Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 3 juni 2011

Amy Winehouse: fånge i elementens krig



Den här bloggen studerar inte bara de gamla grekiska filosoferna, den hinner bekanta sig med skvallerspalterna också!

Jag tror inte det varit en enda rubrik om popsångerskan Amy Winehouse de senaste fem åren som handlat om henne som artist. Bara Amy i vredesutbrott, Amy in på rehab. Ja, och Amy och plastikjobben förstås - ett annat uttryck för den sjukt ytliga människans små problem i livet. 

Det verkar vara brittisk skräppress som tillverkar de här nyheterna och svenskarna skriver dåliga referat. Nu är greppet med Amys pappa utslitet och in kommer istället läkarkåren som ställer den karaktärslösa kvinnan ultimatum! (AB)

Amy Winehouses horoskop är egentligen oerhört enkelt och kan sammanfattas som "sensationalism" - hon ger bra rubriker och detta uppenbarligen för att hon själv sitter fast i ett överhettat behov av kickar.

Efter förra inlägget om Angelina Jolie som funderade kort om Vattnets kyla och dess begär efter något som kan värma, passar det bra att se vad som händer när å andra sidan det irrationella och instinktiva Vattnet kommer samman med just Eld. Det blir inte alltid bra, det heller!

*****




Dramadrottningen Amy är - naturligtvis! - Lejon enligt den sideriska zodiaken, men som framgår av det myckna Vattnet ett ganska svagt för att inte säga kollapsbenäget sådant.

Men kunde ju tro att Solen i sitt härskarläge var en slags garant för karaktärsstyrka, men inte alla Lejon klarar att gestalta tecknets noblaste sida, den starka och andliga individualisten. Svenska sångaren The Moniker förvånade mig nyligen med tidningsrubriken om hans djupa tro på något i livet. Sådan klarsyn har uppenbarligen inte Amy. Den som är tillräckligt medveten rustar också upp sitt liv mot distraherande och nedbrytande impulser.

De nedbrytande impulserna kommer genom Vattenelementet, och den som är "helt under vattnet" beter sig irrationellt gentemot Eld-elementets andliga eller noblaste signaler. Solen så att säga värmer upp sjöns vattenvolym men det gör inte att Vattnet förvandlas till Eld - sinnlighet ersätts av rent andligt medvetande. 

För att använda en annan liknelse med de naturliga elementen: Elden måste bränna bort eller bringa allt Vatten att under vilt fräsande motstånd avdunsta. Och det kanske är det Amy håller på med: självdestruktivt söker köra sin biologiska Vatten-kropp i botten. Hon vill med andra ord dö och bli kvitt sin lägre sinnesnatur, den där de onda begären sitter. Här anas lite av besvären med att lokalisera idén om Djävulen astrologiskt (den mytologiska, bibliska figuren förekommer ju inte i sig i astrologin). 

Men Djävulen kan sägas gå hand i hand den sublunära sfären - livet under Månen - och då speciellt med Vatten och Jord. Som Satan, den store förnekaren, förfäktar Den Onde att det inte finns något högre liv än det på planeten Jorden. Det här är Satans strategi för att vinna slaviska anhängare till materialismens filosofi. Inlägget utifrån den märkliga bloggbesökssiffran 666 häromdagen berättar mer om vilka som söker binda människors tankar riktigt likt, till bara den materiella världen och dess påhittade spelregler.

*****

Att Elden ångar bort Vattnet i intensiv närkontakt är faktiskt uttryck för en andlig strävan, fast totalt pervers i sitt uttryck! Medan andra mediterar för att gradvis förfina det inre sinnet (Månen) så att Solen (den andliga identiteten) kan bryta igenom att ta över livsvägen, tycks Amy vilja klippa med hela sitt projekt i det här livet, blåsa ut det lägre sinnet och sin biologiska funktion helt och hållet. "Dödsdrift".

Det lägre sinnet eller det sjätte sinnet tecknas av Månen, det högre sinnet är Solen. Ska man uppfatta den eviga andesjälen som ett sinnesorgan, ligger metaforen ögat nära till hands. Solen styr över ögonen och synen. Det är det mest komplexa kognitiva fysiska organet och det är inte svårt att förstå att äldre traditioner valt just synen som metafor för det verkliga andesjälvets osynliga men seende närvaro igenom en mänsklig kropp. 

Andejaget kallas ibland för Observatören, ibland Resenären - iakttagande, registrerande. Vi är i själva verket kusliga aliens på jorden, närapå den klassiska skräckfilmens parasiter som tagit över värdkroppar vilka i sin tur tror de lever sina sinnesbundna liv (tills Främlingen bryter sig ur människopuppan). 

Värdkroppen är så begränsad att den inte ens märker av sin inneboende gäst (förrän vid döden)! 

Vissa värdkroppar råkar t.o.m. i fruktan och kämpar mot dessa idéer när de hör om dem! De tycker, fascinerande nog, att det är mer uppbyggligt att höra att de bara är en slumpartad produkt av en hejdlös mängd atomer som grupperat sig på ett visst sätt, ett kortlivat säsongsblomster och sedan aldrig något mer. Att myten de föredrar inte på minsta vis kan förklara hur det gick till när de stendöda atomerna plötsligt tog språnget till organisk materia, är inget människodjuren på det här stadiet av blockering funderar värst mycket över. 

Det finns filosofiska riktningar genom historien som tagit den här typen (som alls inte är ny för vår sekulära tid) för att vara precis vad de själva påstår om sig. De är en annan, lägre sort. De har inga Främlingar inom sig. De är bara tillfälliga sammansättningar av materiella element, kortlivade statister utan något inre Centrum. 

De tillhör en annan Större Varelse de inte rimligen med sina materiellt inställda sinnen skulle kunna begripa sig på. De är Djävulens barn. Djävulen är en mäktig andevarelse som också genomgår en resa genom fenomenvärlden. En dag kommer även den här varelsen att nå självinsikt. Då kommer alla de tallösa människokroppar som tjänat som Djävulens boning genom årmiljoner att börja lysa - självmedvetet - och för första gången se att de befunnit sig i evigheten precis hela tiden.

Så om ny Amy styrs av Djävulen och hon tar livet av sig i droger, är det egentligen ingen större katastrof. Hon kommer aldrig att återfödas och få någon mer chans. Men hennes Herre, Satan - den som bor i henne - har fortfarande en lång och spännande utveckling framför sig.

*****

Ungefär halvnio på morgonen når Månen Skyttens tecken, och sannolikheten är störst för den här sinnelagspositionen. Både Sol och Måne i Eld brukar kunna ge karismatiska individer och på bild ser Amy Winehouse ut att ha "det".

Jag stannade t.ex. upp inför en okänd skådespelerska nyligen och sa "wow!", vilken generös utstrålning. Varför är inte hon större än Julia Roberts var? En snabb koll visade Sol och Måne i Eld, Lejon resp. Vädur. (Men vissa friktioner ses mellan Jord och Eld - kanhända tjänarinnan Jungfrun drar ner "superstjärnepotentialen" en aning eftersom denna tröga Jord stör sig mot debutanten Väduren.)

Jag förmodar att samma spontant bejakande reaktion kan uppstå hos kvinnor i åsynen av män födda under stark Eld. Det beror på att personen i frågan utsänder så stark Eld eller livskraft. Bara tvära, vrånga eller störda människor reagerar felaktigt, i trots, när en äkta Eldmänniska visar sig. Vissa vill inte bli medryckta, så är det bara. De är inne i en "patologiserande" fas.

Lauren Samile, Tulsa, Oklahoma,
i Midnight Bayou (2009)



Det är påfallande hur ganska rena Eld-typer ofta kombinerar stark utstrålning med något troskyldigt, nästan barnsligt - som på bilden ovan. (Här skulle faktiskt barntecknet Väduren under påverkan från ungmön Jungfrun kunna förklara varför aktrisen har något lättsamt över sig t.o.m. i scener då hon försöker spela sexig.) 

*****

Den troskyldiga tonen gäller, tror jag, även Amy. Tyvärr är hon så översminkad på alla bilder att man aldrig ser människan! Här och var - som på det manipulerade fotot ovan - tycker man sig emellertid se sorg i hennes blick - och det skulle då vara Vatten-elementet som slår igenom. Eld = glädje, Vatten = sorg.

Amy Winehouses problem ligger i kombinationen mellan sinnet (Månen) och dess disponent, Jupiter. Den expansiva Jupiter befinner sig här i ett fixerat tecken vilket gör att den kan fastna i en rutin och bara pumpa ur sig mer av samma sak.

Jupiter är av naturen en variabel planet, men Skorpionens tamasiska natur stadgar den, eller snävar in den, beroende på hur man vill se det. Se den här bloggens voluminösa produktion av celebritetsfall utifrån ett snävt urval astrologiska tolkningsparametrar. Bloggaren har också Jupiter i Skorpionen. Förvisso räknas Vatten som ett fruktsamt element.

Hos Amy blir det emellertid "sensationalism" i grupperingen av Jupiter-i-Vatten och Månen-i-Eld, och det är faktiskt kylan i Vattnet som intensifieras genom Jupiters närvaro. Och Skorpionen symboliserar förstås död eller förgiftningstillstånd. 

Men det är när man synar även måndisponentens disponent som botten går ur den här historien. Även Amys Mars (Skorpionens härskare) ligger i Vatten, och därtill i tecknet där Mars lider sitt fall - Kräftan! Med detta har en oändlig loop skapats, för Mars disponeras av Månen, och då är vi tillbaka där vi började!

Eld och Vatten i ett krigiskt tillstånd, ömsom iskalla och trånande efter hetta, ömsom överhettat och destruktiv mot det biologiska (Vatten) livet! Amy Winehouse har ett psyke som läcker totalt!

För att uttrycka saken lite annorlunda: Månen i Skytten vill svara på livet, agerar utåt, leva loppan. Solen i Lejonet ger den stadiga energin till detta (Lejonet är tamasiskt, fixerat, och har bara en växel: kraftfull dominans).

Men i Amys psyke, finns ett svart hål av negativitet, illustrerad av de dunkla vattendjupen som på den klassiska Femininitetens vis bara begär mer och mer av den Maskulina motpolen. Dödsdriften i hennes (Jupiter i Skorpionen) utmanar Lejon-Faderen, och så länge hennes pappa eller läkarna spelar sina roller hålls den här sjuka kulissväggen till våra egna liv uppe. När Amy faller ihop för sista gången, räkna med att det står tusenden åter bakom kulisserna och väntar på att anträda scenen. The Show must go on.
 
Tillägg 230731

Ofta tittar celebriteters klockslag fram förr eller senare. Winehouse fick två inlägg 2011, och vid kontroll visar sig födelsetiden (från modern) ha dykt upp efter hennes död. Tidpunkten 22.25 skymtar till på flera ställen på bloggen i sammanställningar av olika sökningar, tidigast i december 2015 (i efterhand ett långt och rätt ointressant inlägg):

Hur märkvärdig är egentligen Solen i den goda karmans sektor?

Oxen i öster bekräftar hinduernas varning för denna komfortsökande ascendent för nu lyfts den olyckliga konjunktionen Venus och Mars fram som kanske viktigaste tolkningspunkt. Venus, här "versksam illgörare" ger med Mars i Jord "brinnande begär" eller hedonism.

Inga kommentarer: