Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 2 juni 2011

Angelina, en missbrukartyp

Flummigt skrivet om Angelina Jolie i AB. I referatet av det amerikanska originalet är, tycker man sig se att där stod något om en "livsstil" - som heroinist? - hon "pratat om tidigare". Så här ser artiklar ut av dagens unga journalister som varken kan skriva svenska eller förstå engelska hälften så bra de inbillar sig.



Till saken. Angelina uppfyller med råge den tendens bloggen hittat bland stjärnor (och andra) som förvandlats till missbrukande svampar. Det är Vattenelementet som har den här tendensen. Vatten klassificerades som kallt i det gamla Grekland och det är lite märkligt med tanke på att vi har t.ex. det moderliga Kräftans tecken i Vattentriaden. 

Men värmen kommer från den andesjäl som anmäler sig och vars liv och hetta modern sedan speglar sig i (och parasiterar på - minns vampyrmodern som inte klarar att släppa avkomman ifrån sig). Modern har naturligtvis liv i sig själv, för också är född under en Sol, med en andegnista - det satt dock långt in för kristendomen att erkänna detta! I ett senantikt kyrkomöte (eller kanske tidig medeltid, minns inte detaljerna) röstades med 3 mot 2 för att kvinnan faktiskt hade en själ och inte var en produkt av Djävulen! 

Dvs, den biologiska kvinnan är inte helt och hållet sublunär, trots att man skulle kunna tro det av astrologins association av mannen med Solen och kvinnan med Månen.

Men åter till det kalla Vattenelementet och modersprincipen Kräftan. Det är Solen, upphöjd i Väduren, som representerar den anländande andesjälen och som för med sig liv och värme (Eldelementet). Jord och Vatten tillsammans skapar inget liv, Elden måste stiga ner i den sublunära sfären för att något ska hända, Guden måste dö och inkarneras, bli en biologisk varelse.

De sublunära Jord- och Vattenelementen är alltså kalla i sig själva, och särskilt Vatten tycks kopplat till tomhetskänslor och begär. Det är troligen därför droger och missbruk av sinnesorganen ligger så nära för det här elementet. Angelina Jolie är bara Jord och Vatten, och idealiserar (11e) huset t.o.m. fysikalismen, dvs en rent kroppslig syn på livet.

I termer av mått och proportion saknar hon helt vett. Saturnus, som vet hur man sätter gränser, har förpassats in i det tolfte huset där den har begränsad förmåga att sätta P för Vattnets tendens att tappa verklighetsuppfattningen och segla bort i sjuka självbilder och fantasier.

Jag vill här påminna om inlägget om 47-åringen misstänkt för vidrig sextortyr av en då 25-årig kvinna. Det förvånar mig inte att horoskopet har Månen i härskarläge i Kräftan. Den här placeringen kan bli lite vad som helst, beroende på om resten av horoskopet innehåller någon stadga.

Se även bloggens tragiska men klassiska exempel på en Vatten-kvinna som helt enkelt inte har karaktär nog att hålla sig borta från substanser: sångerskan Whitney Houston. Sol/Venus i Kräftan och Månen i Fiskarna påminner mycket om Angelina Jolies Venus på Kräftascendenten och Månen i Fiskarna...

Det duggar (!) Vattenhoroskop på den här bloggen med missbruksproblem, sprit, narkotika eller sex. Antikens lärde tycks ha haft rätt i kylan och otillfredsställelsen i Vattenelementet, och det skrämmer många män! För det här är ett feminint element och det går inte att mätta den 100%-iga femininiteten. 

Den biologiska kvinnan har fått lida för detta, men i sig är utsagan helt sann. Den sammanhänger som sagt med det här elementets mycket speciella beskaffenhet. Man kan benämna Vattenelementet med det gamla hederliga Naturen med stor N, en osynlig själslig dimension just bakom den manifesta kroppsliga världen. 

Detta själsliga Vatten flödar ständigt, finner ingen ro. Vatten åstundar något att fixera sig vid - patologisera över! 

I Skorpionen fastnar flödet tillfälligtvis men då härsknar Vattnet och lycka den som kan använda den förhöjda toxiciteten till något konstruktivt. Skorpioner är pregnanta, närmast fräna i karaktären. Tamas guna ger en särskild grovhet. Tecknet i sig ger knappast några sociala charmtroll.

Angelina Jolie är raka motpolen. Vatten i Sattva och Rajas modalitet är mycket "lättare", men hennes ascendent i Kräftan (så vanlig bland skådespelare) är i sig en riktig sinnesmissbrukare. 

Jag tror tecknet var överbetonat i mitt test av skådespelarhoroskop därför att skådespelarens liv är som Månen, Kräftans härskare. De fyller sig med en ny roll (nymåne) och rasar ur sig den under filminspelningen (fullmånen), landar (i bästa fall) i en baksmälla medan rollen "går ur blodet". Och sen är det dags för nästa filmroll, nästa kick. 


1 kommentar:

Anonym sa...

Ok, då vet vi...