Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 14 maj 2011

När själva fan blir religionsforskare

Jag hade gärna vilja studera horoskopet för en Per Mikael Nilsson som på Newsmill kallar sig historiker med särskild inriktning mot religionshistoria. Han står upp mot SvD:s historiker Dick Harrison som runt påsk beskrev mainstream-forskningens kunskapsläge i frågan om Jesus historiska existens. Nilsson drar motsatt slutsats av de gamla vanliga historiekällorna: Jesus har inte funnits.

När man synar denne Nilsson närmare, är han som vanligt i samband med den här typen av religionskritik en tekniker, Satans egna underhuggare, en man som uppenbarligen är intresserad av religionsämnet i syfte att förklena det.

När han är ute på härnadståg i förnuftismens ärende annorstädes på Newsmill råkar han själv spräcka desinformationsbubblan han nästan lyckats övertyga mig med:

Jag ser mig själv som allmänhistoriker men har min doktorsgrad i teknik- och vetenskapshistoria. Mitt specialistområde är kalla kriget. (källa)

Det luktar farsoten VoF alternativt Humanisterna lång väg, och Newsmill, denna kloak till forum, älskar religionshatare. Ja, de här grupperna kallar sig själva kritiker och använder logiska argument men det lurar bara en idiot - lyssna efter deras sentiment - grundattityd - och hör en djupt liggande själslig röta.

Nu "räddas" Per Mikael Nilsson av att hans föräldrar så saknade originalitet att de gav honom ett generiskt dussinnamn. Eftersom han verkligen inte satt några spår efter sig på nätet i rollen som historiker, struntar jag i ett horoskopställande för den här avoga själen. För tillfället.

******

När de riktiga historikerna sagt sitt dyker alla "bottom feeders" upp. Både den i forskarsammanhang för sin privatspaning "Den Jesus som aldrig funnits" allmänt sågade Roger Viklund, själv tydligen inte ateist men anhängare av en doketisk syn på Jesus.

En av hans kritiker, docent Tord Fornheim är en av de religionshistoriker jag med glädje minns från Uppsala Universitet, en ytterligt skarptänkt forskare som gjorde merparten av klassen upprörd genom att introducera något så hemskt (för svenska sinnen) som en intellektuellt krävande kursbok i Nya Testamentets exegetik (Perrin/Duling, 1982). Jag fröjdade mig av hela min själ, och den kursboken väckte på allvar mitt intresse för den högre textkritiken.

Till den nonsensdebatt som Nilsson, om än aldrig med så ingenjörsmässigt ren logik initierade sällar sig så ännu en uppenbar skeptiker och religionshatare, och som det brukar vara när en "jag vill också vara med" för mycket anmäler sig, faller nivån betänkligt.

Det är fascinerande att vissa lägger sig till med ovanan att invända sig bara för att invända sig. För vad har en ung, enkel svensk civilingenjör i en religionsdebatt om Jesus historiska existens att göra? Inte ett dyft. 

Men av tidigare inlägg från scientisten Johan Rönnblom på Newsmill ser jag att han är med i leken bara för att ha åsikter. [1] Hur ser nu horoskopet ut för en av de larmande åsiktsaporna men som höjt sig från Newsmills pöbelaktiga kommentarspalt till eget debattskrivande?

Som medlem av Attac-rörelsen kan man singla ut den enda möjliga Johan Rönnblom på Birthday.se genom uppgiften på hemsidan att åtminstone vid årets början är 32. Och hur horoskopet stämmer på en typisk människa som hängt upp sig mentalt och måste mucka och invända sig bara för sakens skull!



Se den krampaktiga totalblockeringen i härsklystna Lejonet - och jag säger härsklystet och inte ädelt lejon eftersom de involverade planeterna är så fula. 

Ett ädelt lejon, det hade varit den Jesus, lejonet av Juda, som Rönnholm förnekar fast han uppenbarligen inte har någon som helst religionsvetenskaplig inblick. Men som Oxens tecken är livets enkla medborgare, samhällets byggare så han har åtminstone hittat rätt som civilingenjör. Om han bara haft vett att förbli vid sin läst. Alla är inte menade för ståndscirkulation. Saturnus binder honom till Järn. Låt honom arbeta med järn och stålkonstruktioner.

Jag vet nu inte om den intelligensnivå det här horoskopet tecknar räcker till några större konstruktionsuppdrag. Han kanske förblir livslång aktivist i Attac och i andra tvivelaktiga sammanhang - skriva debattartiklar mot allt möjligt på Newsmill t.ex. Han kanske t.o.m. ser upp till Christer Sturmark som något att efterlikna... De båda möts just genom problem i eller mot Lejonets tecken.

Det är också talande att civilingengörens horoskop påminner något om det för homosexuella och djupt frustrerade illusionisten James Randi som också slösade bort den senare delen av sitt liv genom att vara aggressiv MOT parapsykologin - sannolikt också ett hatobjekt för den här VoF-medlemmen.

Ja sannerligen, jag har bara hört talas om den låga och rent ut sagt ruttna nivå som VoF-folket håller på sitt eget apberg eller forum. Är det här händelsevis bloggens första stickprov på den här undervegetationen bland unga svenska obildade ingenjörer som också vill vara med och dominera debatten där de överhuvudtaget inget har att göra. 

Här har vi då fler exempel på att VoF totalt saknar fungerande självinsikt. Med helt opassande bakgrunder tror sig sekten kunna sitta till doms över allt mellan himmel och jord. Att de nu ska in och agera historiker och Jesus-förnekare är bara slutet på det som en gång kan ha varit en någorlunda respektabel grupp med folkbildningsambitioner. Rönnblom gjort sak med träskmänniskor. 

I fallet med skeptikern James Randi rådde dock akut egenmäktighetsvarning genom en Mars-Oxe som direkt bekrigade Venus-Lejonet.

Utfransning. Aggression mot Venus, dvs. kvinnor. Venus i maskulina Lejonet kan här också pga. rubbningen som Mars-attacken förorsakar läsas som "varma känslor" för män!

Jämför lesbiska Judith Butler med Mars i skarp vinkel mot Venus, men där är måltavlan förstås kvinnor. Aspekten behöver inte betyda ett hbt-problem, ibland är det "bara" en libidinös fixering och ibland tyvärr en del i mördar- eller våldsmänniskans patologi.

Den ofärdige civilingenjören har varken direkt (aspektuell) eller indirekt förbindelse mellan Oxen och Lejonet, men som jag sagt tidigare räcker det med blotta tonvikten på Jord och Eld för att man i någon mån ska se att individerna hamnat i konflikt med verkligheten. 

I det här fallet är de två illgärningsmännen i Lejonet en så usel kombination att det istället handlar om att förneka allt och alla som hävdar något (Lejonet affirmerar mer än någon annan). Och därav den patetiska debattstrategin: Ta en annans tes och sen bara spjärna mot - det senare ett beteende vi så tydligt känner igen från Oxen i dess nästsämsta roll som "tjurskalle".

Den här mannen kommer troligen att springa mot varje rött skynke vare sig han vet vad saken handlar om eller inte. Oxar är ibland oerhört stabila och kapabla tänkare men ibland besynnerligt korkade.

Tjurskallen är alltså det nästsämsta utförandet. Den sämsta rollen är inte alls smickrande: våldsmannen och förbrytaren enligt tecknets överrepresentation i brottsdömda horoskop. 

Se denne skeptiker som en något bättre typ av Oxe, han har lyckats sublimera sin primitivism och istället för att fysiskt angripa andra kommer Venus (Sol-Oxens disponent) och Jupiter samman i kritikerns Tvillingarna för att leka debattör. Venus är varmt mottagen som en vän av Merkurius hus Tvillingarna, men tyvärr kan inte detsamma sägas om Jupiter som filosofins planet. Det enkla intellektet Merkurius upplever den omfattande Jupiter som en fiende. Och det är korrekt, Allvetenhet skulle göra merkurisk analys onödig! 

Därför, och det har jag sagt tidigare, är inte Jupiter en bra planet i Tvillingarna. Religion och filosofi vinner man inga segrar inom med den här placeringen. Precis som Rönnblom just bevisat genom sin skräpartikel som inte tyder på att vet ett skapande grand om var dagens Jesusforskning befinner sig. Stora steg har gjorts när nu t.o.m kristendomen börjar inse hur begripliga vissa stycken i  evangelierna blir mot bakgrund av Dödahavsrullarna. 

I den kontexten blir plötsligt Jesus historiska existens inte längre något större problem. Rullarna innehåller t.o.m. en tjänsttitel, maskil, som påminner om lärjungarnas tilltal, "lärare". Rörelsen som skrev rullarna hade med andra ord en funktion i sin organisation som kan liknas vid ambulerande lärare utsända för att "samla samman Israels flock".

Det verkar vara en fotsoldat på den här nivån som var Jesus officiella roll i rörelsen, innan kristendomen helt bytte skepnad utanför Palestina och det på grund av Paulus egna problem med Jesus yngre bror Jakob, ledare för församlingen i Jerusalem efter storebroderns avrättning.

Allt det här är egentligen redan lösta problem för stora delar av forskarvärlden (de kristna har naturligtvis problem med att se sin unika Jesus reduceras begripliggöras i ett tydligt historiskt sammanhang). Men i Sverige, med alla dess självuppnämda religionshistoriker, i själva verket religionshatare, går skam på torra land.

Nej jag säger det, vissa ska hålla sig till kalla kriget eller ingenjörskonst...

*****


Mindre av Fan på ytan men desto mer i Djupen

Betydligt mer påläste privatspanaren Viklund avfärdades i hårda ordalag i ett tidigare inlägg. Men jag vill i det här sammanhanget påminna om att även grundlighet i faktainsamlandet kan leda rakt ut i vansinnet om den underliggande intentionen inte är ren. Det här förstår inte tekniker och materialister.

Men är det Jesus historicitet man är uppriktigt nyfiken på, är det bara att vända sig inåt. Platon fantiserade inte när han producerade sin teori om att själen har förmågan att hämta kunskap inifrån sig själv (helt bortom empirismens fattningsförmåga). Samma kontakt med själen kan också varna om man är på väg att formulera fel teori (Sokrates förhållande till sitt inre var av det senare slaget, hans daimon varnade honom bara, kom aldrig med någon explicit information.)

Även Viklund, som tydligen upplever sig själv vara en spirituell varelse, delar ovanstående två scientisters inre röta, men av hans horoskop kan man tydligt misstänka att han "bara" har ett traumatiskt förhållande till kristendomen, kanske via barndomsupplevelser (eller t.o.m. ett ogynnsamt tidigare liv).

Horoskopet, som är själens "ingångsparametrar" för detta liv visar att han var förutbestämd att hamna på kant med en eller annan ideologi eller gruppering. Och det sociala mobbar- eller förkastarsyndromet är allvarligt här, vilket jag redan konstaterat.

Det som på ytan ser ut som legitim forskning i frågan om Jesus historicitet närs alltså av en allvarlig attitydstörning som börjar i Viklunds undermedvetna och sedan leder till att han lägger sitt historiska pussel som Fan läser Bibeln.

Det helt fascinerande är hans bidrag till Newsmill-debatten, "Harrison är själv den stora konspirationsteoretikern" , där han på klassiskt dissocitivt sätt (säger ett och gör ett annat), hävdar, "Det har ytterst med fakta att göra och inte med motiv." Motivet eller grundattityden har allt i världen att göra med vad man finner. Viklund är antingen sanslöst omedveten (hupp! tautologi) om psykologi eller en riktig hycklare.

*****
 


När det gäller Vatten och Luft i osynk tar sig milda fall uttrycket av en haltande logik. Jag behöver inte ens läsa Viklunds artikel koncentrerat (den här nonsensdiskussionerna om Jesus är så tråkiga!) för att hitta en rejäl vurpa - det har dock börjat bli riktigt rörigt i resonemanget redan i meningarna innan:

Dessutom är det inte så att man måste förutsätta att "vissa" antika texter är förfalskade, det räcker med en, Josefus.

Viklund tänker på två olika saker och rör ihop dem i en tanke. Han är inne på Poppers falsifieringsargument som säger att en hypotes faller redan om ett experiment misslyckas styrka den.

Här åberopar Viklund synbarligen falsifieringsargumentet i fel sammanhang och ren förvirring uppstår. Hans implikation är, att det faktum att kristna varit inne och snyggat till (förfalskat) i en historisk text av Josefos är skäl nog att avföra Jesus som mytologiskt påhitt. Men detta är inte frisk vetenskaplig metod i sammanhanget (textkritik) och därför griper dissociationen in och han slutför inte sin (redan från början galna) tanke. [2] 

Återkommande läsare vet annars av diverse sadister, massmördare och andra  psykopatologiska fall hur illa "värsta scenariot" av den här typen av störning mellan Vatten och Luft kan se ut. (Här är det nyligaste extrema fallet.)

Viklund representerar det omedvetna och attitydlåsta Skorpion-Vattnet som förklätt sig till logisk forskning (Vattumannen, rationell systematisering), men elementen har svårt att få till det tillsammans, som vi såg av den statistiskt signifikanta bristen på kombinationen bland Nobelprisbelönta fysiker.

Dessa skevheter har naturligtvis Tord Fornheim och övriga kritiker sett. Bortträngningssyndromet klarar inte att skapa en trovärdig produkt. Lögnen uppvisar sprickor i sömmarna.

Jag tycker det är mycket intressant att det är precis samma problemhärd i det här inläggets båda horoskop: de båda illgärningsmännen Mars och Saturnus kommer samman i en kllump och det i ett attitydfixerat tecken. Jag har tidigare varit inne på att störningar i Tamas guna leder till låsta rum, attitydfixeringar och inte sällan ideologier (eller teorier) i strid mot verkligheten själv.

Tamas guna får en fix idé och sedan börjar den samla in och knyta allt mer material. Varför inte Viklunds rörliga/sattviska Sol varnat honom är och förblir en gåta, men svaret ligger nog i karma-planeten Saturnus som just befinner sig i självbedrägeriets mörker.

Det märkliga är att Viklunds prosa (på Newsmill) är lugn och harmonisk och Jupiter i Vågen i nionde (vi använder här Månen som ascendent) antyder förvisso genuint intresse för ämnet, till skillnad från de två rötäggen från tekniksfären. Jupiter som Sol-Skyttens disponent understryker ett genuint andligt intresse. Men tionde huset har högre prioritet än nionde och därför blir "dissociationssyndromet" det dominanta inslaget på himmelen.

Låt oss säga så här: Viklund är inte Ondskans instrument, men han är klart vilseledd av faktorer i sitt eget undermedvetna hans idealiserande Sol/Jupiter-sida inte ens nuddat vid ännu. Eld/Luft kan skapa fanatiker och helt klart avvisas här något smärtsamt i de skorpioniska djupen.

Jag minns inte det första inlägget om horoskopet, och jag kanske föreslog att han är en kristen martyr från ett tidigare liv som är så skadad av den upplevelsen att det går svallvågor genom tid och rum och att han nu patologiserar över en religion som gjorde honom illa i ett tidigare liv...

Själv var jag jude något århundrade innan Jesus föddes och har ingen som helst problem med att se mönstret i det stora material varmed man kan lägga pussel, material som de beskäftiga nollorna från teknologsfären inte har en aning om.

I andra inlägg och på min andra blogg har jag antytt några pusselbitar som indirekt styrker tanken om Jesus historiska existens men som föregick hans födelse. På några ställen i evangelierna hänvisar han till profetior i "Skriften" - texter som inte längre finns med i Bibeln.

Men det är bl.a. sekteristiska texter från Dödahavsrullarna han syftade på, särskilt Henoks (Enoks) bok. Och den har faktiskt alltid ingått i den egyptiska kristendomen som erkänt är den kanske äldsta formen.

Att Henok (som bl.a. innehåller förutsägelser om en "Människoson" av samma typ som i Daniels bok) hittas i den traditionen, bevisar inte Jesus existens men väl det tankeklimat som redan fanns före hans födelse och vilket han i flera berättelser tycks agera i respons på.

Att placera en del av evangeliernas fragmentariska minnesbilder av vad Jesus gjorde och sade mot kontexten av den hyperstrikta moraliska disciplinen bland Ljusets barn (essséerna) gör Jesus existens högst trolig! Att vissa evangelister har information som drar bort från denna kontext antyder, som redan uppmärksammats i den här töntdebatten, att Jesus inte är en litterär fabrikation utan att det genast började cirkulera berättelser om mannen, berättelser där insattheten om vem han var och hans närmaste ideologiska hemmahörighet varierade.

Särskilt kunde man misstänka det sist skrivna evangeliet, Johannes, för att ha tappat den typen av information, men så komplex är bibelforskningen att det inte alls förhåller sig så. Uppblandat med grekisk antisemitism (!) finns hos Johannes stycken som direkt alluderar till de nationalistiska Ljusets barn.

Jag vågar sätta en spänn på att de här larmande nollorna från teknokratins område inte har en susning om läget i Dödahavsrulleforskningen och dess implikationer för kristendomens uppkomst. Sverige är ett tragiskt land, med dessa tekniker som fått storhetsvansinne och tror de är utvalda att rensa bort "vidskepelse" ur landet. De är faktiskt spritt språngande galna!

Se även föregående inlägg på samma tema:

IT & demonangreppet på det svenska psyket

______

1. "Det frapperande är att Rönnblom baserar sin åsikt i frågan på de sämsta och svagaste argument han kan hitta. Därefter intar han helt enkelt motsatt ståndpunkt." - kommentar #2 till Rönnbloms "Hesslow  - en ärlig förvillare". Jag måste tyvärr också ge Hesslow rätt som därpå konstaterar att Rönnblom inte ens klarar att adressera sakfrågan.

2. Tillägg 110528. Debatten om Jesus historiska existens harvade vidare på Newsmill och Viklund inkom i ett senare skede med en läsarkommentar där redan de inledande raderna var så häpnadsväckande att ytterligare ett citat väl lämpar sig för att beskriva Vatten/Luft-problematiken:

"Det enda jag bekänner mig till är att jag gör mitt bästa för att försöka förhålla mig objektiv till huruvida Jesus har funnits eller ej. Därefter är det upp till andra att bedöma min objektivitet."

Viklund upphöjer alltså sitt ego till högsta gudomliga instans och bekänner sig alltså bara till sig själv. Det här är antingen ofattbart valhänt hantering av svenska språket - man kan ett antal språkliga vändningar eller klichéer men förstår inte hur eller i vilka sammanhang de ska användas - eller också tror privatspanaren att han själv är den högsta åberopbara auktoriteten!

En mer välvillig läsning ser dock att han söker säga följande: "Den enda auktoritet Viklund bekänner sig till är hans egen bästa föresats att nå objektiv klarsyn."

En obegriplig kapitulation om han samtidigt är andlig och omfattar en gnosticerande syn på Jesus. Enligt denna tradition ÄR VI REDAN HÄR/DÄR.

Varför har inte Viklund gått in i Ljuset redan och nått objektivitet? Det astrologiska svaret måste vara Luft och Vatten i svårartad störning: dödsskräck alstrad av ego och smutsiga lämningar av ett annat ego från ett annat liv som nu ställt sig på tvären och förhindrar en rimlig läsning av historisk evidens.

Viklunds skräck för auktoriteter (och Sanningen!) är så enorm att han inte vågar uttala Namnet ens i en kultur där detta inte är tabu, utan flummar vilt om sitt egos bästa föresatser. Dvs. han har inte förpliktat sig till något alls - om han förstått ett dyft av vad årtusenden av mänskligt tänkande utrönt om egoperspektivets bedrägliga natur.

Att uppgifter om att han skulle representera en gnostisk andlighet bara är nys framgår också helt tydligt av detta svammel över egots goda vilja! Från den plattformen talar inte längre en människa som realiserat ens det första steget i Jungs individuering.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Per Mikael Nilsson är uppenbarligen född 24/10 -76 (enda i Stockholmstrakten med det namnet född -76).
Dick Harrissons artikel var fånig. Börja prata om konspirationsteorier. Snacka om att blanda bort korten. Hans artikel imponerar inte, speciellt med tanke på att han är professor. Viklund är ju inte professor, utan bara amatörforskare, men jag tycker i varje fall att han är mer övertygande i sin argumentation, och har en högre nivå än professorn. Det där med luft/vatten och dissociation kan ju inte ensamt vara en diskvalificerande faktor. F.ö. har Dick Harrison ett rejält dissociationssyndrom också.

Själv kan jag bara konstatera att det inte går att få fram vetenskapliga bevis för jesu historicitet, och inte heller för motsatsen. Klart är i alla fall att evangeliernas Jesus aldrig har funnits (de stämmer ju inte ens sinsemellan på flera punkter, så hur bokstavstroende får det att gå ihop fattar jag inte). Det hela blir en fråga om tro. Man får vända sig inåt, som du skriver. Men det är knappast något som går att använda som vetenskapligt argument.
S

Seaward sa...

"Dick Harrissons artikel var fånig. ... konspirationsteorier."

Jämförelsen är helt adekvat om du går tillbaka till SvD och listar ut vilket problem han adresserar. Eller, låt mig stava ut det direkt: att en ung generation skeptiker som idag framför sina datorer och all världens lösryckta åsikter och faktabitar helt tappat verklighetsförankringen.

Eftersom du redan meddelat att du köpt Viklunds bok (eller åtminstone läst den) förstår jag att du kastat din lott i frågan. Om du är en vetgirig människa men inte logiker förstår jag att han kan se noggrann ut.

Men det förbluffande med Viklunds "forskning" är att bl.a. den säger sig bygga på Robert Eisenman som skrivit tusentals sidor om den i jämförelse väl belagda historiska existensen av Jakob, Jesus yngre bror som tog över Jerusalems församling och som Paulus inte alls gillade enligt en del av hans brev där han är upprörd över "de tre äldste" i Jesusalem.

Vilken blir implikationen för Jesus existens som Viklund i sin tendentiösa "dissociation" lyckas missa? Fattar han inte att Jakobs relativt okontroversiella existens förutsätter att också storebrodern levat?
Det är möjligt att Viklund underkänner Eisenman, jag har läst så många tyngre tänkare i ämnet än Viklund att jag inte behöver hans bok, särskilt inte när jag förstått vilken slutsats han drar.

Ser man inte Viklunds "dissociation" i verkligheten utan som du gör, pratar svepande om att en astrologisk störning inte kan avgöra, är det inte mycket att göra åt saken. En astrologisk störning KAN avgöra och subtilt förvränga hela människans tendens.

Den röda tråden som löper genom mitt inlägg, från "teknokraterna" till "privatspanaren Viklund", är att _grundattityden_ avgör vad man ser och antingen leder mot sanningen eller mot hideösa luftslott som kan vara logiska praktbyggen och ändå inget ha med verkligheten att göra. Jag märker att du inte såg den tråden.

Men jag tänker inte diskutera ämnet mer i denna kommentarspalt. Inlägget i sig var långt nog. Förbli gärna i föreställningen att för och mot-sidan väger lika tungt och att evangeliernas Jesus, inte ens där han dryper av qumranismer, motsvarar någon historisk existens och att jag bara talade om att få falla tillbaka på tron som ett himlande med ögonen utan direkt kontakt med kunskapens världar.

Tack för det saknade datumet dock, det kan bli en liten studie till. Och snart har jag så mycket skeptiker att det går att göra statistisk på deras horoskop. Är de som grupp lika "dissocierade" från verkligheten som privatspanaren Viklund? Eller är de alla "egenmäktiga"? Finns det en några i den här gruppen som har "avslappnade" komplexfria horoskop? (För sådana finns ju också.) Eftersom mänskligheten i stort är en snubblande blind massa, är det inte förvånande att vissa barn leker bättre tillsammans.

Seaward sa...

PS: Jag måste dock kommentera en sak i din respons. Diskrepanserna mellan evangelierna talar absolut för äkthet!

Förklaringen till avvikelser och motsättningar är "hörsägen", tendensen att "göra höna av fjädern" osv. Den orala förmedlingens korruptibilitet förklarar mycket. Säg inte att du inte förstått detta solklara indicium för texternas äkthet?

Läs Harrison en gång till utan attityd och partisanskap. Det finns inget fånigt i den texten, tvärtom ett sunt resonemang. Jag hoppas ha pekat ut vilket problem han adresserade: hur unga människor har det i huvudet i en alltför informationstät era. De är i upplösningstillstånd.

Att i det läget släpa in åsikter från teknokrater eller privatspanare som Viklund gör inte skadan mindre. Tyvärr är den verkliga religionsforskningen smal, föga publikfriande och litteraturen SVINDYR.

Jag hade gärna velat studera rasbiologin och astrologin hos Jesus lärare i Döda havet, men analysen av vissa textfragment kostade 1300 kronor (!). Och då fick det vara, jag hade redan själv kommit fram till ungefär samma slutsats genom allmän historia. Det judarna hade, det fanns också i den hellenistiska omgivningen. Nämnde den studien i en fotnot här:

http://ockult.blogspot.com/2009/04/genetiken-var-tids-astrologi.html

Den rasbiologin är just vad Jesus vänder sig mot i sina predikningar! Som jag sade i inlägger ovan: man måste ha läst fler mellantestamentliga texter än jag tror den teknokrat som poserar som religionshistoriker troligen gjort för att hitta "ambiensen" som i sin tur öppnar för förståelse (gnosis) av historien.

Anonym sa...

Jodå, jag såg den tråden, men begränsade mig i kommentaren. Grundattityden avgör vad man ser, absolut. Det gäller även Harrison. Han är ute och cyklar i sin artikel. En astrologisk störning KAN avgöra, ja. Jag är ingen vapendragare åt Viklund, så jag tänker inte försvara hans ståndpunkt. Frågan om Jesu jordiska existens el ej är oerhört komplex, med
alla indicier hit och dit, så själv avstår jag från att säga varken bu el bä.

Såg just PS:et. Visst är evangelierna äkta. Det är inte det frågan gäller. Och det är just det som är så löjligt i Harrisons argumentation. Han tror att andra tror att det satt ett gäng och konspirerade ihop en historia om Jesus. Det är möjligt att det finns folk som tror det, men man behöver inte göra det bara för att man är osäker på om en jordisk Jesus funnits och hur hans liv i så fall tedde sig, i förh till evangelierna.
S

Seaward sa...

Instämmer förutom att du inte verkar se det legitima i att adressera den unga ironiska generationen som bara har dataflimmer i huvudet. De är just en sådan sankmark så att Harrison måste gå ner till rena basresonemang.

Som jag antytt förr är svenskarna, som spiller sin tid på material av typen Ellegård, Einhorn (med den sjukaste teorin jag någonsin sett - sammanslagningen av Jesus och Paulus i en person och vilt fibblande med kronologin) och Viklund, så ute och cyklar att det egentligen inte spelar någon roll om också ett par civilingenjörer blandar sig i med åsikter.

Den religionshistoriska debatten i landet är ohjälpligt kidnappad av ren pöbel. Och det lastar jag Svenska kyrkan för - tama, lama, dåligt pålästa. Deras bild av en from Jesus med lamm i famnen har helt förlorat sikte på den humörstarke. Israels lärare anmodades enligt Dödahavsrullarna att älska och HATA folk efter deras förtjänster.

PS: Tog nyss beslutet och köpte nämnda specialsstudie i judisk astrologi och kroppstydning i Dödahavsklostret (Paulus säger, som om det är något märkvärdigt: "Jag har Kristi märken på min kropp")

På tyska Amazon "bara" 1.000 kr plus frakt. Får se hur det materialet påverkar bloggens framtida riktning.

Anonym sa...

Förtydligande: Med äkta menar jag att evangelisterna hade "ärliga avsikter" och inte var några konspiratoriker. De byggde säkert på någon form av muntlig tradition. Det kan möjligen ha byggt på någon mänsklig förebild. De hade olika "agendor" som det heter nuförtiden, någon ville övertyga judar, någon annan icke-judar, osv, därför fick historierna olika fokus och skilde sig en del i olika detaljer. Tomasevangeliet är otvedtydigt det äldsta och mest autentiska. Och där berättas inget om hur Jesu liv tedde sig. Vilket i sig naturligtvis inte är bevis för något.
S
PS. Läst just din senaste kommentar. Jag håller förstås med om bedömningen av "dataflimrarna" i den religionshistoriska debatten.
Ska bli intressant att framöver få läsa något om studien från Dödahavsklostret. :-)