Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 12 september 2011

Född i Kräftan, död i cancer vid 39


Ett snabbt skrivet men allvarsamt inlägg om en skådespelare som fick cancer i samma ögonblick (i stort sett) han tackade ja till en tv-serie om gladiatorer. Andy Whitfield dog den 11e september, på tioårsdagen av WTC-attentatet (AB). 

Enligt en sajt som hade hans födelsedag blev han medveten om sin sjukdom i mars förra året, friskförklarades efter behandling i juni bara för att se cancerns återkomst tre månader senare och den här gången gick det inte. 3-3, kanske har kvartalsintervallet någon uttydning... Men jag ska inte följa det spåret. Det fanns ett flertal ominösa tecken i tiden för Whitfield.

Upptäckten av cancer i mars 2010


Dag för sjukdomens upptäckt okänd, men olyckans Mars, "fallen" i cancerns tecken Kräftan, upphörde med sin retrograda rörelse och gick direkt runt den 11e mars, så den dagen duger lika gott som någon annan för en ungefärlig överblick.

Placeringen blir med ens mer signifikant när man besinnar att Whitfield var född med Solen i Kräftans tecken och att han drog sin sista suck den 11e september, just som Mars åter parvlat sig ett varv runt zodiaken och ånyo nådde sitt fallna läge i Kräftan.

Whitfield dör samma dygn Mars befinner sig i exakt attack mot med medfödda livsplaneten Solen. Här kan man se Mars som den trigger eller tändstift den är.



Men horoskopet för 10-årsdagen av den 11e september innehåller en egen ful historia: den transiterande Mars i skyn angrep från sitt fallna läge Månen, sin egen disponent, under dess passage genom Vattumannen. En Vatten/Luft-konflikt. 

Då Månen symboliserar "livets in- och utgång" är det här ett mycket starkt tecken i skyn den elfte (och tolfte) och idag har tydligen ett kärnkraftverk i Frankrike exploderat. SvD förklarar att anläggningen används för att ta hand om svagt radioaktivt avfall och att kontakt med vatten måste undvikas i proceduren.

Det är möjligt att relevanta horoskop skull peka på att det återigen är den försvagade Mars attack mot sin egen disponent Månen. Om inte Vattnet fungerar då tar Eld över och explosionen följde på en brand. (En oerhört stark Eld på himmelen just nu: Jupiter i Väduren gynnar den redan optimalt starka Solen i Lejonet, Eld --> Eld.)

Transiterande Månen i Luft är faktiskt det som får mig att välja en födelse en bit in på dygnet, så att Whitfield får in sin medfödda Måne i Tvillingarna snarare än i Oxen. Därmed hamnar symbolen för början och slut tillsammans med Liemannen Saturnus, som mäter ut och drar gränser, samt med Venus och Merkurius.

*****

Notabelt är att Liemannen Saturnus kontaktar sin startposition via 2/3-delsvarvet. Även om indisk astrologi har ytterst få aspekter räknas förstås inte bara Saturnus "trettioårskris" (ett fullt varv sedan födelsen) utan också dess första opposition till startläget. (Den transiten minns jag som bedrövelse - riktigt, riktigt kär för första gången annonserade min far att vi skulle flytta från västkusten till Stockholm av alla pisstäder.) Även Saturnus framåtriktade 60-gradersaspekt bör vara en tid att hålla ögonen på. 

Eftersom planeten aspekterar hela tecknet är det ganska många år under den första trettioårscykeln där Saturnus skapar tyngd. Sammanfaller en sådan period med en tid då Jupiter i transit inte gör något gott, då kan den stora illgärningsmannen säkert bli kännbar. Utan födelsetid och husplaceringar är det meningslöst att söka bedöma Saturnus och Jupiters respektive styrka i födelsehoroskopet.

*****

För Whitfields korta livslängd funderar jag också på de onda månnoderna som nästan på graden var inne på sitt andra (baklänges) varv. Eftersom Oxen och Skorpionen är tomma i skådespelarens födelsehoroskop får man begrunda tillståndet hos deras disponenter, Venus respektive Mars. 

Venus stod nyfödd i början av Tvillingarna, kanske med Månen (livets början och slut!) men definitivt med gränsdragaren Saturnus. Den medfödda Mars stod också nyfödd (ännu inte så stark), nu i Lejonet och i opposition mot Jupiter (snabb enkel förlossning i samband med frågan om att släppa saker och gå vidare).

Under den "avhuggna" Draksvansen har vi således beskedet om en Venus som står i medfödd kontakt med livslängdens Saturnus och för tillfället under angrepp från samma Gränsdragare! Samtidigt kontaktar samma transiterande Saturnus den andra ändan på nodaxeln och stryper så att säga Drakhuvudens förmåga att stiga uppåt eller växa till sig. Och under ytan pågår ännu en historia, Drakhuvudets disponent är Mars och den stod i kraftlös och i fallet läge i Kräftan vid dödsfallet.

Det var onekligen ett antal kritiska faktorer som interagerade med Whitfields födelseplaceringar.

Någon kanske minns att jag tittade på Michael Douglas strupcancer och noterade de digra omina. Också där en transiterande Saturnus i 270-graders aspekt mot sitt natala läge. Nu klarade han sig, men att närmare jämföra de här två himlarna är en uppgift jag tror jag hoppar över. Så rolig är inte döden.

*****


Se även: Leva eller dö i tarmcancer? Två aktriser med samma sjukdom och förvånande paralleller mellan horoskopen.


Inga kommentarer: