Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 10 mars 2010

Vilks villor (astrologiskt extremfall)



Lars Vilks har tagit sig vatten över huvudet i sin sekulärt västerländska "yttrandefrihet". På P1 morgonradion hörs den perifert inblandade chefredaktören på Nerikes Allehanda förklara på nivå lagom för en femåring att debaclet i mycket bygger på att de inblandade partnerna använder olika "språkspel". Ja, han nämner förstås inte Wittgensteins beteckning för den diskurs som förs inom en självgående världsbild. Redaktörens funderingar över "språkförbistringen" låter precis som en sekulär svensk som inte riktigt vågar förstå vidden av var den ytterligt snäva svenska utblicken egentligen befinner sig på den globala arenan.

Världsbilder, dessa livsinvesteringar, är i hög grad en sak för astrologins Luftelement som representerar mentaliseringen av de naivt uppfattade data från kroppens fem sinnen. Förrän en "mind map" kan uppstå i psyket måste detta förstås informeras. Intelligent forskning visar att vi föds fyllda av medvetandeinnehåll, minnen av tidigare liv vittnar om detta, t.ex. Det här var inte nytt ens i antiken och Platon talar i dialogen Meno (och annorstädes) om vikten att praktisera "hågkommelse".

Vilks har, astrologiskt betraktat, extrema problem med sin egen världsbild, och kan såtillvida betraktas som ett ytterlighetsfenomen i den västerländska sekularismen. Ni vet, vi sopar de otillräkneliga ner i slasken, ger dem en skyddad verkstad - konstateljén. Där kan de få värka ut sina medhavda problem från tidigare liv och uttrycka sig i bilder. Ja, den här texten kan vara skapad på ett snarlikt sätt! Vem vet vem som är att lita på!?


Det är som sagt det inre sinnet - Månen - som bereder Vilks problem. Dels är psyket infekterat av den aggressiva Mars - här synbarligen ett behov att göra individuella uttalanden av ett dramatiserande men pga Mars natur mest ett grovt och oförskämt slag. Mars i Lejonet är nu inte den ädla lejonkungen som Solen i tecknet kan beteckna utan en gossen Ruda. Mars i Lejonet är en ikonoklast. Särskilt resliga individer ådrar sig ogillande från dem som fötts under en Mars i Lejonet, om denna Mars ställer till det ännu mer i horoskop. 

Och så sker här. Notera Mars onda öga 90° framåt, och hur den attackerar sitt eget hemmatecken Skorpionen. Mars verkar här inbilla sig vara en ljusbringare bara för att den befinner sig i Solens tecken, och den ställer in sig på strid mot Skorpionen som den upplever som ett "mörkt" tecken! Skuggboxning baserat på en total okunskap om vari mörkret verkligen består. Mars kan inte stå i dagsljuset och fantisera om mörkret, detta är en pajas nidbild av främmande yttringar han inte i djupet förstått.

Mars är således en formidabel problemskapare på himmelen, och den insikten måste vi nu ta med oss när vi återvänder till konstnärens psyke - hans "lunatiska sida". Problemet är att Månen i Vattumannen, ett Lufttecken, har en distinkt vilja att fostra folk och ha ett finger med i spelet när det gäller deras ideologiska universum, dvs, deras wittgensteinska språkspel.

Frågan ställdes nyss om Vattuman-Månen Reepalu (nytt fönster) var en politiker från helvetet. (Jämför hur hans Lejon/Vattuman-axel beter sig! Från vad som ser ut som en perfekt början, havererar också den, till följd av två attacker från astrologins "naturligt onda" Mars och Saturnus.)

*****

Det är i spänningen mellan individuellt och förebildligt ledarskap (Lejonet) och folkets anammande av en ideologi i linje med detta, som Vilks aggressiva val av individuella "uttalanden" uppfattas som en attack mot en hel population, som ett angrepp mot ett helt ideologiskt-semantiskt universum.

Vilks dramadrottningsaspekt (Lejonet i krig mot Skorpionen) spiller över även på Vattumannen och han angriper en hel kultur med sina ikonoklastiska nidbilder (Mars) av en älskad ledare (Lejonet = Muhammed)! Den samtidiga aktiveringen av Skorpionen (död) och Vattumannen (kollektivitet) visar att Vilks lider av det ofta förekommande sociala utstötningssyndromet. Han har redan gjort sig till en social oberörbar! Jfr horoskopet för upptäcktsresanden och nazisympatisören Sven Hedin.

Detta är tyvärr den nesliga nivå hela den svenska folksjälen befunnit sig på genom åren. Detta avslöjas genom det svenska nationalhoroskopet. Vi har bara inte sett det förrän invandringen till Sverige började verka som en katalysator på det svenska överlägsenhetskomplexet (jantelagens baksida).

Vilks Mars i attack mot hans eget psyket (Månen) är en astrologisk varningssignal för usel omdömesförmåga, och det kan tänkas att det är detta som var andesjälens livsuppdrag den här gången: att fortsätta rensa sin smutsliga själ. Eld och Luft är utomordentligt kreativt, så man kan beteckna Vilks sista år i livet som en renande skärseld. Han kommer att lämna den här inkarnationen i människokropp med viktiga erfarenheter gjorda.

Den återkommande besökaren ser genast att på Vilks födelsehimmel ett präktigt kors i Tamas guna aviseras. Den här "materiella fibern" varav Vilks kropp och sinne har vävts betraktas med fruktan i den indiska filosofin. Den västerländska astrologin tappade redan i antiken kontakten med de tre kvaliteterna och det är inte sällsynt att läsa ego-boostande kommentarer om de fyra Tamas-tecknen som beskriver deras fasthet, stabilitet, och så vidare. I gynnsamma fall stämmer detta.

*****

Men i den filosofiska grundtanken polariseras Tamas - mörker och attitydstinn okunskap - mot Sattva - ljus, medvetenhet och/eller rörelse mot sådan. I spänningen mellan Ljus och Mörker flaxar sedan de själar runt som är i klorna på lidelsen eller passionen, Rajas guna.

O Kurus son, när okunnighetens kvalitet tilltar i styrka, framträder vanvett, illusion, tröghet och mörker.

Bhagadvad Gita 14:13

Vilks horoskop kan enkelt uppdelat sägas bestå av de två Ljusen, Månen för det medfödda sinnet (som doppar sig ner i det undermedvetna och där regleras av stoff från inte bara barndomen utan även tidigare liv) och Solen för det livsmål hans andesjäl satte sig den här gången.

Månen står i det svenska horoskopets eget tecken Vattumannen och indikerar att han kom till jorden med den fixering (tamas) av något slag, men som en kontrapunkt befinner sig Solen i Tvillingarna, ett utforskande sattva-tecken. Livslinjen som byggs via Solens aktivitet och Månens re-aktivitet, rör sig alltså framåt, mot ökad förståelse. Båda Ljusen står i Luft så det handlar om ett helt "mentalt" livsöde.

Men denna rörelse mot ökat förståelse tycks ha stannat av eller överflyglats av sämre sidor. Vilks tror f.n. (enligt morgonradion) att han själv är del i ett konstverk som han själv skapade genom Muhammedkarikatyren! Jag tror inte det går att höra ett bättre exempel på efterhandsrationalisering. Vilks klarar helt enkelt inte mer än chefredaktören att hantera sitt mentala universums, sin sekulära luftbubblas överhöghet när den provas "där ute" mot den verkliga verkligheten. Han regredierar in i sin egna konstnärsfantasier!

Detta är förutsagt redan på födelsehimmelen eftersom psyket/sinnet i Lufttecknet Vattumannen disponeras från ett irrationellt Vattentecken av Vattumanhärskaren Saturnus. Därmed kan hans psyke beskrivas som  dissociationsbenäget. Det som uppstår på ren känsla måste sedan rationaliseras... Vilks horoskop är en formidabel provkarta på alla de "signaturer" och "syndrom" som alla syftar till att undanröja en människa från social integration.

Kalla det för "dåligt karma", den beska efterbörden till tidigare, illa formulerade liv på jorden. Karmaläran säger att uslingar fortsätter usla sig tills de står upp till halsen i sin egen skit. Det är här Skorpionens tecken - symbol för psykets korruption (kristendomens "synd") kommer in.

Varje horoskop som drivs av denna symbol antyder själar som föds för att åtgärda sina karmiska belastningar. Det gäller visserligen oss alla, men livsödena tycks bli särdeles dramatiska då födelsen åtföljs av skorpionsymbolen och den särskilda typ av "oavslutade affärer" den betecknar. Se vidare Oscarsbelönade regissören Kathryn Bigelows tydliga men mer balanserade födelse under Mars/Skorpionen.

Jag tror inte är en slump att bloggen återigen står inför "den sataniska axel" som bildas mellan två andra mörklagda tamas-tecken: Oxen för konsumism och Skorpionen för elimination av det obrukbara. Till skillnad mot de båda självspillande skådespelarna Sällström och Forselius (båda 1974) har Vilks den sataniska axeln rättvänd, dvs den hungrande norra månnoden står i orala och konsumerande Oxen och den avmätta södra månnoden kopplar till Skorpionen och anus/avträdet. 

*****

AB, DN, SvD, Expr om Vilks tilltänkta baneman (kvinna).

Se även en astrologisk analys av chefredaktörens för Nerikes Allehanda turbulenta horoskop.



Överkurs/Synkronicitet

Just som jag skrivit in årtalet 1974 apropå självmorden, hörs hip-hopparen Petter på morgonradion uttala sig om sin svåra dyslexi. Han är negativt inställd till alla som generaliserar och som exempel anför han årgången 1974!

Han borde studera logik eller astrologi för att bättre förstå funktionen av klasser! En bekant, svår dyslektiker, uppvisar samma oförståelse för astrologins arter och underarter (logiska hierarkier), och hur begrepp förhåller sig till varandra (och till verkligheten, "tinget i sig").

Petter, när jag kollar, är intressant nog född i Oxens tecken 1974, dvs med Solen kombinerad med den "avhuggna", "straffade" södra månnoden Ketu. Oxen har med muntlig kommunikation att göra och den nämnda dyslektikerna var född i Oxen exakt 12 år tidigare (en årgång som också rymmer den kände, enligt egen utsago före detta dyslektikern Tom Cruise).

Rappande har aldrig varit något problem för Petter, men det är i nästa tecken, Tvillingarna, där den skriftliga kommunikationen tar vid efter det orala stadiet, som Petters horoskop låser sig. Merkurius (skriftlig kommunikation) och Månen (psyket) hårt angripna av båda de "onda", Mars (upphetsning) och Saturnus (låsning)!


Tillägg 100311

Jag vet inte om jag läser Peter Kadhammars intervju med Vilks rätt, eller om han blivit korrekt citerad, men han verkar vara rasist och hålla muslimer för ett lägre släkte! Det stärker en uppfattning jag tidigare haft att mannens intellektuella disciplin brister, vilket brukar vara fallet - fast ibland på mycket subtila sätt - med Luft/Vatten-mixen (dissociationen/utstötningen).

Inga kommentarer: