Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 11 september 2011

Bardernas tid förbi

Enligt Expressen har TV4 okejat en maximalt elak Alexander Bard i Idol. Finns det draget med i hans horoskop? (Det har tidigare synats här.)

Absolut, och det är ju precis den punkt jag återkommit till flera gånger i samband med sylvassa eller elaka journalister: svärdbärande krigaren Mars i den vassa tungans tecken Tvillingarna!



Men där jag i tidigare fall tycker mig minnas en dubbelt merkurisk laddning (Mars i attack mot logisk-kritiska Jungfrun), där återkommer den typen av astrologisk självbekräftelse eller "multipel attestering" bara indirekt hos Bard.

Mars hittar ingen planet i Jungfrun att "spetsa på sin påle" men får in en fullträff med sitt "långa onda öga" (210°)  i nästa Jordtecken, Stenbocken. Här ligger inte minst disponenten till Mars själv! Jag skulle vilja säga att denna attack mot sin egen herre tyder på att Bard är rätt "genomanalyserad", han vet vad han håller på med och det han är han för att han medvetet valt det.

Mars i sattviska (rörliga, medvetna) Tvillingarna indikerar en bländade snabb smartness, inte för inte placerar indisk astrologi Mars som naturlig signifikator för det tredje intellektshuset som naturligen korrelerar med Tvillingarna. Det finns beröringspunkter mellan en Mars i Luft och Merkurius, svärdsbladet klyver en företeelse itu medan Merkurius, logikern, är känd för sitt hårklyveri (i förblindat tillstånd) eller nyansering och definition (i medvetet tillstånd).

På tal om elaka ordval ångrade jag ganska omgående formuleringen "djävlarna Reinfeldts och Borgs 'svika folket..-spel'" i ett nyligt inlägg. Men inte tillräckligt mycket för att censurera och skriva om meningen. Enbart "djävlarna Reinfeldt och Borg" låter som ord från en tölp, men jag tänkte att sammanhanget var starkt nog att indikera att det inte var text från en lågutbildad idiot. 

Jag släpar in mig själv i det här korta inlägget om det som för vissa upplevs som elakt men för de mer härdade kanske bara är sarkasm eller ironi enbart för att mitt horoskop delar Bards tendens att tala mycket och direkt! 

Krigaren Mars står återigen i Luft men har kommit ett steg längre på resan genom sitt element och passerar genom Vågen. Inte längre krig för att kritisera, särskilja, definiera. Istället krig för att hitta beröringspunkter! Till skillnad från fallet Bard förefaller inte heller Mars angripa sin egen generösa värd (som i mitt fall är Venus). 

Men det är inte riktigt sant, för Venus och Solen i Vågen har en ömsesidig reception (det bollas kontinuerligt fram och åter mellan tecknen) och i denna loop dras Mars in! Vi har med andra ord en snarlik symbolik också i detta horoskop, en Mars som bringas att attackera sin egen disponent. 

I någon avlägsen relation fick jag antagligen höra sanningen om den här tendensen i dess värsta stunder, att den smekte med ena handen och sågade med den andra. Ja, Tvillingarna är mästare bland kappvändare! 

Utan Saturnus kan de ibland sakna all koherens eller konsekvens i sina utsagor. Värst av alla är kommunikatörerna (ett typiskt Merkurius- och Tvilling-yrke), dessa människor som bara läser upp från papper vad de är anmodade att förmedla. Merkurius, kvicksilvret, anpassar sig blixtsnabbt till temperaturen och spelar med. Merkurius som den ohederliga bilhandlaren, han som lyssnar in sig på den presumtiva köparens svaga punkter och spinner sin historia!

Inget av det här gäller nu Alexanders Bards elakhet i Idol-juryn. Hans oförskämda och plumpa kommentarer om de tävlandes utseende väcker dem möjligen ur prinsessdrömmar, men eftersom han enligt Expressen hånat en tjej för hennes utseende och smickrat en annan, tyder det på att Bard inte har någon policy. 

Jag har en gång mött en Mars-i-Tvillingarna som var den elakaste människa jag träffat, i obevakade ögonblick undslapp sig personen rena illvilligheter om människor - inga argument, bara ren och skär illvilja - bara för att strax glida in i spelad roll av "belevad människa" igen. Här fanns också den klassiska problematiken med Vatten och Luft, en slags dubbelnatur. Och samma gäller ju Bard, med båda Ljusen i Vatten (den elaka var faktiskt född samma år och inte långt bort i tiden från Bards födelsedag).

"Missfärgningarna" på kartan är mitt senaste dagisartade försök att visuellt förmedla upplevelsen av hur elementen arbetar. Mars i Tvillingarna är helt blå, disponenten Merkurius står nämligen också den i ett Lufttecken. Mars fyrar sedan av sin split, sin kritik och träffar Jordtecknet Stenbocken. Det bruna tecknet hör kritiken som rent fysiska angrepp som sin själva materiella struktur. Jag kan förstå tjejen som smärtades i djupet över kommentarerna för sitt utseende.

Svenska folket upprörs av Bards kritik i tv, säger Expressen, och det beror ju på att svenska nationalsjälen är så primitiv: vår folkliga genomsnitt beskrivs av Månen i Väduren vars disponent är just en krigare i brun Jord (Oxen). Svenskar tenderar att missa subtiliteter samtidigt som de tror att de är smartare än många andra folkslag. I själva verket är det illa ställt med det här landet enligt horoskopet från 1974, vi är brutalt och trubbigt anti-intellektuella, på vår psykiskt re-aktiva nivå.

Bard har en fallen Jupiter i kalla Stenbocken. Välviljan är i princip noll för årgång 1961. Dessutom var Saturnus, den kalla och snåla hemma i härskarläge detta år, och fast George Clooney serieavverkar kvinnor enligt medierna kvarstår min tanke om att det här är en närmast frigid sub-generation. Det minsta lilla knas på himmelen och de tippar över och blir homosexuella, som Bard.

Härav missfärgningen av hans nymåne i Fiskarna. Båda Ljusen i Vatten disponeras från jordbruna Stenbocken. Vi får orent vatten, det strömmande (sattviska) vattnet är tydligen inte så medvetet som det själv vill tro. Bard skapar elitklubbar på nätet som pratar skit om andra, han ser sig som en av meritokratin (låt ingen lura sig av att Bard kallar det nätokrati).

De flesta av alla dessa tilltag, avslöjar astrologin, är bara en inbilsk lek där Bard söker förkroppsliga - agera ut - varjehanda fantasier.  I värsta fall är han bara ett tomt skal det här livet där sinnesintryck hela tiden slirar runt mellan input-tillståndet och det akuta behovet av att leva ut. Skutans kapten är passiv. Här hade ett exakt födelseklockslag varit oerhört intressant för att förstå exakt hur mekanismerna bakom fenomenet Bard förhåller sig.

Att han faktiskt lyckats med dessa audiovisuella fantasiprojekt (Barbie, Army of Lovers, BWO) ligger i att Vatten och Jord har en sensibilitet för den grovfysiska tillvaron. Och Mars i Tvillingarna är som sagt inget oävet intellekt, under bra dagar uppfattar det nyanserat, under dåliga dagar flyger okontrollerade elakheter ur munnen.

Men de talanger Bard besitter, kommer ändå inte från mixen av Fiskar och Stenbock utan ytterst från Mars i Tvillingarna som är en enormt vitaliserande influens som disponerar konstarternas Venus i Väduren. Här har vi en pionjär (Väduren) frågor om "personliga tagningar" på i sig bekanta företeelser. Notera ordergången: Mars i Luft är "själen" i Venus-Väduren, vi ser en Venus samsvänga snabb och intensivt med Mars snabba rörelser i rörlig Luft. 

Venus som adaptiv, kooperativ faktor är med andra ord nästan helt utslagen, dels pga. dess egocentriska position och dels pga. disponentens natur. Bard klarar inte att samarbeta, allra minst i kärlek. Mars-Tvillingarna är alltför variabel och husvill. Han är en typisk missanpassad eller bohemisk konstnärstyp. En av "det tredje könet".

Både Väduren och Tvillingarna befinner sig i zodiakens yngsta tredjedel, där själar frossar i personlighetsdrömmen - lägg till detta Fiskarnas egobefriade natur så förstår man att Bard är en herrelös skuta, en personaliserad kropp på jorden som "läcker som ett såll" - för nymånen i martyrens tecken och de problem som finns under ytan på denna Fisk (se maktkampen mellan Saturnus och Jupiter i Stenbocken) indikerar att Fiskarna årgång 1961 var ett tidsfönster som släppte in väldigt skadade själar. 

Vad de gjort i tidigare liv kan möjligen någon ultrasynsk människa redogöra för. Men jag tror det här är en båtlast krigsoffer som fick sitt förra liv avklippt i otid. Bara en aning. Andra världskriget skapade enorm oreda i andevärlden läste jag någonstans, miljoner själar har nu ett så djupt trauma i sig att det kommer att uppstå störningar varhelst de återföds. 

Det finns påfallande fascistiska underströmmar hos Bard och det har jag på nära håll noterat även hos andra 61:or. Sannolikheten är stor att dessa, också, är nazityskar tillbaka för att göra om och göra rätt. 

Bard är dock så extrem att ingen kan missa hur många tidigare liv som flyter förbi nära hans medvetandeyta. Jag skulle t.o.m. kunna tänka mig att han i vansinnesanfall faktiskt är medveten om en eller annan gammal persona. Han är ännu ett fall av "kvinna byter till manskropp" men där själsmognaden ännu är så ringa att han inte lyckades parera tendensen till homosexualitet. 

Jag har uppmärksammat flera fall av en homo läggning under våren 1961 och jag tror det är Saturnus och Jupiter som båda propsar på att styra som i kombination med Venus i egocentrismens tecken beskriver oförmåga att växa och mogna med sin nya biologiska kropp.

Saturnus bromsar och låser till en gammal form, Jupiter försöker expandera och gå vidare. De här själarna sitter mer eller mindre fast i ett förflutet som inga andra kan se och ta på och som de själva inte heller har medveten tillgång till. 

När BOW uppträdde med kråskragar i en schlageruttagning för något år eller två sedan, tänkte jag direkt "Elisabets Tudor-England" - Bards tramsiga kostym måste vara ett utslag av ett tidigare liv! Alla har tusentals influenser omkring sig varje dag. Men vad gör att en svarar på ett och en annan på ett annat? Det är våra tidigare liv som ropar till oss när vi tänder på antingen en vikingadräkt eller en brittisk hovmundering. (Fastnar vi i valet och kvalet har vi troligen både varit vikingar som härjat i England och engelsmän i det förflutna...)


Inga kommentarer: