Den har bloggen startade i mars 2009 och avslutades i december 2018. I själva verket passerades målsnöret några månader tidigare med boken "Folksjäl - som i en filterbubbla", vilken sammanfattade och i delar vidareutvecklade många års kommentarer kring det besynnerligt lyckligt lottade men inte självklart goda svenska nationalhoroskopet

Till nya besökare, en kunskapsteoretisk länk:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
"The soul is sold not to the devil for money, but to money itself when it becomes the measure of worth rather than the affirmation of value." /James Hillman - Alchemical Psychology (2010, s.143)

Västerlandets store logiker & mystiker Platon
ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)torsdag 2 december 2010

Den förbluffande korkade Randi


Före trollkarlen Amazing Randi fanns förstås Houdini som hatade blotta tanken på det kunde existera en "äkta paranormal vara" istället för de trick han lade ner sådan möda på att designa.

Randi har sedan många, många år en utfästelse på en miljon dollar till den som kan visa prov på sanna paranormala förmågor. Tyvärr verkar han inte vara världens smartaste människa och enligt tidningen Wired 2007 har matematiker flera gånger knäckt hans inte allt för begåvade gåtor.

Denne Randi har också designat fuskmetoder för att böja skedar, vilket Uri Geller kan göra med tankekraft. Jag har själv sett en svensk man göra detsamma, så för mig är det ingen big deal. Han bara gnuggade en teskeds vekaste punkt mellan tumme och pekfinger några sekunder och strax föll skedens skopa av. Helt otroligt! Fenomenet finns, men jag är glad att ha sett det själv. Att bara läsa om det skulle knappast övertyga dem födda med hämmat intellekt, de så kallade skeptikerna. 

Ännu ett tecken på att Randi kanske inte är världens smartaste ges i ett stycke av Wikipedias artikel om Randis anklagelse om slafsigt utförda laboratorietester på Uri Geller av välmeriterade laserforskarna Puthoff och Targ. (Genant dålig källkontroll, faktiskt.)

På tal om intellekt visar sig Randis horoskop helt sakna planeter i Luftelementet, vilket naturligtvis egentligen inget alls säger om IQ-värdet. Men man anar att han kanhända inte är särskilt intresserad av att läsa in sig på ett ämne som parapsykologi - horoskopet beskriver honom närmast som en anti-intellektuell, en "doer". Faktum är att nyckelordet till horoskopet är "sensationalism", och det stämmer perfekt på en människa som var scenkonstnär.Den här kartan färgmappar de tre gunas och det är uppenbart att han inte är Guds barn, han är passionerad (orange Rajas guna), men han brinner för mörkret (svarta Tamas guna) och det finns inte en anstymmelse till den lätta, kunskapssökande kvaliteten Sattva i honom. 

Vi har alltså en människa utan vare sig teoretiskt intresse (Luft) eller någon vilja att förändra de fasta föreställningar (Tamas) han nu på något underligt sätt ändå lyckats lära in - en fiende till det förutsättningslösa utforskandet som han definitivt är. Till och med Moderaternas företagsmutade Sofie Arkelsten hade en gnutta Sattva för ett genuint kunskapsintresse. Men James Randi är en människa som inget vill veta!

Detta är alltså kvaliteten på en människa skeptiker ibland ser upp till som sin nestor, som en "upplysningsman"! En simpel jonglör med säkert nog så trixiga händer, om du fattar andemeningen.

*****

Jag ska förklara varför jag inte ens tycker Jupiter, den välvilliga, skickar en "grön" välsignande aspekt utan en förvrängd "miljondollarvälsignelse" mot Venus i Lejonet, pengarnas planet.

Jupiter i Väduren är nämligen i greppet på sin disponent Mars, som i sin tur står eländigt illa till i det rabiat anti-metafysiska och med materialismen identifierade Oxens tecken! (Oxen symboliserar identifikation med det naturliga.) Dessutom är det ingen normal aggression utan förstärkt av Rahu, demonen som sökte mäta sig med gudarna. 

Randis magiska trick är bluff och han vet naturligtvis om det. Horoskopet är i några avseenden lika perverst som Adolf Hitlers. Det är ett litet barns psyke, och det här - tyvärr - samma psyke som i det svenska nationalhoroskopet: Månen i egocentriska och naiva Väduren och radiostyrd eller disponerad från en Mars som bara "brinner" för saker som tillhör det jordiska. 

Det är en subjektivist, en som inte förstår att det kan existera objektiva sanningar. Hela illusionismen går för övrigt ut på att presenterade ett vinklat perspektiv som åskådaren upplever som trolldom, så det säger sig själv att man kanske inte hittar objektivitetssträvande människor i den branschen...

Eftersom Eld och Jord är helt oförenliga (Eld lever, Jord är död och Jorden tenderar att sätta käppar i hjulet för Eldtecknet) handlar allt för Randi om att med forcerad kraft animera det döda. Ska något mirakel ske är det för att han själv fifflar med sin rekvisita så att det ser övernaturligt ut. Jag säger inte att han är mentalt efterbliven, men något saknas ofta i zodiakens första tre, fyra tecken. Här hittar man många bra specialister, men perspektiven är sällan filosofiskt avklarnade.

Solen i Kräftan är dels Randis intelligens (klockslag saknas så det går inte att göra några husanalyser), dels hans verksamma livskraft, hans driv framåt, hans livsuppdrag och mål. Vad lever Kräftans tecken för? Den söker dra andra in i sin egen förtrollning, den är magnetisk, negativ - dess härskare Månen en föreställningens domän. Månen är vår inre teaterscen där vi skådar illusioner av en värld "där ute". Kräftan rimmar väl med yrket illusionist.

Tyvärr baserar sig den här Solen på den Måne vi just dömt ut för dess extrema primitivism, men Sol i Vatten och Måne i Eld ger sagda "sensationalism". Den här mannen har alltid kunnat föra oväsen och dra uppmärksamhet till sig. En född scenpersonlighet och säkert karismatisk i sin krafts dagar.

Jag har en möjlig förklaring till hans rabiata motstånd mot det övernaturliga. Han är en svår syndare, och den sataniska axeln är inte vacker i det här horoskopet. Alla de fyra värstingarna har samlats mellan Oxen och Skorpionen för en beskrivning av en människa fullständigt i Djävulens eller inomvärldslighetens våld. 

Med inte mindre än tre störningar mot kärlekens Venus, är jag tämligen övertygad om att hans (dolda) hat mot det övernaturliga i själva verket är Satans hat mot Gud. Horoskopet ser tydligt homosexuellt ut, men han är så ointellektuell och så stel i sitt tänkande att han inte kunnat reda ut någonting inför sig själv. 

Kvar blir bara att hata någon grupp som tycks representera den gud som gjort honom så skev och underlig. Själv inom underhållningsbranschen och trolleri räckte hans begåvning bara till att demonisera dem som förefaller stå för den gudomliga gåvan: sanna förmågor som inte är beroende av bluff och trick.

*****

Nota bene. Detta skrev jag innan jag slog upp Randi på Wikipedia för att söka nyckelord som "marriage", "spouse" eller liknande. Inga sådana fanns så jag skummade hela texten. På artikelns sista rad bekräftades det som vem som helst med lite känsla åtminstone kunde misstänka av det här djupt störda horoskopet. Se inte minst den simpla Mars-Oxens attack mot Venus i manliga Lejonet! Randi "kom ut" så sent som i mars i år, 81 år gammal!

Hur otäck den här mannen egentligen är, ser man av hans kommentar inför sitt besked om att han fått cancer: "I want to be cremated, and I want my ashes blown in Uri Geller's eyes."

Så talar en ren idiot, en kombination av Passion och Mörker, en brist på Luft och ingen som helst vilja till Förståelse (sattva). Så talar en ledande figur för dem som a priori förnekar möjligheten av "övernaturliga" fenomen.

Jag ser redan att de kodumma segmenten av svenska folket nämnt Randi i kommentarfältet till Aftonbladets artikel om att Uri Geller ska ha en tv-show i Sverige.

5 kommentarer:

 1. Hahahaha! Ja du, eftersom du är helt invaggad i woo'ets trygga värld kommer du aldrig se vad som verkligen händer men jag ska ta och länka lite videos som du kan "kritiskt" se över:

  http://www.youtube.com/watch?v=DinkCry5KlM (Uri Geller)
  http://www.youtube.com/watch?v=MVKNWgCGMd4 (Uri Geller)
  http://www.youtube.com/watch?v=QlfMsZwr8rc (James Hydrick)

  Men jag utgår ifrån att du redan "vet" att tankens kraft fungerar och att denna post aldrig kommer se dagens ljus.

  För övrigt gick James Hydrick ut och erkände att han bluffade om sin "kraft" http://en.wikipedia.org/wiki/James_Hydrick

  SvaraRadera
 2. Christer, förutom att du avviker från sakfrågan, idiotins astrologiska signatur, läste du tydligen inte blogginlägget. (Det senare förklarar förstås det förra.)

  Jag skrev att jag har _bevittnat_ skedmysteriet på en, en och en halv meters håll. DETTA hade du att ta ställning till - som sekundär fråga, efter den om rimligheten i min astrologiska tolkning.

  Du är inte ens på rätt bana här, så fortsätt du hämta styrka från förfalskare och lögnare. Själv är jag mer intresserad av det faktiska fenomenet och tänkbara förklaringsmodeller.

  Och, åter: bloggen handlar om astrologi och vad den kan säga om kvaliteten i allehanda mänskliga strävanden och fenomen. Respektera ämnet om du ämnar kommentera ytterligare.

  SvaraRadera
 3. Har du någonsin ställt ett horoskop på någon som du inte vet vem det är?

  SvaraRadera
 4. Ja, och med ibland förbluffande resultat. Men på bloggen använder jag kända karaktärer och tilldragelser för att i grova drag visa hur symboliken kan fungera.

  Jag hör naturligtvis din undermening. Men tänk igenom ämnet för dig själv. Fundera över vad kartritningar i största allmänhet handlar om, på vilka skilda psykologiska nivåer de verkar, vilka olika mentala beskaffenheter de adresserar. Titta också på bloggens små pilotstudier av statistisk typ för en "cross-over" mellan två skilda mentaliteter med olika syn på vari "objektiv verklighet" består.

  Din världsbild kan vara i enklaste laget att producera insinuationer från.

  SvaraRadera
 5. Mycket symptomatiskt att den sataniske Randi har Mars i konjunktion med Satans Huvud...

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.