Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 26 maj 2009

Ernst Billgren & frosseriets dödssynd

Dagens Industri noterar att radikalchica konstnären Ernst Billgren fått problem med sitt senaste projekt. Är det konst han har sysslat med nere i Thailand, eller...?



Här är en tankeövning som vässar medvetenheten om vad konst är. Var går gränsen för konst? När är skapandet bara en inbillning om att leva i den progressiva framkanten fastän det enda tydliga motivet försöket att etablera jaget även på landsmännens nykolonialistiska territoriella förvärv ... där pengarna tycks finnas? Eller tycktes, intill den globala finanskrisen.

Naturligtvis finns några slemma karaktärsdrag i Ernst Billgrens horoskop, perfekta människor går per definition inte längre på jorden. Han har bl.a en akut upplevelsehunger: Venus (Afrodite) - hon som ständigt trånar efter behagfulla sinnesupplevelser - stod i Skytten då Billgrren föddes.

Bågskyttens vidöppna och utforskande (och konsumerande) är inte i sig något dåligt - eldpilen som Skytten skickar långväga (ända till Thailand) kan, som astrologin berättar, uttrycka själens längtan efter sitt högre medvetende, sitt andliga rätta jag. Venus representerar emellertid också pengar (vilka möjligör behag och njutning), och häri ses kopplingen till "världens äldsta yrke" prostitutionen. Paradoxalt nog just det Thailand är känt för.

Det är bara när Skyttens expansiva upplevelselusta tar udden av precisionen, som psyket inte är välkontrollerat. När hungern är så stor att man hoppar till nästa ord fastän man ens assimilerar DETTA, då vidhäftar istället dödssynden frosseri vid Skyttens herre, välmågans Jupiter.

Minns filmen SEVEN, den perfekta meditationen över antikens sju planeter och de sju dödssynder de bringade när de saknade andlig kontroll. (Förvisso råder krig mellan Ljusets och Mörkrets ande intill tidens slut!)

Hur mår välmågans Jupiter på Billgrens födelsehimmel? I den nyttoinriktade Jungfruns jordnära och självmedvetna tecken, spelar framgångens Jupiter en nyckelroll! För den ligger sida vid sida med den högst personaliserande Månen, vilken signifierar vårt sinne - hur vi ser på saker, hur vi känner, och hur vi reagerar på livets tilltal.

Månen i Jungfrun är känt som ett närigt sinnelag, oerhört känsligt inför fysiska föremål men också rejält självtjänande. Med Jupiter uppstår det framgångstörstande sinnet men också en rejält förstärkt känsla för det delikta i det jordiska, för händernas arbete. Jungfrun är zodiakens jordbrukare, hantverkare, väverska, etc.

Vem styr då vad de flinka händernas mån-psyke ska matas med för att Billgrens Venus ska få expandera långväga som Skyttens pilar vill fara? Solen - intelligensens och den medvetna viljeaktens signifikator!

Men Billgrens Sol i Skorpionen, invid materialismens och formgivningens Saturnus och köpmannen Merkurius, är ju ingen höjdare!!! Är detta hela ambitionen: att bli materiellt "tät" via merkuriala köpmannatakter? Är detta verkligen ett sant konstnärshoroskop eller vilken nasares som helst?

För Skorpionen bygger SITT liv och verksamhet på ANDRAS pengar, och är därför även i detta avseende dödens tecken. Skorpionen är i sig en negation till allt och alla, samtidigt som den suger blodet från dem. Astrologin var troligen först med att presentera teorin om "energitjuven", så omskriven i modern populärpsykologi.

Kombinera nu en vilja att suga andras blod, med ett personligt sinnelag som kräver snabba och allt mer vittomfattande upplevelser.



Vi är "märkta" redan när vi föds, och givetvis är Billgrens kollapsade svenska nykolonialistiska tilltag ingen slump.

Hans eviga ande ämnade driva sig in i denna materialistiska återvändsgränd för att, kanhända, hitta en ny dimension i sitt skapande. Grattis, Billgren, om slumpen förde dig till denna text. Det finns alltid tid att vända DE SJU och förbannelsen ryggen!

Inga kommentarer: