Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 19 november 2009

Thåströms astrologiska demoner

Svenske musiklegenden Thåström talar ut, bl.a. om år av förföljelsemani - kanske hans motsvarighet till Bergmans "demoner". Den här öppenhjärtiga bekännelsen från en som övervunnit motiverar en snabb koll på födelsedagens stjärnhimmel.

Nyritad karta 159418 föranledd av
Googles omfattande korruption av
bloggens många horoskop i GIF-format

Först ska sägas att de första timmarna av Thåströms födelsedygn såg ett otroligt positivt och upplyftande sinne i Vågens tecken. Men omständigheterna kring Thåström gör en födelse efter 05.00 helt övertygande - särskilt om man jämför med den annan svensk celebritet född runt samma dagar och som ska nämnas senare för att understryka kontrasten. För den här diskussionen utgår jag således från att Månen (psyket) har gjort entré i tecknet efter Vågen.

Vid den här tidpunkten i bloggens historia lyfter åtminstone inte jag längre på ögonbrynen över en Måne "debil" i Skorpionen i samband med själsliga infernon. Faktum var att det var den här sideriska placeringen, enligt indisk astrologi så svaga placeringen för sinnelaget, som var en av de första indikationerna på att västerlandets zodiak var missvisande.

Det är symptomatiskt att deras hans första kända band Ebba Grön kallade sig "The Haters" några dagar, för vämjelse och hat är grundstämningen i detta Vattentecken. Kombinera bara dess symboler Mars, stagnant (fixerat) tillstånd och Vattenelementet!

Här råder således ett närmast kroniskt tillstånd av psykisk förgiftning eftersom även Saturnus - "fixeraren", "begränsaren" - befann sig i Skorpionen vid Thåströms födelse. Tycker jag mig inte minnas att hans far var yrkesmilitär? Mars - krigaren - opponerar sig denna totalt djupfrysta hemmiljö vilken tillika tjänar som indikation på det sinnelag som skulle uppstå ur en människa född vid denna tid och destinerad att växa i en så urbota livsfientlig miljö. The Haters.  Mars + Saturnus = frusen, permanent vrede eller iskallt hat!

Bloggens läsare identifierar också axeln mellan Oxen/Skorpionen som den sataniska axeln, det patetiska livet som bara handlar om att fylla munnen och nästa dag skita ut allt igen och fylla på på nytt. Den påkomna kokboksplagiatören (jämförelsehoroskop i nya fönster) hade typiskt nog den här snäva cirkeln för människor som bara lever för sinneskonsumtion, men mer intressant är väl ändå att redan Ebba Gröns andra singel förde temat på tal!


"Jag behöver inte vara med i Mona Tumba Slim Club..."
(B-sida till "Tyst för fan", andra singeln, 1978)

Texten handlar om övergödda svin och Thåström indikerar en negativ reaktion på den sataniska axel han föddes under! Det här är intressant eftersom vi genast har ett alltför sällsynt exempel på en individ som inte har blivit som födelsehimmelen. I de två brottmålsjuristerna hade vi andra fall där himmelen anger "skit", men där en god Jupiter (Lagen) kopplad till den kvinnliga advokatens Sol (karriären) fick henne att välja sida mot själens förfall (en snarlik indikation i den manliga juristens horoskop). Hur lite Thåström än kan tyckas ha med advokater att göra, faller han in i samma kategori! Mer om Jupiter längre fram.

Nu till den goda vägen ur det helvete som står skrivet på himlen i anslutning till den psykiska (lunära), upplevda verkligheten. Människans livsväg beskrivs astrologiskt som vandringen från Månen till Solen, från syndafallet ner i den sublunära sfären (med jorden i mitten som en äggula) och tillbaka till sitt ursprung i Solen (anden). På ett fortsatt fallet plan indikerar Solen människans psykologiska mognade och aktiva väg genom livet.

En Sol i Fiskarna och en debil kommunikationsplanet (Merkurius) vid sin sida, är normalt sett inte rätt motor att ta sig ur den extremt ogynnsamma start på livet som Månen i Skorpionen, anfäktad av materialismens döda Saturnus - och än mindre då aggressorn Mars gått ett halvt varv och opponerar sig mot sig själv - en dödsskorpion som stinger sig själv!

Hur i h-e har Thåström överlevt!!??

Jo, genom att godhetens Jupiter opponerar sig mot hans Sol/Merkurius. Det här, medges utan omsvep, är en ad hoc förklaring baserat på kända fakta: mannen lever alltjämt och han har dessutom tagit sig ur dödsskuggans dal och kan nu tala om psykiska problem. Bloggen har noterat flera fall av oppositionen mellan Fiskarna och Jungfrun och påmint om att de står för kaos respektive ordningsamhet.

Hos Thåström står alltså lyckobringaren Jupiter i ordningsamhetens tecken. Jungfrun reder ut saker, inte minst för att tecknet representeras vävd av Sattva guna, kunskapssökandets kvalitet. Det här gäller även Fiskarna, men där sker sökandet på ett instinktivt, trevande - omedvetet - plan.

Solen opposit Jupiter är definitivt en mycket bättre anspänning mellan de här polerna än t.ex. den i Kongo morddömde norske äventyrarens hemska fullmåne. Där är Månen (psyket) likt Thåströms hemskt illa tilltygad, och den psykiska distorsionen går rakt in i Solen och färgar hans "medvetande" solära steg i livet med det förödande resultat man kunde läsa om.

Thåström har istället en GOD Jupiter/Zeus som har beskyddat honom intill dess att han tagit sig ur sina lunära skuggor. Hans jordiga Jupiter har så att säga absorberat Sol-Fiskarnas yvighet och konkretiserat och givit psykopatologin form som musik och artistframträdanden. Det kan i förbigående noteras att hyperrörliga Zlatan också har ett distinkt mobilt Jungfru-horoskop.

Efterhandskonstruktion måhända, men notera hur i fall efter fall den sideriska astrologin matchar det verkliga livets händelser. På rak hand minns jag också jämförelsen mellan Christer Fuglesang och astronomen/matematikern Jacques Vallee med samma Fisk/Jungfru-axel och hur båda dessa framgångsrika män också hade Jupiter involverad - och var och en på sitt sätt är mycket framgångsrika. (Fuglesang är f.ö. född bara två dagar före Thåström just innan psyk-indikatorn störtade in i mörka Skorpionen!)

*****

Solen konstellerad med Jupiter ger intelligens - detta har om och om igen konstaterats på bloggen. Jupiter är i sin essens människans egen Översjäl. Projicerad utåt och gestaltad, kallades den av grekerna för Zeus. I indisk astrologi kallas Jupiter "Guru", Läromästaren.

Visst har Thåström haft aktiv ledning från en högre instans, men väl dold i de små praktiska greppen Jungfrun tar. Via "tjänare" och de små detaljerna har Thåström guidats framåt. Låt oss kalla det bio-feedback. (Jag vet, dessa är dunkla ord...) Till och med det hans konstnärliga händer frambragt (hans text och musik) kan ha varit budskapen från hans innersta som påmint honom att han existerar och existerar som kontrast till missförhållanden.

Tänk Ola Salos textrad, "Let your body decide where you want to go". Thåström ska tacka sin lyckliga stjärna Jupiter att det var den som valde att verka genom hans kropp. Men striden var hårt, för i ett annat fysiskt tecken (Oxen) stod illgärningsmannen Mars. Gott och ont i kamp t.o.m. inuti hans fysiska cellvävnad! Droger? Verkar ofrånkomligt med dessa omen. (Jämförelseobjekt: Ola Rapace,Sol/Jupiter-Skorpion men opponerad av Saturnus i Oxen.)

Men för att inte svartmåla och förklara hela Thåströms psyke för en omedveten blackout, se intervjuns kärva kritik av svenska artister som skriver sina texter på engelska: "...enklare att gömma sig bakom engelska standardfraser". Den här kritiken illustrerar perfekt hans Sol/Jupiter-opposition mellan "urvattnade" och indistinkta Fiskarna (tecknet utan egokärna) och Jungfrun som är ett språkligt exakt tecken.

Men man kan också vända resonemanget och säga att Fiskarna är kapabla till enormt djupa känslor medan Jungfrun är en feg liten stackare som snabbast möjligt snor ihop någon inoffensiv standardfras! Notera hur MP:s Maria Wetterstrand hyllas numera.

Hon är en klassisk Jungfru, Solen stärkt av en förvisso debil Jupiter och mer än lovlig självrepressiv via samma psyke i Skorpionen som Thåström har. Men summan av all denna lera (Jord + Vatten) tycks fungera - det blir sunda och väl artikulerade (Jungfrun) åsikter. Ingen show, inget flams.

Samtidigt förloras därmed karaktär, karisma och originalitet. Det står ISO-certifierad över hela henne! Detta är då problemet med Jungfrun och säkert en källa till Thåström-fiskarnas vridande och vrängande sig i förhållande till mainstream-världen. "Jag behöver inte vara med i Mona Tumba Slim Club" kunde lika gärna ha sprungit ur just Jungfru-delen av hans horoskop - ett av zodiakens mesta "fitnesstecken", fysiskt och rörligt som det är. (Aggressionen i födans Oxe och självsvältens Saturnus invid Månen i äcklade Skorpionen är emellertid en absolut mest träffsäkra källan till den memorabla låttexten.)

*****

En sista jämförelse med just föregående horoskop för Fredrik Neij, dömd till ett års fängelse för att ha konstruerat tekniska system som uppmuntrar till kriminalitet.

Som tekniker har piraten givetvis en särskild sort av begränsad intelligens, en som har med rent linjärt och logiskt tänkande att göra ("den här sladden måste gå till det här urtaget...") I hans horoskop befinner sig Jupiter i just det linjära intellektets tecken Tvillingarna och opponerar sig därifrån sitt eget positiva hemmatecken Skytten vari Neijs psyke (Månen) befann sig. Detta är alls icke ett demonanfäktat psyke som Thåströms - tvärtom tecknas en eldsjäl, kreativt övertaggad, men bara expansiv (Jupiter) på det lägre intellektets nivå (Luft).

Hos Neij representerar sinnet/Månen i Skytten en "universalisering" av kommunikationsteknologisk infrastruktur, vilket inte heller det når upp till Jupiter/Zeus mest renodlade medvetandenivå. "Förklädd gud" - precis som i fallet Thåströms Jupiter som maskerar sig via konkreta ting och ritualer i Jungfrun.

Men i Neijs horoskop, oaktat dess tecken på intelligens, stördes den lågtflygande Luft-Jupiter av en bindning med irrationella Fiskarna, vilket satte frågetecken för sundheten i hela hans plan på en "universalisering" av kommunikationsvägarna (bit torrents). Thåström slipper den här djupgående störningen eftersom hans Jupiter och hans Sol/Merkurius begränsar sig till elementen Jord och Vatten.

Thåström har gissningsvis inget av Neijs intresse för tekniska eller andra abstrakta teoribyggen eller "blueprints", Thåström är "fysiskt verklig", precis som den hemlighetsfulle och svårkontaktade Bob Dylan. Intressant nog är historieberättaren Dylan också en Sol/Jupiter-varelse med Månen låst av en kombination med den pessimistiska Saturnus - och allt detta bakom en hemlighetsfull Skorpionascendent! Här tror jag vi har ett mönster för skildrare av livet, gåtfulla varelser som smyger omkring och tittar, känner och återberättar. Typiska folklivsskildrare...

Thåströms demoner har varit av psyko-somatisk typ (Vatten + Jord i opposition två gånger om), men inte som Neij rationaliserats via det mentaliserande Luftelementet och blivit till baksluga planer på hur man blåser nöjesindustrin på deras inkomster. Se vidare det inlägget om instrumentaliserad dissociation - den tvättäkta sociopatens främsta verktyg för falskspel mot omvärlden.

Här ska Thåström ha heder för att rent fysiskt ha svettat ur sig sina demoner (se hans sceniska intensitet genom flera årtionden) och respekt till geniet inom honom (Jupiter) som korrekt identifierade fienden "där ute". Neijs parasit-system för att åderlåta underhållningsindustrin är inte i närheten av Thåströms konst och statements! Jag har sparat Ebba Gröns två första singlar som klenoder genom åren - de betydde mycket för mig när jag ännu i de övre tonåren fortfarande upplevde mig som en ung rebell, subjektivt på kant med samhället!

Nyckeln till Thåströms mångåriga lidande var sannerligen inte ett överskott på lidandets eller passionens kvalitet Rajas (som nästan helt saknas), utan psykets låsning i mörkrets kvalitet Tamas och där Solen i godhetens Sattva verkligen behövde tid för att lyfta honom ur mörkret. Och som sagt, utan Jupiters sporrande opposition till livsvandringens Sol i martyriets Fiskarna, tror jag inte det hade lyckats.

Av intervjuns alltjämt mörka grundton påminns man om att Saturnus i ett horoskop är en ödestilldelad faktor, och kopplad till sinnesstämningarna (Månen) är det knappast en optimist, hur mycket än Jupiter överöser yrkesbanan (Solen) med framgång... Vad jag har talat om är att på sikt den solära sidan tar över rodret eftersom den lunära indikerar instinktiv habituering. Undantaget är de fall där Solen är betydligt svagare än Månen eller där andra sekundära indikationer förnekar Solen att lysa fram.


*****

Se även inlägget där den närapå alltigenom ljuva Norah Jones diskuteras. Likt Thåström också hon född i Fiskarna men helt annorlunda som typ!

Tillägg 091121. En i sina delar kuriöst snarlik födelsehimmel dök upp i pressen idag, tillhörande en dömd hustrumisshandlare. Läs och jämför och se varför Thåström uttryckt något konstruktivt medan den andra bara var en loser.
 

2 kommentarer:

Susanne sa...

Här ska du över fem år efteråt få ett "Thåströmhoroskop" till.
Personen är född 21/3 57, alltså dagen efter och samma månhoroskop.
Det tillhör en ortodox nunna som för ett par år sedan flyttade hit till trakten, till en fd skola där hon bor ensam. (Svenskt namn, så troligen konvertit.) Hon har gjort sig till ovän med alla omkringboende genom att bråka med dem om tomtgränser, servitut, att det går tunga fordon förbi huset, osv osv.
Jag tänkte att jag måste ta reda på när denna udda människa är född och hur hennes horoskop ser ut, vilket jag gjorde igår. Och det är ju så man blir mörkrädd när man ser det... Det består av två oppositioner och alla planeter i negativa tecken. (Venus har väl hunnit in i fiskarna den 21:a).
Och så tydligt man ser verkningarna av dessa oppositioner: Hennes sataniska månsida som bråkar om mark och tomtgränser, och så hennes sattviska sida med Jupiter och fiskarna inblandade, som speglar hennes religiositet.

Man kunde ju tro att en person som så hängivet ägnar sig åt religion skulle hålla sig för god för att bry sig om så världsliga saker som markfrågor, och dessutom vara saktmodig och inte strida med sina medmänniskor, men tydligen har hon inte lyckats bekämpa sina "lunära demoner..."

Jag kollade på Wikipedia om det fanns någon kändis som var född samtidigt, och det var intressant med Thåström och hans psykiska problem. I hans fall kommer den sattviska sidan till uttryck genom musik i st f religion.

Seaward sa...

Alla dessa variationer på tema - så olika i detaljer men ändå synbarligen uppfyllandes en "astrologisk typ" - är fascinerande. Din komplettering till Thåström fick mig att rita en ny karta till inlägget, de indiska var väldigt abstrakta och förutsatta att betraktaren redan hade internaliserat alla spelregler. De utgick ju också efter en tid till förmån för den runda västtypen av karta som på något sätt är mer pedagogisk...

Ditt exempel här illustrerar perfekt uppgiften i den enda vettiga lärobok om indisk astrologi jag läst (Light of Life), att en god ingrediens inte nollställer ett problem. "Djävul" och "ängel" samexisterar i många horoskop! Dubbelnaturer, som det brukar heta i medierna.

Om det sista du säger om Thåström och musiken - och hans nästan sjukliga folkskygghet - se nya kartans färgläggning, med "sociala utanförskapssyndromet" - Saturnus i Vatten-Skorpionen ger en introvert och oåtkomlig privatperson som får uppenbara problem med balansen/Venus i sociala grupperingars Vattuman. Saturnus, frusen och solitär, tvärlåser den sociala talangen. Lustigt nog har ditt fall inte längre Venus kvar i Luft, så det är uppenbart att alla dessa problem samverkar så att slutresultatet ändå blir snarlikt

Den lättstörda sidan tycker jag att Jupiter i Jungfrun i 11e idealhuset beskriver, särskilt som det pågår en opposition till "kaostecknet" Jungfrun. Jag hade en väninna född med fullmåne mellan dessa tecken och som också var ett perfekt nunneämne, så hopplöst överkänslig och lättirriterad i sociala sammanhang - fick utbrott i ett spatiöst IKEA-varuhus en gång, troligen för att hon inte kunde sortera alla gångar och hyllor och folk som strömmade förbi. Efter några minuter hade hon samlat ihop sig.

Men det är inte Fiskarna som störs av mångfald, det är Jungfrun som i sin vilja att diskriminera blir svårt störd av "information overload" som avslöjar tecknets (och den jordbundna Merkurius) begränsningar (fallen Venus i Jungfrun kan indikera begränsad anpassningsförmåga till externa förhållanden).

Med Merkurius i Luft i lekfulla och eldiga femte huset kan jag vid dataprogrammering eller vanligt skrivande komma in i ett "spånarläge" där jag tacksamt tar emot floder av information som samtidigt rinner in i psyket. Här är det inte en fråga om att negativt (Jord) motstå inflödet, det är bara en fascinerande utmaning att sortera upp och förvandla kaoset till en meningsfull helhet.

Oppositioner som involverar Merkurius (som hos Thåström) kanske skapar en låg stresströskel. Här är ju Merkurius tekniskt sett fallen. Albert Einstein hade också en Fisk-Merkurius, men utan någon opposition. Däremot en tryckande och pressande Saturnus-konjunktion (ansvar, organisation), och han gick inte i land med både föräldraskap och sitt arbete. Även genier har gränser för hur många bollar de kan hålla i luften samtidigt...