex-värstingen" Persbrandt föddes en kvinna som under sin uppväxt i Handen utanför Stockholm hamnade nära farans väg och umgicks i kriminella gäng. Om pyromani ingick vet jag inget, men jag hörde kvinnan (vid 21) naivt återge fullständigt nedslående berättelser om vandalism utan något som helst eget perspektiv på illdåden. Jag hade inte den terminologin då, men upplevde henne efter några dejter som en lycksökerska som ville ha tillgång till Stockolms innerstad, och avvecklade.

(Jag är bara aningens synsk, men såg i det här fallet en återupprepning på ett äldre drama i Egypten där jag tillhörde den "rena folket" och hon hade lägre status som afrikan - och därför inte tillträde till "den vita staden". Jag har bara läst 5 poäng egyptisk religion och aldrig varit speciellt intresserad av den kulturen - trots flera tidigare liv-drömmar. Fast jag inte läst ett ord i frågan tror jag mig veta - genom mitt eget psyke - att rasåtskillnad på 500-talet fvt sågs som något helt naturligt i samhällena längs Nilfloden.)

Kvinnan hittade sedermera en rik man som varken hörde eller såg. Karma hann ikapp det såta paret och de födde ett svårt hjärtsjukt barn. Ibland måste en yttre själ intervenera och bringa en människa att byta orientering i sin tanke och sin omsorg. Det tror jag är en tumregel för alla som föder svårt handikappade barn: dessa är själar som kommer för att rädda en eller båda föräldrarna från sin egocentrism, karriärism eller något liknande. Att själen som väljer en handikappad kropp själv betar av gamla synder bara visar hur mänsklig tanke inte riktigt räcker till för att förstå den ofattbara komplexiteten i det vi kallar ödet eller karma. Så många pusselbitar läggs i varje ögonblick, så många cirklar sluts, så många bokslut görs!

*****

När jag letade upp Gryningspyromanens födelsedag hittade jag en annan uppgift om hans karriär som var riktigt humoristisk. Den återknyter bra till ovanstående horoskop.

År 1991 registrerar ***** och hans bror in en datafirma (Sweden Teledata Bröderna ***** handelsbolag, organisationsnummer: 916768-1494, numera avregistrerat). De skaffar sig ett 071-nummer för att tillhandahålla telefontjänster mot betalning men affärerna går dåligt.

De följande åren inträffar en rad inbrott i Televerkets kopplingsskåp i Malmö. Någon kopplar upp sig på lediga nummer och ringer betalnummer för tiotusentals kronor som hamnar på brödernas konton. *****
stoppas på Skrittgatan i östra Malmö vid ett kopplingsskåp i december 1991 och hans ”konsultverksamhet inom databranschen” fick ett abrupt slut.  (källa)

Men naturligtvis! Hos Gryningspyromanen hittar vi såväl Sol som Måne i Luftelementet som har mycket med kommunikation och medier att göra. Se hur när nära Merkurius står den fallna Solen i Vågen, som "bränner" kommunikationen. Detta är inte med avmattad intelligens att göra - jag har sett en bränd Merkurius i många genihoroskop. 

Däremot hävdar indisk astrologi att brända planeter skadas i sina externa betydelser. I Gryningspyromanens fall blir det då av betydelse hur Solen själv sköter sina kort och i Vågen är Solen debil - dess identitet är avhängig av dess relationer, dess identitet uppstår i relationen! (Undantag: de Sol-Vågar där Venus står i Solens tecken Lejonet, vilket bygger en ömsesidig reception, en "oändlig loop" där Solen, trots Vågens symbolik, är medveten om sin unikhet och oavhängighet.)

Pyromanens födelse är den mes problematiska sub-typen av Vågen, den där Venus befinner sig i Skorpionen, i Vatten. Nu har vi både Sol och Måne (hela den psykologiska axeln) involverad i en Vatten/Luft-konflikt. Således allvarliga frågetecken för sundheten i det intellektuella arbetet.

Att koppla in sig i telekomutrustning och fiffla till sig pengar är bara så typiskt ett girigt sinnelag (Månen/Rahu) i telekomtecknet Tvillingarna! Och som om inte redan Rahu vittnar om något överdrivet, kastar Mars (aggression) och Venus (pengar) ett stört ont öga från det instinktiva Skorpion-Vattnet. Märk att Skorpionen i förhållande till Vågen symboliserar "partnerns pengar". 

Det finns ofta planeter i åttonde hos moraliskt mörklagda människor, och det "sataniska syndromet" (Oxe = mumsa i sig/Skorpionen = skita ut för att kunna mumsa mer) kan beskrivas på ett flertal sätt: en vänlig människa men totalt utan moralisk insikt hade t.ex. mumsande Oxen i åttonde skorpionhuset! Alla vägar bär inte till Rom, men astrologin har flera sätt att beskriva samma grundläggande "syndrom".

Trots störningen mellan Vatten och Luft är det ingen mental vekling polisen har att göra med här, vilket jag tycker mig se av skriverierna. De har inte lyckats knyta honom till någon anlagd brand trots misstankar om att han ligger bakom minst hundra pyromandåd.

Här vill jag peka på Saturnus i sitt hemmaläge i Stenbocken och dess långa 270-graders kontrollaspekt mot Solen/Merkurius. Denna belägring av Merkurius, dels av en "fallen" Sol som i sig lider av vrånga perspektiv pga dess disponent i hatiska Vatten, och sedan en attack från den kallhamrade kontrollplaneten Saturnus som vill vara herre på täppan (se Wesley Snipes som inte anser sig behöva betala skatt), kan bara beskriva den västa sortens merkurier: en kommunikatör som förvanskar och ljuger nonstop.

Detta är Merkurius/Hermes i dess fulaste version: en självisk liten tjuv. Saturnus är det obehagliga här: detta är en egenmäktig och kallhamrad manipulatör med avsevärd organisatorisk förmåga - se pyromanens lilla blåsning mot teleskåpet! Tydligen behöver man bara ha genomsnittsintelligens för att komma undan den skånska polisen. 

*****

Jämför den harmlösa esteten Peter Siepen: samma kontrollkåta Saturnus i Stenbocken som här angriper Venus och inte Sol/Merkurius i Vågen. Då får vi en "stilpolis" medan Merkurius ger en ren tjuv. Obs. När jag säger detta utelämnar jag förstås de många sekundära indikationer som instämmer i en sjuk Merkurius hos pyromanen - bl.a. är ju merkurialt orienterade sinnelaget i Tvillingarna tydligt skadad.

Till sist: Jag föreslår att det kritiska med pyromanhoroskopet beror på en sammansatt faktor: LIBIDO-indikationen, den förhöjda energin från Mars + Venus, kombineras med Mars "dödsaspekt" (210° - motsvarar relationen första livshuset och åttonde dödshuset) mot Tvillingarnas psyke. Detta tvingar samman omedvetet Vatten och det medvetna tankeflödets Luft.

Det är den här typen av horoskop som kan leda till att man hör röster ("Bränn huset"). Det är kort och gott en perfekt födelsetid för själar som senare i sina liv kommer att bli besatta av onda andar. Kroppslösa varelser finns.

Luftelementet kan också begagnas astrologiskt som en metafor för andevärlden. Tänk en lasagne och hur den varvas i lager: Luft är väsen som tänker och meddelar sig - Vatten är den tunna hinna av omedvetenhet som separerar jordelivets egon från varandra - egot använder sig också av Luft, men nu som dagjagets mentalitet eller intellekt, dvs Luft i ett annat avseende. 

I ett fall som jag nämnt i förbigående hittade jag en Sol-Våg med disponenten Venus i Skorpion-Vatten. Venus i sin tur disponerades av Mars, ånyo i Luft i Vattumannen.

Luft...doppad i Vatten... och upp i Luft igen! (Som man doppade häxor förr i tiden...) Kvinnan var diagnosticerad som schizofren i flera år och är obehagligt synsk, men har svårt att skilja synska ingivelser från rent dravel som hennes egen intellektualitet (Luft) producerar (tokgalna efterrationaliseringar)!

Se denna bok i ämnet - har just hittat och beställt ett begagnat exemplar på nätet eftersom ämnet om själens missbruk av sina förmågor är så fascinerande. Den svenska folksjälen är inte i närheten av synd på den här höga nivån, vår Mån-Vädur disponerad av Mars-Oxen skattefifflar och fokuserar denna världens goda för mycket. Ett så förhållandevis enkelt folk vi är! Som en liten skyddad verkstad, långt från det stora livet. (Jesus: "I min Faders hus finns många boningar.")

_____
1. Redan i inlägget om Oksana kände jag att något utelämnats. Nu kom jag på det: ponera en människa född 1970 med Jupiter stigande i Vågen i öster. Den här människan kommer att äga grace och social talang och troligen vinna framgång. Vid dess födelseklockslag hamnar istället Saturnus i Väduren i sjunde partnerskapshuset. Den jovialiska och framgångsrika kommer att attraheras av lågstatuspartners!

Detta är då inte alls ett tecken på årets generella lycksökarkvalitet utan på den som föddes med silversked i hand, föddes med lyckan men blir uppsökt eller kommer att förbinda sig med guldgrävare från underklassen!

Jupiter i stigande är nu bara en av tolv världsliga positioner under ett dygn och kanhända undantaget som bekräftar regeln.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hade en gång ett kortvarigt förhållande med en som var född 9 dagar före pyromanen... och det där med "fastklamrande vid denna världens strukturer" yttrade sig rent bokstavligt hos honom, för han hade bergsklättring som hobby! :-)
Hans måne var i vattumannen, inte heller det någon lyckad placering, med utstötningssyndromet... och svek och hämnd hade nog sina roller i hans agerande, för jag utjorde nog bara en bricka i en hämndaktion mot hans ex - som han gick tillbaka till sedan. Men det var eg inte så farligt som det låter, jag sörjde inte särskilt över det, för som läget var då, var han exakt vad jag behövde för att läka ett sår, och jag minns honom med glädje idag.
S

Seaward sa...

Jag nöjer mig med att kommentera den första delen av ödet du beskriver med ett harmonierande fall: jag har beräknat ett 1962-horoskop där Saturnus i bergsklättraren Stenbocken kastar sin 270-graders vinkel mot en Vågascendent.

Där har stengetens tendens stannat vid en hobby (på senare år) med klättring uppför såna där fåniga väggar med hål och pinnar och grejer att ta tag i.

Mannen kallar sig socialist, är ateist och säger att han ser ner på människor med världslig strävan. Uppenbarligen ser han inte att han läcker som ett såll! Åtminstone är det något i honom som VILL klättra!