Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 14 september 2011

Lågintensivt spaningsprojekt


Medan den ena statistiska undersökningen efter det andra i väst har misslyckats med att påvisa en "astrologisk effekt" har den här bloggen funnit sådana. 

Skälet till det är enkelt: det är den ursprungliga zodiaken från Babylonien som måste testas och inte den feltänkta västerländska! Den senare borde ha fått somna in i stillhet när kristendomen bannade stjärntydarkonsten på 400-talet. Men istället överlevde den tropiska zodiaken inom islam och kom så åter till Europa något halvt millennium senare... Bara i Indien fortsatte den ursprungliga versionen att användas och det är alltså den som svarar positivt på kvantitativt upplagda studier.

Stjärnorna påverkar oss eftersom vi är Psyken och inte fysiska kroppar. Ja, en del tappar tankehöjd och landar i geggan. En sådan är musikern Olle Ljungström.

När Clara Törnvall i Aftonbladet blottar tönterierna hos andra kulturarbetare, som den mondäne Ernst Billgren, när de söker presentera narkomanen Ljungström som ett geni som ställföreträdande lider åt oss andra, då är det läge för det lågintensiva spaningsprojektet om missbruksproblem och det sårbara Vattenelementet. 

Hur placerar sig Olle Ljungström mot den serie av karaktärssvaga individer - tydligen främst inom konsterna - där den här tendensen återfinns?

Jo, då det är en födelse i Vatten - igen. Naturligtvis ingen jättesensation, ett på fyra horskop har Solen i Vatten. Men ändå. Missbrukartrenden blir bara starkare och starkare vad gäller det här elementet.




Det huvudsakliga Vattentecknet Kräftan får nu Ljungström som Sveriges motsvarighet till "svampen" Whitney Houston. Han detroniserar lätt smygknarkaren Plura Jonsson, naturligtvis också han född i samma tecken, det som behärskas av de outsinliga begärens Måne. Ska man hitta en svensk musiker med lika djupa heroinproblem som Ljungström måste det nästan vara Thåström och hans demoner.

Det brukar annars vara när både Sol och Måne befinner sig i det kalla Vattenelementet med dess behov av något som värmer under rocken, som missbrukarnaturen lätt manifesterar sig (Whitney och Thåström). 

Men i Ljungströms fall duger det bra med en markant dos "sensationalism" också: Solen i Kräftan "tar order" eller disponeras från psykets Måne som själv ligger i dramatiserande Eld, i Lejonet. Månen disponeras därmed av Lejonets härskare Solen och rundgången är ett faktum.

På de år den här bloggen existerat har jag blivit mindre och mindre imponerad av den indiska astrologins påstående att den här ömsesidiga receptionen är något gott. Det haglar av exempel där de två tecknens herrar besöker varandras hus med enormt problematiska resultat. Ofta kan man förstå problemen utifrån zodiaktecknens oförenliga innebörd men ibland redan genom att de involverade elementen inte blandar sig väl.

Ljungströms Måne ligger uppenbarligen också i konjunktion med måttlösa och giriga Rahu (Drakhuvudet). Jag har kallat Eld/Vatten-blandningen ("sensationalism") för tendensen att hemfalla åt sinnesmissbruk, och Madonnas fastklamrande vid dansgolvet räcker väl som exempel. 

Hennes horoskop domineras starkt av Eld och Vatten - en emotionellt driven människa. (För den sluga affärskvinnan Madonna ska man dock inte missa hennes enda "äkta" planet i Luft, den stora framgångens Jupiter i artistiska Vågen i tredje huset för kommunikation och handel.)

Madonna verkar alltid ha haft järnkoll på hälsan, där finns ingen genuin dekadens. Så vad är det som gör Ljungströms födelsehimmel så karaktärslös och hans version av "sensationalismen" så skadlig?

I det senaste inlägget om "elake Alexander Bard" snuddade jag vid "generationsspecifika" detaljer, inte minst den själsliga sterilitet som tycks hemsöka människor födda 1961 då förminskningens Saturnus och expansionens Jupiter tvärlåste sig mot varandra genom en konjunktion.

Också här ger indisk astrologi klartecken: de motsatta principerna är neutrala till varandra, vad vore en växande bubbla värd om inte begränsningens princip lät oss följa "klipparnas uppgång och fall"?

Men 1961 var ett särskilt år, för begränsaren Saturnus stod ultrastark i sitt eget tecken Stenbocken medan expanderaren Jupiter i samma tecken betecknas som klen - en fallen planetär princip. 

Det blir alltså Saturnus som ror hem spelet: den påvra, depressiva, tröga planeten. Hos George Clooney senkommen framgång (han fortsatte "tala ut" om sin många och långa hundår långt efter att han redan hade sitt på det torra) och hos Bard (som hos Clooney) en överdriven betoning av formspråket. Stenbock och Saturnus står dock för yta och struktur.

Susanne Ljungs program Stil har jag nämnt tidigare - ännu en 1961:a med en fixering vid (och kunskap om) formspråket.

Och så Olle Ljungström då, som av alla planeter går och placerar nyckeln Solen i karaktärssvaga Kräftan så att den utsätts för en direkt opposition från det här negativistiska, själlösa och förytligande dramat i mondäna Stenbocken.

Då och då under 1961 uppstår tillfällen då viktiga planeter som Sol eller Måne involverar sig i den här frusna kombinationen i Stenbocken och värst är troligen perioden då Solen opponerar sig från Vattentecknet Kräftan. Det här blir en extremt kall och självisk människotyp och i Olle Ljungströms fall något av en parasit.

Jag skrev i inlägget om "gladiatorskådespelaren" Sol-Kräftan Andy Whitfield som dog i cancer bara 39 år gammal, att "Saturnus skapar tyngd. Sammanfaller en sådan period med en tid då Jupiter i transit inte gör något gott, då kan den stora illgärningsmannen säkert bli kännbar."

Årgång 1961 är just en sådan period där Saturnus har överhanden eftersom Jupiter är så svag. Alla Clooneys kvinnoaffärer går i stå - Saturnus är dock liemannen som dödar på samma sätt som joviala Jupiter ger liv.

Det är därför inte svårt att föreställa sig hur Ljungströms horoskop just blir en illustration av den "kroniskt och obotligt försvagade livsyttringen" (Solen = livsyttring). Vad just Lungströms födelsedygn tillförde den här ointressanta och negativa gyttjan där Vatten och Jord rör ihop sig, är Månen, sinnelaget som exploaterar misären och gör en sak av den.

Och då är vi tillbaka till den svenska konstelitens korkade lovsång kring en karaktärslös nolla som bara pga. Mån-Lejonet tror sig vara så märkvärdig, så "listig och stark". Stjärnhimmelen vittnar om en väldig massa kompensation och väldigt lite därutöver.

*****

Bonusspaning (prosaisk genomgång av 1961:or)

Här är en hypotes ställd som en retorisk fråga: Är det extra mödosamt för människor födda runt 1961 med lättsamma Jupiter i fallet tillstånd och mödans Saturnus maximalt stark och dessutom i hämmande aspekt mot Solen?

(Minns att Saturnus, liemannen, och Solen är ömsesidiga fiender.)

Med programvarans finurliga skriptspråk genomsökte jag 5.300 födslar för att se vad som skulle visa sig. Eftersom det skulle bli för många träffar att söka på alla födda 1961 (egentligen: både Saturnus och Jupiter i Stenbocken), ställde jag också kravet att Saturnus indiska aspekter måste träffa Solen (0°, 60°, 180°, 270°)

sa.cap & ju.cap & date[1.6.1960-1.6.1962] & (so.can | so.cap | so.pis | so.lib)

Jag ögnar snabbt igenom de 33 träffarna och noterar påfallande många missanpasslingar eller människor som skaffat sig ett levebröd på att framtona via en avvikande YTA.

  • Aje Carlbom - socialantropolog, "muslimsk slöja absolut hinder för förståelse" - notera Stenbockens formalistiska ytlighet i tänkandet
  • Alexander Bard - gay allkonstnär
  • Ami Sedaris - New York-baserad humorist, excentrisk kvinna
  • Andreas Brändström - gallerist, försvarade och visade upp tunnelbaneklottret Pissing
  • Anna Hedenmo - påfallande kyligt nyhetsankare
  • Barack Obama - president, första svarta dito (formfråga - Saturnus)
  • Cecilia Gyllenhammar - skribent, slag över munnen-debatten (antimobbning) 2009
  • Christer Sandelin - musiker, problemtyngd nedförsbacke efter de första ljuva åren
  • Claes Malmberg - underhållare, fd missbrukare
  • Dave 'The Edge' Evans - U2, musiker
  • Eddie Izzard - gay underhållare
  • Eddie Murphy - vulgär underhållare
  • anonym - man, jämngammal med Izzard/Murphy, aldrig haft kvinnorelationer (trol. gay)
  • Garth Brooks - countrysångare
  • anonym 2 - grundade, drev upp och sålde av en av Sveriges idag största PR-byråer
  • Jennifer Jason Leigh - excentrisk aktris
  • Jim Carrey - excentrisk aktör, svåra depressioner (Saturnus)
  • Johan Hasslow - fd (s)-politiker, numera lobbyist
  • Juan-Carlos Cruz - amerikansk tv-kock, lejde tre hemlösa att mörda hans hustru
  • K.D. Lang - gay musiker
  • anonym 3 - förlorade mor och far i sjukdom (bara månaders mellanrum) som liten, neurotisk och söndrig natur
  • Leif Garrett (Leif Nervik) - föredetting till Nicolette Sheridan (Desperate Housewives)
  • Maggie Wheeler - aktris
  • anonym 4 - vulgär och uppblåst natur
  • anonym 5 - depressiv tjänsteman med alkolisttendenser och ett liv av misslyckade relationer
  • Michael O'Leary - Ryan Airs demoniska och snåla vd
  • Michaela Dornonville de la Cour - mimare, fd Army of Lovers och kollega till Alex Bard
  • Olle Ljungström - ämnet
  • Pekka Heino - gay programledare
  • Pär Boman - vad Handelsbanken
  • Sheryl Crow - sångerska
  • Srajan Ebaen - journalist
  • Susan Boyle - sångerska "freakkändis"
  • Susanne Ljung - modeexpert, svag för vulgära hårdrockare
  • anonym 6 - depressiv hemvårdare
  • anonym7 - nitisk tjänsteman med dold depression
  • William Axl Rose - musiker, hemsk barndom, tappade vettet
  • Woody Harrelson - aktör, komiker, mördare i familjen, excentrisk natur
  • Åsa Farran-Lee Beckman - DN litteraturkritiker
  • Åsa Nordin-Gessle - lyxhustru, Per kallade henne en gång "dyr i drift" !
Åtskilliga ickekändisar i listan eftersom 1961 ligger nära undertecknads egen ålder.

Av dessa 33 är följande likt Ljungström födda med Solen i Kräftan:

Pekka Heino, den vänlige programledaren på SVT. Där har vi mer en normal variant på Kräftan (fast här gay): trivsam och "liten i orden" och ett avväpnande leende. Märkligt nog också här Månen i Lejonet som Ljungström, och kanske därför den triviala ambitionen att "synas" i tv-rutan. 

Eftersom AB kallar Ljungström "en helig dandy" förmodar jag att skribenten röjer homosexualitet, vilket är intressant med tanke på Pekka Heinos identiska "felkoppling" mellan Sol och Måne (Solen i det mest feminina tecknet och Månen i det mest maskulina).

Det icke namngivna PR-snillet är en Kräfta (äsch, det är Henry Rawet en tidigare arbetsgivare till mig, det som började som hans verk är idag uppköpt av amerikanska Grey). PR-mannen var typiskt kräftig, avväpnande, ytterst mån om god personalstämning - en fantastisk arbetsgivare!

Per Gessles lyxhustru är passande nog Kräfta (tecknet representera i indisk astrologi t.ex. kapitalvaror som hem och bilar).

President Obama är Kräfta och han hade likt Ljungström en svart period i ungdomen, narkotikabruk om jag inte missminner mig. Men Obama ryckte upp sig. Presidenten har Stenbocken stigande i öster, precis som kejsar Augustus.

Maggie Wheeler gjorde en roll i mys- och vardagsserien Seinfeld, mys- och vardagstecknet Kräfta hon med. The Edge i U2 är Kräfta. Skillnaden mot musikern Ljungström är att han föddes med ett mycket mer lyckosamt psyke: Månen i mentala Tvillingarna i kombination med konstnärliga och avvägande Venus. 

Antimobbningsdebattören Gyllenhammar typiskt nog en Kräfta - försvarsinstinktens tecken. De la Cour från Army of Lovers är född sista dygnet då Solen passerade Kräftan och sannolikheten är stor att hon i själva verket är ett Sol-Lejon.

Jag har ingen koll på merparten av de här människorna men sanningen är att det är en hejdlös överrepresentation av homosexualitet bland de här figurerna! Många gånger fler än slumpgenomsnittet.

I inlägget Kan astrologin förutse udda karaktärer? diskuterade jag huruvida min datasamling var representativ. Jag tror jag i ett annat inlägg, som jag inte längre hittar, granskade andelen gay horoskop i min datasamling och fann den om något lägre än i populationen i stort. Det är således ett märkligt år detta, när förmågan att expandera är klen och gammalt karma håller greppet över själen. De som var av motsatt kön i förra livet drivs tydligen av konservativa Stenbocken att förtsätta tänka i samma banor eftersom "nyutvecklingens" Jupiter inte fungerar ordentligt.

Dessa observationer påminner förstås bara om att det finns avsevärd spridning inom en symbol, för att inte tala om kombinationer av symboler. Uppenbarligen är Olle Ljungström en av dem som hanterat sin opposition mellan en svag Sol och den hårda Stenbocken sämst, men se även snålblåsten kring Obama!

Med en Jupiter som tappat i styrka blir det bara den strävsamma Saturnus kvar och här dikterar den på flera välkända sätt vad Sol-Kräftan "brinner för". Form och Innehåll-dikotomin (Stenbock/Kräfta) ligger och lurar i bakgrunden på bra många av de här personerna. Vad t.ex. om artisten K.D. Lang och hennes sökta klädstil: genomförd manlig klädsel med kostym. Här syns Kräftan/Stenbocken i all sin tydlighet.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Är själv född 1961 samma dag som Livia Drusilla.
Föredrar den ursprungliga zodiaken.

Anonym sa...

Herregud, vad är detta för kvasivetenskap? Du måste verkligen känna ett starkt hat gentemot Ljungström för att lyckas sammanställa detta ändlösa dravel. Jävla dåre.

Seaward sa...

Testet är mer genomtänkt än en tölp som ylar "jävla dåre" kan förstå. Det är dessutom inte Ljungström som står i absolut fokus, utan problem med Vattenelementet som framtonat genom bloggens 2½ år av datainsamling.

TEMASTUDIER högst upp på sidan visar ett flertal studier där statistiskt signifikanta avvikelser noterats och vilka stärker argumentet för att åtminstone vissa astrologiska lärosatser inte bara var hopdiktade utan (naturligtvis) också de baserade på århundraden av forskning.

Men vad vet en jävla dåre om mänsklighetens ansträngningar att förstå livets lagbundenheter?

Anonym sa...

Kolla in det här, angående din blogg:

http://www.silobreaker.se/sideriska-siktet-4_39290

Tjusigt!

Seaward sa...

@"silobreaker" - ja, det hade väl varit ett ynkligt datainsamlingsverktyg om det inte lyckats skanna in material från en okomplicerad Blogger-blogg.
:-)

Anonym sa...

Lustigt att OL både har solen och månen i samma tecken som Cornelis Wreesvijk, vars stipendium han har fått; vid samma ålder som CW dog dessutom... Han blev intervjuad igår i radio förresten, och där framgår att han har en flickvän.

En liten motvikt till alla missbrukarhoroskop i vatten: Kofi Annan visar sig (till min förvåning får jag säga) ha båden solen (fiskarna) och månen (kräftan) där. (8/4 -38, klockslag tyvärr okänt. Saturnus i konj m solen, kanske möjligen verkar hämmande för "svampigheten", men jag blev förvånad över den placeringen också, för den ska ju ge en lite inskränkt och ensidig karaktär. Och vad vet jag om hur KA är som person, men han är ju den enda av FN:s generalsekreterare efter Dag Hammarskjöld som höjt sig över sina slätstrukna och menlösa kolleger.
S

Seaward sa...

När jag pekar på Vattenelementets svaghet gäller förstås precis samma sak som vid de statistiska testen: även om en signifikant avvikelse från förväntad slump noteras är det långt, långt från samma sak som att säga: du är född under ett vattentecken och du är missbrukare. Hade det varit så enkelt skulle astrologin varit dagsens sanning alltjämt!
:-)

Det var i sanning ett sammanträffande med CW, men vittnar väl återigen om att saker och ting har ett sätt att strukturera sig, ibland kanske för att Solen i Skorpionen ÄR en oslagbar romanförfattare (apropå ett tidigt test av Nobelpristagarna), eller för att individer i grupp bildar en egen liten klan i klanens mänskligheten ("lika barn dras samman").

Missbruk kan dessutom ta sig legitima uttryck, i vår tidsanda är det väl bara den här blogen som anser att Annika "Fallskärm" Falkengren är normalt funtad som söker göra pengar på pengar.

Vissa yttringar av psykopatologi är således normaliserade i vissa kulturer. Men astrologin påminner om ett bakomliggande mönster, oavsett yttringarna...

Jag misstänker att t.ex. att Greenpeacemedlemmar och andra naturaktivister kan vara sådana som uttrycker Vattnets psykopatologi genom sina lidelsefulla engagemang. (Minns Andreas Carlgrens alarmistiska horoskop! :-) )