Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 6 november 2010

Den tondöva musikproducenten!



Det här blir ett kort inlägg eftersom den brittiske musikproducenten Joe Meek efter sin död kommit att bli en kultfigur och föremål för mycket forskning. Jag tillhör inte Meekofilerna och vet således inte ett dugg. Men det här osannolika livsödet, att trots extrem okänslighet för tonhöjd gå och bli musikproducent, är bara för udda för att inte ställa ett horoskop på!

Joe Meeks liv blev kort. Djupt deprimerad och skuldsatt sköt han ihjäl sin hyresvärdinna och tog sedan sitt eget liv, 37 år gammal. Så mycket får man veta redan i Wikipedia-artikelns ingress. (Den här sidan går igenom några gamla Joe Meek-produktioner och ger en undanbar känsla av ett galet geni!)

Det brutala slutet på hans liv hjälper oss faktiskt att göra en intelligent gissning om var Månen i horoskopet befinner sig. För det här är ett sådant där irriterande fall där Månen byter tecken under dygnet. Jag vill föreslå en födelse före halvfyra på eftermiddagen, medan Månen ännu befinner sig i "skadat" (detriment) läge i Stenbocken. Skälet torde vara rätt uppenbart:



Våldets planet Mars kastar en 210-gradersaspekt mot den insensitiva Månen i Stenbocken. Även med sinnelaget inne i nästa tecken, Vattumannen, skulle psykets disponent heta Saturnus - depressionens och armodets planet, och oavsett vilken månplacering angriper Mars Saturnus. Men med den hypotetiska kartan här ovan gör alltså Mars dubbel skada: både mot direkt mot Månen och mot dess disponent.

Det här är djupt meningsfullt. För Månen representerar hem och boende, och här kan vi lustigt nog se hur han mördar disponenten (hyresvärdinnan) till sin egen Måne/bostad! Naturligtvis en slump, men astrologi handlar just om den meningsbärande slumpen!
Det har sagts att Joe Meek inte var riktigt frisk i inspelningsstudion, ett sanslöst kontrollfreak. Det går att utläsa på flera sätt, dels genom att Mars faktiskt triggar Saturnus, och kanhända genom att Saturnus i ett rörligt och utforskande tecken hela tiden flyttar ut eller utvidgar gränserna. 

Jämför den här bloggen som med jämna mellanrum utvidgar tolkningsramarna en smula. Undertecknad var också född ett år med Saturnus i Skytten, och där Saturnus förvisso inte är sinnets disponent men väl dess sparringpartner (via opposition). Jag har alltid haft en tendens att börja med att kontrollera (lära mig behärska) en detalj men sedan alltid känt otålighet på plats och ställe. Skulle bli en bedrövlig gränsvakt eftersom jag vill gå vidare och lära mig bemästra nya saker!

Uppenbart i Joe Meeks horoskop är förstås den dubbla betoningen på Stenbocken och Väduren, en kombination som i sina värsta stunder blir ett rent diktatorskomplex men mer allmänt tyder på en självinnesluten natur, en som antingen är egenmäktig eller vill klara allt för egen maskin. Meeks Venus plus Jupiter i Väduren tyder på en extrem vilja att sköta showen själv!

Jo, nog är kontrolldåren i honom stark!

Tydligen producerade han så mycket musik som var halvdan att kostnaderna för alla floppar inte uppvägdes av hitlåtarna. Här tror jag återigen det är egenmäktighetssyndromet som spelar in, särskild den rajasiska Väduren där Venus förstärks av Jupiter och att denna hårt brinnande Eld utgör fundamentet till hans solära verksamhetsliv i Fiskarna. Solen i Vatten ångas helt enkelt bort av en Jupiter i Eld, Solens egen disponent tar kål på Solen! Så bokstavligt sant i detta fall. 

Tondövhet har jag aldrig mött förut, astrologiskt, men här finns en uppenbart misstänkt placering: Venus är harmonilärans uppenbara planet och med Jupiter borde en enorm lyhördhet resultera, låt vara att Venus är skadad (detriment) i Väduren eftersom egoprincipens tecken per definition inte sysslar med harmoni, dvs, förhållandet mellan två personer eller toner.

Men det allvarliga här är Venus disponent, Mars som finner sig under "ond" attack från den seriöst begränsande eller hämmande Saturnus, i sin tur disponerad av Jupiter. Och då har vi gått fullt varv och är tillbaka i Väduren igen. Venus tonkänsla finner sig alltså indragen i ett triangeldrama som luktar problem lång väg.

Samtidigt är oppositionen mellan Mars och Saturnus belägen i Luft och Eld, så det finna en kreativ kraft här, Mars impuls triggar Saturnus att vilja formge, och omvänt söker Saturnus formalisera den avsevärda mentala energi som en Mars i Tvillingarna respresenterar. TÄNKTE han ut sin musik om han nu inte kunde höra den????
Inte undra på att det i hög grad är Joe Meek som är anledning till att det finns en genre inom tidig 60-talspop som kallas "freak beat"!

*****

När jag ägnade några minuter åt kommentarer om Joe Meek på nätet upptäckte jag att Bob Stanley, en av de begåvade popskaparna i brittiska Saint Etienne alltid dyrkat Joe Meeks musik. 

Där ser man hur cirklar sluts - Meeks udda instrumentalhit "Telstar" (1962) var en av de första låtar jag reagerade på på radion som barn, och några år senare hamnade en fullständigt onödig coverversion av italienska (?) gruppen Giovanni & The Family Moog i min skivlåda (nå, det töntiga moogsyntljudet tävlar med Meeks original ifråga om särprägel...). 

Saint Etienne skrev jag kort om med anledning av att alla i trion hade Venus "tyngd" av melankoliska Saturnus, vilket gör deras musik så fantastiskt vacker, fast det "bara är pop"!

Här listar en grundlig tysk ytterligare 175 coverversioner!


PS. Dagen för mordet/självmordet var den 3 februari 1967, Solen stod i Stenbocken och Månen i Skorpionen, och depressionens Saturnus hade nått in i Meeks soltecken Fiskarna. Jag tror man kan ta soltecknet Stenbocken som ytterligare en indikation på att hans Måne faktiskt låg i detta tecken. De dagar då Solen passerade hans medfödda Mån-Stenbock måste den saturniska tyngden ha gjort sig extra kännbar, särskilt som Saturnus själv passerade genom - och tyngde ner - hans soltecken.
 

Inga kommentarer: